De nieuwste Thinkpad Yoga X1 van Lenovo is dunner dan ooit, maar is de laptop daarom ook beter?
Enkele jaren geleden zaten fabrikanten van smartphones in een vurige race verwikkeld: wie kon er ’s werelds dunste apparaat afleveren. In die strijd moesten nuttige functies zoals autonomie of een minimale vorm van koeling al eens plaats ruimen voor een afgeschaafde millimeter extra, tot jolijt van niemand buiten het marketingdepartement. Vandaag is dunner nog steeds een troef, maar staat functionaliteit voorop.
In laptopland vindt er bij wijlen een gelijkaardige strijd plaats, al is de competitie minder verhit. De vierde generatie van Thinkpad Yoga X1 vertoont desalniettemin enkele tekenen van vorm boven functie.
Vorm boven functie
Eerst het goede nieuws: de Yoga X1 is over het algemeen een bovengemiddeld goed toestel. De bouwkwaliteit is uitstekend, het toetsenbord zoals bij alle Thinkpads fenomenaal, en het 14 inch 1080p-aanraakscherm van ons testmodel oogt vol en levendig.
De Yoga X1 is de lenigere broer van de Carbon X1. Beide toestellen hebben vrijwel dezelfde afmetingen en dat is een hele prestatie. De Yoga-noemer komt immers van de hybride vormfactor, waarbij je het scherm van de laptop helemaal kan omkantelen naar een tabletmodus, met heel wat variaties van presentatiemodi tussenin. Een mechanisme om zoiets mogelijk te maken, vereist traditioneel een groter en zwaarder chassis. Dat de Yoga nauwelijks dikker is dan de Carbon is in dat opzicht een hele prestatie.
Afgevlakt karakter
Het toestel is met 1.358 gram wel 250 gram zwaarder. Dat is een onvermijdelijk compromis dat je erbij moet nemen als je een omklapscherm wil. Waarom klagen we dan? Omdat Lenovo die ene fantastische functie heeft afgevoerd die de eigen 360°-toestellen zo deed uitsteken boven die van de concurrentie.
Tot voor deze laptop zorgde een vernuftig mechanisme ervoor dat de toetsen van de laptop in het chassis schoven zodra je het scherm voorbij 180 graden klapte. Dat zorgde voor een gladdere achterkant die de laptop meer tabletallures gaf wanneer je het scherm helemaal omklapte, en het toetsenbord beschermde wanneer je de laptop in presentatiemodus neerpootte. De intrekkende toetsen waren het ultieme voorbeeld van Lenovo’s oog voor detail en nu is de functie verdwenen in naam van een millimeter of twee minder dikte. Vooruitgang? Wij vinden van niet.
Binnenwerk
Met die initiële teleurstelling van de baan is het tijd om de motorkap te openen. Onze testconfiguratie is voorzien van een Intel Core i5-8365U, 1 TB aan NVMe-SSD-opslag en 16 GB aan RAM. Een Core i5 zien we graag in dergelijke ultrabooks, zeker sinds de mobiele versies van de chips quadcores met multithreading zijn. De chip is milder voor de batterij dan een Core i7, maar biedt nog steeds meer dan voldoende rekenkracht voor de mobiele zakelijke gebruiker. In het besloten chassis van een ultrabook zorgen thermische limieten er sowieso voor dat een Core i7 geen oneindige meerwaarde kan bieden.
De prestaties van dit testtoestel liggen net boven die van de Thinkpad Carbon X1 Gen 7, die we ook testten. Logisch, aangezien deze Core i5 net dat tikkeltje krachtiger is dan de Intel Core i5-8265U (4,1 GHz turbo en 1,6 GHz basisfrequentie volgens de specificaties) in dat toestel. De acht in het duizendtal impliceert tiende generatie. Intels onvermogen om 10 nm van de tiende generatie in voldoende volume te produceren, veroordeelt deze en gelijkaardige laptops tot het gebruik van een iets oudere, maar eerlijkerwijze nog steeds meer dan capabele cpu.
De koeling van de yoga levert best goed werk. De chip begint aan een kloksnelheid van 2,9 GHz, maar throttlet tijdens onze tests nooit onder de 2,6 GHz. We zetten enkele prestaties op een rijtje, maar het volstaat eigenlijk om te zeggen dat dit toestel meer dan krachtig genoeg is voor kantoorwerk met PDF-rapportjes, relatief lijvige spreadsheets, de occasionele fotobewerking… Kortom: gebruikelijk kantoorwerk. Wil je workstation-prestaties? Koop dan een workstation. Zoek je een mobiel toestel met omklapbaar scherm dat doet wat moet? Dan zit je hier juist.
Teruggehouden rekenkracht
We maken dezelfde kanttekening als bij de Carbon X1: om de één of andere reden springt ons testmodel niet naar volledige prestatiemodus wanneer we het aansluiten op de netstroom. De cpu wordt zo onnodig gelimiteerd. Onderweg is deze instelling de norm omwille van de batterijbesparing die ermee gepaard gaat, maar als je niet in de instellingen duikt zal je laptop ook op netstroom tot 30 procent slechter presteren. Dat scheelt wanneer je een extern scherm aankoppelt en het toestel tot het uiterste wil persen.
Van batterijleven gesproken: klagen kunnen we niet al zijn we evenmin onder de indruk zoals bij de Carbon X1. Ondanks het bijkomende gewicht houdt deze Yoga het iets minder lang uit. Reken op iets meer dan zeven uur voor klassiek gebruik. Voor multimediaconsumptie stijgt dat naar bijna 10 uur. Niet slecht dus, maar ook niet ongezien.
Pennetje
Twee USB-A- en twee USB-C-poorten tekenen present, samen met een HDMI-aansluiting en een poort voor de meegeleverde ethernet-dongle met MAC-adres-passthrough.
Heel leuk vinden we de ingebouwde stylus. Het grootste probleem bij pennetjes is naar ons gevoel dat we ze ofwel altijd vergeten, of dat ze anders altijd plat zijn. Als occasioneel pen-gebruiker is dat geen ramp, het zorgt er gewoon voor dat we een leuke extra functie minder gebruiken. Lenovo lost dat op door de stylus een plek te geven in het chassis, waar het ding veilig uit de weg zit, oplaadt en vooral, altijd binnen bereik is. Dat andere OEM’s dit ideetje maar snel omarmen.
Niet uniek
Moet je deze Lenovo Thinkpad Yoga X1 nu kopen? De Yoga is zeker en vast een erg goed toestel. Als je een aanraakscherm wil dat kan omklappen, dan is er niets dat je mag tegenhouden. De belangrijkste minpunten komen van zaken die Lenovo niet heeft gedaan. Het is met andere woorden niet zo dat er iets slechts is aan deze laptop, de vraag is eerder wat het toestel beter maakt dan alternatieven.
De vraag is wat dit toestel beter maakt dan de alternatieven.
Wij zouden zelf altijd voor de X1 Carbon gaan. Toegegeven, je geeft het flexibele aanraakscherm op, maar in ruil krijg je een voelbaar lichter toestel met een merkbaar betere autonomie. Wil je absoluut een convertible, dan zit je hier niet slecht, maar anderzijds biedt de Dell XPS dezelfde functionaliteit in een toch moderner jasje. Bovendien krijg je een 10 nm-processor van Intel mee en is dat toestel met 13 inch en smallere bezels compacter. Dat vinden we voor een laptop die je in tabletmodus kan gebruiken een pluspunt, aangezien de Yoga eigenlijk te log is daarvoor. HP’s Dragonfly doet onder op gebied van prestaties, maar is ook compacter en met 1.014 gram voor de instapversie een stuk lichter, wat dat toestel dan weer uniek maakt.
Geteste configuratie: Lenovo Thinkpad X1 Yoga ( 20QG-000SMB): Intel Core i5-8365U, 16 GB RAM, 1 TB SSD, 14 inch 1.920 x 1.080 glossy aanraakscherm, Windows 10 Pro, 3 jaar ondersteuning via koerier – 2.123 euro inclusief btw.
Lees ook: Hoe testen we laptops en desktops op de redactie van Techzine, en ontdek welke testprocedure er schuil gaat achter de resultaten.
.pro’s
- Toetsenbord
- Dun maar kwalitatief design
- Prestaties
- Aansluitingen
- Ingebouwd pennetje
.contra’s
- Groot en log in tabletmodus
- Geen terugtrekkende toetsen meer
- Trackpad kan beter
- Weinig geïnspireerd design