De 2021 Strategic Roadmap voor SASE-convergentie

SASE Cato Networks

Cato Networks is al sinds 2015 aan het sleutelen aan een SASE-platform om alle pijnpunten en problemen binnen huidige bedrijfsnetwerken aan te pakken. Daarmee waren ze Gartner voor die de term SASE pas in 2019 op de kaart zette. Gartner is in zijn nieuwe Strategic Roadmap dan ook terecht zeer tevreden over de diensten die Cato Networks levert.

Het begrijpen van de 2021 Strategic Roadmap voor SASE-convergentie

In juli van het jaar 2019 riep Gartner de term Secure Access Service Edge (SASE) in het leven, om de volgende generatie van netwerkbeveiligingstechnologie te definiëren. SASE-oplossingen spelen in op het feit dat het moderne netwerk en de bijbehorende veiligheidsuitdagingen helemaal anders zijn dan in het verleden. Door beveiligingsmogelijkheden voor de kern te integreren in een opzichzelfstaande service en die te verplaatsen naar de cloud, lost SASE de noden van de moderne digitale onderneming in.

In maart publiceerde Gartner naar jaarlijkse gewoonte de ‘2021 Strategic Roadmap for SASE convergence’. Daarin wordt uitgelegd hoe organisaties kunnen transformeren van legacy-beveiligingsarchitecturen naar volledig geïntegreerde SASE-implementaties. Elana Marom, hoofd van productmarketing bij Cato Networks, raadt aan om het rapport zelf eens te lezen. Volgens haar geeft het rapport een duidelijke en volledige visie aan bedrijven die hun reis met SASE willen beginnen of verderzetten.

Aanpassingen in de architectuur drijven SASE vooruit

Gartners bewering dat SASE ‘de toekomst is van netwerkbeveiliging’ vloeit voort uit het feit dat bedrijfsnetwerken en -infrastructuur zich ontwikkelen. Legacy-beveiligingsoplossingen kunnen dat tempo van evolutie niet bijbenen. In het verleden gaven bedrijven hun vertrouwen aan een veelheid van beveiligingsoplossingen die op perimeters gebaseerd waren, om bedrijfsmiddelen uit on-premises datacenters te beveiligen tegen nieuwe dreigingen.

Pogingen om de moderne onderneming te beveiligen met verouderde beveiligingsarchitectuur zijn niet te schalen en inefficiënt. De gemiddelde organisatie heeft dan tientallen alleenstaande beveiligingsoplossingen nodig voor de configuratie, monitoring en het behoud. Vaak voegen bedrijven daar nog een klein IT-team aan toe. Als resultaat wordt het voor deze bedrijven te ingewikkeld om hun bestaande infrastructuur te beveiligen. Laat staan om zich te blijven aanpassen aan de steeds veranderende eisen. Waarvoor de pandemie het startschot gaf door het thuiswerken en nu de hybride werkomgeving uit voortvloeit.

De evoluerende infrastructuur- en bedrijfsnoden vereisen moderne SASE Architectuur om aan beveiligingsnoden te voldoen. Enkele voordelen van SASE voor moderne ondernemingen zijn:

  • Integratie van oplossingen: SASE bevat een volledige netwerkbeveiligingsstack.
  • Cloud-native beveiliging: SASE wordt gehost in de cloud, wat het geschikt maakt om gedistribueerde organisaties en applicaties in de cloud te beveiligen.
  • Flexibiliteit: Als cloud-native oplossing biedt SASE betere schaalbaarheid aan voor een lagere prijs dan oplossingen op fysieke toestellen.
  • Netwerk optimalisering: Oplossingen van SASE omvatten SD-WAN netwerkoptimalisatie door encryptie op verbindingen tussen SASE PoPs (point of presence).  

Kortetermijnoplossingen en aanbevolen gebruik van SASE

Het doel van het rapport bestaat eruit ondernemingen te helpen in de overstap van verouderde beveiligingsarchitecturen naar SASE. In veel gevallen verloopt deze overstap stroef door bestaande afspraken die moeten worden nagekomen in combinatie met onvoldoende beschikbare middelen. Gartner stelt het transformatieproces voor in duidelijke en behapbare stukken, wat organisaties door het proces heen helpt.

Gartner onderscheidt een aantal kortetermijndoelstellingen waar bedrijven op kunnen terugvallen. De doelen omvatten:

  • Het uitrollen van een Zero Trust Network Access (ZTNA): Met de snelle opkomst van thuiswerken is het prioriteit geworden om legacy VPN’s zo snel mogelijk te vervangen. De ZTNA-mogelijkheden van SASE brengen een veiliger alternatief voor verouderde remote-toegangsoplossingen. Dat stelt organisaties in staat hun zero trust-strategieën te implementeren om hun data en gebruikers beter te beschermen.
  • Het creëren een Phase-Out Plan: Gartner raadt aan een complete apparatuur- en contractinventarisatie op orde te hebben en een tijdlijn te maken voor bedrijven afstappen van on-premises perimeter- en filiaalbeveiligingsapparatuur. Die oplossingen kunnen dan vervangen worden door SASE-oplossingen uit de cloud.
  • Vertrouwen op één verkoper: SASE biedt complete integratie aan met een breed gamma aan beveiligingsmogelijkheden. Daardoor is er geen behoefte meer om opzichzelfstaande oplossingen te kopen van verschillende verkopers.
  • Merktransformatie leveren: Beveiligingstoestellen die worden ingezet op iedere fysieke locatie creëren een complexe en uitgestrekte beveiligingsarchitectuur. De toestellen verplaatsen naar de cloud centraliseert en vereenvoudigt de beveiliging van een organisatie.

Naast die kortetermijndoelstellingen zet Gartner ook een aantal doelstellingen voor de lange termijn uit die bedrijven beter volgen. Die focussen voornamelijk op hoe je voordeel kan halen uit de beveiligingsintegratie en ZTNA-mogelijkheden van SASE om beveiligingsoperaties in de hele onderneming te centraliseren en te stroomlijnen.

Het behalen van de kortetermijndoelstellingen kan al een grote mijlpaal vormen voor een onderneming. De meeste ondernemingen zullen een strategie moeten ontwikkelen die over meerdere jaren heen uitrolt om de overgang naar SASE te maken. Terwijl deze strategie verschilt van het ene bedrijf tot het andere maakt Gartner nog één aanbeveling die geldt voor iedereen: begin het proces vandaag.


Dit is een aangeleverde commerciële bijdrage van Cato Networks. Wil je weten hoe je de overgang naar SASE vandaag nog kan inzetten in je bedrijf, dan kan je hier terecht voor meer informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.