De Samsung Galaxy Z Flip 5 pakt met een groter coverscherm een groot pijnpunt van zijn voorlopers aan. Voldoende om het hoge(re) prijskaartje te verantwoorden? Daarvoor willen we eerst een andere achilleshiel weggewerkt zien.
De Samsung Galaxy Z Flip is inmiddels uitgegroeid tot een gevestigde naam in het smartphonelandschap. Het fonkelende nieuwe is eraf en elk jaar mag de lat een beetje hoger worden gelegd voor de vouwbare toestellen van Samsung. Met de vierde generatie speelde Samsung te veel op safe en daardoor bleven we een beetje op onze honger zitten.
De markt van vouwbare smartphones ziet er in ieder geval anders uit dan een jaar geleden. Met onder meer Oppo, OnePlus, Xiaomi en Google Pixel zijn er veel meer merken mee op de kar gesprongen. Die toestellen zijn nog lang niet allemaal hier te verkrijgen, maar er is broodnodige concurrentie bijgekomen. Die zou Samsung moeten kunnen prikkelen om uit te pakken met de nieuwe generatie.
Dat probeert Samsung ook met een vernieuwd en verbeterd design, maar evengoed met een verhoogd prijskaartje. Volstaat dat voor de Galaxy Z Flip 5 om onze mond eindelijk opnieuw te doen openvallen?
Op de cover
Een boek mag je nooit beoordelen op zijn kaft, maar bij de Samsung Galaxy Z Flip-smartphones is dit wel toegestaan. Onze grootste frustratie bij de vorige versies was het (te) kleine coverscherm. Dat was er vooral voor de show en was enkel van nut om snel de tijd te checken of een foto van jezelf te nemen.
De grootste verandering aan de Samsung Galaxy Z Flip 5 zie je dan ook al nog voor je het toestel openklapt. Samsung luistert naar onze opbouwende kritiek en het coverscherm is met 3,4” nu bijna dubbel zo groot. Lees in de volgende sectie of die groeispurt het scherm ook nuttiger maakt.
Een andere designaanpassing zit in het scharnier. De vouwbare toestellen van Samsung konden nooit helemaal sluiten, wat het risico op stof, zand of andere materie die het scherm kunnen beschadigen vergroot. Nu laat het scherm in toegeplooide modus geen spleetje meer, al durft Samsung de letter X nog niet uit de IP68X-rating te halen.
Het scharnier en de schermranden zijn verder wat verfijnd om de Z Flip 5 een uitstraling te geven die meer bij zijn prijsniveau past. Helaas voor Samsung hebben we ook van een getuige die anoniem wenst te blijven gehoord dat de smartphone eruitziet als ‘een kermistelefoon’. Niet echt wat je wil horen wanneer je net 1.199 euro hebt betaald voor een nieuwe smartphone.
Spelen met widgets
De toevoeging van widgets moet het coverscherm meer bestaansreden geven. Widgets zijn mini-versies van applicaties die je op het coverscherm kan draaien. Je krijgt een dozijn aan widgets ter beschikking, van een agenda-app tot je contactenlijst. Die voeg je toe via het toegewijde menu voor het coverscherm in de instellingen, waar je ook de volgorde waarin ze verschijnen kan aanpassen.
Via Geavanceerde functies > Labs kan je nog meer apps toevoegen aan het coverscherm. Geloof het of niet, zelfs Netflix behoort tot het aanbod. De widgets zijn een zeer nuttige toevoeging aan het coverscherm, maar uiteindelijk blijf je wel beperkt in wat je er effectief mee kan doen. We kunnen bijvoorbeeld geen enkele reden bedenken waarom je je favoriete Netflix-serie op een 3,4 inch scherm zou bekijken als je aan de binnenkant een groter scherm hebt. Ook een WhatsApp-bericht typen doen we liever op een groter scherm.
Tussen de vouwlijnen
Klap je de Samsung Galaxy Z Flip 5 open, dan zou je evengoed het vorige model kunnen vasthebben. Toegegeven, aan het display kon Samsung maar weinig ten goede veranderen. Het hoofddisplay aan de binnenkant meet nog steeds 6,7 inch en in die oppervlakte stopt Samsung 1.080 x 2.640 pixels. Voor de pixelfanaten: het coverscherm telt er 720 x 748.
De helderheid is ietsje hoger en dat merk je vooral als je de aanpasbare helderheid inschakelt. De algoritmen lijken dit te pas en te onpas te interpreteren als ‘maximale helderheid’ en zo krijg je wel eens een onverwachte lichtflits in je ogen.
De zichtbare vouwlijn is een elk jaar wederkerend discussiepunt over de Samsung Galaxy Z Flip, en dat zal ook dit jaar weer het geval zijn. Die greppel in het midden voelt wat vreemd aan de eerste keren dat je het aanraakt, maar dit raak je wel gewend. De impact op de gebruikservaring is eerder beperkt, ook bij het afspelen van video’s. Een punch-hole camera die een gat perforeert in het display vinden we dan veel storender en dat is bij dit toestel veel subtieler aangebracht.
Het is dus vooral een kwestie van hoe hard je erop let. Aan de displaytechnici van Samsung om hier tegen de volgende generatie een oplossing te vinden om verdere discussie te vermijden.
Specificaties blijven op topniveau
De Samsung Galaxy Z Flip 4 presteerde op topniveau en zoals verwacht trekt de Flip 5 die lijn verder. Dat is Samsung ook aan zichzelf verplicht door de prijs te verhogen. De Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 wordt ingewisseld voor een nieuwere (en nog snellere) Snapdragon 8 Gen 2.
We vergelijken met enkele andere vlaggenschepen die dezelfde processor aan boord hebben: de Samsung Galaxy Z Fold 5, de Xiaomi 13 Pro, de OnePlus 11 en de Samsung Galaxy S23+. De vergelijking met die laatste is zeer boeiend, want Samsung plakt dezelfde prijs op de Z Flip 5 als op het tussenmodel van de S23-reeks.
De cijfers voor de CPU illustreren dat de Samsung Galaxy S23+ en Z Fold 5 net dat tikkeltje meer uit de processor kunnen persen. Zal je daar al doende iets van merken? Neen, want ook de Samsung Galaxy Z Flip 5 is razendsnel. Het verschil zit vooral in de hoeveelheid RAM: de Z Flip 5 moet het stellen met 8 GB RAM tegenover 12 GB bij de andere modellen. Dat zal de doorsnee gebruiker echter nooit helemaal hoeven in te zetten, tenzij je zware 3D-games wilt spelen bijvoorbeeld.
Bij de GPU is er nauwelijks tot geen verschil meer te merken tussen de topmodellen van Samsung en moeten ook Xiaomi en OnePlus de duimen leggen.
Camera’s
De tijd dat vouwbaar synoniem is voor matige camera’s, is gelukkig definitief voorbij. Samsung beslist dan ook om niets te veranderen en behoudt de dubbele 12 MP-lenzen. Bij goed daglicht zijn foto’s levendig zonder te overdrijven, en dat is ook bij avondval het geval. De groothoekcamera durft soms wat te veel op het scherm te proppen, wat tot onnatuurlijke proporties leidt, zoals je op de foto van het Brusselse Justitiepaleis in onderstaande selectie duidelijk ziet.
Ondanks het mankeren van een telefotolens blijft de kwaliteit bij verre close-ups nog vrij goed behouden. Een overvliegend vliegtuig ziet er ook nog uit als een vliegtuig wanneer we de camera zo dicht mogelijk proberen te brengen.
Opladen: de eeuwige achilleshiel van Samsung
De batterij is één van de slachtoffers van de vormfactor. Omdat het toestel vlot moet kunnen plooien, is er geen plaats voor een grote batterij en dus krijg je een exemplaar met een capaciteit van 3.700 mAh. In de conditietests doet de Samsung Galaxy Z Flip 5 het wel stukken beter dan zijn voorganger, maar kan het modellen met een grotere batterij vooral in de prestatiestests niet meer volgen.
Dan zijn we toegekomen aan het opladen. Voor wie onze reviews van Samsung-smartphones regelmatig leest, zullen we in herhaling vallen, maar het blijft een punt dat we tot vervelens toe zullen herhalen totdat Samsung wil luisteren. Opladen doet de Samsung Galaxy Z Flip 5 aan 25 W. De fabrikant mag in zijn marketingpraatje dan wel bewaren dat dit ‘snelladen’ is, de harde cijfers zeggen telkens weer iets anders.
Na 22 minuten zit je aan vijftig procent, op tachtig procent moet je veertig minuten wachten. De verschillen met de Xiaomi 13 Pro en de OnePlus 11 zouden Samsung het schaamrood op de wangen moeten bezorgen. De Samsung Galaxy Z Fold 5 wordt helemaal voor schut gezet. Draadloos laden wordt eveneens ondersteund, maar hier kan de vormfactor een rol spelen. De magnetische spoel is bij vouwbare smartphones anders gepositioneerd waardoor laders niet altijd willen pakken.
Hoe komt het dat Samsung er maar niet in slaagt om een snellere lader te ontwikkelen? Zelfs midrangetoestellen laden vandaag veel sneller op dan de toptoestellen van het Zuid-Koreaanse merk. Het opladen van je smartphone moet je haast inplannen in je agenda als je je toestel niet elke nacht aan de lader wilt laten hangen. Voor de kleinere batterij in de Samsung Galaxy Z Flip 5 heeft het bedrijf misschien een valabel excuus, voor de trage oplaadtijden niet.
Optioneel account wordt minder optioneel
Over de software tenslotte kunnen we vrij kort zijn. De Samsung Galaxy Z Flip 5 komt met Android 13 uit de doos en zal tot en met Android 17 meegaan; beveiligingsupdates krijg je nog een jaartje langer. Naast het vaste aanbod Google-apps dat je standaard bij Android-toestellen krijgt, levert Samsung ook graag zijn eigen versies van diezelfde applicaties mee. Dit zijn zaken die je inmiddels wel zal weten als je enige ervaring hebt met Samsung-smartphones.
Wat ons bij de Samsung Galaxy Z Flip 5 opvalt, is dat de fabrikant weer nieuwe manieren zoekt om je toch een account te laten aanmaken, zelfs tot het allerlaatste moment. Toen we ons testtoestel wilden resetten om terug te bezorgen aan Samsung, mochten we deze actie niet uitvoeren zonder in te loggen. Dit was de eerste keer dat we dit meemaakten. Voor alle duidelijkheid: je kan deze smartphone wel perfect gebruiken zonder Samsung-account als je daar niet de behoefte toe voelt.
Conclusie: we zijn er bijna
Zelden hebben we zo lang moeten nadenken over het eindverdict als bij deze review. De Samsung Galaxy Z Flip 5 is voor ons zonder enige twijfel de beste uit de reeks. De vijfde generatie lijkt eindelijk van alle groeipijnen te zijn verlost en voor het eerst voelt de Z Flip aan als een volwassen en afgewerkt toestel. De verbeteringen aan het scharnier en het coverscherm waren niet alleen welkom, maar ook noodzakelijk.
Maar toch is ook de Samsung Galaxy Z Flip 5 er nog niet in geslaagd om ons helemaal te overtuigen van de meerwaarde van zijn vormfactor. Ook in een groter formaat blijft het coverscherm niet meer dan een gimmick. Het is leuk om er eens apps op uit te testen, maar al snel verlang je naar een groter scherm. Eens opengeklapt is er niets meer uniek aan de Samsung Galaxy Z Flip 5 en krijg je een toestel met een eerder matige batterij. De vormfactor van de Fold-toestellen vinden we nog steeds nuttiger omdat het coverscherm daar wel degelijk een volwaardig scherm is.
Finaal is het voor ons dan ook de hoge prijs die de Samsung Galaxy Z Flip 5 de das omdoet. De verbeteringen zijn te weinig om de prijsstijging te verantwoorden. Voor 1.199 euro moet alles kloppen en dat is nu nog niet het geval. Samsung moet eens nadenken over hoe het zijn vouwbare toestellen wil positioneren. De Z Flip moet elk jaar weer wedijveren met de nieuwste vlaggenschepen, maar wellicht zou het toestel in een segmentje lager beter tot zijn recht komen.
Voor 1.199 euro moet alles kloppen en dat is bij de Samsung Galaxy Z Flip 5 nog niet het geval.
De Samsung Galaxy Z Flip 5 is beschikbaar in de kleuren groen, zwart, wit en roze. Voor een exemplaar met 8 GB geheugen en 256 GB opslag betaal je 1.199 euro. Wil je 256 GB opslag, dan betaal je 1.319 euro. Beide prijzen zijn inclusief btw.
Android-updatebeleid: Samsung garandeert dat de Galaxy Z Flip 6 minstens vijf jaar security-updates ontvangt en vier jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 26 juli 2023 met Android 13.
.pro’s
- Groter coverscherm met widgets
- Scharnier sluit nu helemaal
- Specificaties op vlaggenschipniveau (processor en camera)
.contra’s
- Zichtbare vouwlijn in display
- Meerwaarde coverscherm blijft beperkt
- Kleinere batterij die traag oplaadt
- Prijs te hoog