De Poly Studio X30 is een alles-in-één compact videosysteem voor kleine vergaderruimten en huddle rooms. Het systeem maakt komaf met een warboel aan kabels, en biedt native ondersteuning voor Zoom en sinds kort ook Microsoft Teams. In deze tijden van toegenomen videomeetings onderwierpen we de oplossing aan een grondige test.
De Studio X30 (1.361 euro, excl. btw) werd in oktober vorig jaar gelanceerd als onderdeel van een nieuwe reeks alles-in-één videosystemen voor enterprise-organisaties, samen met de grotere Studio X50. Die laatste richt zich op middelgrote vergaderzalen, terwijl de Studio X30 bedoeld is voor kleine vergaderruimten of zogenaamde huddle rooms met een capaciteit tot zes personen.
De videobar is ongeveer 45 centimeter breed, en combineert een 4K-camera met vier microfoons en een luidspreker in één geheel, dat zich eenvoudig boven of onder een monitor laat monteren. Je hebt slechts drie aansluitingen nodig: stroom, ethernet en een HDMI-uitvoer naar de monitor. Een computer is niet nodig: de software draait op de Studio X30 zelf.
Het systeem komt met een optionele bedieningsconsole met touchscreen, de Poly TC8, die je op de vergadertafel kan installeren en werkt via een enkele PoE-aansluiting. Hangt er een touchscreenmonitor in de vergaderzaal dan kan je ook dat als input gebruiken, of desnoods zelfs gewoon een muis via de USB-poort op de X30. DE Studio X30 en TC8 worden in een bundel verkocht voor 1.641 euro (exclusief btw). We testten verschillende opstellingen en niet geheel verrassend zorgde deze combo voor de beste gebruikservaring.
Installatie
Eenmaal alles aangesloten, neemt het systeem een tweetal minuten de tijd om zichzelf te configureren, daarna krijg je instructies voorgeschoteld om de installatie verder te zetten via een aparte webinterface. Die kan je vanop elk toestel binnen het netwerk raadplegen via het IP-adres van de X30. De verdere installatie bestaat uit een handvol eenvoudige stappen die nog enkele minuten in beslag nemen, en eindigt met de keuze voor een videoconferencingprovider.
De Studio X30 lanceerde oorspronkelijk als endpoint voor Zoom Rooms en Poly’s eigen videosoftware, maar biedt sinds kort ook ondersteuning voor Microsoft Teams Rooms. Daarvoor heb je de Poly Studio X Software versie 3.1.0-214052 of later nodig. Omdat we op de Techzine-redactie in Microsoft Teams werken, voerden we eerst de software-update uit en installeerden we daarna de Teams Rooms-software op ons testexemplaar. Je kan later altijd veranderen naar één van de andere providers, maar dan moet het apparaat worden gereset. Na de installatie volstaat het om een account aan te melden en je bent vertrokken.
Wanneer je organisatie geen gebruik maakt van Poly, Zoom of Teams als voornaamste videoconferencingsoftware, kan je hier gerust stoppen met lezen. Dan is de Studio X30 op dit moment geen geschikte oplossing. Het wil evenwel niet zeggen dat het systeem compleet onbruikbaar is. Als je een externe meeting via bijvoorbeeld Google Meet of Cisco WebEx moet bijwonen, kan dat nog steeds via de USB Device Mode. In dat geval sluit je een laptop aan via USB-A of USB-C, en doet de X30 simpelweg dienst als externe webcam, microfoon en luidspreker. De USB Device Mode is nuttig voor flexibiliteit met andere videodiensten, maar doet af aan het hele opzet van een eenvoudige, kabelvrije vergaderoplossing, waardoor dit enkel voor ‘noodgevallen’ bedoeld mag zijn.
Audio
De Studio X30 is gemaakt voor kleine vergaderruimten of huddle spaces tot maximaal zes personen en dat is belangrijk om in het achterhoofd te houden. Zeker de audioprestaties moeten in deze context worden beoordeeld. Wanneer je het systeem in een grotere ruimte gebruikt, kan het zijn dat de spreker te ver zit van de microfoon om goed te worden geregistreerd of dat meer achtergrondgeluid dan normaal wordt opgepikt.
In onze testruimte van zo’n vier bij vier meter, wat eigenlijk al aan de grote kant is, hadden de microfoons in de Studio X30 geen enkel probleem om onze stem van op elke mogelijke plaats goed op te pikken. De gebrekkige akoestiek in onze ruimte zorgde er wel voor dat het stemgeluid wat weerkaatste, maar over het algemeen hadden onze gesprekspartners aan de andere kant van de lijn weinig aan te merken op de geluidskwaliteit. Het geluid is vanzelfsprekend minder gericht dan via een headset, zoals de Logitech Zone Wired die we recent testten, maar klinkt tegelijk een stuk voller en is voldoende helder.
De video- en audiokwaliteit zijn uitstekend, zolang je rekening houdt met de ruimte waarvoor de videobar is gemaakt.
Poly maakt gebruik van artificiële intelligentie om storende geluiden weg te filteren, zodat in principe alleen stemmen worden opgepikt. Dat werkt vrij goed, maar lijkt opnieuw te worden beïnvloed door de grootte van de ruimte en de akoestiek. Hoe verder de kamer afwijkt van de ideale omstandigheden, hoe moeilijker het voor de Studio X30 is. Wij waren door de lockdown van de voorbije maanden verplicht om de videobar in een ad hoc thuiskantoor te testen in plaats van een speciaal daarvoor ingerichte vergaderruimte, zoals doorgaans het geval zal zijn.
Over de geluidskwaliteit van de luidspreker op de X30 kunnen we weinig opmerken. Sprekers klinken helder en zijn duidelijk verstaanbaar. Het geluid is kamervullend en het volume kan eenvoudig worden aangepast via de TC8-bedieningsconsole of op de monitor. Eén detail dat wel nog het vermelden waard is: de Studio X30 gebruikt een mono-luidspreker, terwijl de grotere X50 is uitgerust met stereo-luidsprekers.
Video en content delen
De Studio X-apparaten bieden ondersteuning voor 4K-video (30 fps), wat vooral naar de toekomst toe potentieel interessant is. De meeste videoconferencingplatformen ondersteunen vandaag nog geen 4K om bandbreedte te besparen. In realiteit zal doorgaans dus worden teruggevallen op maximaal 1080p aan 60 fps.
De camera gebruikt een groothoeklens met een gezichtsveld van 120 graden, die onze testruimte van muur tot muur in beeld bracht. Het apparaat biedt in principe een digitale zoomfunctie om de mensen in de ruimte, dan wel de persoon die aan het spreken is, gecentreerd in beeld te krijgen. Via Microsoft Teams Rooms kregen we dit evenwel niet aan de praat. Wellicht staat die software op dat vlak nog niet op punt.
Met Zoom Rooms lukte het wel. Het zoomen gebeurt digitaal, wat betekent dat hoe verder wordt ingezoomd, hoe slechter de beeldkwaliteit. Je blijft dus best nog altijd relatief dicht bij de camera zitten. De functie is met name interessant om de aanwezige personen in de ruimte beter te framen, en biedt op dat vlak absoluut een meerwaarde. De camera stelt zich snel bij wanneer de personen in de ruimte zich verplaatsen of er meer mensen bij komen, en het zoomen en pannen gebeurt in een vloeiende beweging.
Tot slot biedt Poly ook verschillende mogelijkheden om vanaf een laptop content te delen met de Studio X30. Dat kan bekabeld via HDMI, maar aangezien deze oplossing gericht is op het elimineren van zoveel mogelijk kabels, zijn er natuurlijk ook draadloze mogelijkheden. De Studio X30 ondersteunt Apple Airplay en Miracast, en neemt ook externe content aan via de eigen Poly Content App.
Beheer en security
De Studio X30 laat toe om lokaal als administrator in te loggen om een aantal instellingen (voornamelijk met betrekking tot het netwerk) te beheren. Voor meer beheermogelijkheden van het apparaat kan je bij de webinterface terecht. Die is uitgebreid, maar blijft tegelijk erg overzichtelijk.
De webinterface bevat een dashboard met meer details over de status van het apparaat en laat toe om de videobar vanop afstand te beheren en in te stellen. Verder zijn er uitgebreide opties voor toegangscontrole tot het apparaat en kan je allerlei restricties instellen om de beveiliging te verbeteren. Tot slot vind je hier ook logbestanden terug voor troubleshooting.
Conclusie
De Studio X30 en X50 zijn de eerste alles-in-één video-oplossingen van Poly en leveren een totaalpakket aan een scherpe prijs in vergelijking met wanneer je de verschillende toestellen voor een gelijkwaardig systeem apart zou aanschaffen. Het installatiegemak verlicht bovendien de last op IT en de videobar maakt komaf met een warboel aan kabels in de vergaderruimte. Bovendien is het altijd gebruiksklaar. Je komt binnen en kan meteen aan de meeting beginnen, zonder dat je eerst een laptop moet aansluiten of andere stappen ondernemen.
De video- en audiokwaliteit zijn uitstekend, zolang je rekening houdt met de ruimte waarvoor de videobar is gemaakt. Hoewel de Studio X-reeks flexibel genoeg is om met alle mogelijke videoconferencingtools te werken, komt de hardware het best tot zijn recht in combinatie met gecertificeerde software zoals Zoom Rooms of Microsoft Teams Rooms. Gebruik je deze niet als voornaamste vergadertools, dan kijk je beter naar andere oplossingen.
Hou er tot slot rekening mee dat Poly zich met de Studio X30 en X50 in de eerste plaats op enterprises richt. Het gebruiksgemak doet anders vermoeden, maar voor de meeste kmo’s zijn de Studio X-toestellen wellicht overkill en bestaan er betaalbaardere oplossingen die voor deze bedrijven toegankelijker zijn.