Tweemaal per jaar piekt Samsung met een toptoestel waar het alle recente innovaties in één smartphone propt. De Samsung Galaxy Note 20 Ultra blijft die traditie volgen. Het resultaat is één brok spieren, volgepropt in een groot toestel met de bekende stylus als belangrijkste differentiator.
Wie Note zegt, zegt stylus. Wie groot scherm zegt, zegt Note. OK, die laatste claim telt niet echt meer sinds alle smartphonemerken grote schermen omarmen, maar de zogenaamde S Pen blijft een unieke eigenschap binnen de alom verzadigde smartphonemarkt. Is dat genoeg om de exuberante adviesprijs van 1.299 euro inclusief btw te verantwoorden?
De Galaxy Note 20 Ultra leent bijzonder veel van de Galaxy S20 Ultra die eerder dit jaar op de markt verscheen. Waar vroeger de Note-reeks alle innovaties bundelde en de S-reeks die verfijnde, heeft Samsung het geweer van schouder gewisseld. De Galaxy Note 20 Ultra verfijnt wat de Galaxy S20 Ultra eerder bracht.
Fors formaat
Allereerst een duidelijke vaststelling: wat is de Note 20 Ultra groot. Hij heeft een enorm 6,9 inchscherm aan boord en ondanks de krullende schermrand aan beide zijkanten voelt deze smartphone heel fors aan. Samsung tast duidelijk de grens af van hoe ver het hiermee kan gaan. Voor ons is dit stilaan de uiterste limiet van wat we comfortabel kunnen vasthouden.
We snappen wel waarom Samsung zo’n groot display in de Galaxy Note 20 Ultra wil stoppen. Het amoledscherm ziet er bloedmooi uit met minimalistische randen boven- en onderaan. De kleuren worden standaard iets te levendig afgesteld naar onze smaak, maar die kan je aanpassen in het instellingenmenu naar ‘Natuurlijk’. Wie het scherm optimaal wil kalibreren, kan zelfs de witbalans aanpassen door middel van een slider of via aparte RGB-waarden.
Net als bij de Galaxy S 20 Ultra heeft de Note 20 Ultra een vloeiend 120 Hz-scherm. Enig verschil is dat de Note een variabele refreshrate ondersteunt. Het toestel houdt volgens Samsung rekening met het type applicatie dat actief is en past daarop de snelheid aan tussen 10 Hz (foto’s kijken), 30 Hz (e-mails lezen), 60 Hz (video kijken) en 120 Hz (scrollen in Android, gaming). In theorie kan dat een enorme batterijbesparing opleveren, maar in de praktijk merken we daar weinig van. Wie een lange dag voor de boeg heeft zonder lader in de buurt, schakelt beter tijdelijk naar 60 Hz over om het maximale eruit te halen.
Glibberig Gorilla Glass
Doorheen de jaren heeft Samsung zich opgeworpen als de referentie op vlak van smartphonedesign. De Galaxy Note 20 Ultra voelt solide aan en ziet er ook heel premium uit. Wie zoveel geld op tafel wil leggen, wil beloond worden met een goed gevoel. Dit toestel bezorgt je dat onmiddellijk.
De glazen achterkant heeft een matte afwerking waarop je veel minder vingerafdrukken ziet dan bij klassiek glas. Goed nieuws voor wie zijn telefoon zonder case gebruikt, maar de coating zorgt ervoor dat de Note 20 Ultra veel meer glijdt in de hand. We hebben onze grip meermaals moeten verstevigen om te voorkomen dat het op de grond zou vallen. Met dat in het achterhoofd doe je er toch maar best een case rond, desnoods eentje die doorzichtig is.
Indien het toestel toch valt, is de kans iets kleiner dan gewoonlijk dat het scherm barst. De Galaxy Note 20 Ultra is namelijk het eerste toestel dat wordt geleverd met het nieuwe Gorilla Glass Victus. Volgens Corning, de maker van het glas, kunnen toestellen met dit soort scherm een val tot twee meter overleven en is het een stuk minder krasgevoelig dan voorgaande generaties. In onze testperiode van twee weken hebben we de valtest niet gedaan, maar we zien al wel twee lange krasjes die gelukkig niet echt diep zijn. De vingerafdruksensor zit net als voordien onderaan het scherm verwerkt.
Samsung Notes op zijn best
De S Pen, Samsungs marketingnaam voor de meegeleverde stylus, verwisselt van positie en schuift voortaan links onderaan uit het toestel. Leuk nieuws voor linkshandigen zoals ondergetekende, maar aangezien die in de minderheid zijn zullen heel wat rechtshandigen fronsen bij de beslissing.
Grootste nieuwigheid is de verlaagde latency naar 9 ms. Het resultaat is een supergevoelige pen waarbij je echt het gevoel hebt alsof je op papier schrijft. De S Pen krijgt opnieuw een aantal ‘Air Actions’ mee waarbij je met de stylus als een soort toverstaf in de lucht commando’s kan doorsturen. Het voelt allemaal heel gimmicky aan. Enkel de functie om vanop afstand een foto te nemen kan ons overtuigen.
De beste functie voor de S Pen is het uitstekende Samsung Notes. Deze notitie-app is beter dan eender welke andere mobiele concurrent en voegt enkele belangrijke functies toe. Zo kan je later dit jaar synchroniseren naar OneNote (niet andersom) en synchroniseren taken en reminders in beide richtingen met Outlook. Handschriftherkenning werkt ontzettend goed en tekst die je onder een hoek schrijft, kan automatisch worden rechtgetrokken.
Je kan eindelijk rechtstreeks annoteren op PDF-documenten en notities kunnen in mappen worden gesorteerd. Samsung heeft een Notes-app in de Windows Store, maar die kan je enkel downloaden wanneer je een Samsung laptop hebt. Hoe briljant Notes ook is op de Galaxy Note 20 Ultra, we kunnen het niet aanraden voor professioneel gebruik door het gebrek aan desktopsynchronisatie. Wanneer de synchronisatie naar OneNote live gaat later dit jaar opent dat de deur op een kier, maar enkel voor bestaande OneNote-gebruikers.
Uitgebreide camerafuncties
Wie de Samsung Galaxy Note 20 Ultra vastneemt, kan niet rond de enorme camerabobbel achteraan. Na een week merk je dat de randen rondom een stofmagneet zijn zonder case. Zelfs met een dunne siliconen case steekt de bobbel er nog steeds uit. Zoveel ruimte schept verwachtingen.
Achteraan zijn twee elementen hetzelfde gebleven vergeleken met de Galaxy S 20 Ultra. De 108 megapixel hoofdcamera en de 12 megapixel breedhoekvariant zijn identiek. Lees in onze uitgebreide review van de Samsung Galaxy S20 Ultra hoe beide camera’s presteren.
Wel verschillend is de laser autofocus en het verdwijnen van de TOF-sensor. Die laatste biedt extra diepte-informatie voor realistische portretfoto’s en andere toepassingen. Naar onze ervaring is het gemis van die sensor eerder beperkt. De toevoeging van een laser autofocus is cruciaal. Dankzij de grote 108 megapixelsensor had de Galaxy S 20 Ultra problemen met de autofocus bij objecten kortbij. Het bedrijf heeft dat deels kunnen oplossen met software-updates, maar de laser autofocus elimineert de problemen helemaal.
Flexibele videomodus
De optische zoom klimt naar 5x via een periscoopconstructie, wat de camerabobbel zo dik maakt. Door de extra zoomcapaciteit verlaagt Samsung de sensor naar 12 megapixel vergeleken met de 48 megapixel in de Galaxy S20 Ultra. Dankzij de betere optische zoom kan je degelijke resultaten halen tot 20x in combinatie met een digitale zoom. Hoger wordt het beeld onbruikbaar en korrelig.
Wie video-opnames belangrijk vindt, wordt op zijn wenken bediend met de Galaxy Note 20 Ultra. De pro-mode biedt tal van aanpassingsmogelijkheden in een cleane interface. Vooral de uitgebreide microfoon-opties bieden veel meer vrijheid dan alle andere smartphones op de markt. Je kan wisselen tussen drie microfoons: vooraan, achteraan of de omni-variant. Via USB-C kan je een externe microfoon aansluiten en zelfs de microfoon van je bluetooth headset kan dienst doen.
Matige batterijduur
De batterij in de Samsung Galaxy Note 20 Ultra is aan de krappe kant. We zagen bij de Galaxy S20 Ultra dat de 120 Hz-handicap een flinke impact heeft op de batterijduur. De Note 20 Ultra bevestigt dit, ondanks de variabele refreshrate die normaal extra batterij moet besparen. In onze test zien we teleurstellende resultaten vergeleken met concurrerende toestellen, allemaal met een refreshrate van 90 Hz of 120 Hz.
45 watt snelladen werd geïntroduceerd met een optionele lader bij de Galaxy Note 10 Plus vorig jaar, maar is nergens te bespeuren in de Galaxy Note 20 Ultra. Hiermee hinkt Samsung sterk achterop vergeleken met de concurrentie die steeds snellere laders ondersteunt en mee levert. In de doos zit een 25 watt lader die de USB-C Power Delivery-standaard volgt. Zelfs een eigen 45 wattlader wordt niet maximaal benut en wordt afgeknepen op 25 watt. Het is één van de weinige onderdelen waar Samsung kleur moet bekennen en de concurrentie niet kan volgen.
Wat heb je nodig?
De Samsung Galaxy Note 20 Ultra (1.299 euro incl. btw) is een evolutie van vorig jaar met alle verfijningen die daarbij horen. Het 120 Hz-scherm is een aangename ervaring en zowat alles wat je richting deze smartphone gooit, draait bliksemsnel. Binnen is er ruimte voor een microSD-kaart (tot 1 TB) en het toestel is waterdicht (IP68). Bijna niets dan superlatieven richting de Galaxy Note 20 Ultra, met uitzondering van de middelmatige batterijduur.
Moet je daarom dit toestel in huis halen? Sommige mensen wel, de meeste echter niet. De S Pen is een belangrijke troef die geen andere fabrikant aanbiedt. Stylusliefhebbers moeten voor de Note kiezen en bijhorend prijskaartje slikken, iets wat ze vermoedelijk al jaren doen. Powerusers die het allerbeste willen, zijn ook welkom mits ze eerst een kritische blik wenden op de (fors) goedkopere concurrentie. Heb je echt wel al die functies nodig zoals een 5x optische zoom? Moet je het allergrootste scherm hebben op een smartphone? De Samsung Galaxy Note 20 Plus is een heel knap toestel, maar mits enkele kleine toegevingen kan je al snel honderden euro’s op zak houden. Aan jou om te beslissen hoe sterk je je spierballen wil laten rollen.
.pro’s
- Schermkwaliteit
- Premium afwerking
- 120 Hz refreshrate
- Samsung Notes
- Cameraflexibiliteit
.contra’s
- Pittige prijs
- Batterijduur
- Beperkt snelladen
Specificaties Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Gorilla Glass Victus
- 164,8 x 77,2 x 8,1 mm, 213 gram
- IP68
- Edge 6,9 inch WQHD+ (1.440 x 3.200 pixels)
- Dynamic AMOLED 120 Hz
- 108 MP, f/1.8 (wide), 12 MP f/2.2 (ultrawide), 12MP 5x opt. zoom f/3.0
- Laser autofocus
- 10 MP front f/2.2
- Exynos 990 (7nm+)
- 12 GB RAM, 256 GB opslag, micro SD-slot
- 4.500 mAh, 25 watt snelladen
- Draadloos laden
- S-Pen (9ms latency)