Valbestendige smartphones heb je in twee smaken: écht rugged of doe-er-maar-een-case-rond-rugged. CAT-smartphones vallen resoluut in de eerste categorie en willen als een werkpaard functioneren dat je mag laten vallen. We gingen aan de slag met de CAT S61, het vlaggenschip uit de stal van CAT.
Het merk Caterpillar kennen we vooral van de bouwmachines. Wie rond kijkt, ziet dat het ook succesvol zijn merk in licentie beschikbaar stelt voor andere partijen. Er zijn onder meer schoenen van CAT, maar hier willen we het vooral hebben over het smartphone-aanbod. CAT werkt al zes jaar samen met Bullit Group om rugged smartphones op de markt te brengen die tegen een flink stootje kunnen.
Wij mochten aan de slag met de CAT S61 (899 euro incl. BTW), de opvolger van de CAT S60 en het absolute vlaggenschip. Dat merk je ook aan het prijskaartje dat opvallend pittig is voor een smartphone die door sommigen flink misbruikt zal worden.
Android Pie-belofte
Naar de specificaties hoef je zeker niet te kijken om het prijskaartje te valideren. De Qualcomm Snapdragon 630 vind je ook in midrange smartphones zoals de Motorola Moto G6 Plus, die maar 259 euro kost. Wie 900 euro betaalt voor een smartphone, verwacht toch betere prestaties dan dit. Gelukkig betekent dit niet dat de CAT S61 een traag toestel is. Animaties voelen vlot in de standaard Android-interface en multitasken lukt prima.
Soms merken we wel dat CAT de Android-software niet helemaal onder de knie heeft. Er zijn momenten dat het hapert en meegeleverde apps reageren niet altijd even snel of responsief. Binnenkort krijgt de smartphone een beloofde upgrade naar Android 9 Pie. Hopelijk worden dan de bugs verder geëlimineerd.
CAT levert met hun toestel drie essentiële apps die de S61 uniek maken: een warmtecamera, afstandsmeter met laser en een luchtkwaliteitsmeter. Daarover later meer. Op het toestel vinden we verder nog AVG antivirus en OfficeSuite vooraf geïnstalleerd. Wie die twee liever niet wil, kan ze gelukkig wel verwijderen om het toestel van bloatware te vrijwaren.
Fors formaat
Wie twijfelt dat de CAT S61 rugged is, moet een nieuwe bril kopen. De flinke metalen rand rondom het toestel, de rubberen achterkant en het dikke profiel schreeuwen om aandacht. Dit is een toestel dat zich thuis voelt in een werkbroek. Liefhebbers van skinny jeans kijken beter naar iets anders. Het ruige profiel zorgt er wel voor dat je deze smartphone mag mishandelen. De CAT S61 kan zonder problemen een val tot 1,8 meter op beton overleven. De smartphone weegt een flinke 261 gram en is 13 mm dik.
Bovenaan zit er een aluminium verdikking die de FLIR-camera huisvest. Onverwacht handig: wanneer je video bekijkt, is die verdikking bovenaan ideaal om je duim op te laten steunen. Deze smartphone is IP69K-gecertifieerd, een stap hoger dan IP68 waar de meeste premium smartphones vandaag mee pronken. Deze smartphone mag tot een uur op drie meter diepte onder water worden gehouden én kan waterstralen onder hoge druk doorstaan. Daarom dat je overal klepjes vindt rondom het toestel, iets wat tegenwoordig niet echt nodig is voor IP68 dankzij waterdichte nanocoating.
De CAT S61 kan ook extreme temperatuurwisselingen aan tussen -25 en 55 graden Celsius, en voldoet aan de VS MIL SPE 810G-specificaties. Dit is ineens de belangrijkste motivator waarom een echte rugged smartphone meer kost dan een rugged case rondom een normaal model.
Het 5,2 inch Full HD LCD-aanraakscherm ziet er prima uit en heeft een hoge maximale helderheid (480 cd/m²) om leesbaar te blijven in direct zonlicht. Opnieuw wordt er aan het ruige werk gedacht en kan je de CAT S61 bedienen met handschoenen, bij regen of met natte vingers.
Unieke hardware
De belangrijkste reden waarom deze smartphone meer kost, zijn de drie unieke functies: warmtecamera, luchtkwaliteitsmeter en afstandsmeter. Het is vandaag bijzonder moeilijk om op te vallen binnen de smartphonewereld, maar het lukt CAT dankzij deze extra’s.
De FLIR-warmtecamera is een essentieel onderdeel binnen bepaalde bouwsectoren. Met een druk op de knop kan je op het scherm een warmteprofiel krijgen van alles rondom je. Afhankelijk van de kleur kan je zien wat er warm is en wat koud. Met een cursor kan je zelfs de specifieke temperatuur uitlezen vanop afstand. Het nemen van een foto duurt behoorlijk lang, 4 seconden, maar het resultaat is iets uniek dat je op geen enkele andere smartphone kan verwezenlijken. Het starten van de FLIR-camera duurt ongeveer 5 seconden. Wie wil, kan zelfs video’s maken van warmteprofielen of een timelapse van bijvoorbeeld een ronde door een constructie.
Lees dit: Waarom rugged hardware veel meer geld kost
Tweede unieke onderdeel is een afstandsmeter met behulp van een laser. Die kan tot 8 meter nauwkeurig meten volgens de specificaties. De afstandsmeter werkt zo: je neemt een foto en op de foto gaat de app op zoek naar het laserpunt. Hiermee zou de CAT S61 een afstand nauwkeurig moeten meten. In de praktijk valt dat behoorlijk tegen. Zelfs na meerdere kalibraties zit er op afstanden tot twee meter een foutenmarge van 10 procent en boven de twee meter wordt die veel groter. De app reageert ook heel traag: een meting duurt al snel 5 tot 6 seconden. Je kan al beter een aparte afstandsmeter met laser meenemen die op één seconde een accuratere meting geeft.
Tot slot is er de luchtkwaliteitsmeter. Deze software doet precies wat hij moet doen: luchtkwaliteit weergeven in een grafiek met verschillende gradaties. De Volatile Organic Compound (VOC)-sensor is enkel geschikt voor indoor gebruik en waarschuwt bij ongezonde niveaus van binnenluchtvervuiling. Denk daarbij aan verf- en oplosmiddelen. De app geeft verder ook de temperatuur en vochtigheidswaarden.
Batterijduur
De camera valt ietwat tegen binnen deze prijsklasse. Verwacht niet de kwaliteit van toptoestellen van Samsung of Huawei. Bij helder daglicht presteert de CAT S61 uitstekend. Pas wanneer er indirect zonlicht is (HDR-functie) of bij duisternis, vallen de ondermaatse foto’s op. De resultaten zijn zeker niet slecht, maar het hoge prijskaartje schept ook hogere verwachtingen.
Op de CAT S61 zit verrassend genoeg geen vingerafdruksensor. Er zit gezichtsherkenning in, maar die is lang niet zo accuraat en werkt de helft van de tijd niet. Een pincode of patroon is de enige optie om je toestel te vergrendelen.
Klein maar belangrijk detail: de zaklamp in deze smartphone is opvallend helder. Onmisbaar in donkere ruimtes of wanneer je een (hoofd)lamp bent vergeten.
Tot slot is deze smartphone een absolute batterijkoning. De CAT S61 oogt fors, maar je krijgt er wel wat voor terug. De 4.500 mAh-batterij zet nipt nieuwe records neer door de Huawei Mate 20 Pro te overtreffen. Een batterijduur van twee dagen is geen probleem, behalve wanneer je de FLIR-warmtecamera frequent gebruikt. Die verbruikt flink wat batterij wanneer hij actief is. De CAT S61 ondersteunt Qualcomm QuickCharge 4.0 om bliksemsnel op te laden, maar er zit helaas een QuickCharge 3.0-lader in de doos. Hiermee laad je van 0 naar 50 procent in 42 minuten en van 0 naar 80 procent in één uur acht minuten.
Conclusie
De CAT S61 krijgt standaard dualsim mee om een zakelijk en privénummer in één toestel te combineren. Wat we wel missen, is Android Enterprise. CAT zou werk moeten maken van deze certificering die het IT-admins eenvoudig maakt om snel en breed Android-telefoons binnen een bedrijf uit te rollen.
Alles aan deze smartphone ademt rugged. Het prijskaartje helaas ook.
Alles aan deze smartphone ademt rugged. Het prijskaartje helaas ook. De CAT S61 is niet goedkoop, maar de warmtecamera en luchtkwaliteitsmeter zijn een essentieel onderdeel binnen bepaalde sectoren. Enkel de afstandsmeter moet CAT beter uitwerken om echt nuttig te zijn voor dagelijks gebruik.
Wie op zoek is naar een rugged smartphone waar je niet te veel prestaties moet prijsgeven, heeft aan de CAT S61 een uitstekend toestel. De IP69K-certifiering is uniek, net als de drie apps met bijhorende hardware in het toestel. Rugged toestellen zijn duur, maar wie in ruwe omgevingen werkt kan zich niet altijd permitteren om met een standaard toestel te werken. Een toptoestel binnen zijn niche.
.pro’s
- Extreem rugged
- Unieke hardware
- Uitstekende FLIR-integratie
- Batterijduur
- Dualsim
.contra’s
- Prijs
- Afstandsmeter amper bruikbaar
- Camerakwaliteit