Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ review: cijfers vertellen niet alles

De Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ heeft alles aan boord om een topper te zijn, maar de camera overtuigt niet genoeg en de software volgestouwd met reclame blijft een ramp.

Xiaomi gebruikt de Redmi Note-reeks doorgaans om aan een zo scherp mogelijk prijskaartje zo veel mogelijk functies en prestaties te bieden. Met de Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ (449 euro incl. btw) flirt de fabrikant voor het eerst met de grens van 500 euro. Krijg je dan ontzettend veel waar voor je geld met dit model?

Op het eerste zicht wel, dankzij een interessante specificatielijst. Vooral de 200 megapixelcamera springt in het oog. We weten ondertussen dat meer megapixels weinig zegt over de kwaliteit van een foto, maar 200 is wel heel veel. En wat met de achilleshiel van elk Xiaomi-toestel: de vele reclame-apps en vervelende meldingen in Miui, de eigen Androidschil?

We bekijken de Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ van dichtbij om te bepalen of dit toestel binnen de prijsklasse onder de 500 euro de recent gekroonde kampioen uit de massatest, de Google Pixel 7a, kan onttronen.

Premium pakket

Wie deze telefoon vastneemt, zal vaak een hogere prijs gokken dan het geval is. Dankzij de glazen voor- en achterkant en het aluminium chassis voelt de Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ heel degelijk en premium aan. Smaken verschillen, maar ons testexemplaar (de zwarte variant) ziet er uniek uit met de drie segmenten bovenaan.

Het blijft wel een vingerafdrukmagneet, zo’n glanzende glazen achterkant, en al zeker de drie segmenten in glossy zwart.

Het 6,67 inch OLED-scherm kan ons charmeren met een hoge piekhelderheid van 1.800 nits, wat ruim voldoende is voor zowat elke situatie, zelfs buiten met zonlicht. De 120 Hz verversingsgraad zorgt ervoor dat alles vloeiend aanvoelt en de resolutie van 1.220 x 2.712 pixels is ruim voldoende voor een scherpe weergave. Voor het eerst in de Redmi Note-reeks heeft de 13 Pro+ een always-onscherm, wat we kunnen smaken.

De voorkant wordt beschermd door het sterke Gorilla Glass Victus. Achteraan wordt gebruik gemaakt van standaard glas, wat in theorie breekbaarder zal zijn. In het scherm zit een optische vingerafdruksensor die niet zo snel reageert als de ultrasoonvariant in de Samsung Galaxy S24, maar net snel genoeg is.

Degelijke prestaties

Om het maximale uit een prijskaartje te halen, moet je vandaag kiezen voor een Mediatek-chip. Daar is op zich niets mis mee. De Mediatek Dimensity 7200 Ultra presteert binnen verwachting op vlak van CPU. Nergens tijdens onze testperiode kunnen we de telefoon betrappen op haperingen of trage animaties. Alles reageert snel en vloeiend, ook tijdens multitasken.

Waar we een duidelijker verschil zien met enkele concurrenten, is op vlak van grafische prestaties. De telefoon presteert constant zonder terugval na tien minuten 3D-intensieve spellen spelen, maar moet toch de Google Pixel 7a, OnePlus Nord 3 en Oppo Reno 10 voorlaten.

200 megapixel werkt wel/niet

Het paradepaardje van deze telefoon is zonder twijfel de ruime 200 megapixelsensor achter de hoofdcamera (f/1.7). Die zou in theorie (via pixel binning) uitstekende resultaten moeten afleveren, maar we zijn niet onder de indruk. Er is een beetje chromatische aberratie te zien in scènes met veel contrast. Zo zien we kleine kleurschakeringen in bladeren tegen een helder blauwe lucht.

Ook de kleurreproductie is niet top. Foto’s vertonen vaak een veel te blauwe tint, wat scènes koeler maakt dan dat ze in het echt zijn. Bekijk hieronder in vergelijking met de Google Pixel 7a wat we bedoelen.

Het is spijtig dat de twee bovenstaande problemen de kop op steken. De camera biedt voor de rest prima dynamisch bereik en de camera-app is uitstekend.

Standaard neemt de 200 MP-camera 12,5 MP-foto’s (16 pixels worden 1 pixel). Je kan ook als je wil een volwaardige 200 MP-foto nemen wanneer je stevig wil inzoomen. 2x zoom en zelfs 4x zoom ziet er dan nog behoorlijk goed uit. Gebruik deze functie wel enkel in goed verlichte omstandigheden, want zodra de avond valt, ziet het resultaat er belabberd uit.

Er is een groothoekcamera aanwezig (8 MP, f/2.2) die kleurconsistent is vergeleken met de hoofdcamera. Dat is in dit geval eerder een nadeel. Zo’n camera is nuttig om te hebben in sommige scenario’s, maar hier geen absolute troef.

Dan zwijgen we nog van de macrocamera (2MP, f/2.4). Die is ongelooflijk slecht. Je kan beter op de hoofdcamera 4x digitaal inzoomen en zo een macrofoto nemen. Dat resultaat is veel beter. Vermoedelijk wil Xiaomi met de extra macrocamera de specificatielijst wat verder aandikken. Wat ons betreft zien we die trend liever verdwijnen.

Veel te veel rommel

Je zou denken dat deze telefoon met Android 14 uit de doos komt omdat de schil van Xiaomi, MIUI, versie 14 draait. Het merk probeert je echter te foppen, want versie 14 betekent verwarrend genoeg Android 13. Voor een telefoon die sinds januari 2024 hier bij ons verkrijgbaar is, vinden we dat zonde.

Zeker wanneer je rekening houdt dat de telefoon maar drie grote OS-updates garandeert. Vanaf Android 15 is het dus al gedaan. Binnen deze prijsklasse vinden we dat vandaag onaanvaardbaar, wetende dat Samsung vier OS-updates garandeert. De Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ mag wel rekenen op vier jaar security-updates.

Nog even kort een woord over MIUI 14: degoutant. In de kern is er niets mis met de Androidschil en ze voegt een aantal handige functies toe aan Android, maar de hoeveelheid bloatware gaat er los over. We tellen veertien reclame-apps vooraf geïnstalleerd, om maar te zwijgen over de meer dan tien extra Xiaomi-apps bovenop de Google-apps en de oneindige hoeveelheid meldingen. Zo’n praktijken kunnen we met veel goede wil door de vingers zien bij toestellen van 200 euro of minder, maar niet bij een telefoon die 450 euro kost. Xiaomi blijft ons jaar na jaar boos maken met al zijn bloatware.

Snelle sprinter

Op vlak van batterijduur bengelt de Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ achteraan het peloton. Er zit weinig verval tussen veel of weinig belasting, wat duidt op een efficiënte processor, maar de basis is te krap. We komen meestal een werkdag door. Heel soms worden we verrast op het einde van de dag na wat videobellen en GPS-navigatie, maar dat gebeurt gelukkig sporadisch.

Waar Xiaomi het laken naar zich toe trekt, is laadtijd. Er zit een kloeke 120 watt snellader in de doos die de telefoon voor de helft oplaadt in tien minuten en in 21 minuten naar 80 procent sprint. Zelfs mocht je toevallig zonder batterij komen te zitten, is dat probleem bliksemsnel verholpen. Gebruik je niet de meegeleverde Xiaomi-lader maar een algemene USB-C Power Delivery-lader die minstens 120 watt of meer levert, dan duurt het dubbel zo ‘traag’.

De concurrentie mag met deze cijfers opnieuw naar de tekentafel, zeker Samsung en Google.

Conclusie

Binnen zijn prijsklasse troeft de Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ (449 euro incl. btw) heel wat concurrenten af wanneer je kijkt naar de specificatielijst. We zien zelfs een IP68-certificatie die aangeeft dat het toestel waterbestendig is. In de praktijk zien we enkele gaten in het plan van Xiaomi om zo veel mogelijk specificaties voor je geld te geven.

Het belangrijkste slachtoffer is de 200 MP-camera. Op papier is dit een tour de force, maar de fotokwaliteit valt tegen. In onze eerdere massatest met telefoons tot 500 euro vinden we zijn voorganger, de Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ beter presteren.

De conclusie is dat de Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ heel wat potentieel heeft, maar het er niet uit haalt. Er bestaat een kans dat Xiaomi de cameraprestaties kan optimaliseren via software-updates. Deze review bekijkt hoe het toestel vandaag is: niet goed genoeg.

.pro’s

  • Bliksemsnelle lader (in de doos)
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Premium afwerking
  • Digitaal zoomen op 200 MP-sensor

.contra’s

  • Kleurreproductie hoofdcamera te blauw
  • MIUI Androidschil tjokvol bloatbare
  • Geleverd met Android 13 en maar 2 jaar Android OS-updates
  • Overbodige macrocamera

De Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ is beschikbaar in 3 kleuren: wit, zwart en paars. Het basismodel heeft 8 GB RAM en 256GB opslag (niet uitbreidbaar) en komt neer op 449 euro inclusief btw. In België geldt er een garantie van twee jaar op het toestel.  

Android-updatebeleid: Xiaomi biedt drie OS-updates aan (tot en met Android 15) en vier jaar security-updates.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.