Samsung Galaxy Z Fold 6: (te) weinig vernieuwing

samsung galaxy z fold 6

Samsung kiest voor dezelfde ingrediënten als vorig jaar en kruidt die met AI om de Z Fold 6 als een nieuw toestel in de markt te zetten. Continuïteit is niet slecht, een frisse toets ontbreekt.

Is het een smartphone? Is het een tablet? Neen, het is de Samsung Galaxy Z Fold 6. Het pionierstoestel voor vouwbare smartphones is inmiddels aan zijn zesde generatie toe. Samsung heeft een werkende formule gevonden en wijkt daar bij de Z Fold 6 niet vanaf.

Twee jaar geleden noemden we de Z Fold al een ‘volwassen’ toestel. De Fold-lijn groeide veel sneller op dan de Flip-smartphones, die langer in de puberfase bleven hangen. De Z Fold 6 begint al de eerste grijze haartjes te vertonen. Toch zien we tegelijkertijd een toestel dat nog volop zoekt naar waar het thuishoort.

Breder en smaller

De Z Fold 6 een kopie van zijn voorganger noemen, zou onterecht zijn. Je ziet het misschien niet onmiddellijk, maar als beide toestellen naast elkaar liggen, dan is de Z Fold 6 een beetje smaller en breder. Het frame is dunner, terwijl het coverscherm is gegroeid tot 6,3 inch.

Door het smallere frame is de Z Fold 6 ook 15 gram afgevallen, al blijft het een zware smartphone om mee te sleuren. De voordelen van de Flip-vormfactor heb je niet met dit toestel. Toegeplooid heeft de Z Fold 6 nog steeds de afmetingen van een gewone smartphone en neemt hij veel plek in je broekzak in.

lees ook

Samsung Galaxy Z Flip 6 review: olympische smartphone

Nieuw is ook de IP-rating (IP54). Vouwbare modellen van Samsung hadden tot nu toe altijd een IPX-rating, wat betekent dat de toestellen wel een spatje water kunnen verdragen, maar stof een stille boosdoener kan zijn. Samsung is ervan overtuigd dat de nieuwste generatie voldoende stofbestendig is.

Dubbel schermplezier

Anders dan bij de Z Flip 6, krijg je bij de Z Fold 6 wel twee volwaardige schermen ter beschikking: niet alleen qua grootte, maar ook qua specificaties. In het 6,3 inch coverscherm zitten 968 x 2.376 pixels, het 7,6 inch coverscherm telt 1.856 x 2.160 pixels. Beide schermen hebben een dynamische verversingsgraad tot 120 Hz.

We meten een piekhelderheid van 1.326 nits en zowel het cover- als het hoofscherm zijn goed leesbaar in fel zonlicht. De vouwlijn loopt verticaal en zit goed gemaskeerd in het scherm. Enkel als licht er loodrecht op valt, zal je de lijn zien en je voelt hem ook tijdens het scrollen, maar dat stoort niet.

Spelen met schermen

Leren hoe en wanneer je welk scherm gebruikt, is essentieel om het volste uit de Z Fold 6 te halen. Iedereen zal daar eigen routines in vinden. Tijdens de wittebroodsweken zal je zoveel mogelijk het 7,6 inch scherm willen gebruiken. Je vouwt het toestel zoals een boek open tot een mini-tablet.

Het grote scherm is ideaal om een foto aan iemand te tonen of als je graag met twee handen typt. Je kan tot drie applicaties tegelijk neerzetten en gebruiken op het scherm, wat de doorwinterde multitasker handig uitkomt. Video zou de showcase bij uitstek moeten zijn voor de Z Fold 6, maar helaas krijgen weinig videospelers het scherm volledig gevuld. Media wordt zelden opgenomen met de eerder vierkante schermverhoudingen van de Fold in het achterhoofd, met grote zwarte banden tot gevolg.

samsung galaxy z fold 6
Op het scherm van de Z Fold 6 is plaats voor drie applicaties.

De ondersteuning door externe appontwikkelaars is lang een manco geweest, maar we zien verbetering. Een voorbeeld dat de meerwaarde van het grote scherm perfect illustreerde: het volgen van de Olympische Spelen in de Sporza-app. Op de rechterhelft konden we een livestream volgen en op de linkerhelft door het uitzendschema scrollen om de meest interessante uitzending te kiezen. Enige minpuntje is dat de weergave zich niet aanpaste wanneer het toestel in een L-vormige positie werd gezet, waardoor de livestream over de twee schermhelften liep.

Na verloop van tijd zal je niet voor alles het toestel willen openklappen. In dat kader is de verbreding van het coverscherm een goede zaak. Zo voelt dit meer als een ‘gewoon’ smartphonescherm en is het aangenamer berichten te typen. Er is ook een leuke camerafunctie om selfies te nemen met de hoofdcamera via het coverscherm, die een beetje oefening vergt. Je tikt de selfiemodus in de camera-app vanop het coverscherm aan en vervolgens vouw je het toestel om recht in de camera te kijken.  

Het coverscherm blijft duidelijk een ondergeschikte rol vervullen. Open je applicaties op het coverscherm, ga je vlot verder op het grote scherm als je het toestel openvouwt. Dit werkt echter niet in de omgekeerde richting, zodat je de applicatie opnieuw moet openen als je verder wil op het coverscherm. Dit zijn toch kleine ergernissen die we opgelost willen zien.

Aan rekenkracht geen gebrek

De torenhoge prijs van dit toestel (1.999 euro) laat er geen twijfel over bestaan: dit is een vlaggenschip in de zuiverste betekenis van het woord. Onder de motorkap heeft Samsung er geen kantjes vanaf gelopen. Het stopt de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-chipset in het toestel, bijgestaan door 12 GB RAM-geheugen.

De Z Fold 6 speelt moeiteloos mee met de grote jongens. Enkel de S24 Ultra weet net iets meer uit de CPU te persen. Dit toestel ga je op geen hapering kunnen betrappen. Grafisch zware toepassingen zoals games spelen vormen eveneens geen probleem: de Z Fold 6 is in mooi gezelschap van de S24 Ultra, de Xiaomi 14 Ultra en de OnePlus 12.

De Z Fold 6 kan ook een interessante optie zijn als je volgende bedrijfstelefoon. We beoordelen hoe de processor zijn krachten inzet voor dagdagelijkse kantoortoepassingen. Samsung-toestellen halen hier een constant hoge lijn. Zakelijk gebruik zit in het DNA van de topmodellen van Samsung ingebakken.

Goede batterij die traag oplaadt

Het design van de Z Fold 6 laat meer toe om een grotere batterij in het toestel te stoppen dan bij de Z Flip 6 het geval is. De capaciteit van 4.400 mAh is minder dan de doorsnee smartphonebatterij: een afweging  van de fabrikant om het toestel plooibaar te maken.

Je krijgt nog altijd een meer dan degelijke batterij ter beschikking. In de videotest doet de Z Fold 6 het verrassend minder goed dan de kleinere Flip, maar in de prestatietest loopt die dan weer een stuk sneller op de limiet. Er is een duidelijk verschil merkbaar met bijvoorbeeld de S24 Ultra.

Jammer genoeg blijft ook de oplaadcapaciteit status quo, op een eerder povere 25 W aan de kabel en 15 W draadloos. Reken voldoende tijd uit als je moet bijladen: naar vijftig procent kost je 25 minuten, naar tachtig procent 48 minuten.

De laadtijden zijn nog niet zo desastreus als die van de Z Flip 6, maar dergelijke cijfers zijn vandaag de dag gewoonweg niet meer aanvaardbaar en al zeker niet als je meer dan duizend euro voor je toestel vraagt. Genoeg fabrikanten die aantonen dat je in minder dan de helft tijd je batterij kan voltanken, maar het lijkt alsof Samsung van traag laden zijn olympische discipline wil maken.  

Artificiële opdringerigheid  

De Z Fold 6 hoort tot het exclusieve clubje van Samsung-toestellen met Galaxy AI. Dit is de verzamelnaam van AI-gestuurde functies op je toestel, die we in eerder reviews al uitvoerig hebben besproken. Dit gaat van beelden bewerken tot het typen van berichtjes.

Sommige van die functies zijn effectief handig, maar Galaxy AI voelt op dit moment nog vooral als een leuke gimmick aan die nog lang niet ‘af’ is. Vertaalfuncties worden bijvoorbeeld niet ondersteund in het Nederlands. Heel vaak maken we er niet gebruik van. Dat komt mede omdat Samsung zijn AI gebruikt om je richting het aanmaken van een account te duwen.  

Bij momenten is Galaxy AI gewoon storend. Voor iedere actie die je onderneemt op je toestel, komt er wel een of andere AI-functie zich aanmelden. Daar komt nog eens Google Gemini bij die zich uitdrukkelijker wil profileren. Artificiële intelligentie is tof, artificiële opdringerigheid een pak minder.  

Zelfde camera’s

Samsung kiest voor een identieke cameraopstelling als vorig jaar. Dat betekent vijf lenzen, verdeeld over de achterzijde en de twee schermen. We hadden graag een betere sensor gezien achter de camera in het binnenste scherm, want die is amper 4 MP rijk. Het grote scherm zou net handig moeten zijn om te videobellen, maar dit zou je dan moeten doen met een ondermaatse camera.

Aan de achterzijde vinden we een 50 MP hoofdcamera (f/1.8), een 12 MP groothoekcamera (f/2.2, 123°) en een 10 MP telefotocamera (f/2.4). De hoofdcamera en groothoeklens zijn nagenoeg identiek aan de Z Flip 6. Beide camera’s leveren goede resultaten onder verschillende lichtomstandigheden, maar voor de camera’s moet je dus niet investeren in een duurdere Z Fold 6.

Onderstaande fotoreeks zet enkele plaatjes genomen met de Z Flip 6 naast hetzelfde beeld genomen met de Z Fold 6. Bekijk de foto in volledige resolutie om verschillen te zoeken.

De Z Fold 6 onderscheidt zich door de aanwezigheid van een telefotolens. Die heeft een optisch zoombereik van 2x. Bij zoomfoto’s zal je sneller kunnen aanduiden welke foto van de Z Fold 6 is en welke van de Z Flip 6. Maar de zoomfuncties van de Z Fold 6 halen niet hetzelfde niveau als de S24 Ultra. Toegegeven, de S24 Ultra heeft de lat wel heel hoog gelegd maar van een toestel dat tegen de tweeduizend euro kost, mag je verwachten dat het die lat kan aantikken.

Stilstand is hier wel degelijk achteruitgang. Samsung gaf de Z Flip 6 een aanzienlijke camera-upgrade, terwijl de Z Fold 6 ter plaatse blijft trappelen.

Tussen twee werelden

Het originele doel van de Fold-reeks was het om het beste van een smartphone en tablet in één toestel te combineren. Je krijgt de schermruimte van een (kleine) tablet in het compacte formaat van een smartphone. Zes generaties later lijkt de Z Fold 6 nog steeds niet goed te weten wat het exact moet zijn.

De Z Fold 6 is een uitstekende smartphone hoe je hem ook gebruikt, laat daar geen twijfel over bestaan. Maar het is niet het beste toestel in de markt. De S24 Ultra doet het op de meeste vlakken net een beetje beter. We willen de S24 Ultra zeker geen betaalbaar alternatief noemen, maar vijfhonderd euro is toch een serieuze slok op de borrel.

De extra schermruimte die je krijgt, is in het begin zeer prettig, maar na verloop van je tijd geraak je erop uitgekeken. Er zijn te weinig toepassingen die er baat bij hebben of de beschikbare schermruimte goed benutten. Met een stylus kan je het tabletgevoel creëren, maar daar moet je nog eens extra centen voor dokken.

Het Android-besturingssysteem is nog niet klaar voor een toestel als de Z Fold 6. Dat doet Apple een stuk beter door duidelijk onderscheid te maken tussen iOS en iPadOS. En als je toch nood voelt aan meer schermruimte, dan is een ruim aanbod aan goedkope en degelijke Android-tablets. In de Z Fold 6 moeten twee werelden samenkomen, maar het toestel lijkt er eerder zelf tussen te vallen.

Niet meer de enige

Een ander potentieel probleem voor de Z Fold-reeks is dat het niet meer de enige van zijn soort is. OnePlus maakte een meer dan geslaagd debuut met de OnePlus Open en de Google Pixel Pro Fold belooft een andere interessante uitdager te worden. Die alternatieven zijn niet per sé goedkoper, maar hebben de verrassing als troef.

lees ook

OnePlus Open review: de beste vouwbare telefoon op de markt

Bij de Z Fold 6 is de verrassing stilaan weg. Het toestel is bijna identiek aan zijn voorganger, maar is toch honderd euro duurder geworden. Samsung heeft enkele jaren moeten zoeken naar de werkende formule en het is begrijpelijk dat het geen risico’s neemt met het uitproberen van nieuwe dingen. Maar het vleugje creativiteit waar Samsung met de eerste Fold-generaties lof mee oogstte, ook al waren die toestellen verre van perfect, lijkt uitgedoofd.

De tijd is dan weer in het voordeel van de Z Fold 6. Dit toestel zal zeven jaar lang nieuwe functies en beveiligingsupdates krijgen. Als de hardware zo lang kan meegaan, en daar hopen we toch vanuit te mogen gaan, zal dit toestel het volgende decennium nog meemaken. Het loont nog even af te wachten tot Samsung de prijs laat zakken.

.pro’s

  • Twee kwalitatieve schermen
  • Stofbestendig
  • Vlaggenschipwaardige hardware
  • Extra schermruimte biedt handige mogelijkheden

.contra’s

  • Groot en zwaar
  • Prijsstijging, ondanks beperkte upgrades
  • Traag opladen
  • Nutteloze camera in hoofdscherm
  • Toestel heeft leercurve

De Samsung Galaxy Z Fold 6 is beschikbaar in de kleuren zwart, wit, grijs, donkerblauw en roze. Voor de basisversie met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslag betaal je 1.949 euro. De configuraties met 512 GB opslag en 1 TB opslag kosten 2.065 euro en 2.309 euro. Deze prijzen zijn inclusief btw. 

Android-updatebeleid: Samsung garandeert dat de Galaxy Z Fold 6 minstens zeven jaar security-updates ontvangt en zeven jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 10 juli 2024 met Android 14. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.