Samsung Galaxy Tab S10 FE+ review: het middelste kind  

samsung galaxy tab s10 fe
Bron: Samsung

De Samsung Galaxy Tab S10 FE+ is een degelijke tablet, maar een eerder overbodige toevoeging aan de Android-tabletmarkt. Het toestel vergaloppeert zich in de verhouding prestaties tot prijs.  

Samsung brengt aan de lopende band Android-tablets op de markt. Na de lancering van de Galaxy Tab S10 Plus en Ultra in het najaar van 2024, volgden in het voorjaar van 2025 de FE-versies (Fan Edition) van diezelfde toestellen. Die FE-reeks bevat op zijn beurt twee modellen, de S10 FE en FE+. Ben je nog mee? 

Het plusteken in de FE+ (657 euro incl. btw) mag je letterlijk nemen. Het Plus-model onderscheidt zich van de FE omwille van het grotere 13 inch-scherm. In prestaties en specificaties valt deze tablet dan weer onder het S10-duo.  

Groot scherm 

Aan schermruimte geen gebrek bij deze tablet. Het 13,1 inch scherm van de S10 FE+ is zelfs groter dan dat van de S10+. Enkel de S10 Ultra is nog een kopje groter (14,6 inch). De dunne bezels (8 mm) en het slanke ontwerp (6 mm) maken dat het toestel comfortabel in je handen zit. Het dunne chassis geeft bij het eerste contact een fragiele indruk, maar de IP68-rating stelt gerust dat het toestel wel wat kan verdragen.  

De omvang van het scherm is praktisch om de tablet zowel in horizontale als verticale modus te gebruiken. In verticale stand valt een document perfect op het scherm, wat deze tablet een handige pdf-lezer maakt. De tablet heeft wel de neiging om bij de minste beweging automatisch in verticale stand te schakelen.  

Spiegeltje aan de wand 

Van de beeldspecificaties worden we niet meteen warm. Een resolutie van 1.800 x 2.880 pixels is zeker aanvaardbaar en niet zoveel minder dan het Ultra-topmodel, maar lager dan bijvoorbeeld de OnePlus Pad 2 (2.100 x 3.000). We meten een zeer hoge helderheid van 775 nits. De keuze voor lcd-schermtechnologie in plaats van amoled is jammer voor de liefhebbers van diepe zwartwaarden, en een maximale verversingsgraad van 90 Hz is niet spectaculair.   

Die kleine beperkingen zijn niet onoverkomelijk en de Galaxy Tab S10 FE+ levert voor verschillende toepassingen een adequate beeldkwaliteit. Waar we ons wel aan storen, zijn de reflecties in het scherm. Deze tablet houdt je een spiegel voor. Donkere scènes in videocontent kan je bijna niet zien.  

Exynos: wat je zelf doet, doe je niet altijd beter 

Het is altijd een verrassing welke processor Samsung in zijn toestellen gaat stoppen. De ene keer kiest het voor de gevestigde processorboeren Qualcomm en MediaTek, de andere keer voor een huisgemaakte Exynos-processor. Voor de Galaxy Tab S10 FE+ laat Samsung de Exynos 1510 van de band rollen.  

CPU 

Stellen we de processor op de proef, dan merken we dat dit geen krachtpatser is. De tablet is in dagelijks gebruik zeker niet traag en levert adequate prestaties voor lichtere toepassingen. Maar in een rechtstreeks vergelijking met andere modellen, delft de S10 FE+ het onderspit.  

Dat de tablet niet kan opboksen tegen het topmodel S10 Ultra, is te vergeven. Maar je zou wel mogen verwachten dat het toestel op zijn minst evenwaardige prestaties levert aan de S9 Ultra die al een jaartje ouder is. Dat Samsung zijn topmodellen niet met de eigen processors uitrust, zegt wellicht meer over het vertrouwen in de Exynos-chips dan de fabrikant zal toegeven.  

Pijnlijker voor Samsung is dat de S10 FE+ wordt afgetroefd door de goedkopere Idea Pad Pro van Lenovo en de OnePlus Pad 2. Er is weinig ‘plus’ aan de prestaties.  

Tabletfabrikanten willen ons al jaren overtuigen dat tablets ook in een professionele context thuishoren. Het ene model staaft die claim al beter dan de andere. Een tablet kan handig zijn om aantekeningen te maken tijdens een presentatie bijvoorbeeld. De S10 FE+ kan gebruikt worden voor toepassingen als webbrowsen of videobellen, maar is geen zakelijk toestel in hart en nieren. Het toestel zal de overstap naar Wifi 7 helaas ook niet meemaken.  

GPU 

De GPU komt mee uit eigen stal: Xclipse 540. De conclusie ligt in dezelfde lijn als de CPU. De tablet beschikt over voldoende grafische rekenkracht voor lichtere toepassingen, maar bij het spelen van 3D-games of het draaien van zware AI-modellen zal de processor snel op zijn limieten botsen. Opnieuw geven Qualcomm en MediaTek meer spierkracht: de OnePlus Pad 2 steekt er zelfs met kop en schouders bovenuit in de simulatie en toont dat prijs geen beperking van rekenkracht hoeft te betekenen.  

Goede batterijconditie 

We zijn streng voor de processor, maar er zijn zeker ook sterke punten. De S10 FE+ heeft een grote 10.090 mAh batterij die zeer lang meegaat. Het lichtere binnenwerk is hier net een voordeel. In twee tests waar de tablet onder voortdurende belasting zetten, kroont de S10 FE+ zich tot de beste marathonloper. Zelfs de S10 Ultra met grotere batterij (11.200 mAh) moet zich gewonnen geven.  

Opladen 

Samsung stopt geen oplader in de doos, maar het omarmt de universele standaarden zodat je eender welke lader kan gebruiken. De laadcapaciteit is begrensd op 45 W. Zoals we ondertussen gewend zijn van Samsung, geeft dat je geen razendsnelle laadtijden. Naar tachtig procent laden duurt een klein uur, terwijl de OnePlus Pad 2 dit binnen veertig minuten doet. Het kan altijd erger: de Tab S10 Ultra bijladen naar tachtig procent duurt bijna twee uur.  

Veel AI 

Het is 2025 en dus moet je uitpakken met AI. De S10 FE+ behoort tot de selecte clubje Samsung-toestellen met Galaxy AI, waar Samsung eigen AI-capaciteiten met die van Google bundelt. Bixby is op dit toestel nog niet vervangen door Gemini. We hebben de AI-functies al uitvoerig getest in onze reviews van de S25-toestellen en de AI-functies zijn op dit toestel niet anders. De stylus maakt de ervaring van functies zoals Circle to Search wel intuïtiever.  

lees ook

Samsung Galaxy S25 Ultra review: meer AI, meer ultra? 

Ben je de telefoons van Samsung gewoon, dan zal je ook snel op weg zijn met hun tablets. De visuele stijl en bediening van de software is identiek, inclusief het royale ondersteuningsbeleid van zeven jaar updates. Iedere software heeft koppige trekjes. Het onbedoeld aanzetten van de TalkBack-functie, die blinde en slechtziende gebruikers helpt, kan je in gênante situaties brengen.  

Bellen 

Videogesprekken zijn een goede use cases voor tablets in een professionele context, als de webcam van goede kwaliteit is tenminste. Hier stelt de S10 FE+ zeker niet teleur. De 12 MP frontcamera brengt je goed in beeld en zowel inkomend als uitgaand geluid is van hoge kwaliteit. Je hebt nog een 13 MP camera aan de achterzijde, maar de camera van je smartphone zal zeer waarschijnlijk betere foto’s nemen.  

Goede, maar overbodige tablet 

Het eindverdict over de Samsung Galaxy Tab S10 FE+ is gemengd. Het is een meer dan degelijke tablet en heb je dit toestel op het oog, doe je er absoluut geen slechte aankoop mee. Toch zouden we ook aanraden je blik te verruimen. Dit toestel presteert niet beter dan tablets die veel minder kosten. Zoek je een betaalbare Android-tablet, dan presenteert de OnePlus Pad 2 zich als het betere alternatief.  

lees ook

OnePlus Pad 2 review: veelzijdig scherm

Wie toch verknocht is aan Samsung, staat ook voor een moeilijke keuze. De S10 Ultra is een categorie apart, maar met de S10 Plus, S10 FE+ en S10 FE zit je met drie tablets die (te) veel aan elkaar gewaagd zijn. De S10 FE+ dreigt in dat rijtje het middelste kind te zijn dat uit de boot valt, net zoals de S24 Plus bij de smartphones. Samsung doet er wat ons betreft beter aan het portfolio te vereenvoudigen om duidelijker onderscheid tussen de verschillende toestellen te krijgen.  

Samsung Galaxy Tab S10 FE+ – vanaf 657 euro incl. btw – 7 jaar ondersteuning – 2 jaar garantie 

.pro’s

  • Handig formaat
  • Uitstekende webcam
  • Goede webcam
  • Uitgebreide ondersteuning

.contra’s

  • Storende reflectie
  • Matige processor
  • Geen Wifi 7
  • Duurder dan andere tablets met evenwaardige prestaties