Huawei-CEO: ‘Innovatie is belangrijker dan veel winst maken’

Sinds eind vorig jaar heeft Huawei België een nieuwe CEO. Na enkele maanden doet hij bij Techzine zijn allereerste interview. In het midden van de politieke storm die in alle hevigheid is losgebarsten, vlak voor de opening van het Huawei European Cyber Security Centre in Brussel.

Voor ons zit een heel rustige CEO die de indruk geeft dat hij de job al jaren doet. Hij vond de afgelopen maanden al een heel fijne ervaring en wil in België heel wat verbeteren. Er zit al een goede fundering met sterke werknemers volgens hem.

Zijn officiële naam is Zhiyu Hu, maar iedereen noemt hem Wilson. Ondanks zijn nuchtere houding, gaat hij geen moeilijke vragen uit de weg. We hebben het over de relatie met de VS, het marktaandeel van Huawei en 5G-evoluties.

Nieuwe standaarden

Techzine: De afgelopen maanden zijn bijzonder zwaar geweest voor Huawei met heel wat beschuldigingen. De VS roept het sterkst, terwijl de rest van de wereld toekijkt. Wat vind je daarvan?

Wilson: Recent heeft het managementteam aan de wereldwijde pers al laten weten wat de houding van Huawei is in dit verhaal. Voor mij is het duidelijk: cybersecurity is voor ons de allereerste prioriteit. Tien jaar geleden was dat ook al zo. De laatste 30 jaar is er nooit een groot incident op vlak van cyberveiligheid geweest. Ook niet bij onze klanten.

 

“Wij maken de producten en het netwerk, en verdelen dat aan operatoren. Zij bezitten de netwerken en beheren alle data.”

 

Het huidige probleem is politiek, niet technisch. Technisch is er geen bewijs. Wij zijn daar zeker van, onze klanten ook. Wij moeten onze verantwoordelijkheid nemen, maar andere partners ook. Denk daarbij aan operatoren en bij uitbreiding de hele ICT-industrie. Wij maken de producten en het netwerk, en verdelen dat aan operatoren. Zij bezitten de netwerken en beheren alle data. Onze verantwoordelijkheid is om producten te maken met genoeg capaciteit om aanvallen te vermijden, zonder backdoors.

 

Techzine: Wat stel je voor om het probleem rond cybersecurity op te lossen? Ondanks dat er niets aan de hand is volgens jou, heerst er wel onduidelijkheid.

Wilson: Er is een externe partij nodig, een regulator of specialist zoals de 3GPP en GSMA. Zij dragen ook een belangrijke verantwoordelijkheid. Er zijn duidelijke standaarden, criteria, processen of regulaties nodig om risico’s te elimineren. De hele industrie zou standaarden moeten hebben. Zo is het onmiddellijk duidelijk wie verantwoordelijk is voor wat. Alleen op die manier kunnen we de cyberveiligheid transparant verbeteren.

Transparantie

Techzine: Is Huawei in het verleden niet transparant genoeg geweest met zijn telecomapparatuur?

Wilson: Zo zie ik het niet. We hebben nooit iets willen verstoppen. We hebben dit onderwerp altijd aangekaart bij klanten. Huawei schaamt zich daar ook niet voor. Waarom zouden we het telkens moeten vermelden, wanneer er geen problemen zijn? Wanneer iemand ons uitdaagt, reageren we. We zijn zuiver van begrip, zuiver van strategie, met een zuiver actieplan. Dat is de realiteit.

 

Techzine: De telecomproviders waarmee jullie vandaag al samenwerken en 5G voorbereiden, zij blijven stil aan de zijlijn staan. Ben je boos op hen dat ze Huawei niet meer verdedigen met hun praktische ervaring?

Wilson: Veel operatoren en partners hebben in de voorbije maanden statements gemaakt ter ondersteuning van Huawei, en we zijn hen daar erg dankbaar voor. Sommigen zullen zich inderdaad niet meteen publiekelijk uitlaten, maar we wijzen niet met vingers naar telecomproviders omdat ze zwijgen. Klanten en partners vertrouwen ons op technisch vlak. Vandaag is het eerder een politiek verhaal. Klanten ervaren die politieke druk ook. Zo’n problemen moeten we samen doorstaan. Wij zijn altijd transparant geweest. Daarom staan we recht in onze schoenen en zullen we onze verantwoordelijkheid nemen.

 

“We wijzen niet met vingers naar telecomproviders omdat ze zwijgen. Klanten en partners vertrouwen ons op technisch vlak.”

 

Sommige klanten in sommige landen zullen misschien andere pistes bewandelen door politieke invloeden. Dat vinden we normaal. We verwachten niet dat iedereen met Huawei werkt. Zoiets is niet gezond, er moet concurrentie zijn.

 

Techzine: Stel dat opeens in Europa ook Huawei-apparatuur wordt verbannen. Hoe zwaar zou dit op Huawei wegen en wat met de telecomproviders die dagelijks met jullie werken?

Wilson: Ik wil eerst wel benadrukken dat ik zoiets niet zie gebeuren. Hypothetisch gezien zou het bijzonder lastig zijn voor alle operatoren die met Huawei werken. Zij kunnen het niet maken om te wisselen. Er is vandaag een uitstekende samenwerking met hen. Als er ineens moet worden gewisseld, zal het heel lang duren om het netwerk op te bouwen. Om nog maar te zwijgen over de enorme kost. Nee, ik zie dit niet gebeuren. En ik wens het onze partners ook zeker niet toe.

5G-evolutie

Techzine: 5G komt eraan. Hoe groot is de voorsprong van Huawei in de 5G-race vergeleken met directe concurrenten?

Wilson: Dat is een lastige. Huawei houdt zich liever low profile. Maar wat betreft 5G weten we dat we heel ver voor staan op de rest. Minstens één jaar vergeleken met de concurrentie. Dat bevestigen ook de providers aan ons. Sommige fabrikanten staan zelfs twee jaar achter volgens hen. Zowel op vlak van timing (beschikbaarheid apparatuur) als techniciteit.

Huawei spendeert altijd 15 procent van zijn jaaromzet in R&D. Vorig jaar was dat 15 miljard dollar. We gebruiken verschillende materialen om basisstations op te bouwen met veel opties. Onze technologie is niet alleen goed, ze weegt ook minder vergeleken met de concurrentie. Gemiddeld 30 procent minder. Dat lijkt verwaarloosbaar, tot je in zo’n mast moet klimmen. Met oplossingen van de concurrentie heb je kranen nodig om de installatie te voltooien, wat veel meer kost. Daarnaast zijn onze oplossingen ook 20 procent zuiniger. Dat is een flinke nettowinst.

 

Techzine: Huawei staat comfortabel op nummer één wereldwijd wat betreft telecomapparatuur. Waarom is deze afdeling zo succesvol?

Wilson: Ik denk dat onze scherpe prijs in de beginfase belangrijk is geweest. We leveren low-cost-oplossingen aan de klant. Sindsdien investeren we zwaar in R&D en is innovatie essentieel voor ons. De concurrentie kan onze snelle ontwikkelingen niet volgen, wat volgens mij de hoofdzaak is van ons marktaandeel.

 

“Wij willen een minimale winst maken om zelf te kunnen leven en om genoeg te investeren in de toekomst.”

 

Daarnaast merk ik dat de concurrentie zoveel mogelijk winst wil maken. Dat is voor hen essentieel. Wij willen een minimale winst maken om zelf te kunnen leven en om genoeg te investeren in de toekomst. We steken dan liever extra winst terug in de klant. Pas op, we geven het hen niet zomaar terug hè! We steken dat in R&D-centra zoals Gent en Leuven om lokaal meer business te doen. Daarnaast is er ook het Europese Cyber Security Center in Brussel.

We willen niet te veel geld verdienen. We willen altijd goede producten en oplossingen aan de klant leveren. Huawei is niet beursgenoteerd en hoeft zich daarom niet bezig te houden met regelmatige winstprognoses die een impact hebben op investeringen. Dit staat ons toe om meer op lange termijn te plannen, en noodzakelijk onderzoek te voeren in plaats van grote winsten voorop te zetten.

Chinese top

Techzine: Huawei wil internationaal business doen, maar wanneer we naar de top van het bedrijf kijken, zijn het allemaal Chinezen. Zoiets lijkt ons niet te helpen in de huidige situatie?

Wilson: Dit moet ik eerst wel verduidelijken. Enkel op het allerhoogste niveau zijn het uitsluitend Chinezen. Dat komt omdat zij erbij waren sinds het begin. Het zijn onze founders. Het is toch logisch dat zij het bedrijf sturen? Het zijn ook allemaal slimmeriken, anders zou Huawei niet staan waar we vandaag staan. Vandaag hebben we ook op bepaalde leidinggevende posities andere nationaliteiten. John Suffolk is bijvoorbeeld onze wereldwijde verantwoordelijke wat betreft cybersecurity en privacy.

 

“Huawei wordt al bijna 20 jaar door IBM geconsulteerd.”

 

Huawei wordt ook al bijna 20 jaar door IBM geconsulteerd. Zij hebben doorheen de jaren Huawei gereorganiseerd om het bedrijf robuust te maken op de internationale markt. Ook binnen R&D hebben ze ons jarenlang geholpen. De basis komt helemaal van IBM. Internationaal werken we ook met Accenture samen in de ondersteuning van onze verkoopprocessen. Zelfs wanneer er problemen zijn met de VS, blijven we elke dag van hen leren. We willen die relatie niet breken.

 

Techzine: Mocht de relatie met de VS nooit meer goedkomen, wat dan?

Wilson: Ik verwacht niet dat het ooit helemaal zal breken. De huidige situatie kan echter wel nog lang duren. Wij zijn daarop voorbereid. Er is een back-upplan.

 

Gerelateerd: Huawei bevestigt Europese 5G-ambities en belooft meer transparantie

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home