De Lenovo ThinkBook 16 G7 is een no nonsens-laptop voor wie een degelijk en betrouwbaar toestel wil, inclusief de geneugten van een groot scherm en een numeriek klavier. Vanzelfsprekend staan daar wat concessies rond draagbaarheid tegenover.
De Lenovo ThinkBook 16 G7 (1.031 euro excl. btw) is in wezen een oer-klassieke laptop. Dit toestel is niet overdreven mobiel en klein, maar evenmin onhandig groot. Draagbaarheid is niet de prioriteit, maar je hoeft niet constant een stopcontact bij de hand te hebben. En je kan een dock aansluiten, maar het scherm is groot genoeg om zo op te werken en het klavier is voorzien van numerieke toetsen. Met deze ThinkBook hebben we een manusje-van-alles op onze schoot.
Wat is blauw?
De laptop heeft een 16 inch-scherm met een 16:10-schermverhouding die ideaal is voor productiviteit. Je krijgt 1.920 x 1.200 pixels: niet speciaal, wel genoeg. Het IPS-paneel oogt helder en volstaat voor iedere kantoorwerker. Wil je kleurgevoelige taken uitvoeren, zoals fotobewerking, dan moeten we je wel waarschuwen: de afstelling trekt op niets. Vooral met de blauwtinten is het desastreus gesteld. We meten een afwijking van DeltaE 22,2: tien keer meer dan wat aanvaardbaar is voor een grafische professional.
![](https://itdaily.be/wp-content/uploads/2025/02/Lenovo-ThinkBook16-G-7-scherm.jpg)
Zeggen DeltaE’s je weinig, en wil je vooral surfen, op (bedrijfs)-applicaties werken, je kantoorsuite gebruiken en mailen? Dan hoef je daar niet van wakker te liggen.
Cijfertjes
In dat geval is de bouwkwaliteit belangrijker. De Lenovo ThinkBook 16 G7 is gebouwd zoals een ThinkBook, en dat is een compliment. De laptoplijn blinkt uit dankzij de robuuste behuizingen en dit exemplaar is geen uitzondering.
In het chassis verwerkt Lenovo een bijzonder goed toetsenbord. We herhalen het bij zowat iedere review van een ThinkBook of ThinkPad: veel fabrikanten maken erg goede toetsenborden, maar niemand doet beter dan Lenovo. Dat er ruimte is voor een numeriek klavier, maakt ons helemaal gelukkig. Ook het ruime touchpad werkt goed. Dit toestel is gericht op meer mainstream-gebruikers en die kunnen die luxe doorgaans wel appreciëren.
![](https://itdaily.be/wp-content/uploads/2025/02/Lenovo-ThinkBook-16-G7-2.jpg)
De laptop weegt wel iets. Zelfs voor een 16 inch-toestel is 1,85 kg veel. MSI’s Modern 15 is niet veel kleiner (omwille van de 16:9-schermverhouding) maar weegt zo’n 400 gram minder. Daar staat tegenover dat we wel klachten hadden over de robuustheid van MSI’s chassis.
AMD, Intel of ARM?
Doorgaans testen we een laptop aan de hand van een enkele representatieve configuratie. De MSI ThinkBook 16 G7 is een uitzondering. Lenovo laat je toe dit chassis te configureren met binnenwerk van Intel, AMD of zelfs Qualcomm. Dat leent zich tot een rechtstreekse vergelijking van de capaciteiten, die we niet konden laten liggen.
Het verschil in prestaties en autonomie is groot. Voor deze review wijzen we erop dat de ARM-gebaseerde versie krachtig is, en lang meegaat. AMD’s chip biedt de beste balans tussen pk’s en autonomie, terwijl de Intel-editie ons niet echt kan bekoren. Voor een gedetailleerde analyse van de prestaties van de drie configuraties verwijzen we je graag door naar dit stuk:
lees ook
Intel Core Ultra, Qualcomm Snapdragon X Plus of AMD Ryzen AI: getest in dezelfde Lenovo ThinkBook 16
De verschillen tussen de variaties van de Lenovo ThinkBook 16 G7 zijn verder erg klein, al zit er een lichte variatie op de poorten. Alle drie de versies hebben twee USB-A-aansluitingen. De toestellen zijn verder steevast voorzien van USB Type C (twee keer), maar enkel de x86-edities hebben een RJ-45-aansluiting aan boord. HDMI, MicroSD en 3,5 mm-audio tekenen wel overal present.
Vergaderen
Het valt ons op dat Lenovo niet z’n beste webcam heeft gekozen voor deze ThinkBook. De scherpte kan door de beugel, maar de kleuren vallen tegen. Tijdens onze tests zien we er nogal ongezond en grijs uit, en als we de collega’s mogen geloven ligt dat wel degelijk aan de camera. Functioneel kan de webcam er zeker mee door, maar verwacht geen wonderen.
Het geluid is wel uitstekend. We zijn erg verstaanbaar, zelfs recht naast een luidspreker waar The Sound of Silence van Simon & Garfunkel vakkundig maar onbegrijpelijk verkracht wordt door een metalzanger. Wij moeten alles aanhoren, onze gesprekspartner blijft gespaard. Omgekeerd zijn ook de luidsprekers op deze ThinkBook 16 G7 van hoge kwaliteit, en kan het volume voldoende hoog.
Relevant voor een groot publiek
De Lenovo ThinkBook 16 G7 is een heel relevante laptop. Dit is niet het meeste aantrekkelijke toestel uit de Lenovo-stal, maar Lenovo vinkt hier alle vakjes af om de mainstream-gebruiker te bekoren. Het scherm is groot genoeg, het toetsenbord is fenomenaal en voorzien van een numeriek klavier en de prestaties zijn meer dan adequaat voor gemiddelde kantoorworkloads. Zelfs de batterij houdt het – bij de ARM-configuratie – lang uit.
![](https://itdaily.be/wp-content/uploads/2025/02/Lenovo-ThinkBook-16-G7-3-730x631.jpg)
![](https://itdaily.be/wp-content/uploads/2025/02/Lenovo-ThinkBook-16-G7.jpg)
De kleurkalibratie van het scherm is helaas echt ondermaats. Voor een laptop als deze, die niet gericht is op grafische specialisten, leggen we de lat laag, maar Lenovo duikt er toch vlot onder, met een beperkt kleurbereik en heel eigenwijze interpretaties van blauw.
Dat is meteen ook het grootste nadeel van deze laptop, en hoeft geen afknapper te zijn. Wie een stevig, degelijk en betrouwbaar werkpaard zoekt, is hier aan het juiste adres. Zelf zouden we op basis van onze tests de ARM-versie van de Lenovo ThinkBook 16 G7 ((1.031 euro excl. btw) verkiezen: die biedt heel sterke prestaties en een knappe autonomie voor een competitief prijskaartje. Check wel vooraf of je geen legacy-software nodig hebt die compatibiliteitsproblemen kan opleveren.
.pro’s
- Bouwkwaliteit
- Uitstekend toetsenbord
- Diverse configuraties beschikbaar
- Kracht en autonomie (ARM)
- Goed geluid
.contra’s
- Slecht gekalibreerd scherm
- Zwaar
- Matige webcam