OnePlus 8 Pro review: eerste klasse

De OnePlus 8 Pro heeft alles in huis om mee te spelen met de grote jongens. Dat mag ook, gezien het prijskaartje. De 7-reeks was echter ook uitstekend. Slaagt OnePlus erin om zichzelf te profileren vergeleken met zowel de concurrentie als de toestellen van vorig jaar?

Benieuwd naar onze review van de OnePlus 8? Die lees je hier.

Met de OnePlus 7 Pro legde OnePlus de lat voor zichzelf zo hoog, dat het met de OnePlus 7T Pro besloot om geen nieuwe recordpoging te wagen maar het status quo te behouden. Aangezien we van de ‘T’-modellen weinig meer dan een update verwachten, was dat geen ramp: de 7T Pro was minder interessant vergeleken met de OnePlus 7T, maar bleef een uitstekend toestel dat premium designs en knappe prestaties combineerde in een pakket dat zonder schroom naast de Samsungs en Huawei’s van deze wereld kon staan.

Met de OnePlus 8 Pro moet OnePlus de lat opnieuw over, en liefst met wat extra marge. Samsung, Apple en Huawei zijn intussen gewoon om een uitstekend topmodel op te volgen met een gelijkaardige telefoon die toch een tikkeltje anders is, OnePlus minder. De 7 Pro was de eerste sprong van de fabrikant in het échte ultrapremium-segment en eens je daar zit, is de ruimte voor verbetering niet meer zo groot.

  • OnePlus 8 Pro (999 euro inclusief btw)
  • 6,78 inch amoledscherm (19,8:9)
  • 1.440 x 3.168 pixels
  • Qualcomm Snapdragon 865 (4x 2,84 GHz, 4x 1,8 GHz + Adreno 650)
  • 256 GB opslag (219,8 GB beschikbaar uit de doos)
  • 12 GB RAM
  • 4.510 mAh-batterij

Design

Voor de OnePlus 8 Pro kiest OnePlus voor een nieuw design. Radicaal zouden we de upgrade niet noemen, maar je zal deze telefoon niet verwarren met zijn voorganger. Om te beginnen verandert zowel de schermdiagonaal als de ratio. Dit toestel is voorzien van een 6,78 inch display vergeleken met de 6,68 inch van de OnePlus 7(T) Pro. De telefoon is een tikkeltje hoger en smaller. De marketingwereld heeft beslist dat ‘9’ de noemer voor schermdiagonaalbreuken moet blijven, dus vergeef ons deze mathematische horror: je krijgt voortaan 19,8:9 versus 19,5:9.

OnePlus kiest verder voor een selfiecamera geïntegreerd in de linkerbovenhoek van het paneel. Daarmee voert de telefoonspecialist de mechanische pop-up-camera af. Hoewel de camera in het scherm klein is en uit de weg zit, vinden we dat een gemiste kans. De mechanische pop-up-camera zorgde ervoor dat OnePlus als enig een nagenoeg randloos ononderbroken scherm kon aanbieden. Bovendien testten we de OnePlus 7 Pro als dagelijks toestel gedurende een jaar met ontgrendeling op basis van gezichtsherkenning, dus kunnen we met vertrouwen zeggen dat er geen problemen waren met de kwaliteit van het mechanische design. OnePlus lijkt hier voor conventie en kostenbesparing te gaan, en maakt zijn toestel zo net dat tikkeltje minder uniek.

Aan de achterzijde vinden we vier camera’s verwerkt in een elegante en vooral compacte camerabump. Waarom andere fabrikanten Apple na-apen en voor een gigantische en afzichtelijke vierkante cameratumor kiezen, is ons een raadsel, aangezien OnePlus aantoont dat het ook anders kan. Over de camera’s gaan we onderaan deze review meer in detail.

OnePlus behoudt de klassieke drie knoppen gecombineerd met een slider met drie standen. We hadden nooit problemen met de knoppen op oudere OnePlus-toestellen, maar deze exemplaren voelen nog responsiever en aangenamer. Ze zijn een mooie illustratie van de fantastische bouwkwaliteit van deze telefoon. De matte achterkant is tot slot vergelijkbaar met die van de OnePlus 7(T). De textuur is aangenamer dan glas en kan bovendien beter tegen vingerafdrukken.

Scherm

OnePlus slaagt er al jaren in om zijn toestellen van fantastische schermen te voorzien, en dat is bij deze iteratie niet anders. Het paneel krijgt 1.440 x 3.168 pixels mee en maakt gebruik van amoled-technologie. De maximale helderheid van het scherm ligt ongeveer 13 procent hoger dan die van de OnePlus 7T dat resulteert in een nog betere kijkervaring wanneer je de slider helemaal naar rechts schuift. Op gelijkaardige helderheid zien we geen noemenswaardig verschil tussen de toestellen.

Het scherm is uitermate instelbaar. Je kan wisselen tussen de maximale resolutie van 1.440 x 3.168 pixels en een zuinigere 2.376 x 1.080 pixels en de refresh rate van het display aanpassen van 60 Hz naar 120 Hz. Hier maakt OnePlus een vergissing. Een hogere refresh rate van het scherm heeft een immense impact op de gebruikservaring. Animaties zijn vloeiender en scrollen voelt immens vlot aan. Er zit echter een limiet op de winst die je hierbij maakt. 90 Hz is veel beter dan 60 Hz en het verschil is onmiddellijk zichtbaar. Wie 90 Hz gewend is, kan niet meer terug naar 60 Hz. Daarom koos OnePlus die refresh rate voor de 7 en de 7T.

Het verschil tussen 120 Hz en 90 Hz is virtueel onbestaande. Wie zich concentreert kan misschien het verschil zien, al bekennen we dat ondergetekende daar niets van merkt. Een hogere Hz vraagt meer van je batterij, waardoor 90 Hz de absolute sweetspot was. Samsung ging voor 120 Hz, kortwiekte daarmee zijn autonomie zonder noemenswaardige winst en OnePlus trapt met de OnePlus 8 in dezelfde specificatieval. Meer is niet altijd beter.

Onder het scherm zit net als bij de vorige OnePlus-toestellen een vingerafdruksensor. Die werkt goed, consistent en snel, net zoals bij de vorige toestellen.

Prestaties

Over de prestaties kunnen we in deze review kort zijn. De Qualcomm Snapdragon 865 is de krachtigste smartphonechip van het moment. Wij testten bovendien een toestel met de maximale geheugenconfiguratie van 12 GB aan RAM. Wat cpu-werk betreft is de Exynos 990 van Samsung net de betere chip.

Grafisch doet de Adreno-gpu in de Qualcomm SoC het iets beter. Je zal het verschil natuurlijk niet merken. De hardware in deze telefoon is van de bovenste plank, volstaat voor alles wat je wil doen, en is binnen enkele jaren naar alle waarschijnlijkheid nog steeds meer dan krachtig genoeg. Gekoppeld aan de hogere refresh rate van het scherm levert deze OnePlus naar ons gevoel de vlotste telefoonervaring die je op dit moment kan kopen.

Software

Oxygen OS (10.5.4) was en is fenomenaal. OnePlus neemt een stockversie van Android en bouwt daarop voort met nuttige functies die een meerwaarde bieden voor wie ze wil gebruiken, en niet in de weg zitten wanneer ze je niet interesseren. Er is dus nauwelijks bloatware op dit toestel te bespeuren, op een gallery-app die concurreert met Google Foto’s en twee ‘Files’-toepassingen na.

Aanpasbaarheid was altijd al één van de grote troeven van OnePlus. Je kan aan de slag met interessante functies zoals motion smoothing, waarbij de telefoon de framerate van een video verhoogt door zelf frames bij te verzinnen. Dat zorgt ervoor dat de video vlotter oogt en optimaal van het 120 Hz-scherm gebruik maakt, maar brengt tevens een soort soap opera-effect met zich mee. De functie werkt met onder andere YouTube en Netflix.

Aanpasbaarheid was altijd al één van de grote troeven van OnePlus.

Iedereen die destijds The Hobbit in de cinema aan high frame rate heeft gezien en dat vreemd vond, kan zich een goed beeld vormen. Op het kleine scherm stoort het niet echt, al vinden we het evenmin een grote meerwaarde. Daar zit de pracht van OnePlus: zet het aan als je het leuk vindt, laat het uitgeschakeld staan en kijk er nooit meer naar als het je niet interesseert.

Verder maakt OnePlus het mogelijk om een dark mode te activeren voor applicaties die dark mode nog niet ondersteunen. In de praktijk is de lijst met compatibele toepassingen beperkt en bovendien gedateerd. Op ons toestel zien we ondersteuning voor onder andere Reddit en WhatsApp, die zelf al hun donkere modus hebben. Paypal heeft geen dark mode, dus daarmee kunnen we de functie wel testen. Ze werkt uitstekend, maar tenzij je compatibele apps gebruikt, is ze niet zo nuttig.

Batterij

OnePlus voorziet zijn toestel van een 4.510 mAh-batterij, dat is bijna 500 mAh meer dan de OnePlus 7T, maar 500 mAh minder dan de Samsung Galaxy S20 Ultra. Hoelang je met dit toestel doet, is heel variabel. Je kan schermresolutie, refresh rate en motion smoothing in- of uitschakelen en bovendien tussen een lichte en een donkere modus kiezen. Die keuzes hebben een rechtstreekse en voelbare impact op de autonomie.

Over het algemeen doet de OnePlus 8 Pro het iets beter dan de OnePlus 7T Pro, behalve tijdens onze videoloop-test waarin de telefoon er iets sneller de brui aan geeft. Normaal gezien koppelen we onze testcijfers aan een uitgebreide test in het wild, maar dat is tijdens de coronalockdown nogal moeilijk. Dat betekent dat het toestel nooit echt onderweg was met ons en van gsm-mast moest wisselen, wat doorgaans een groot deel van de batterij opslorpt.

In een thuiswerkscenario is de batterij meer dan voldoende. We halen twee dagen op één lading met gemiddeld gebruik. Afgaande op de cijfers durven we stellen dat je op de standaardinstellingen een dag zonder lader kan doorbrengen bij gemiddeld gebruik. Bij intensief gebruik na de lockdown raden we iedereen met vrijdagavondplannen aan om toch snel een beetje bij te laden. Activeer je de hoogste resolutie, 120 Hz, motion smoothing, het lichte thema en plan je om je toestel uitgebreid te gebruiken door onder andere video te streamen op de trein, dan wordt een volledige dag naar onze inschatting krap al willen we nogmaals benadrukken dat we een dergelijk scenario door de coronamaatregelen niet konden controleren.

Gelukkig is de OnePlus meteen weer bijgeladen. Dat kan met de meegeleverde ‘warp charger’, die via USB-C aan 30 watt de batterij van leeg naar halfvol stuwt op 21 minuutjes. Een kwartier later, 36 minuten na het startpunt, is je OnePlus 8 Pro alweer met 80 procent geladen. OnePlus gebruikt al een tijdje snellaadtechnologie en deze cijfers zijn virtueel identiek aan die van de OnePlus 7T, wat op zich knap is, aangezien dit toestel met een flinkere batterij komt.

Indrukwekkender is de niet meegeleverde draadloze lader. OnePlus omarmt eindelijk draadloos laden, en hoe. De optionele lader doet dienst als stand waarin je toestel rechtstaat. De stand is voorzien van een ventilator om het toestel te koelen tijdens het snelladen. Die hoor je zachtjes zoemen wanneer de lader in volle actie is. Vervelend voor naast je bed? Niet meteen. OnePlus heeft hieraan gedacht en wanneer je je toestel ’s avonds op de stand plaatst, laadt die automatisch trager op zodat de ventilator niet in actie schiet en alles muisstil blijft. Naar goede OnePlus-gewoonte kan je dat gedrag natuurlijk zelf aanpassen.

’s Nachts doet het toestel zo dienst als klok dankzij de gedimde klok die op het display verschijnt. Voor overdag is de OnePlus compatibel met Googles Ambiënt Display, wat betekent dat de telefoon een soort fotokader kan worden die je favoriete of meest recente foto’s toont. Dat is dan weer fijn voor wanneer je de combinatie lader-OnePlus 8 Pro een plaatsje wil geven naast bijvoorbeeld je bureau.

Camera

Moesten smartphones geen camera’s hebben, dan maakte OnePlus sinds de OnePlus 7 Pro vorig jaar en de OnePlus 7T daarna de beste smartphones van het moment. De camera is al sinds de begindagen van de fabrikant de achilleshiel van de toestellen. Slecht waren ze nooit, maar absolute top evenmin. Met de OnePlus 7 Pro deed OnePlus een gooi naar de hoogste klasse en dat lukte. De toestellen spelen sinds vorig jaar mee in de play-offs, maar maakten nog steeds geen kans op de titel.

In cameraland heeft OnePlus dus het meeste marge tot verbetering en de telefoonbouwer doet een meer dan verdienstelijke poging. De telefoon is uitgerust met drie echte camera’s: een hoofdcamera, een breedhoeklens en een zoomcamera. De eerste twee hebben een 48 MP-sensor aan boord, de derde doet het met 8 MP. Tot slot is er nog een kleurenfiltercamera van 5 MP waarmee je hardwarematig filters op je foto’s kan zetten. Handig voor wie zich ergert aan de flexibiliteit die softwarefilters biedt? We begrijpen de meerwaarde niet zo goed maar het ding zit niet in de weg.

De kleurencamera zorgt voor enkele interessante hardwarematige functies waarbij deze (Photochrom) wordt aangereikt als ideaal voor zonnige omstandigheden met veel groen.

De 48 MP hoofdcamera van de OnePlus 7 Pro was al goed en aan de kwaliteit verandert weinig. Het valt wel op dat de camera van de OnePlus 8 Pro een bredere hoek opvangt. Je krijgt met andere woorden meer op de foto met de standaardlens van het nieuwe toestel. Dat geldt ook voor de nieuwe breedhoekcamera, al is het verschil hier minder groot.

De OnePlus 8 Pro (links) toont meer bij een foto vanop dezelfde locatie als voorganger OnePlus 7 Pro (rechts).

De breedhoekcamera krijgt voortaan een volwaardige 48 MP-sensor mee, en dat is fantastisch. Voortaan hoef je geen afweging meer te maken tussen de breedhoek en kwaliteit, waardoor je de breedhoekcamera automatisch veel meer gebruikt. De camera en lens doen bovendien dienst als macrocamera. OnePlus introduceerde de macro-functionaliteit met de 7T Pro en het is fijn om die opnieuw te zien, gekoppeld aan de knappe sensor. Scherpstellen kan tot op ongeveer 3 cm volgens OnePlus en dat lijkt te kloppen, al duurt het aan de minimale afstand soms even voor de focus juist zit.

De macrolens zorgt voor scherpe foto’s (op het gecentreerde onderwerp) vanop minimaal 3 cm afstand.

Beide camera’s combineren vier pixels tot één, zodat foto’s uiteindelijk een 12 MP-resolutie meekrijgen. Samsung neemt dat concept met de Samsung Galaxy S20 Ultra tot het uiterste door 108 MP te combineren tot een 12 MP, maar net als bij de refresh rate tonen de Koreanen aan dat meer niet altijd beter is. De grote sensor maakt scherpstellen moeilijk, waardoor de camera uiteindelijk een minder aangename ervaring biedt. OnePlus speelt met 48 MP op veilig, waardoor er geen problemen optreden. Filmen kan in 4K met 60 fps, al zijn sommige functies zoals de timelapse enkel beschikbaar in 30 fps.

De zoomlens doet wat moet, maar de fotokwaliteit is beduidend lager vergeleken met de andere twee camera’s. De resolutie is lager, net als de lichtgevoeligheid. In de regel ben je niets met deze camera zodra de belichting uitdagend wordt, al waren we soms alsnog aangenaam verrast door het resultaat.

Ook de zoomlens kan aangenaam verrassen.

Vandaag presteren de camera’s van alle toptoestellen goed bij degelijke lichtomstandigheden. Bij weinig licht wordt pas echt duidelijk wat een fabrikant uit zijn sensor kan persen. OnePlus kwam vorig jaar al met een degelijke nachtmodus, al moest het resultaat hier duidelijk onderdoen voor Huawei en Samsung. Met de OnePlus 8 Pro zet OnePlus immense stappen vooruit. In scenario’s waarbij we zelf nauwelijks iets kunnen zien, maakt de Pro meer dan verdienstelijke foto’s. De kleuren zijn vrij accuraat en details zijn goed zichtbaar, al verdwijnt er bij het inzoomen wel wat scherpte. Opnieuw laat de coronalockdown om praktische redenen geen rechtstreekse vergelijking met identieke foto’s met andere toestellen toe, maar veel verschil met de toppers is er niet meer.

Nachtmodus (bijna pikdonker, geen details of kleuren zichtbaar met het blote oog). De OnePlus 8 Pro zorgt voor een scherpere foto met meer realistische kleuren vergeleken met de OnePlus 7 Pro.

Dan is er tot slot de selfiecamera. Die krijgt een verdienstelijke 16 MP mee en heeft een mooimaakfilter met drie gradaties voor wie zijn huid graag cartoon-glad ziet. Gelukkig staat de filter standaard uit. De camera zorgt verder voor bliksemsnelle gezichtsherkenning bij het ontgrendelen. Toch blijven we zoals gezegd de pop-up-camera missen, al is dat vooral omwille van de originaliteit en niet zozeer door een verandering in functionaliteit.

Conclusie

De OnePlus 8 Pro met 256 GB opslag en 12 GB RAM, zoals wij getest hebben, kost 999 euro. Voor dat geld valt het prijsargument vergeleken met andere vlaggenschiptelefoons min of meer weg. De smartphone is nog steeds iets scherper geprijsd, maar laten we eerlijk zijn: 999 euro is een bom geld. Voor dat geld verwacht je het beste, zonder compromissen, en dat geeft OnePlus ook.

De OnePlus 8 Pro is een strak ontworpen smartphone, die dankzij de afzichtelijke enorme vierkante cameragezwellen van de concurrentie des te meer schittert. De bouwkwaliteit is van de bovenste plank en de software zonder bloatware moet voor niets of niemand onderdoen. De camera’s zijn fenomenaal en spelen helemaal op topniveau. Oh ja, het ding is ook nog eens 5G-compatibel voor wie van plan is z’n toestel in gebruik te houden tot ons land een echt 5G-netwerk heeft.

Samsung heeft z’n doel voorbijgeschoten met de Galaxy S20 Ultra zodat het toestel niet vrij is van ergernissen, Huawei worstelt met het ontbreken van de Play Store en geen andere fabrikant maakt smartphones op dit niveau. Waarom zou je een andere smartphone in de ultrapremium-categorie kiezen? Geen idee. Dit is voor ons dé keuze van het moment.

.pro’s

  • Origineel en strak design
  • Fenomenale bouwkwaliteit
  • Erg mooi scherm
  • Sterke prestaties
  • Hoge framerate voor vlotte gebruikservaring
  • Knappe foto’s, ook ’s nachts
  • Erg aanpasbaar via software
  • Draadloos laden

.contra’s

  • Batterij kan beter
  • Geen 90 GHz-optie voor scherm

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.