De financiële sector profiteert van plannen die voorbereiden op ransomware-aanvallen

geld uitgaven

Ransomware is alomtegenwoordig. De financiële sector kan dan ook niet uit handen van cybercriminelen blijven. Sophos voelde de sector aan de tand en liet een survey los op 550 leidinggevende IT-profielen.

De toekomst staat op wankele poten, door de toenemende hoeveelheid ransomware-aanvallen. In de financiële sector blijven namelijk lang niet alle bedrijven gespaard. Versleutelde data kwam in 2021 voor bij 34 procent van de ondervraagden.

Kunst om niets verloren te laten gaan

De beste lessen leer je van organisaties die het zelf al hebben meegemaakt. Daarom gaat het rapport nog dieper in op de manieren waarop deze getroffen bedrijven hun versleutelde data weer toegankelijk maakte.   

Om een ransomware-aanval te overleven, zijn er wat vuistregels. De 3-2-1 back-up regel is daar een perfect voorbeeld van. Bedrijven die de filosofie volgen hebben drie kopieën, op twee verschillende media en de data off-site bewaard.

Als de regels goed worden gevolgd, laten ransomware-aanvallen de sector niet doodbloeden. Als een aanval aan de orde is, blijft het een kunst om niets verloren te laten gaan. De financiële sector lijkt in ieder geval de vruchten te plukken van het hebben van Business Continuity and Disaster Recovery (BC-DR)-plannen die hen voorbereiden op situaties zoals een ransomware-aanval.

Het gevraagde losgeld betalen, kan altijd als laatste reddingsmiddel worden ingezet. Dat is niet goedkoop, maar gelukkig kwam driekwart van ondervraagde bedrijven kwam niet tot dat punt. Het onderhandelen met een criminele organisatie blijft immers spelen met vuur. Dat blijkt ook uit de gegevens aangezien een derde van de versleutelde data ontoegankelijk bleef na het betalen van het losgeld.

De whitepaper van Sophos kan je inkijken door hieronder je gegevens in te vullen. Daarna kom je gratis te weten welke impact ransomware had op de financiële sector, hoeveel gegevens gemiddeld werden hersteld en wat het gemiddelde bedrag is dat cybercriminelen vragen. Tot slot kan je lezen hoe het de financiële sector in de toekomst zal vergaan en worden enkele aanbevelingen gemaakt.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home