HPE is vijftig tinten grijs tussen on-premises en public cloud

HPE

Data wordt met de dag belangrijker. De hype van alles naar de public cloud te verhuizen is stilaan voorbij. Multi-cloud en hybrid cloud worden de norm, wat bedrijven dwingt om goed na te denken waar ze alle data willen verwerken.

Vlak voor het Discover More-event zitten we samen met Raf Peeters, Managing Director Belux bij HPE. Hij ziet vandaag twee belangrijke luiken binnen de IT-infrastructuur van bedrijven: hybrid IT en intelligent edge. De koplopers die volledig in de public cloud werken, komen daar gedeeltelijk op terug volgens hem.

Rekening houdend met applicaties, workload en storage is de public cloud niet altijd de beste optie. Moeten bedrijven daarom alles omgooien naar een CAPEX-model en bijhorende investeringen in servers? Volgens Peeters schuilt de waarheid ergens tussenin.

Grijstinten

“Ik ben er sterk van overtuigd dat niets puur wit of zwart is. Alles volledig on-premises of in de public cloud draaien, is zelden de beste keuze. HPE mikt op de tinten grijs die ertussen zitten. Het landschap binnen hybrid cloud verandert heel sterk. Met Greenlake hebben we de perfecte oplossing, die het beste van beide werelden combineert”, benadrukt Peeters.

GreenLake Hybrid Cloud-klanten kunnen hun cloudinfrastructuur, zowel publiek als privé, laten ontwikkelen, configureren en uitrollen door HPE. Daarna worden ze onderhouden, ondersteund en geoptimaliseerd door hen. De dienst gebruikt public cloud deployments op Microsoft Azure, Google Cloud en AWS.

 

“Alles volledig on-premises of in de public cloud draaien, is zelden de beste keuze.”

 

Het ondersteunt de private cloudinfrastructuur via Microsoft Azure Stack en HPE ProLiant for Azure Stack. Allebei worden beheerd door HPE OneSphere.

Greenlake kent in België een voorzichtige start volgens Peeters. “Het duurt allemaal langer dan we willen. Dat komt vooral omdat klanten een roadmap hebben van projecten. Binnen een niet-traditionele setup zoals Greenlake duurt het proces lang omdat het niet enkel IT-gerelateerd is. Naast de IT-verantwoordelijken moeten ook de CFO en CEO rond de tafel zitten. Deze andere aanpak heeft iets meer tijd nodig dan de klassieke IT-infrastructuur.”

Elke dag op hotel

Een aantal dimensies binnen de public cloud werden zwaar onderschat door de eerste generatie cloud adopters. Hoge kosten is een frequent terugkerende factor, maar ook flexibiliteit is een kritiek punt. Het is behoorlijk uitdagend om workloads uit de cloud te halen. De public cloud dient om pieken op te vangen of om tijdelijk extra rekenkracht toe te voegen. Van zodra het structureel nodig is, kan je beter een hybride model hanteren.

Peeters vergelijkt het graag met huizen en hotels. “Stel dat je 365 dagen per jaar in een hotel woont. Het is comfortabeler dan een huis of appartement, want alles wordt voor jou gedaan en je hebt geen zorgen, maar de kost ligt veel hoger en heel gelukkig word je op termijn ook niet van zo’n hotelomgeving. Dan kan je beter een huis of appartement nemen en daar 365 dagen per jaar wonen. Ga tussendoor op hotel tijdens een vakantie. Hetzelfde geldt met de public cloud. Het houdt steek voor sommige workloads, maar niet voor alles.”

De flexibiliteit van je data is cruciaal. Daarom trekt HPE de kar van intelligent edge bijzonder agressief. Opnieuw is het geen zwart-witverhaal dat alles in een centraal datacenter moet draaien of in de edge. Een combinatie van de twee is de uiteindelijke oplossing. Denk daarbij aan zelfrijdende auto’s. De auto zelf genereert ontzettend veel data lokaal, die onmogelijk allemaal naar een centraal datacenter kunnen worden gestuurd. Dan heb je een krachtige edge-oplossing nodig die deze workload aan kan. Een beperkte datastream wordt naar een centraal datacenter verstuurd voor bijvoorbeeld analytics-doeleinden. De komende vier jaar wil HPE vier miljard dollar investeren in de edge.

 

“5G en wifi moeten in de toekomst zeer complementair zijn.”

 

Aruba en 5G

Voor HPE is de intelligent edge ook een puur connectiviteitsverhaal. “Aruba is voor ons daarin essentieel”, benadrukt Peeters. “Wij zijn een van de koplopers op vlak van mobility en mobile engagement. 5G en wifi moeten in de toekomst zeer complementair zijn. Om dat te bereiken, heb je state-of-the-art LAN-oplossingen nodig.”

De overname van Aruba Networks in 2015 voor drie miljard dollar is een schot in de roos voor HPE. Aruba was, en is nog steeds, een bekende naam in de netwerkwereld. HPE heeft alles van HP Networking helemaal ondergebracht bij Aruba. Vandaag is elke netwerkcomponent van HPE een Aruba-product.

Daarnaast is 5G een belangrijke drijfveer om een stuk van de datacentercapaciteit naar de antennes te verhuizen. Op deze manier kunnen providers realtime snelle beslissingen nemen op de data. Door datacenters dichter tegen de edge te plaatsen, verkleint de responstijd en vergroot de bandbreedte. HPE benadrukt ook met de Edgeline EL8000-reeks dat uniformiteit over het hele netwerk belangrijk is. De vormfactor is heterogeen. HPE rekent op integratiepartners zoals Samsung om de systemen uit te rollen.

Hypergefocust

De raspaarden binnen de datacenters vind je meestal in HPC-omgevingen (High Performance Computing). HPE is een belangrijke speler binnen die markt, maar moet marktaandeel inleveren wanneer we naar de Top 500 snelste supercomputers ter wereld kijken. Dat is een bewuste keuze volgens Peeters. “We verminderen onze focus niet op HPC, maar ze ligt anders dan vroeger. We weten in welke specifieke omgevingen we goed zijn. De KU Leuven met Genius is daar een mooi voorbeeld van.”

“We zijn minder sterk in andere omgevingen zoals weersvoorspellingen. Dat is een heel specifieke omgeving waar onze machines niet voor gebouwd zijn. Daar willen we dan ook niet in meespelen. We zijn echter nog altijd wel met tal van HPC-projecten bezig. Het blijft onze focus, maar niet elke opportuniteit past bij ons. We hebben zeker niet de ambitie om de nummer één te worden binnen de Top 500.”

Het is ondertussen 80 jaar geleden dat Hewlett en Packard de bouwstenen hebben gelegd van wat vandaag HPE is. De historische afsplitsing van HP naar HPE en HP Inc. zorgt volgens Peeters voor veel meer focus. Andere giganten worden groter en bijgevolg ook logger. “Wij volgen de omgekeerde strategie met de splitsing van HP in 2015”, zegt Peeters. “We houden ons niet meer bezig met outsourcing, tablets, printers en computers. Wij zijn hypergefocust, wat vandaag onze grootste sterkte is.”

HPE organiseert op 7 mei in Brussel het Discover More-event. Wie graag meer info wil of zich last-minute nog wil registeren, kan hier terecht.

 

Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met HPE. Via deze link vind je meer informatie over de oplossingen van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home