HP Elitebook x360 1040 G5 review: vinkt HP alle vakjes af?

hp elitebook x360 1040 g5

Wie op zoek is naar een degelijk werkpaard voor op de bedrijfsvloer, heeft heel wat modellen om uit te kiezen. De Elitebook-reeks van HP mikt op het premiumsegment, met de Elitebook x360 1040 G5 op kop. Kan HP alle vakjes afvinken?

We hebben vorig jaar al de HP Elitebook x360 1030 G3 uitgebreid getest. De 1040 G5 is bijna identiek, behalve dat je een 14 inchscherm krijgt in plaats van 13,3 inch, alsook een extra USB-A-poort. Onze beide testsystemen verschillen ook op vlak van configuratie, maar het is vooral de extra tijd met beide toestellen die we graag willen meegeven.

Deze review focust op de Elitebook x360 1040 G5, maar de kleinere variant deelt dezelfde gedachtegang, op enkele details na. We halen onze checklist boven om te zien of deze laptop alles in huis heeft om de bedrijfsvloer te veroveren.

Belangrijk om te weten: laptops hebben dikwijls meerdere configuraties om uit te kiezen. Het toestel dat wij evalueren is modelnummer 5DG04EA (2.746 euro excl. BTW). Dit toestel heeft op papier de meest interessante configuratie.

Scherm: check

Ongeacht welke specificaties je kiest voor een laptop: het scherm is essentieel omdat je daar continu op zal kijken. Je kan voor een UHD-scherm gaan voor de meeste pixels, maar in onze ervaring is de impact op de batterijduur te groot. Liever een kwalitatief Full HD- of WQHD-scherm. Onze HP Elitebook x360 1040 G5 heeft een Full HD, mat aanraakscherm, maar niet zomaar eentje.

hp elitebook x360 1040 g5

In het scherm zit een privacyfilter verwerkt. Niet zo’n filter die je er extern opplakt, maar een geïntegreerde oplossing. Met één druk op de knop kan je het scherm onleesbaar maken voor mensen die onder een hoek scherper dan 20 graden met je meekijken. Je zou denken dat niet iedereen deze functie nodig heeft, maar we durven wedden dat je meermaals per jaar in een situatie komt dat je liever je beeld zou afschermen van pottenkijkers.

 

De geïntegreerde privacyfilter is handig, maar heeft wel invloed op de algemene schermkwaliteit.

 

Enig nadeel aan deze technologie is de schermkwaliteit. Wanneer je de functie inschakelt, kunnen gevoelige ogen een lichte trilling registreren op de hoogste helderheid. Eén of twee trappen lager schakelen helpt in veel gevallen, maar doe zeker zelf de test. Wanneer je de privacyfilter uitschakelt, merk je dat die een negatieve invloed heeft op de schermkwaliteit. Je wordt het gewoon na een paar weken, maar het is wel duidelijk merkbaar. Er is maar een beperkte sweet spot waarin je maximaal van de helderheid kan genieten, wat storend is.

Het is enorm frustrerend dat de handige privacyfilter zo’n nadeel heeft. Moet je het daarom niet nemen? Enkel deze optie heeft een extreem hoge schermhelderheid van 560 cd/m², waarmee je zonder problemen buiten kan werken. Bovendien heeft het scherm een verversingssnelheid van 120 Hz. Resultaat: een bijzonder vloeiend beeld dat je moet ervaren om te beseffen dat je nooit meer zonder kan. Zonder de nadelen van de privacyfilter een grote check, nu eerder een gewone check.

Prestaties: check

Tot begin 2018 zouden we aan niemand aanraden om in de Intel Core U-lijn een Core i7 te kiezen. De meerprijs is het niet waard vergeleken met de prestaties. De achtste generatie Intel Core-chips zorgt ervoor dat die redenering de vuilbak in kan. De Intel Core i5 in de HP Elitebook x360 1030 G3 presteerde prima, maar het verschil met de Intel Core i7 is groot genoeg om toch voor die laatste te kiezen.

 

Verder scoort de HP Elitebook x360 1040 G5 uitstekend in alle benchmarks. Het toestel heeft meer dan genoeg pk’s aan boord om zowat alle taken uit te voeren die op de werkvloer nodig zijn. Bepaalde profielen willen altijd meer prestaties; daarvoor bestaan mobiele workstations. Je moet op een bepaald moment een compromis maken tussen prestaties, batterijduur en draagbaarheid. Dit toestel raakt in onze ogen de sweet spot.

Onze ervaring is echter niet eentje zonder frustraties. Wanneer je deze laptop dichtklapt en enkele minuten later opnieuw opent, ben je meestal na twee seconden ingelogd. Duurt het langer, dan wordt het Russische roulette. Soms duurt het zes tot acht seconden, maar in uitzonderlijke gevallen springt het scherm gewoon niet meer aan. Dan zit er niets anders op dan het toestel te herstarten. Tijdens onze testperiode van twee maanden is dat laatste vier keer gebeurd.

 

Het toestel heeft meer dan genoeg pk’s aan boord om zowat alle taken uit te voeren die op de werkvloer nodig zijn.

 

Het is niet storend op dagelijkse basis en de HP Elitebook x360 1040 G5 is een perfect capabele machine, maar in deze prijsklasse horen zo’n kleine frustraties niet thuis. Mogelijk valt een deel te wijten aan Windows 10 Pro, maar dat is onderdeel van dit toestel. Een gewone check in plaats van een grote check.

Design: grote check

Over het design kunnen we kort zijn: uitstekend. Smaken verschillen, maar deze laptop heeft alles wat je verwacht van een premium model. De afwerking is top, het toetsenbord tikt lekker weg en het touchpad reageert op elke veeg met de juiste precisie. Er is rond het touchpad nog wel wat ruimte: misschien volgend jaar een iets groter exemplaar?

Het geluid is verrassend luid en helder in zo’n dun chassis. Links en rechts van het toetsenbord zorgen de speakers voor een aangenaam stereo-effect. Rondom het toestel zijn er ook veel connecties gezien het dunne profiel: 2x USB 3.1, 2x USB-C (Thunderbolt 3), 1x HDMI en een hoofdtelefoonaansluiting. Vooral die HDMI-aansluiting is heel handig om zonder dongle presentaties te kunnen geven.

hp elitebook x360 1040 g5

Het enige nadeel vergeleken met het ‘oude’ model, is dat de smartcard-lezer is gesneuveld door de dunnere schermrand en het kleinere chassis. In sommige sectoren is zoiets een aderlating, maar het merendeel zal hier geen last van hebben. HP biedt ook een versie met sim-module aan, maar die hebben we helaas niet kunnen vastkrijgen. Voor wie frequent onderweg is, kunnen we die optie niet genoeg aanraden. Dat in combinatie met een aparte datasim betekent ultieme vrijheid. En het spaart je smartphonebatterij omdat je niet telkens een mobiele hotspot moet starten.

Ons testtoestel is voorzien met gezichtsherkenning via Windows Hello en een vingerafdruksensor. Beide werken niet feilloos, maar ze vullen elkaar wel perfect aan wanneer één van de twee niet goed werkt. Elke Elitebook draagt de MIL-STD 810G-Spec.

Software: geen check

HP zet de laatste jaren heel sterk in op de veiligheid van zijn laptops. Het startte initieel met een aparte chip op het moederbord, die een veilige versie van het BIOS-image bevatte. Op deze manier kon een fout in het BIOS of een malafide hackpoging altijd worden hersteld met de veilige golden copy op de chip. Deze functie krijgt de naam HP Sure Start en verschijnt elke keer op het scherm wanneer je het toestel inschakelt.

 

We komen stilaan op het punt dat HP de handrem moet optrekken wat betreft vooraf geïnstalleerde software.

 

Die veiligheid voegt een meerwaarde toe aan een laptop, maar HP heeft het succes daarvan aangegrepen om meer te doen. Meer is vaak beter, maar ondertussen zitten we aan de zesde generatie Sure Start en heeft deze laptop heel wat software extra aan boord gekregen.

We gaan niet in detail in op de software (lees hier de complete analyse), maar we komen stilaan op het punt dat HP de handrem moet optrekken op vlak van vooraf geïnstalleerde functies. Sommige bedrijven zullen die omarmen, terwijl andere gefrustreerd zullen raken. In onze taakbalk zitten nu ongevraagd twee HP-applicaties: HP Security en HP Sure Click. Die eerste toont je welke veiligheidsopties je kan configureren, terwijl Sure Click een veilige browseromgeving is. Opvallend: na twee maanden staat het icoontje nog steeds grijs gekleurd en verschijnt de melding dat ik het systeem nog moet initialiseren. Er is geen enkele manier om de applicatie eruit te halen, zelfs niet via Taakbeheer in Windows 10. Verwijderen is de enige optie.

 

hp elitebook x360 1040 g5

 

Beide zijn lang niet zo essentieel als HP Sure Start en zorgen soms voor frustraties. In het geval van Sure Click durven we het haast bloatware te noemen. We hopen dat HP stilaan beseft dat het op het punt staat een grens te overschrijden. Gelukkig kan de fabrikant het eenvoudig oplossen: maak van de installatie een optie tijdens de Windows 10-installatie of na de eerste initialisatie. Vandaag zien we 23 HP-toepassingen onder ‘Apps en Onderdelen’. Toegegeven, een aantal dienen om het systeem draaiend te houden, maar het is te veel.

Batterij: grote check

De HP Elitebook x360 1040 G5 is een werkbeest onderweg. De batterij gaat gemakkelijk een volledige werkdag mee bij normaal gebruik, als je niet voor de maximale helderheidsoptie kiest. Zelfs onder zware belasting halen we nog vlot de kaap van vijf uur. Opvallend: de kleinere HP Elitebook x360 1030 G3 gaat een volledig uur langer mee dan zijn grotere broer in de testresultaten. Dit komt voornamelijk door de Intel Core i5-processor, die zuiniger maar minder krachtig is.

 

De batterij laadt heel snel op. 50 procent lukt op 35 minuten en 80 procent na 70 minuten. Perfect om snel tussendoor te laden wanneer er een stopcontact in de buurt is. Standaard levert HP voortaan ook een USB-C-lader mee in de doos. Hiermee kan je handig je tablet of smartphone opladen, tenzij je een iPhone of iPad (de nieuwste iPad Pro ondersteunt wel USB-C) hebt.

HP heeft ook eindelijk het licht gezien op vlak van USB-C-veiligheid. Het vorige model beschermde de laadmogelijkheden en ondersteunde enkel eigen laders met hier en daar een uitzondering. Nu kan je elke USB-C-lader aansluiten om de HP Elitebook x360 1040 G5 op te laden. Wanneer de lader minder krachtig is dan de meegeleverde variant, krijg je een pop-up te zien dat je een trage lader hebt aangesloten.

Kopen: check

De HP Elitebook x360 1040 G5 vinkt de meeste vakjes af die we verwachten in een zakelijke premiumlaptop. Van alle eigenschappen is vooral het design en de bijhorende functionaliteit een absolute uitblinker. Eén vinkje kunnen we niet zetten: software. We hopen dat HP hiermee aan de slag gaat en niet doorslaat volgend jaar, want het bevindt zich vandaag op een grensgebied dat extra software bloatware en spam wordt.

De perfecte laptop hebben we vandaag nog steeds niet gevonden. De HP Elitebook x360 1040 G5 komt wel in de buurt en zorgt ervoor dat de concurrentie scherp moet staan. De Microsoft Surface Laptop 2 is een waardige concurrent, maar het totaalpakket van de HP Elitebook x360 1040 G5 vind je nergens anders terug. De prijs is niet min, maar wie gezien wil worden en optimaal wil werken, moet nu eenmaal wat dieper in de buidel tasten.

Geteste configuratie (5DG04EA, 2.746 euro excl. BTW): Intel Core i7-8650U, 16 GB RAM, Intel UHD Graphics 620, 512 GB SSD, 14 inch mat aanraakscherm (1.920 x 1.080 pixels) met geïntegreerde privacyfilter, Windows Ink-stylus meegeleverd, Windows 10 Pro

.pro’s

  • Batterijduur
  • 120 Hz-scherm
  • Hoge schermhelderheid
  • Gebalanceerde prestaties
  • Connectiviteit

.contra’s

  • Schermkwaliteit
  • Problemen uit stand-by
  • Software/bloatware

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home