Windows 10 op ARM: is dit de toekomst van mobiele toestellen?

Binnenkort komen de eerste Windows 10-toestellen met een ARM-chip op de markt. Vandaag heeft Techspot echter al een eerste toestel kunnen reviewen met alle nodige benchmarks om het nieuwe platform te evalueren. Moet je binnenkort al uitkijken voor ARM-toestellen op de werkvloer? Of laat je Windows 10 ARM nog beter wat rijpen? ARM en Windows, het is niet de eerste keer dat beide in het huwelijksbootje stappen. In 2013 en 2014 heeft Microsoft twee verschillende Surface RT-tablets gelanceerd met het Windows RT-besturingssysteem dat specifiek voor ARM-chips werdontwikkeld. De onduidelijkheid van Windows 8 destijds heeft Windows RT geen deugd gedaan, maar ook ontwikkelaars hadden geen zin om hun software helemaal te herschrijven voor ARM-chips terwijl de Microsoft Store nog maar in de kinderschoenen stond. Na twee jaar trok Microsoft de stekker eruit en keerden ze terug naar de tekentafel.

Tweede kans

In 2018 bundelen Qualcomm en Microsoft de krachten om ARM op Windows opnieuw een kans te geven. Deze keer moeten ontwikkelaars niet hun software aanpassen aan een nieuwe chiparchitectuur; Microsoft maakt x86-apps via emulatie mogelijk op ARM. Zo zorgt Microsoft ervoor dat je ARM-toestellen kan gebruiken zoals elk AMD- en Intel-device. Er zijn echter nog wel bepaalde beperkingen om mee rekening te houden. Apps in de Windows Store zullen het best draaien onder ARM omdat die native ondersteuning genieten via Universal Windows Platform (UWP). 64-bit apps werken voorlopig nog niet onder ARM, enkel 32-bit is mogelijk via emulatie. Op vlak van drivers zijn er ook beperkingen: x86 wordt niet ondersteund, wel ARM64. Toestellen die een generische Windows-driver gebruiken komen niet in de problemen, maar specifieke toestellen met aparte drivers kan je schrappen omdat de kans bijzonder klein is dat die een ARM64-driver hebben.

Geen Hyper-V

Er zijn echter nog meer limieten rond x86-emulatie op ARM. Spellen die OpenGL 1.1 of meer vereisen, kan je schrappen. Ook spellen die anti-cheattools gebruiken of Windows aanpassen zijn niet mogelijk. Voor bedrijven is het spijtig dat Hyper-V niet wordt ondersteund. Zelfs dedicated ARM-apps die vermoeden dat je een telefoon gebruikt, kan je (voorlopig althans) niet in de valstrik lokken dat ze ook onder Windows 10 werken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home