Logitech Rally opent aanval op vergaderzalen

logitech rally

Volgens Logitech zijn maar 1 op 40 vergaderzalen voorzien van video. Er zouden 40 miljoen vergaderzalen zijn wereldwijd. Het spreekt voor zich dat deze markt een ongelooflijk potentieel heeft. Met de computerkracht vandaag worden peperdure installaties commodity. Logitech Rally is het resultaat.

Logitech hoef je weinig uit te leggen wanneer het over webcamera’s gaat. In de hoogdagen had menig medewerker een webcam bovenop zijn monitor gemonteerd, maar vandaag is die markt grotendeels verdwenen. Dat valt ook op in het gamma van Logitech, want met uitzondering van de Brio Stream is elke webcamera twee jaar of ouder.

De camera-expertise die Logitech doorheen de jaren heeft opgebouwd, gebruikt het in stilte al jaren om de vergadermarkt te veroveren. De Group-set in 2014 gaf het bedrijf een interessante speeltuin om video te integreren in de vergaderruimte. Vijf jaar later heeft Logitech zijn huiswerk gedaan en staat Rally klaar om bedrijven te veroveren.

Modern vergaderen

Het gaat om videobellen, dus mogen we een presentatie bijwonen over een conference call met een Logitech-expert in de VS. Hij gebruikt de MeetUp, een all-in-one oplossing van Logitech voor kleine vergaderruimtes tot vijf stoelen. Spijtig genoeg klinkt de expert alsof hij in een metalen doos zit en is de lip sync niet in orde. Vermoedelijk is de software van Zoom de boosdoener of de internetsnelheid van een van beide partijen.

logitech rally

Vergaderruimtes veranderen en worden steeds kleiner (zogenaamde ‘Huddle rooms’) en efficiënter. Met thuiswerken is het kantoor ook niet meer de centrale plaats waar iedereen elke dag zit. Volgens Logitech is vergaderen zonder video minder efficiënt en waardevol, omdat je de lichaamstaal van anderen niet kan inschatten.

Vergaderen met video is lang een kostelijke affaire geweest, maar met de grote stappen in computerkracht en de wet van Moore probeert Logitech een vuist te maken tegen gevestigde waarden zoals Polycom en Cisco. Bovendien zijn er vandaag heel wat moderne applicaties voor videoconferencing. Zo kan de IT-manager cherrypicken waarmee hij werkt en rendeert zijn investering ook na vijf jaar wanneer je van toepassing of app verandert.

Luisteren en spreken

Logitech Rally biedt IT-managers een platform waarmee ze eenvoudig een vergaderruimte kunnen uitrusten van video en audio. Er zijn verschillende sets, maar de basis Rally-set (2.065 euro excl BTW) bevat één camera, luidspreker en ‘mic pods’. Hiermee kan je vergaderruimtes tot 13 stoelen optimaal van video en geluid voorzien.

logitech rally

De Rally-oplossing is schaalbaar en ondersteunt tot twee luidsprekers en maximaal 7 mic pods. Elke mic pod heeft 4 microfoons die elk 8 beams ondersteunen en tot vier meter diameter stemmen kunnen oppikken. Dankzij beamforming kan je volgens Logitech in hoge kwaliteit communiceren wanneer er meerdere mic pods zijn.

Logitech kiest er resoluut voor om de luidspreker weg te nemen van de microfoon. Zo kan de echo canceller veel beter zijn werk doen om het geluid zuiver zonder echo door te geven tijdens de vergadering. Het zorgt er ook voor dat je maar een kleinere module op tafel moet voorzien omdat er enkel microfoons in zitten.

Logitech kiest er resoluut voor om de luidspreker weg te nemen van de microfoon.

Centraal op elke mic pod is er een aanraaktoets om de microfoons uit te schakelen. Zo heeft iedereen een mute-knop binnen handbereik wanneer er iets privé moet worden gezegd. Elke microfoon kan je doorlussen naar de volgende, zodat alles op één kabel kan worden aangesloten.

De speaker vooraan (Display Hub) bevat intern een speaker die met een ophangsysteem is vastgemaakt. Zo zouden trillingen worden geëlimineerd en kan de echo canceller beter zijn werk doen om het geluid zo zuiver mogelijk door te sturen.

4K-camera

Centraal zit de roteerbare 4K-camera met 15x optische zoom. de Rally Camera heeft twee technieken aan boord: RightSight (eind januari 2019 beschikbaar) en RightLight. Die eerste zorgt ervoor dat je altijd iedereen in beeld hebt en past het beeld aan wanneer iemand extra in de vergaderruimte plaats neemt. Opvallend: vandaag kan software enkel een 1080p-beeld krijgen van Rally. De camera ziet wel 4K, waardoor het perfect kan zien wanneer iets buiten beeld toch in beeld moet worden genomen. Dan kan het beeld dynamisch worden aangepast omdat het 1080p-signaal maar één vierde van het beeld weergeeft.

logitech rally

RightLight zorgt er dan weer voor dat je een mooi beeld houdt bij indirecte verlichting. Zeker bij ruimtes waar veel zonlicht binnen, durft het beeld heel donker te worden. Dankzij Wide Dynamic Range (WDR) kan het systeem gezichten onderscheiden van objecten en oppervlakken en zo de juiste lichtbalans en kleurverzadiging kiezen.

Opvallend: de Rally Camera kan een 4K-beeld uitsturen, maar in combinatie met het Rally videoconference-systeem, lukt dat (nog) niet. Volgens Logitech is daar nog geen vraag achter, omdat nagenoeg alle software nog maar 720p of 1080p ondersteunt.

Twee hubs

De belangrijkste innovatie voor Rally is de vereenvoudigde manier om alles aan elkaar te koppelen. Er is een Table Hub op de vergadertafel om een laptop, vergadersysteem en microfoons aan te koppelen. Die maakt met één CAT 6A-kabel verbinding met de Display Hub. Die laatste maakt verbinding met de speaker(s) vooraan, maximaal twee monitoren en de Rally Camera.

Beide hubs moeten van stroom worden voorzien en de maximale lengte van de CAT 6A-kabel is 50 meter. Je kan een switch gebruiken, maar die moet apart voor het Rally-systeem worden geconfigureerd omdat er geen IP-adres wordt doorgestuurd.

Beide hubs moeten van stroom worden voorzien en de maximale lengte van de CAT 6A-kabel tussen beide is 50 meter.

De twee hubs zijn toekomstbestendig, zodat je in de nabije toekomst meer randapparatuur mag verwachten.

Tot slot heeft Logitech al langer een ‘Tablet Hub’ in het gamma: een eigen toestel gebaseerd op de Surface Pro van Microsoft. Hiermee kan je de nood aan eigen hardware vermijden in een vergaderruimte en bijvoorbeeld Skype for Business-gesprekken voeren. De Rally Hub kan met een SmartDock Flex-koppeling handig alle aansluitingen over een CAT6-kabel sturen zodat randapparatuur centraal kan worden aangesloten.

Logitech demonstreerde ook vier verschillende aansluitschema’s: schema 1, schema 2, schema 3 en schema 4.

Beschikbaarheid

Het Logitech Rally-systeem is vanaf vandaag beschikbaar in twee configuraties:

  • Rally (2.065 euro excl. BTW) met: Rally Camera, 1x Rally Speaker, 1x Rally Mic Pod, 1x Rally Display Hub, 1x Rally Table Hub en 1x Rally Remote
  • Rally Plus (2.499 euro excl. BTW) met: Rally Camera, 2x Rally Speaker, 2x Rally Mic Pod, 1x Rally Display Hub, 1x Rally Table Hub en 1x Rally Remote

Behalve de hubs is alle randapparatuur ook los verkrijgbaar:

  • Rally Camera: 1.149 euro excl. BTW
  • Rally Mic Pod: 329 euro excl. BTW
  • Rally Speaker: 165 euro excl. BTW

Er is tot slot ook nog een Mic Pod Hub: een centrale plaats waar je Mic Pods kan aansluiten. Dat kan handig zijn wanneer de tafels niet in een u-vorm staan. Die kost 249 euro excl. BTW.

De oplossing werkt met vrijwel alle software voor videovergaderingen, waaronder Google Hangouts Meet, Microsoft Skype for Business, Microsoft Teams en Zoom.

Gerelateerd: Hoe Cisco vergaderen efficiënter maakt met behulp van AI

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home