Samsung Galaxy S25 Ultra review: meer AI, meer ultra? 

samsung galaxy s25 ultra

Afgeronde hoeken en meer AI: veel nieuw is er op het eerste zicht niet aan de Samsung Galaxy S25 Ultra. Blijft Samsung aan de top van de Android-keten staan?  

De Samsung Galaxy S Ultra-toestellen hebben de voorbije jaren een reputatie opgebouwd. In ieder lijstje van beste Android-telefoons prijkt de nieuwste versie steevast bovenaan, als budget geen meespelende factor is. Alleen al door het woordje ‘Ultra’ in de naam, eigent Samsung zich een gevoel van superioriteit ten opzichte van ‘de rest’ toe.  

Samsung moet ieder jaar de handen uit de mouwen steken om dat zelfverklaarde Ultra-statuut te rechtvaardigen. De nieuwe Galaxy S25 Ultra lijkt verrassend op safe te spelen. Verwacht dit jaar geen revolutie in hardware, want Samsung trekt vol de kaart van AI.  

Afgeronde hoeken 

Anders dan de S25 is de S25 Ultra geen exacte kopie van zijn voorganger. De scherpe hoeken zijn dit jaar afgerond. Het hoekige ontwerp was bedoeld als een hommage aan de voormalige Note-reeks, maar nu lijkt de S25 Ultra meer op een grote versie van zijn kleine broertje. Enkel de aanwezigheid van de stylus doet nog denken aan de Note. De telefoon is ook vijftien procent dunner, wat de camera’s net iets meer doen uitsteken en de telefoon doet wiebelen als hij plat op tafel ligt. 

samsung galaxy s25 ultra
De S25 Ultra heeft meer afgeronde hoeken.

Door de telefoon een beetje dunner te maken, groeit het display met 0,1 inch naar 6,9 inch zonder dat de afmetingen van het toestel veranderen. Meer scherm betekent niet meer pixels, want de resolutie blijft behouden op een hoge 1.440 x 3.120 pixels. Enkel wie zeer pixelgevoelige ogen heeft, zal merken dat de pixeldichtheid daardoor lichtjes daalt naar 498 ppi.  

Het display van de S24 Ultra was al uitstekend dus hier was weinig dat Samsung hoefde te veranderen. De helderheid ligt met pieken tot 1.300 nits nog een tikkeltje hoger. Je kan deze net als de verversingsgraad dynamisch laten schalen door de algoritmen in je toestel om de batterij af en toe wat rust te gunnen. Je hoeft slechts zelden de maximale waarden in te schakelen. 

Grote krachtpatser 

Het Ultra-model staat ieder jaar garant voor krachtige prestaties. Bij een nieuw model hoort een processoropfrissing. Opvallend is dat Samsung dit jaar zijn eigen Exynos-chips op stal laat en all-in intekent op de Qualcomm Snapdragon 8 Elite, zowel voor de S25, S25 Plus en S25 Ultra.  

De cijfers geven Samsung gelijk. De nieuwe Qualcomm-chip is op dit moment onovertroffen in de mobiele markt. In pure prestaties moeten de MediaTek Dimensity 9300+ (Oppo) en de huisgemaakte Tensor-chips van Google hun meerdere erkennen. De processor staat nog een beetje scherper afgesteld in de S25 Ultra dan in de OnePlus 13.  

De Qualcomm Snapdragon Elite-chipset bestaat naast een krachtige CPU ook uit een sterke GPU, waardoor je gerust grafisch-intensieve workloads zoals 3D-games kan uitvoeren op dit toestel. We merken wel dat de processor zich meer moet bijstellen, waardoor een sterkere dip in piekprestaties optreedt dan we bij de OnePlus 13 zien. Een extra troef van de Qualcomm-chip is de ingebouwde NPU om AI-toepassingen te ondersteunen.  

Focussen we minder op pure rekenkracht maar op het simuleren van concrete toepassingen, dan blijft de S25 Ultra de grote uitblinker, maar is het verschil met concurrerende toestellen minder uitgesproken. Dat is logisch, want in de hoogste prijsklasse is ieder toestel performant. De kleine S25 scoort overigens op alle gedraaide benchmarks minstens evengoed als de Ultra. Voor meer rekenkracht hoef je dus niet voor het grotere model te kiezen.  

Een extra vleugje AI  

De processor is voor Samsung niet de belangrijkste vernieuwing: die zit in de software. OneUI 6 wordt vervangen door OneUI 7 (Android 15) en introduceert meer AI-functies. Vorig jaar introduceerde Samsung Galaxy AI op de S24-telefoons en de fabrikant bouwt het ecosysteem verder uit. Sommige features komen van Google, Gemini wordt alsmaar aanweziger op je telefoon, maar andere zijn door Samsung zelf bedacht. 

Lang niet alle AI-toeters en -bellen zijn nieuw, maar we zien dat functies die vorig jaar geïntroduceerd werden, nu beter werken. Functies zoals de Live-vertaling zijn beschikbaar in meer talen, waaronder het Nederlands. AI-beeldbewerking heeft een minder zichtbare impact, als je objecten verwijdert zie je geen vage vlekken meer op je foto’s. Dit is een gebruikstoepassing waarbij de stylus zich nuttig toont, maar zelfs met AI blijft het pennetje weinig bestaansreden hebben.  

Een nieuwe functie waar Samsung zelf hoog mee oploopt, is Now Brief. Die geeft je elke ochtend of avond een dagoverzicht met bijvoorbeeld het weer en agenda-afspraken. Via de instellingen geef je zelf aan uit welke apps Now Brief gegevens mag halen. Voorlopig blijft Now Brief beperkt tot Samsung-applicaties en een handvol externe toepassingen zoals YouTube. Naarmate meer applicaties integreren met Now Brief zal deze functie meer nut krijgen. 

now brief
Een demo van Now Brief.

De diepere integratie tussen Samsungs en Googles AI betekent dat je ze ook samen kan laten spelen en over meerdere applicaties heen acties uitvoeren. Trouwe voetbalfans kunnen bijvoorbeeld via Google de kalender van hun favoriete club opzoeken en die in hun Samsung-agenda zetten, om maar één van de vele mogelijkheden te schetsen. Hier en daar is nog wat schaafwerk nodig, maar AI-functies evolueren stilaan van leuk naar nuttig.  

Samsung lijkt deze nieuwe AI-functies exclusief voor de nieuwe generatie te willen houden. Volgens Samsung vereist Now Brief een voldoende krachtige NPU. Daardoor is het mogelijk dat oudere modellen, inclusief de S24, naast de boot vallen.  

Camera’s: zoom blijft magisch 

Verwacht geen grote upgrades in het camera-eiland. De S25 Ultra beschikt over quasi identieke camera’s als zijn voorganger: de 200 MP-sensor (f/1.7) die de hoofdcamera vormt, wordt net als vorig jaar geflankeerd door een dubbele zoomcamera: een 10 MP-telefotolens (f/2.4, 3x optische zoom) en een 50 MP-periscooplens (f/3.4, 5x optische zoom). Enkel de groothoeklens krijgt dit jaar een pixelupgrade van 12 MP naar 50 MP (f/1.9).  

De hoofdcamera produceert net zoals vorig jaar razendscherp beeld, maar je zal niet veel verschil zien tussen een foto genomen met de S24 Ultra en één met de S25 Ultra. De groothoekcamera krijgt een welgekomen kwaliteitsinjectie: Samsung lijkt voor zijn topmodel te beseffen dat het geen enkele lens mag verwaarlozen, al ontbreekt beeldstabilisatie bij deze camera. In veel gevallen zal je toch nog steeds de hoofdcamera gebruiken, mede omdat die al een brede kijkhoek mogelijk maakt. Macro-effecten is één van de weinige type foto’s waar de S25 Ultra geen overweldigende indruk maakt. 

Vorig jaar stal de periscooplens de show en dat is ook dit jaar het geval. Een periscoopcamera is anders opgebouwd dan een traditionele cameralens. Tijdens het inzoomen wordt het licht met hulp van prisma’s langs de zijkanten naar de lens gebogen. Hierdoor krijg je een hogere brandpuntafstand zonder dat de lens zich moet ‘uitrekken’, met als voordeel dat details beter behouden blijven en je camera ook mindert ‘schudt’ wanneer je heel ver op een object inzoomt. 

We zijn ondertussen telefoons met goede zoomcamera’s gewend, maar de S25 Ultra blijft imponeren. De zoomcamera ziet dingen die je met je eigen ogen nooit zo helder zou kunnen zien en tot voorbij 30x digitale zoom zijn er nauwelijks sporen van scherpteverlies. Enkel als je de maximale zoom aanzet krijg je heel ’artificiële’ foto’s. Hier botst de technologie nog op zijn limieten. 

De S25 Ultra blijft over één van de beste camera-opstellingen beschikken, maar de concurrentie zit niet stil. De Oppo Find X8 Pro en de OnePlus 13 tonen zich waardige concurrenten en het zal een kwestie van persoonlijke smaak zijn welke je verkiest. Bekijk zeker ook de reviews van deze toestellen om de camera’s te vergelijken.  

De AI-functies voor fotobewerking staan je toe je volledig uit te leven. Tover je selfies of foto’s van vrienden en familie in een handomdraai om tot cartoons, schetsen of schilderijen. Je AI-versies lijken soms griezelig hard op jezelf.  

Opladen kan sneller  

Samsung kiest niet zoals OnePlus voor een grotere batterij, maar kijkt naar Qualcomm om de batterijduur op te trekken. De Snapdragon Elite-chip is ontworpen om krachttoeren op een energiezuinige manier te leveren. In onze eerste test, gebaseerd op het afspelen van video, kroont de S25 Ultra zich als batterijkampioen. Pas in de tweede test haalt de OnePlus 13 het met zijn grotere batterij. De S25 Ultra kan je moeiteloos tot een dag of twee trekken als je zuinig met het toestel omspringt. 

Het pijnpunt van traag opladen blijft helaas bestaan. Samsung krikt de laadcapaciteit niet op: dit blijft op een bescheiden 45 W aan de kabel en 15 W draadloos. Het Ultra-model laadt daardoor een beetje sneller op dan de kleinere S25, maar blijft ver achter de chrono die OnePlus en Oppo neerzetten. Ieder jaar hopen we op beterschap, maar helaas. 

Conclusie: is meer AI meer ‘ultra’?  

De Samsung Galaxy S25 Ultra zal ook dit jaar bij de top van de Android-markt horen. Dat mag ook wel voor een toestel dat 1.449 euro kost. Toch voelt de upgrade dit jaar eerder bescheiden. De processor is beter, maar de impact op de prestaties en batterij zijn minder voelbaar dan bij de S25. Op vlak van hardware is er weinig veranderd: botst Samsung stilaan op zijn plafond? 

Samsung probeert te compenseren door vol de AI-knop in te duwen. We hebben ons goed vermaakt met het uittesten van die functies en Samsung voegt met Now Brief en diepere integratie met Gemini nieuwe functies toe die ook effectief een meerwaarde kunnen bieden. Maar moet je alleen daarvoor de nieuwste en duurste telefoon van het merk kopen? Heb je minder boodschap aan AI, dan zijn er goedkopere alternatieven te vinden. Meer AI maakt de S25 Ultra niet meer ‘ultra’. 

Samsung Galaxy S25 Ultra – 1.499 euro incl. btw. – 7 jaar Android-updates, 7 jaar beveiligingsupdates  

.pro’s

  • Groot en helder scherm
  • Qualcomm Snapdragon Elite
  • Zoomcamera blijft indruk maken
  • Goede batterijconditie
  • Nieuwe AI-functies zijn leuk, maar ook nuttig

.contra’s

  • Opladen kan sneller
  • Beperkte hardware-upgrade in vergelijking met S24 Ultra
  • Hoge prijs