OnePlus 13R review: zoals halfvolle melk  

oneplus 13r

De OnePlus 13R voelt zich comfortabel in de schaduw van de OnePlus 13. Dit model neemt enkele interessante features over, zoals de grote batterij, met hier en daar kleine toegevingen. 

Sinds vorig jaar vergezelt OnePlus zijn vlaggenschiptelefoon met een goedkopere versie, en zo geschiedde dit jaar met de OnePlus 13R. De term ‘goedkoop’ verdient een kanttekening, want met een prijskaartje van 749 euro (incl. btw) bokst dit toestel in een hogere klasse dan de Nord-reeks van het merk. De OnePlus 13R is dus geen volwaardig vlaggenschip zoals de OnePlus 13, maar het een budgettelefoon noemen, zou het oneer aandoen.  

lees ook

OnePlus 13 review: dertien is een geluksgetal

Zwart-wit 

OnePlus houdt van creatieve ontwerpen, maar met de 13R houdt het zich bedeesd. Het toestel verschijnt in een witte en zwarte afwerking zonder veel toeters en bellen. Het ringvormige camera-eiland en de aanwezigheid van de notificatieslider doen je eraan herinneren dat dit toestel verwant is aan de OnePlus 13.  

Met een rug gemaakt uit Corning Gorilla Glass 7i hoef je je geen zorgen te maken over de stevigheid van het toestel. De IP65-rating wijst erop dat het niet verstandig zou zijn dit toestel onder een kraan te houden of in een zwembad te kieperen, wat met de OnePlus 13 in principe geen dodelijke afloop zou mogen kennen.  

Scherm  

De OnePlus 13R scoort met het scherm. De liefhebbers van telefoons met grote schermen hoeven niet te vrezen dat het toestel te klein zal uitvallen: het scherm meet 6,78 inch. Het dunne frame zorgt ervoor dat het goed in je handen zit. De resolutie bedraagt 1.264 x 2.780, wat even hoog is als het scherm van de vierhonderd euro duurdere Oppo Find X8 Pro.  

De OnePlus 13R beschikt over enkele handige trucjes om het beeld in verschillende weersomstandigheden scherp en responsief te houden. De hoge helderheid van 1.280 nits houdt het goed leesbaar in zonlicht. Met AquaTouch kan je het scherm gebruiken als er enkele regendruppels opvallen. Het toestel ondersteunt ook Glove Mode om het toestel met handschoenen aan te bedienen, maar dat werkt enkel met dunne handschoenen.  

Beide toestellen hebben dezelfde ultrasone vingerafdrukscanner onder het display zitten. Pas als je de OnePlus 13R gebruikt hebt en dan teruggaat naar een toestel met klassieke optische sensor, voel je het verschil. Een optische sensor heeft een poging meer nodig om je vingerafdruk te lezen. 

Geen prestatiebom 

De verschillen tussen de OnePlus 13 en 13R zijn zichtbaarder aan de binnenkant dan van buiten. De OnePlus 13R is voorzien van de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. Vorig jaar was dat de beste smartphoneprocessor, maar inmiddels is er met de Snapdragon X Elite een nieuwe en performantere generatie verschenen.  

Een rechtstreekse vergelijking illustreert dit. De OnePlus 13R kan in termen van absolute rekenkracht niet op tegen de OnePlus 13 en Samsung Galaxy S25 die met de nieuwe processor zijn uitgerust. Een eerlijkere vergelijking dient zich op met de Xiaomi 14T Pro, die met een MediaTek Dimensity 9400+ komt.  

De OnePlus 13 en Xiaomi 14T zijn elkaars evenknie, zowel de CPU als de GPU. Simuleren we op praktische toepassingen, dan laat de OnePlus 13R zich toch een beetje kennen. Cijfers liegen niet, maar vertellen je ook niet alles. Het gaar er uiteindelijk om hoe een telefoon op dagelijkse basis presteert, en daar kom je met de OnePlus 13R niets in tekort. Het toestel is ruim bedeeld met RAM-geheugen (12 GB) om met meerdere applicaties te jongleren.  

Onvermoeibare batterij  

OnePlus heeft zijn troefkaart nog niet gelegd. Beide OnePlus 13-toestellen hebben een flinke batterijcapaciteit van 6.000 mAh. In de praktijk is die capaciteit verdeeld over twee batterijen. Dit zorgt voor betere verdeling van de hitte tijdens het opladen. 

In een duurlooptest moeten de duurdere toestellen het stuk voor stuk afleggen tegen de OnePlus 13R, zelfs de OnePlus 13. De Google Pixel 9 toont zich een taaie tegenstander. 

Die grote batterij is ook snel weer bijgeladen. Zoals we in onze review van de OnePlus 13 al aanhaalden, speelt de fabrikant het niet altijd netjes met oplaadstandaarden. De geafficheerde oplaadcapaciteit van 80 W is enkel mogelijk met een SuperVooc-huislader. Doe geen moeite die lader bij te kopen: met een Power Delivery-lader meten we nog steeds goede laadsnelheden. De OnePlus 13R kan als één van de enige toestellen in zijn prijsklasse niet draadloos laden. 

Camera’s: twee op drie 

De camera’s van de OnePlus 13 zijn in een bombastische ring geposteerd. De samenstelling is op papier als volgt: een 50 MP hoofdcamera (f/1.8), een 50 MP telefotocamera (f/2.0) en een 8 MP groothoekcamera (f/2.2). De OnePlus 13R brengt significante verbeteringen ten opzichte van het vorige model, maar verwacht niet hetzelfde niveau van foto’s als wat de duurste topmodellen afleveren. 

De hoofdcamera doet weinig tot niets verkeerd. De lens wordt bijgestaan door een grote sensor om meer licht binnen te laten, waardoor je in verschillende lichtomstandigheden scherpe beelden kan maken. De algoritmen achter de camera passen een techniek toe waarbij ieder frame twee keer wordt vastgelegd, met korte en met langere belichting, om het optimale beeld samen te stellen. Iedere smartphonecamera excelleert op zonnige dagen, maar de 13R weet ook na zonsondergang nog beeld met detail en realistische kleurweergave te produceren.  

De telefotocamera is een gemengd verhaal. De camera is begrensd op 2x optische zoom en kan digitaal bijzoomen tot 20x. De kwaliteit is acceptabel, maar voorbij 4x digitale zoom begin je de eerste sporen van scherpteverlies te zien, zeker als het donker wordt. Voor portretfoto’s verleent deze camera zich uitstekend, maar ver zoomen is niet de specialiteit: daarvoor moet je bij Oppo aankloppen.  

De groothoekcamera is de minst goede van de drie, dat kan je op basis van de 8 MP-sensor eigenlijk al voorspellen. De camera is geen totale stinker, maar het gebruik ervan beperkt zich tot situaties waarin de lichtomstandigheden gunstig zijn. Bij avondval vangt de lens te weinig licht en krijg je beelden die veel minder leven uitstralen.

Een beetje bloatware 

De OnePlus 13 kreeg een compliment omdat het toestel (redelijk) gespaard bleef van storende bloatware. Dat zou de norm moeten zijn, maar is tegenwoordig zo zeldzaam dat we het als een pluspunt zien. Het was dan ook een onaangename dat we na het instellen van onze OnePlus 13R-telefoon apps zoals Amazon en AliExpress geïnstalleerd zagen. 

OnePlus gaat niet volledig uit de bocht met bloatware, maar iedere vorm ervan verdient een tik op de vingers. Als we per se goedkope rommel willen bestellen, dan zullen we de webwinkelapps wel zelf installeren: dat hoeft geen enkele smartphonefabrikant voor ons te beslissen.  

Zoals ieder zichzelf respecterend technologiebedrijf tegenwoordig trekt OnePlus ook vol de AI-kaart. De OnePlus 13 en 13R introduceren heel wat AI-nieuwigheden voor het bewerken van foto’s, maar je kan AI bijvoorbeeld ook loslaten op je notities. Die functies zijn op dit moment nog erg wisselvallig en het zal nog wat software-updates vereisen vooraleer de aanwezigheid van AI op onze telefoons als een meerwaarde zal aanvoelen.  

De OnePlus 13R krijgt hetzelfde updatebeleid als de OnePlus 13. We vinden het een positieve zaak dat OnePlus hier niet op ‘bespaart’ met goedkopere modellen. Je krijgt vier Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Dat is degelijk, maar er zijn fabrikanten die met zeven jaar guller zijn.  

Halfvolle melk 

Met de OnePlus 13R heeft de fabrikant een zorgvuldige evenwichtsoefening gemaakt. Hoeveel functies moet je overnemen om de 13R als een bijna-vlaggenschip in de markt te zetten, en waar behoud je het onderscheid met het premiummodel? Die evenwichtsoefening is goed gelukt: is de OnePlus 13 volle melk, dan is de 13R zoals halfvolle melk. De smaak is nagenoeg identiek, maar je hebt niet dezelfde textuur en rijkheid.  

We vragen ons alleen af waar de OnePlus 13R past in de strategie van het merk. Met de Nord-reeks beschikt OnePlus al over een uitstekende reeks betaalbare toestellen. Is het ‘tussenstapje’ naar het premiummodel dan nog echt noodzakelijk?  

OnePlus 13R – 749 euro incl. btw. – 4 jaar Android-updates, 6 jaar beveiligingsupdates. 

.pro’s

  • Goede bouwkwaliteit
  • Uitstekend display
  • Onvermoeibare batterij
  • Snelladen

.contra’s

  • Geen IP68-rating
  • Geen draadloos laden
  • Bloatware
  • Groothoekcamera valt uit de toom