Oppo zet zijn strijd om Belgisch marktaandeel verder met de Oppo Find X3 Pro: een compromisloze vlaggenschiptelefoon die zich zonder schroom naast de knapste smartphones van meer gevestigde merken positioneert. Ook het prijskaartje ligt in die lijn: kan Oppo dat verantwoorden?
De Oppo Find X3 Pro (1.149 euro incl. btw.) is een rechtstreekse oorlogsverklaring aan Samsung en Huawei. Het Chinese Oppo zit middenin een nauwkeurig uitgewerkt offensief op de Europese smartphonemarkt. De fabrikant wil aan naamsbekendheid winnen om zo snel mogelijk zijn toestellen op hetzelfde schap te krijgen als die van de gevestigde Androidmerken. De Find X3 Pro is in dat opzicht een showcase: Oppo haalt voor het toestel alles uit de kast om te laten zien dat het in de bovenste regionen van de markt kan meespelen.
Zoals we eerder al aanhaalden is Oppo bij ons niet zo bekend als Samsung of Huawei, maar verdient de technologiereus al jarenlang zijn strepen in Azië. De Find X3 Pro is dus geen experiment, maar de nieuwe telg in een lange dynastie van high end-smartphones. De smartphone volgt de Oppo Find X2 Pro op waarmee Proximus vorig jaar officieel zijn 5G (lite)-netwerk lanceerde.
Knappe afwerking
Het valt meteen op dat de Oppo Find X3 Pro niet zomaar een smartphone is. Het premium afgewerkte toestel heeft een interessante bewerkte glazen achterkant waarmee de fabrikant zich onderscheidt. De glasplaat buigt mooi mee rond de lenzen zodat de intussen alomtegenwoordige camerabump echt in de achterzijde verwerkt zit en er niet als een rechthoek opplakt zoals vandaag de norm is. Wie de telefoonwereld wat opvolgt, weet dat zo’n detail geld kost.
De Oppo Find X3 Pro komt in twee afwerkingen: één met een matte blauwgroene schijn die onder zonlicht alle kleuren van de regenboog aanneemt, en één die officieel zwart is maar je nog het best kan omschrijven als een spiegel. Wij gaan aan de slag met de zwarte variant die helaas dubbel dienst bewijst als vingerafdrukmagneet.
Topspecificaties voor de Oppo Find X3 Pro
Aan de voorzijde vinden we een 6,7 inch amoledscherm met 1.440 x 3.216 pixels. Oppo gaat prat op de 10 bit-kleurdiepte die impliceert dat het display 1 miljard kleuren kan weergeven. Dat moet vooral opvallen in beelden met subtiele kleurengradiënten. We zien eerlijk gezegd geen grootse verschillen maar moeten toegeven dat Oppo de Find X3 Pro met een uitstekend paneel heeft uitgerust.
De variabele refresh rate helpt daarbij. Het scherm fluctueert tussen 10 Hz en 120 Hz, gebaseerd op wat je uitspookt met het toestel. Scrol je door een webpagina, dan zorgt de hoge refresh rate voor een extreem vlotte beleving. Hetzelfde geldt wanneer je door menu’s navigeert of tussen applicaties wisselt. Is het beeld echter statisch, zoals wanneer je naar een foto kijkt, dan daalt de refresh rate en dus ook het batterijverbruik.
Qualcomms Snapdragon 888 SoC draagt mee bij aan de vlotte gebruikservaring. De snelste chip in het gamma van de ARM-specialist wordt gecombineerd met 12 GB RAM en 256 GB aan supersnel maar niet uitbreidbaar UFS 3.1-opslaggeheugen. Oppo baseert zich voor die keuze op onderzoek dat moet aantonen dat het overgrote merendeel van de consumenten meer dan voldoende heeft aan 256 GB. Naar onze ervaring is dat inderdaad genoeg, zeker wanneer je de telefoon combineert met een cloudopslagdienst voor foto en video.
De specificatielijst ronden we af met de batterij. Die heeft een capaciteit van 4.500 mAh, verdeeld over twee cellen. Het toestel is compatibel met de door Oppo ontwikkelde SuperVOOC-standaard voor snelladen en kan ook draadloos laden, maar daar komen we later op terug.
Prestaties naar vermogen?
Eerst verdienen de prestaties een analyse. De specificaties van de Oppo Find X3 Pro zijn niet van de minste, maar Oppo is lang niet de enige die een telefoon met dergelijk binnenwerk uitbrengt. De OnePlus 9 Pro heeft bijvoorbeeld een identieke binnenkant en de Samsung Galaxy S21 Ultra speelt met zijn Exynos 2100-SoC op hetzelfde niveau mee.
In onze tests scoort de Oppo erg goed, maar consequent iets minder hoog dan de voornaamste concurrenten. Dat is verrassend, aangezien de OnePlus 9 Pro met gelijke wapens de strijd aangaat, tot op de schermresolutie af.
De processor presteert zo consequent iets lager dan die in de OnePlus 9 Pro of de Samsung Galaxy S21 Ultra en ook grafisch is de OnePlus op het eerste zicht iets krachtiger. De Galaxy S21 Pro van Samsung laat het hier wel afweten. Logisch: OnePlus en Oppo genieten van de Adreno-gpu in de Qualcomm-SoC terwijl Samsung het met de mindere krachtige Mali-gpu moet stellen.
Staar je echter niet blind op de cijfers. Het is opmerkelijk dat Oppo OnePlus in absolute cijfers niet evenaart, maar in de praktijk zal je geen verschil merken. Deze telefoon is bliksemsnel en slikt alles wat je er heen gooit. In onze tests die meer realistische dagelijkse gebruikscenario’s moeten imiteren, komt de Oppo Find X3 Pro er zelfs af en toe wel als kampioen uit. We houden het simpel: de find X3 Pro is meer dan snel genoeg.
Uithoudingsvermogen kan beter
Wat de autonomie betreft, zien we een gelijkaardig verhaal. De OnePlus 9 Pro heeft ook een 4.500 mAh-batterij en zou op papier identiek moeten presteren, terwijl Samsung de Galaxy S21 Ultra van 5.000 mAh aan capaciteit heeft voorzien. Spijtig genoeg voor Oppo is het verschil hier wel significant. De Find X3 Pro houdt het op al onze tests minder lang uit dan de andere twee toptoestellen.
Op onze tests houdt de OnePlus 9 Pro het toch al snel een uurtje langer uit dan de Oppo Find X3 Pro, terwijl de Samsung het nog eens anderhalf uur langer uitzingt. Tegenover de Find X2 met Qualcomm 865 van vorig jaar gaat het nieuwe toestel er wel op vooruit. Het valt wel op dat de adaptieve refresh rate van Oppo z’n werk doet. Ondanks de zwaardere belasting op de batterij van de 120 Hz-modus is de impact op het eindresultaat beperkt. Dat betekent dat Oppo vlot terugschakelt waar mogelijk. Je kan dus van die functionaliteit genieten zonder angst voor de batterij.
In dagelijks gebruik komen we vlot een dag toe op één lading, al voelen we ons niet altijd comfortabel genoeg om het toestel ook ’s nachts nog uit het stopcontact te laten. Tegen de avond nadert de telefoon toch meestal de 30 procent batterijlading. Zoals we analyseerden in een eerder stuk is het bij lithium-ion-batterijen sowieso een goed idee om dan bij te laden om zo de levensduur van de batterij te verlengen. De mindere batterij is dus geen dealbreaker op dit moment, al biedt Oppo zo minder marge dan de concurrentie wanneer de autonomie doorheen de levensduur van het toestel degradeert.
Supersnel laden
Dat euvel wordt voor een stuk gecompenseerd door de snellaadcapaciteit van het toestel. Met de meegeleverde 65 watt-lader laad je de telefoon op amper 12 minuten van helemaal leeg naar 50 procent. De telefoon van 0 tot 80 procent volladen duurt amper 20 minuten.
Die snelheid zorgt ervoor dat je de telefoon gewoon af en toe kan bijladen voor enkele minuten wanneer het uitkomt. Het toestel ’s nachts opladen wordt zo overbodig. De bliksnemsnelle laadcapaciteit is een geweldige troef die absoluut bijdraagt aan de bruikbaarheid van het toestel. Eens je het gewoon bent, wil je niet meer terug. Tegenover Samsung heeft Oppo hier een geweldige troef in handen.
Helaas laadt de OnePlus 9 Pro bijna exact even snel op, zodat de Find X3 Pro ook hier geen voorsprong kan nemen op de telefoon van zusterbedrijf OnePlus. Bovendien is de lader van Oppo niet compatibel met USB-C-power delivery, en die van OnePlus wel. Met die laatste kan je dus ook je laptop opladen. Vreemd van Oppo om niet dezelfde functionaliteit te bieden.
Dubbele hoofdcamera’s
Aan de achterzijde van de Oppo Find X3 Pro vinden we twee hoofdcamera’s: één klassieke en één met een breedhoeklens. Oppo voorziet ze allebei van dezelfde kwalitatieve 50 MP beeldsensor zodat de fotokwaliteit en kleurtemperatuur in beide gevallen identiek zijn. Dat zie je: het enige verschil tussen kiekjes met de twee camera’s is de hoek.
De keuze van Oppo maakt fotograferen met de telefoon interessanter. Bij de meeste toestellen springt één camera er kwalitatief bovenuit, zodat je die als standaard neemt. Nu dat niet het geval is, hebben we sneller de reflex om te wisselen tussen de klassieke lens en de breedhoekcamera.
De kwaliteit is bovendien uitstekend, al merken we meteen dat we met een Oppo-telefoon aan de slag zijn. Net als de Oppo Reno 4 Pro vorig jaar is de camera iets te enthousiast in de blauwtinten. Die zijn overgesatureerd wat weliswaar leuke beelden oplevert maar niet volledig strookt met de realiteit. Ook de andere kleuren springen wel heel erg in het oog. Een beeld met gifgroen gras, een helblauwe lucht en knalrode accenten springt erg in het oog, maar strookt niet helemaal met de realiteit. Voor neutralere foto’s klop je beter bij de OnePlus 9 Pro aan.
Op het vlak van kleuren imponeert Oppo dan weer wel bij weinig licht. In de nachtmodus vindt de fabrikant een uitstekende balans tussen zichtbaarheid en overbelichting. Andere toestellen waaronder de OnePlus 9 Pro toveren nacht om in dag, maar daarmee krijg je geen mooie foto.
De beelden van de Find X3 geven wel de juiste sfeer weer, al zijn ze iets minder scherp dan die van de concurrentie. Dat valt vooral op wanneer je inzoomt of de foto’s op een groter scherm bekijkt, en niet echt op de telefoon zelf. De kwaliteit van de nachtfoto’s is ondanks de identieke sensor beter op de klassieke lens. De breedhoeklens toont snel zichtbaar artificiële gradiënten in bijvoorbeeld de lucht.
Spelen met de microscoop
Iedere goede telefoon heeft zeker één functie die je niet bij de concurrentie terugvindt. Bij Oppo is dat de briljante microscoopcamera. Die heeft maar één functie: extreme macro-foto’s nemen. De camera stelt maar heel beperkt scherp zodat je de lens bijna tegen het object moet houden. Met een hoesje rond de telefoon kan je de Oppo in de meeste gevallen zelfs effectief tegen het onderwerp duwen. Rond de camera zit een witte LED-ring die de verlichting verzorgt, aangezien de telefoon in de meeste gevallen het natuurlijke licht zal tegenhouden.
De resultaten zijn uniek en verbluffend. De lens vergroot met factor 60 en toont zo een wereld die je eenvoudigweg niet met het blote oog kan waarnemen. We ontdekken onderliggende texturen van hout en textiel, zien met onze eigen ogen de printkwaliteit van etiketten en onderscheiden details in de individuele pixels op een computerscherm. De microscoopcamera is een gimmick, maar wel de leukste gimmick waarmee we in lange tijd aan de slag gingen. Wie dit toestel in huis haalt, houdt zich gegarandeerd de eerste dagen bezig met de analyse van de hele omgeving door de microscoop. We merken bovendien dat de camera ook bij niet techies op enthousiasme kan rekenen.
De sensor mag dan maar 3 MP tellen maar dat is voldoende. De microscooplens is een fenomenaal schot in de roos en een functie die het hart van deze soms cynische smartphonereviewer opnieuw sneller doet slaan van enthousiasme. Hieronder zie je in volgorde: het leer van een jas, het aanraakscherm van een laptop, de bekleding van een oude pouf en een stukje roofing. Het laatste beeld toont dat het soms uitdaging is om scherp te stellen op een onderwerp met veel reliëf.
De optische zoomcamera spreekt minder tot de verbeelding. 2x optische zoom is eerder beperkt en met de 13 MP-sensor is er bovendien niet zoveel marge om digitaal bij te zoomen. De camera doet wel z’n ding, maar stelt teleur vergeleken met de uitstekende hoofdcamera’s en de unieke macrolens. We zijn geneigd om foto’s met de hoofdcamera te nemen en daarop digitaal in te zoomen en de zoomcamera links te laten liggen. We hadden de matige sensor gecombineerd met de erg bescheiden optische zoomcapaciteit bij afwezigheid niet gemist.
We vermelden ook nog de selfiecamera die meer dan z’n ding doet. Met 32 MP en een relatief brede hoek kan je groepsselfies (van je gezins-covid-bubbel) nemen zonder teveel aan kwaliteit in te boeten. Filters en andere details zijn doorgaans niet de focus van onze test, maar Oppo voegt er hier eentje toe die het vermelden waard is: AI-paletten. Daarmee gebruik je de sfeer en de kleuren van één foto om een andere te verfraaien. De resultaten zijn soms behoorlijk mooi.
Color OS: goed maar slordig
Oppo voorziet zijn toestellen van ColorOS 11, een eigen Androidschil bovenop Android 11. De fabrikant zet hier een mooie stap vooruit vergeleken met de versie van ColorOS op de Oppo Reno 4 Pro. De slechtste vertalingen en dubbele menu’s zijn weggewerkt, waardoor het geheel veel minder slordig oogt. Bovendien is ColorOS 11 responsief en geeft het een eigen karakter aan de telefoon. Zelf houden we meer van stock-Android, maar dat is een kwestie van smaak.
Perfect is het besturingssysteem nog niet. Enkele onduidelijkheden zetten de Chinese stamboom van de Oppo Find X3 Pro onnodig in de verf. Zo blijft het instellingenmenu bovenaan voorzien van een schreeuwerige oproep op in te loggen. “U moet zich aanmelden om de services te gebruiken.” Welke services? Of met welk account? Dat is niet meteen duidelijk.
Uiteindelijk blijkt het om een HeyTap-account te gaan dat van opzet vergelijkbaar is met bijvoorbeeld een Samsung-account, maar nog niet zoveel relevante toepassingen heeft in ons land. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken met de draadloze oortjes of de Health-app van de fabrikant, maar dat ontdekten we pas door het na te vragen bij Oppo zelf. Op een toestel van meer dan 1.000 euro verwachten we dat dergelijke slordigheden zijn opgeschoond.
Hetzelfde geldt voor de eerder vermelde AI-paletten. Die (matig) vertaalde functienaam is te lang voor de plaats die voorzien is in ColorOS, dus lezen we AI-Palette, met de n op de volgende lijn.
Structuur
Verder vinden we dat Oppo nog iets meer structuur in zijn menu’s mag brengen. Een mooi voorbeeld is Scherm altijd actief: Oppo’s ietwat moeilijk vertaalde menu om de mogelijkheden van het always on-scherm te beheren. De Find X3 Pro kan te allen tijde het uur weergeven op zijn OLED-display, maar de functie is standaard niet geactiveerd. Je vindt ze terug onder het submenu Startscherm, vergrendelscherm en Scherm altijd actief, wat logisch is. Exact dezelfde instellingen kan je echter aanpassen via het submenu Persoonlijke instellingen.
Waarom staan exact dezelfde opties op twee plaatsen? En waarom vind je beide opties als verschillende menu’s wanneer je zoekt in de instellingen? Oppo zorgt hier voor onnodige verwarring. Op het hoofdkantoor moet iemand de menu’s van de Oppo Find X3 Pro eens helemaal uittekenen als voorbereiding op een update.
Let wel: je wordt niet dagelijks geconfronteerd met deze slordigheden. De voorkant van ColorOS ziet er heel netjes uit en draagt bij tot de premium-ervaring. Overweeg je dit toestel, dan hoeft ColorOS geen afknapper te zijn. Oppo wil echter in de ultrapremium-prijsklasse meespelen en dan verwachten we dat dergelijke eenvoudig te verhelpen slordigheden achterwege blijven.
Alles op een rijtje
Wat moeten we nu maken van de Oppo Find X3 Pro. De software is een beetje slordig wanneer je diep begint te graven, maar over het algemeen levert Oppo hier een spectaculaire telefoon af. Het toestel speelt mee in de hoogste prijsklasse en werkt zich in de kijker met een uniek maar strak design. De twee hoofdcamera’s zijn heel erg goed, al satureren ze de kleuren standaard iets te veel naar onze smaak. Wil je foto’s die in het oog springen, dan is dat natuurlijk een pluspunt en geen minpunt. De microscoopcamera is dan weer een fantastische gimmick die een kleine nieuwe wereld opent. Tot slot zijn de prestaties fantastisch, kunnen we niet meer zonder het snelladen en doet de batterij het goed genoeg.
Dat klinkt als een goed rapport en dat is het ook. Enige probleem: de OnePlus 9 Pro krijgt vrijwel identieke cijfers. Die telefoon is technisch vrijwel de tweeling van de Oppo, maar dan met een iets betere batterijduur. De achterkant van de Find X3 Pro is knapper afgewerkt, maar de OnePlus 9 Pro mag er zeker ook zijn. De microscoopcamera is wel uniek voor dit toestel, maar is een iets mooier design en een geniale gimmick 150 euro extra waard? De OnePlus 9 Pro met dezelfde specificaties kost immers 999 euro en dit toestel 1.149 euro. Daar komt dan bij dat de batterij van de OnePlus iets beter is.
Het grootste probleem van de Oppo Find X3 Pro is de timing van de lancering. Oppo zet dit toestel in de markt op hetzelfde moment als het vlaggenschip van zusterbedrijf OnePlus en de prijs-kwaliteitsverhouding van de OnePlus 9 Pro is gewoon beter. Dat neemt niet weg dat de Oppo Find X3 Pro een toptelefoon is waarmee je kan uitpakken. Koop dit toestel met een gerust hart en weet dat je topkwaliteit in huis haalt. Zouden we het ding zelf kopen met onze eigen centjes? Geef ons dan toch maar de OnePlus 9 Pro.
.pro’s
- Afwerking
- Microscoopcamera
- Consistente hoge kwaliteit hoofdcamera’s
- Snellaadfunctie
- 120 Hz-scherm
- Prestaties en vlotheid
.contra’s
- Batterijleven kan beter
- Niet competitief geprijsd
- ColorOS nog iets te slordig