Xiaomi 14T Pro review: Camera’s van een hoog niveau

Bron: Xiaomi

De Xiaomi 14T Pro is de nieuwste telg uit Xiaomi’s middensegment. Xiaomi mikt op het type gebruiker dat goede prestaties wil zonder exuberante prijzen te betalen.

Bij de aankondiging van de Xiaomi 14T-modellen was het meteen duidelijk dat fotografie het uithangbord zou zijn van deze reeks. En daar mag Xiaomi terecht fier op zijn. Daarnaast laadt de smartphone snel op, biedt hij mooie prestaties en beschikt hij over een prachtig AMOLED-scherm.

Design

Het ontwerp van de Xiaomi 14T Pro is mooi, maar voelt niet aan als dat van een smartphone in deze prijsklasse (899 euro inc. btw). Hoewel de glazen achterkant en het aluminium frame degelijk aanvoelen, is het algemeen design maar weinig opvallend of onderscheidend. De “Titan Gray”-kleurvariant van dit reviewexemplaar oogt industrieel, maar voegt weinig karakter toe.

Daarnaast voelt de overgang tussen het frame en de achterkant minder naadloos dan wat we verwachten in dit prijssegment. Xiaomi heeft gekozen voor een IP68-certificering, wat betekent dat het toestel stof- en waterbestendig is, maar dat is tegenwoordig eerder een standaard dan een bonus.

Bron: Xiaomi

De behuizing voelt zoals eerder vermeld stevig aan, die zou ‘166 procent steviger’ zijn dan van de Xiaomi 13T, maar na twee valpartijen vertoont de 14T Pro al snel schade. De matte glazen achterkant heeft een aluminium look, maar het aluminium blijkt absoluut niet immuun voor vingerafdrukken.

Gebruikers die design net zo belangrijk vinden als prestaties, zullen merken dat dit toestel weinig indruk maakt als je het naast andere concurrenten uit het premiumsegment legt.

Prestaties

Onder de motorkap heeft de Xiaomi 14T Pro de MediaTek Dimensity 9300+-chip. Dit is een krachtige processor die moeiteloos zware taken zoals gamen en videobewerking aankan. Mede nog dankzij de 12 GB LPDDR5X RAM en snelle UFS 4.0-opslag is multitasking een fluitje van een cent. Het toestel voelt razendsnel aan, of je nu apps opent, games speelt of meerdere taken tegelijk uitvoert.

Het 144 Hz AMOLED-display is een van de hoogtepunten van het toestel. Het is groot, helder, kleurrijk en met een piekhelderheid van 4.000 nits uitstekend leesbaar, zelfs in direct zonlicht. Elke scrolbeweging en animatie voelt vlot aan. Vooral voor mediaconsumptie is dit scherm een genot met een resolutie van 2.712 x 1.220 pixels.

Op grafisch vlak kunnen we over deze MediaTek niets slecht zeggen.

Camera’s

De drie camera’s van de Xiaomi 14T Pro zijn ontwikkeld samen met het Duits cameramerk Leica, en dat werpt zijn vruchten af. Ze zitten op een opvallend eiland dat gelukkig niet ver uitsteekt, dus de smartphone wiebelt niet als hij plat op tafel ligt. Dat vinden we een slimme designkeuze.

De brandpuntafstand van de drie camera’s varieert van 15 mm tot 60 mm. Overdag levert de 50 MP-hoofdcamera uitstekende resultaten. De details zijn scherp en de kleuren levendig, vooral bij buitenfotografie. De UltraHDR-modus helpt om schaduwen en felle delen mooi in balans te brengen.

Bij goed licht presteert de hoofdcamera dus erg goed, met scherpe details en een natuurlijke kleurweergave die dicht aanleunt bij de realiteit. Je kan kiezen tussen twee Leica modi: Leica Authentic Look of Leica Vibrant Look. Het verschil tussen beide is groot, dus je kiest best de modus die het best aansluit bij de foto die je op dat moment wil nemen.

Het gebruik van een grote 1/1.31″-sensor en een diafragma van f/1.6 draagt bij aan de kwaliteit, de sluitertijd is pijlsnel. Zelfs bij complexe lichtomstandigheden weet de camera goed te presteren, met weinig over- of onderbelichting. Licht wordt goed weergegeven bij nachtfotografie.

De groothoeklens fotografeert ook prima. Waar de hoofdcamera soms nog donkere delen probeert op te lichten om meer details te tonen, doet deze lens dat niet. Dat zorgt voor meer donkere foto’s, maar ook weer voor meer realisme.

Bij extreme zoom laat het camerasysteem echter steken vallen. Hoewel AI-algoritmen proberen ruis te verminderen, worden sommige beelden vaak te fel verscherpt. Hierdoor krijgen fel ingezoomde foto’s een onnatuurlijke uitstraling. Dit is jammer, vooral omdat concurrenten hier veel beter omgaan.

Op vlak van video’s maken maakt de Xiaomi 14T Pro ook indruk. Met videokwaliteit tot 8K en functies zoals Director Mode met ondersteuning voor verschillende beeldsnelheden tot 960 fps kunnen contentmakers veel kanten op.

Toch heeft de camera softwarematige beperkingen. De AI-nabewerking is vaak te duidelijk artificieel, waardoor portretten soms een plastic-achtige of te scherpe uitstraling krijgen. Een onscherpe achtergrond ziet er ook niet altijd even natuurlijk uit, dus een betere balans tussen natuurlijke en bewerkte beelden zou een grote verbetering zijn. Andere fabrikanten zoals Oppo en Samsung gaan hier intussen beter mee om.

De uitgebreide instellingen voor handmatige bediening vinden we wel positief. Fotografieliefhebbers kunnen experimenteren met sluitertijd, ISO en witbalans, wat de creatieve mogelijkheden vergroot.

Software

Xiaomi’s HyperOS, gebaseerd op Android 14, is veelzijdige software met tal van functies. Het werkt heel vloeiend en geeft het gevoel een prijzige smartphone vast te hebben. Het systeem biedt enorm veel opties om het toestel aan te passen aan jouw persoonlijke voorkeuren. Denk hierbij aan thema’s, uitgebreide AI-tools en geavanceerde batterijoptimalisatie. HyperOS geeft gebruikers vrijwel volledige controle over hoe het toestel functioneert.

Een van de opvallende paradepaardjes is de integratie van AI. Dit komt terug in allerlei toepassingen zoals Gemini, Circle to Search, real-time vertaling en slimme fotobewerking. Xiaomi is niet all out gegaan met de AI-functies, en dat is misschien maar goed ook.

Toch brengen deze functies ook wat moeilijkheden met zich mee. Het is soms niet duidelijk wat AI juist bijbrengt of doet. Dikwijls moet je er ook nog plug-ins voor downloaden.

De interface van HyperOS kan overweldigend zijn, vooral voor gebruikers die niet bekend zijn met Xiaomi, of mensen die de overstap van iOS wagen. Het aantal instellingen is groot, en sommige menu’s voelen onnodig ingewikkeld aan. Hierdoor kan het langer duren voordat nieuwe gebruikers zich volledig thuis voelen op het toestel, maar dat is een kwestie van gewenning.

Daarnaast is de aanwezigheid van bloatware een probleem. HyperOS komt met een flink aantal vooraf geïnstalleerde apps die niet altijd nuttig zijn. WPS Office zit niemand op te wachten, al kan dat nog relevant zijn, maar voor andere toepassingen zoals TikTok, AliExpress en Temu is geen excuus. Zeker die laatste twee, waarmee je aan bodemprijzen milieuonvriendelijke rommel per vliegtuig naar België kan laten komen, verdienen geen promotie door een zichzelf respecterend merk.

Er staat zelfs een voorgestelde gokspelletje (Slotomania) met in-app aankopen op, wat helemaal een bizarre keuze is. Ook jongeren kunnen met dit toestel aan de slag gaan. De inclusie van dergelijke apps gaat over de grens van het aanvaardbare: degoutant. We dachten dat Oppo de bodem van de Bloatware-put bereikt had met de Find X8 Pro, maar Xiaomi toont dat het vlot dieper kan graven.

Die apps kunnen gelukkig gewoon verwijderd worden, maar hun aanwezigheid werpt de vraag op waarom ze überhaupt al geïnstalleerd zijn of voorgesteld worden. Gewoon verwijderen, dus. 

Batterij

De 5.000 mAh-batterij biedt een goede balans tussen gebruiksduur en oplaadtijd. Bij normaal gebruik haal je moeiteloos een volledige dag op één lading. Intensieve gebruikers kunnen rekenen op zo’n zestien uur, wat voldoende is, maar niet uitzonderlijk.

Een kleine tegenvaller is het ontbreken van een snellader in de doos. Om te genieten van snelladen moet je een officiële Xiaomi-lader bijkopen. Online vinden we die terug voor 32 euro. Draadloos opladen is mogelijk bij dit Pro-model, met een mooie snelheid tot 50 W. Hoewel dit mooi meegenomen is, bieden concurrerende merken zoals Oppo ook draadloos laden aan dit vermogen.

De batterij is dan wel snel opgeladen, maar in vergelijking met de concurrentie gaat hij minder lang mee. Dat wordt wel gecompenseerd door de snelle laadtijd, maar er is nog wel wat werk aan de (batterij)winkel.

Conclusie

Met een prijs van 899 euro biedt de Xiaomi 14T Pro veel hardware voor een gerechtvaardigde prijs. Jammer dat het sober ontwerp afbreuk doet aan de algehele uitstraling, zeker in deze prijsklasse voelt het materiaal niet premium genoeg aan. De bloatware, en dan zeker de gok-applicatie, verpesten de premium-vibe helemaal.

Als het uiterlijk voor jou niet belangrijk is, en je kan leven met het type apps dat Xiaomi promoot, is de Xiaomi 14T Pro een heel interessante keuze. Dit toestel beschikt over een snel opgeladen batterij, een krachtige processor en meer dan degelijke camera’s. Voor wie de absolute top zoekt, zijn er uiteraard betere opties. Maar voor deze prijs krijg je een heel mooi toestel dat krachtige prestaties combineert met een overmaat aan functies.

.pro’s

  • Sterke prestaties en prachtig scherm
  • Razendsnel opladen
  • Uitstekende (nacht)fotografie

.contra’s

  • Ontwerp voelt gewoontjes
  • Bloatware (inclusief gok-app)
  • Geen meegeleverde oplader

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.