OnePlus 13 review: dertien is een geluksgetal

oneplus 13
Bron: OnePlus

Het getal dertien brengt geluk voor OnePlus. De OnePlus 13 is een schot in de roos. De lat ligt hoog voor alle premiumtelefoons die dit jaar verschijnen.

OnePlus schiet meteen uit de startblokken in 2025. Het nieuwe jaar was nog geen week oud of de fabrikant legde zijn nieuwste premiumtelefoon al in de rekken. De OnePlus 13 moet voortbouwen op het succes van zijn voorganger, die een zeer sterke indruk maakte op onze redactie.

Het nieuwe vlaggenschip van OnePlus is niet gewoon een opfrissing. De fabrikant sleutelt onder andere aan het scherm, de batterij en de software. Het resultaat is een op en top premiumtelefoon die de lat meteen hoog legt voor de concurrentie die later dit jaar volgt.

Herkenbare look

OnePlus weet altijd wel een leuke designtoets voor zijn telefoons te verzinnen. De OnePlus 13 – die eigenlijk de twaalfde generatie is – is in drie kleuropties verkrijgbaar, met elks hun eigen afwerking. We kregen het blauwe model met een vegan leren kaft opgestuurd, de andere opties zijn zwart met een houtachtige structuur op het frame en wit met op het oppervlakte gebaseerde glascoating.

Het uiterlijk is herkenbaar en niet zo verschillend van de OnePlus 12, met uitzondering van de ‘plattere’ schermranden. De iconische notificatieslider om het volume van meldingen mee te dempen is opnieuw aanwezig. Dit is inmiddels geen unieke OnePlus-feature meer want Oppo heeft deze schaamteloos overgenomen. Veel voegt de slider niet toe, maar als OnePlus deze durft weg te halen, lokt dat een opstand uit onder de trouwe fans.

oneplus 13

Het Ultra Ceramic-glas kan een stootje verdragen. De leren behuizing oogt kwetsbaarder voor krassen, dus voor dit model is een cover niet overbodig. OnePlus zwaait voor het eerst met een IP68- en IP69-rating. Dat betekent dat het toestel enkele druppels water kan verdragen en zelfs aan water met een hogere druk kan worden blootgesteld.

Handschoenen

OnePlus verkondigt met trots dat het display een DisplayMate A++-rating heeft gekregen, blijkbaar een unicum in de smartphone-industrie. De grootte van het scherm blijft ongewijzigd op 6,82 inch, waarin plaats is voor 1.440 x 3.168 pixels. De helderheid piekt op 1315 nits en de Radiant View-functie verhoogt de leesbaarheid bij fel zonlicht. Door de mistige, grijze winterdagen hebben we deze functie helaas nog niet grondig kunnen uittesten.

Het scherm bevat enkele andere trucjes die tijdens een Belgische winter wél handig van pas komen. In de vorige generatie introduceerde OnePlus al Aqua Touch om het scherm responsief te houden als er regendruppels op vallen. Dankzij de nieuwe Glove Modus-kan je het scherm ook met handschoenen aan bedienen.

Met dunne handschoenen aan kan je moeiteloos apps openen en sluiten of zelfs een foto nemen, berichtjes typen gaat moeizamer. Met dikke skihandschoenen aan zal dit niet werken. Je dient deze modus zelf in te schakelen in de scherminstellingen.

Welkom bij de elite

Bij iedere telefoonlancering hoort een processoropfrissing. De OnePlus 13 lanceert als eerste in Europa met de Qualcomm Snapdragon 8 Elite. Deze processor is een pc-CPU op smartphoneformaat en is de meest krachtige smartphoneprocessor van het moment. Dat maakt van de OnePlus 13 de (voorlopige) rekenkampioen.

Zowel in CPU- als GPU-prestaties steekt de OnePlus 13 er met kop en schouders bovenuit. Hier hoort wel de nuancering bij dat deze vergelijking gebaseerd is op toestellen met processoren van een vorige generatie. De Oppo Find X8 Pro is een uitzondering met de nieuwste (en evenzeer capabele) MediaTek Dimensity 9400. De Google Pixel 9 pro XL draait op een eigen Tensor-processor.

Je merkt in alles wat je doet dat je met een prestatiebom te maken hebt. Dat zien we wederom duidelijk als we de processor op praktische toepassingen beoordelen. Wat je het toestel vraagt, de processor kan en doet het in een ogenblik. Daar helpt het riante RAM-geheugen (16 GB) zeker ook bij. Er is zelfs een versie met 24 GB RAM, maar die is voorlopig enkel in China beschikbaar.

Onvermoeibare batterij

De OnePlus 13 heeft niet alleen veel spierkracht, maar ook een uitstekend uithoudingsvermogen. Het toestel komt met een enorme 6.000 mA-batterijcapaciteit. In de praktijk bestaat de batterij uit twee 3.000 mAh-batterijen. Dit zorgt voor betere verdeling van de hitte tijdens het opladen. Hierdoor kan je het toestel blijven doorgebruiken tijdens het laden zonder risico op oververhitting en komt ook de levensduur van de batterij ten goede.

Zoals je zou mogen verwachten, resulteert dit in een lange batterijduur. We hoefden ons toestel bij gemiddeld gebruik maar om de twee dagen bij te laden, zelfs als we de eerste dag niet met een volledig opgeladen batterij aanvatten.  

Het verschil met concurrerende toestellen met een kleinere batterij is significant. Zelfs tijdens een test waar we het toestel tot het uiterste drijven, houdt de OnePlus 13 het meer dan 18 uur vol. Dat heeft veel te maken met de energiezuinige architectuur van de nieuwste Qualcomm-processor. De processor heeft nu eenmaal een grote impact op de batterijduur.

Goochelen met laadstandaarden

Als de OnePlus 13 dan toch eens een laadbeurt nodig heeft, ben je snel weer gesteld voor een dag of twee. De batterij heeft een laadcapaciteit van 100 W. In amper veertien minuten zit je aan vijftig procent en tachtig procent laden neemt maar 25 minuten in beslag. Daar hoort zoals gewoonlijk de kanttekening bij dat je deze chrono enkel zal evenaren als je een SuperVOOC-lader van het merkt hebt liggen, en die is deze keer niet meegeleverd.

De situatie is gelukkig niet zo erg als voor de Find X8 Pro, die zelfs met merklader niet de beloofde laadsnelheid haalt. Het verschil in de laadtijden is verwaarloosbaar als je de OnePlus 13 aan een universele Power Delivery-lader zou hangen. Opladen tot vijftig procent duurt maar een minuut langer en in 27 minuten zit je aan tachtig procent. Met deze laadtijden scoort het toestel nog steeds bovengemiddeld. Je hoeft dus zeker geen SuperVOOC-lader bij te kopen.

Draadloos laden wordt ondersteund tot 50 W. In theorie ondersteunt OnePlus magnetisch laden, maar in plaats van Qi2 te omarmen zoals de iPhones, kiest het wederom met een eigen standaard te werken (AirVOOC). In het toestel zelf zit geen magneet, dus dien je een magnetische cover met thermisch pad op je telefoon te klikken. De verklaring van OnePlus luidt dat de cover de hitte regelt, maar Apple doet het al jaren zonder.

We zouden graag zien dat OnePlus (en Oppo) niet zo koppig blijft vasthouden aan zijn huisstandaarden en universele standaarden omarmt. Motorola en Xiaomi bewijzen dat dit evengoed snelle laadtijden op een veilige manier mogelijk maak. De impact is voor de OnePlus 13 beperkt, maar de fabrikant maakt het nodeloos omslachtig.

Geen Hasseblad voor de mond

Net zoals Oppo werkt OnePlus voor zijn vlaggenschiptoestellen samen met camerafabrikant Hasselblad. Die samenwerking is al zeer succesvol gebleken: de Find X8 Pro is daar het laatste bewijs van. Qua opstelling verandert er met de OnePlus 13 niet veel. De drie lenzen zijn in een netjes afgewerkte cameraring gesorteerd.

We krijgen een drievoudige 50 MP-cameratrio ter beschikking. De hoofdcamera behoudt zijn 50 MP-resolutie, de breedhoekcamera krijgt bescheiden pixelupgrade van 48 MP naar 50 MP: een verschil dat op papier groter lijkt dan in de realiteit.

De OnePlus 12 was een uitstekende camerasmartphone en dus heeft OnePlus alles uit de kast moeten halen om dit jaar nóg beter te doen. Een van de trucs die het toepast is Dual Exposure, waarbij iedere foto wordt samengesteld door de combinatie van twee momentopnamen, één met korte en één met langere belichting. Deze techniek verbetert het contrast en het dynamische bereik. De Clear Burst– en Action Modus-functies helpen om bewegende objecten duidelijker in beeld te brengen.

Tegenwoordig heeft iedere premiumtelefoon uitstekende camera’s, waardoor het alsmaar moeilijker wordt om nog met het blote oog verschillen in kwaliteit te zien. Toch legt iedere telefoon andere accenten. De OnePlus 13 heeft een grote Sony LYT 808-sensor om zoveel mogelijk licht binnen te laten. Het resultaat is dat foto’s scherp blijven in verschillende omstandigheden. Een verschil is merkbaar met de Google Pixel 9 Pro XL, die alles zo waarheidsgetrouw wil tonen maar daardoor ‘donkere’ foto’s produceert. Klik op de foto’s om ze in volledige resolutie te bekijken.

De cameramodule biedt vijf brandpuntafstanden (0,6x, 1x, 2x, 3x, 6x) waartussen je moeiteloos kan schakelen om het beste perspectief te zoeken voor wat je in beeld wil brengen. De breedhoekcamera doet het ook zeer naar behoren. Overdag kan je de foto’s van beide camera’s perfect naast elkaar leggen. Bij avondval zie je scherpteverlies als je de breedhoekcamera gebruikt.

Zoomen en AI

De zoomfuncties verdienen een apart hoofdstuk. Het verbaast dat OnePlus de telefotocamera op papier een downgrade in het aantal pixels geeft, van 64 MP naar 50 MP. Staar je niet blind op dat cijfer. Het optische zoombereik bedraagt 3x.

6x digitale zoom is de grens waarop je kan inzoomen zonder enig kwaliteitsverlies. Vanaf 10x zoom wordt artificiële intelligentie actief ingezet om bij te sturen en scherpteverlies te beperken. Dat lukt goed, want tot 30x zoom blijven de foto’s scherp, al merk je wel dat de belichting afneemt. Zoom je nog verder, de maximale zoom is 120x, dan vult AI de foto in. Hoe hard de algoritmen hun best doen, het kunstmatige effect is zichtbaar en in moeilijke lichtomstandigheden moet zelfs AI zich gewonnen geven.

Een vergelijking met de Oppo Find X8 roept zich opnieuw op. Dit toestel omschreven we als een ‘Hubble-telescoop in je hand’. De Oppo Find X8 Pro beschikt over twee periscoopcamera’s en heeft een ruimer optisch zoombereik. Zonder inbreuk te doen op de capaciteiten van de OnePlus 13, lijkt de Find X8 Pro zich bij iedere zoomstap dat tikkeltje meer scherpte te behouden, waardoor we Oppo tot zoomkampioen kronen.

Nu het tweeletterwoord AI gevallen is: je krijgt nog heel wat AI-gestuurde functies om je foto’s te bewerken. Objecten verplaatsen of verwijderen uit een foto is al niet meer origineel, en dus proberen OnePlus en Oppo uit te pakken met een functie waarmee je reflecties uit een raam kan verwijderen.

Na dit enkele keren geprobeerd te hebben, kunnen we alleen maar concluderen dat aan deze algoritmen nog moet gesleuteld worden. In veel gevallen waarop je deze functie net zou willen toepassen, is de reflectie te sterk voor de AI. De functie vereist een internetverbinding omdat je je foto naar de cloud moet uploaden.

Software

De OnePlus 13 komt met OxygenOS 15 uit de doos, waarmee het meteen mee is met de nieuwste Android-versie. Qua stijl en bediening lijkt OxygenOS sterk op Oppo’s ColorOS en tot misnoegen van OnePlus-fans nemen beide besturingssystemen steeds meer van elkaar over. Gelukkig neemt OnePlus enkel de goede zaken over en maakt het niet dezelfde zonden als Oppo.

Een van onze ergernissen met het Oppo-vlaggenschip is dat ColorOS 15 de achtergrondactiviteit agressief onderdrukt. Het doet dat om de batterij te sparen, maar het komt met enige ongemakken bij apps die bluetooth of connectiviteit nodig hebben. Dit merken we niet met de OnePlus 13. Je wordt bestookt met meldingen om instellingen te optimaliseren, maar de software vraagt het tenminste altijd in plaats van het proactief voor je te doen.

De hoofdzonde van Oppo’s ColorOS is de bloatware. Niet alleen de hoeveelheid is ergerlijk, maar vooral welk type applicaties de fabrikant zich veroorlooft op je telefoon te installeren. Wat de meerwaarde van Temu, Spaanse webwinkels of applicaties om auto-onderdelen mee te bestellen moet zijn, is ons een vraagteken. Xiaomi bereikt de bodem door gokspelletjes te installeren op zijn 14T-smartphone.

Mag OnePlus zijn handen wassen in onschuld? Niet helemaal, want de fabrikant pusht evengoed zijn eigen webwinkel en applicaties als Zen Space. Die applicaties zijn weggestopt in een map en beïnvloeden de gebruikservaring niet. Er is enige vorm van bloatware, maar het neemt geen storende vormen aan.

Je mag rekenen op vier grote Android-updates. Waarom één minder dan de Find X8 Pro is ons een raadsel, gezien de nauwe verwantschap van beide toestellen. Belangrijker is dat je zes jaar aan beveiligingsupdates zal krijgen, waardoor je de OnePlus 13 tot 2030 kan gebruiken. Dat is best lang, al doen Google en Samsung voor hun high-end-toestellen met zeven jaar net iets beter.

lees ook

Waarom OnePlus de trend van 7 jaar Android-updates niet volgt 

Schot in de roos

OnePlus scoort vroeg in het jaar meteen een voltreffer. De OnePlus 13 verdient het label ‘premiumtelefoon’ in al zijn betekenissen. Het toestel oogt, voelt en presteert als een toptoestel. Er is op dit moment geen andere Android-smartphone die gelijkwaardige prestaties kan leveren. Een jaar geleden vroegen we ‘Wat wil je nog meer?’ en OnePlus heeft die vraag beantwoordt.

Perfectie bestaat niet en ook de OnePlus 13 heeft enkele minpuntjes, al zijn die eerder muggenzifterij dan storend. Enkele nieuwe probeersels zoals de handschoenmodus en AI-functies hebben nog wat sleutelwerk nodig. Dat zouden we door de vingers zien, als OnePlus die functies niet met zoveel bombarie zou aankondigen. De soep met oplaadstandaarden die het zelf creëert is overbodig en als je de overburen wil bespieden, is de Oppo Find X8 Pro de telefoon voor jou.

De OnePlus 13 is het beste Android-vlaggenschip van het moment. De basisconfiguratie (12 GB + 256 GB) blijft nog net onder de symbolische grens van 1000 euro (999 euro, incl. btw). We herhalen ‘van het moment’ want de concurrentie zal snel volgen. De lat is zeer hoog gelegd voor OnePlus en het zal voor andere merken niet eenvoudig worden om dit toestel te overtreffen.

OnePlus 13 – 999 euro incl. btw. 4 jaar Android-updates, 6 jaar beveiligingsupdates.

.pro’s

  • Stijlvol ontwerp
  • Kwalitatief scherm
  • Snapdragon 8 is een topprocessor
  • Onvermoeibare batterij
  • Snel opladen (ook met Power Delivery!)
  • Uitstekende camera’s
  • Software zonder storende bloatware

.contra’s

  • Omslachtig draadloos laden
  • AI-functies presteren wisselvallig

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.