OnePlus 11 review: in ere hersteld

oneplus 11
Bron: OnePlus

Het nieuwste smartphonemodel van OnePlus moet de gloriedagen van het iconische merk terugbrengen. Slaagt de OnePlus 11 in die missie? Het antwoord is (grotendeels) ja.

OnePlus was dit jaar uitzonderlijk vroeg om hun nieuwste vlaggenschip te lanceren. Sinds vier januari ligt de OnePlus 11 al in de winkelrekken in thuishaven China en vandaag zet de smartphone ook voet aan wal in onze contreien. Dat is sinds de OnePlus 10 Pro de werkwijze van het bedrijf, dat de orders van moederorganisatie BBK Electronics (dat naast OnePlus ook Oppo, Vivo en Realme in de portefeuille heeft zitten) moet volgen.

2023 is een jubileumjaar voor OnePlus. Het Chinese merk blaast eind dit jaar tien kaarsjes uit. De OnePlus 11 geeft het startschot voor een tiende generatie smartphones. In tien jaar is OnePlus enorm veranderd: het bedrijf begon als ambitieuze flagshipkiller, maar wilde uiteindelijk zelf meespelen met de grote jongens. Ook smelt het bedrijf jaar op jaar verder samen met zustermerk Oppo. Keuzes die niet altijd goed uitpakten voor Pete Lau en zijn kompanen.

Die identiteitscrisis was vorig jaar duidelijk zichtbaar in de OnePlus 10 Pro, die ons niet helemaal wist te overtuigen. Met de 10T deed OnePlus een beetje beter, maar bleef het bedrijf zoekende. Nieuw jaar, nieuw begin en dus moet de OnePlus 11 een terugkeer naar de hoogdagen inluiden. Lees in deze review of OnePlus weer helemaal terug is.

Terugkeer van een oude bekende

Met het design van de OnePlus 11 knoopt het merk alvast weer aan met zijn roots. Na een jaartje afwezigheid is de notificatieslider weer in ere hersteld. Dit is een fysieke knop waarmee je notificaties op stil kan zetten en bevindt zich boven de aan/uit-knop.

oneplus 11 voorkant
De OnePlus 11 met notificatieslider (rechts bovenaan). Bron: OnePlus

Als buitenstaander is het moeilijk te vatten waarom het wegnemen van een knop met, laat ons eerlijk zijn, beperkte functionaliteiten een rel deed uitbreken onder de OnePlus-fanbase. De fans van het eerste uur beschouwen de notificatieslider als een uniek kenmerk. Door dit weg te nemen in de vorige generatie, gaf OnePlus een stukje van zijn identiteit op. Dat de notificatieslider is teruggezet, toont in ieder geval dat OnePlus bereid is te luisteren naar het volk.

De OnePlus 11 valt vooral op met de cameraring die je als een cycloopoog aanstaart. We zijn niet erg fan van de glinsteringen in het camera-eiland, want het lijkt alsof er altijd een laagje stof over de lenzen hangt. Ook in de rug zit een glimmende toets verwerkt, maar deze oogt subtieler en hier storen we ons dan ook minder aan.

Gloednieuw en krachtig binnenwerk

Een gloednieuwe smartphone verdient een gloednieuwe processor en de OnePlus 11 wordt dan ook geleverd met de Snapdragon 8 Gen 2. OnePlus 11 en de Samsung Galaxy S23 Ultra zijn de eerste smartphones met de allernieuwste Qualcomm-vlaggenschipprocessor aan boord die we op onze pijnbank mogen leggen. Eens kijken wat Qualcomm’s jongste telg waard is.

Wat CPU-prestaties betreft, zien we per individuele kern een kleine achteruitgang ten aanzien van smartphones met een Snapdragon 8+ Gen 1. Maar de kracht van deze processor zit in het geheel, want de multi-corescores die de OnePlus 11 neerzet komen wel aanzienlijk hoger uit dan smartphones van 2022. De meest interessante vergelijking is die met de Samsung S23 Ultra, die dezelfde processor heeft.

Een nieuwe CPU betekent ook een nieuwe GPU, de Adreno 740. De GPU’s van Qualcomm staan gekend om sterke grafische prestaties en de 740 stelt allerminst teleur. OnePlus 11 troeft smartphones met een Adreno 730-processor moeiteloos af, wat veel moois belooft op grafisch vlak voor aankomende vlaggenschipmodellen.

De OnePlus 11 is bovendien ook nog eens voorzien van acht tot zestien 16 GN RAM en maximaal 512 GB opslag. Met dit krachtige binnenwerk is de OnePlus 11 goed gestoffeerd om te mutitasken of om zwaardere toepassingen zoals games aan te kunnen.

Display met twee gezichten

Het display heeft opnieuw een grootte van 6,7 inch en ook de beeldspecificaties lezen hetzelfde als bij de OnePlus 10 Pro: een resolutie van 1440 x 3216 pixels en een verversingsgraad van 120 Hz zijn opnieuw voorzien. De omschakeling naar LTPO3 is de belangrijkste verbetering om het display energiezuiniger te laten werken. De technologie past de verversingsgraad aan aan je gebruik: om dopor je sociale media te scrollen heb je niet de volle 120 Hz nodig.

Je mag scherp en kleurrijk beeld verwachten dat zeer vlot beweegt. Het scherm reageert vlot op aanrakingen en ook de vingerafdrukscanner doet het uitstekend. OnePlus adverteert een maximale helderheid van 1300 nits  en de High Brightness Mode bereikt 800 nits. We hebben tijdens onze testperiode helaas te weinig zonnige dagen gehad om dit uitvoerig te testen, al merken we in onze kantoorruimte dat we de helderheid toch net iets hoger moesten zetten dan bij onze vaste smartphone.

OnePlus 11 maakt gebruik van een E4 AMOLED-paneel geproduceerd door Samsung; de nieuwe S23-smartphones zitten met een E6-paneel al twee generaties verder. Naast een lagere helderheid heeft de oudere beeldtechnologie ook tot gevolg dat het scherm van de OnePlus 11 kwistiger energie verbruikt. De LTPO3-technologie kan dit wel deels compenseren.

Batterij en snelladen

Dat zien we als we de batterijduur van de OnePlus 11 vergelijken met concurrerende toestellen. In de OnePlus 11 vind je een 5000 mAh-batterij terug. Op de videotest scoort de smartphone beduidend minder goed dan de OnePlus 10T, op de prestatiestest doen ze even goed. De batterijkoning blijft op dit moment de Motorola Edge 30 Ultra.

Opladen doe je aan een maximale capaciteit van 100 W. Dat klinkt als een forse stap terug in vergelijking met de spurtbom OnePlus 10T, die een capaciteit van 150 W haalde. Vergelijken we de testresultaten, dan concluderen dat dit enkel een verschil op papier is. De OnePlus 10T mag dan wel één minuutje sneller tot vijftig procent laden, beide modellen hebben zestien minuten nodig om volledig op te laden. Het verschil met de OnePlus 10 Pro, die een oplaadcapaciteit van 80 W heeft, is dan veel duidelijker zichtbaar.

Naast OnePlus en Oppo, maken ook Xiaomi en Motorola een erezaak van snelle laadtijden. Het illustreert dat snelladen vandaag de dag een kenmerk is waar fabrikanten zich enkel nog in negatieve zin kunnen onderscheiden. Samsung mag zelf uitmaken of ze zich nu voelen aangesproken of niet. De OnePlus 11 biedt wel geen ondersteuning voor draadloos laden. Van een toestel van meer dan 800 euro dat zich als vlaggenschip in de markt wil zetten, is dit toch teleurstellend.

Camera’s: een complementair trio

De camerakwaliteit was vroeger steevast een struikelblok voor OnePlus, maar sinds het bedrijf twee jaar geleden Hasseblad onder de arm nam, zijn de camera’s een stuk beter geworden. De naam van de Zweedse camerafabrikant blinkt weer op het eiland, nadat het vorig jaar verrassend verdween op de OnePlus 10T. Vanaf dit jaar durven we eindelijk ook volmondig te zeggen dat de camera’s goed zijn. Echt goed.

De drie lenzen – een 50 MP hoofdlens (f/1.8), 48 MP breedhoeklens (f/2.2) en 32 MP telefotolens (f/1/2.0) – leveren elks op hun beurt uitstekend werk. De hoofdlens en breedhoeklens zijn elkaars gelijke en in veel situaties kan je perfect beide camera’s gebruiken. Beelden zijn scherp en de algoritmen overdrijven net niet met het toevoegen van extra kleur in de naverwerking.

Onderstaande foto’s illustreren dit. De beelden zijn zeer scherp en gedetailleerd. We hadden de geluk met weersomstandigheden zodat we ook zonder kunstmatig hulp een goed verlicht foto’s zouden hebben gemaakt, maar de software heeft het toch niet kunnen laten om een tikkeltje extra licht en kleur toe te voegen. Dat is zeker niet storend, want het brengt je beelden tot leven.

De OnePlus 11 heeft geen toegewijde camera voor macrofotografie, maar liefhebbers van extreme close-ups kunnen hiervoor perfect beroep te doen op de breedhoeklens. In onderstaande close-up van een bloem kan je de stuifmeelkorrels bijna tellen. Hier merk je wel duidelijker kwaliteitsverlies naar de randen toe.

bloem

Dag en nacht

Wat ons vooral pleziert is dat OnePlus enkele cameramankementen heeft aangepakt. Bij de OnePlus 10 Pro en 10T merkten we op dat de algoritmen ’s nachts in overdrive gingen met als gevolg zeer kunstmatige foto’s. Bij de OnePlus 11 zie je nog altijd wel dat je foto’s bewerkt zijn, maar het effect is toch al subtieler.

We trokken opnieuw door Brussel om bewijsmateriaal te verzamelen. Opvallend is ook dat je de nachtmodus niet eens meer hoeft aan te zetten. Ook in de standaardmodus boeten je foto’s weinig tot niets in aan kwaliteit, en dat zowel met de hoofd- als de breedhoekcamera. We voegen ter vergelijking een nachtfoto getrokken met de OnePlus 10T toe.

Zoomen blijft moeilijk

De telefotolens was in de vorige generatie en achterblijvertje, maar deze heeft nu veel meer aandacht gekregen van OnePlus. Deze lens is zeer geschikt voor het nemen van portretfoto’s. De beperkte zoomcapaciteiten zijn een jammerlijke tekortkoming. Zolang je niet te ver inzoomt zal het kwaliteitsverlies meevallen, maar een verstaand object goed in beeld brengen vormt een flinke uitdaging.

Bovendien lijkt de software je niet goed te begrijpen als je wil inzoomen. Maak je de zoombeweging met je twee vingers, dan heeft de camera-app wel eens de neiging om naar de volgende cameramodus te springen, waardoor je onbedoeld video-opnames kan maken.

Tenslotte is er nog de selfiecamera voor het nemen van zelfportretten en te videobellen. De foto’s zien er opnieuw scherp uit, al vinden we dat de algoritmen ons er net iets te opvallend uitlichten. Hierdoor ontstaat een uitvergroot contrast met de achtergrond.

frontcamera

Software: OxygenOS of ColorOS?

De meegeleverde software is OxygenOS 13, gebaseerd op ColorOS 13 van Oppo dat op zijn beurt gebouwd is op Android 13. ‘Gebaseerd op’ mag je hier heel letterlijk nemen, want beide softwarelagen zijn namelijk identiek. In China doet OnePlus zelfs niet meer alsof en verscheept het de OnePlus 11 met ColorOS 13.

De algemene lay-out, kleurenthema’s, notificaties, instellingen, bediening, … Het ziet er allemaal hetzelfde uit bij OnePlus en Oppo. Het klein beetje eigenheid dat OnePlus toch mag blijven behouden is de Shelf met snelle widgets. Al open je die wel op een andere manier dan je gewend bent: in plaats van vanaf de rechterbovenhoek te vegen moet je nu vanaf het midden van het scherm naar beneden vegen. Het kan niet lang meer duren vooraleer het Shelf-menu de oversteek naar Oppo zal maken.

oneplus shelf
Shelf is een unieke feature van OnePlus-smartphones, maar voor hoe lang nog?

De vorige versie van OxygenOS 12 bevatte veel kleine slordigheden die de gebruikservaring negatief beïnvloedden, zoals het niet kunnen wegvegen van notificaties en achtergrondapps die niet meer wilden openen. In OxygenOS 13 hebben we geen opvallende rariteiten vast kunnen stellen tijdens onze proefperiode.

Enkel WhatsApp leek zich niet helemaal in zijn sas te voelen. Via de Telefoon Klonen-app hadden we onze accountgegevens mee overgezet van onze vaste smartphone, waardoor ons account actief was op twee verschillende apparaten. Het gebeurde regelmatig dat een bericht wel op de OnePlus 11 aankwam en niet op het andere toestel, en omgekeerd. Dit gebeurde zeer willekeurig en wijten we ook eerder aan een fout in WhatsApp, maar een gelijkaardig probleem hebben we nog niet eerder voorgehad met de berichtenapp.

Een positief punt is zeker de verlengde ondersteuning. De OnePlus 11 zal vier grote software-updates krijgen en vijf jaar lang beveiligingsupdates. Hiermee komen de vlaggenschepen van OnePlus op het niveau van de concurrentie. Dit maakt het toestel een aankoop voor de lange duur: tot en met 2028 mag je uitgaan van regelmatige beveiligingsupdates. Eigenaars van (duurdere) Android-smartphones hoeven stilaan niet meer jaloers te kijken naar de ondersteuning die Apple biedt.

Conclusie: vlaggenschip of vlaggenschipkiller?

Met de OnePlus 11 wil het merk aan de wereld laten zien dat ze nog steeds meedoen op het hoogste niveau en dat is zeker en vast gelukt. Het nieuwste vlaggenschipmodel straalt klasse uit en maakt dat ook waar met de allernieuwste en -krachtigste smartphoneprocessor, een LTPO3 AMOLED-display, snelladen en uitstekende camera’s. Topspecificaties die bij een topsmartphone horen.

Dat OnePlus blijft zoeken naar waar het thuishoort in de markt, kan het nieuwste model helaas niet maskeren. De OnePlus 11 is ondanks zijn mooie specificaties niet het ultieme vlaggenschip dat de iPhone 14 Pro, Samsung Galaxy S23 Ultra en het aankomende Oppo Find X-model zal aftroeven. Door het achtervoegsel ‘Pro’ dit jaar uit de naam te schrappen, geeft OnePlus dat zelf eigenlijk ook al aan.

Is het dan de flagshipkiller van weleer? Dat valt nog af te wachten. De ingrediënten lijken wel aanwezig om op zijn minst competitief te kunnen zijn in het net-niet-vlaggenschipsegment. Daar mag de OnePlus de handschoen opnemen tegen onder meer de reguliere iPhone 14, de Samsung S23 en de Xiaomi 13 die ook spoedig naar onze kanten zal komen.

Koppelen we los van het bredere plaatje, dan heeft OnePlus dit jaar opnieuw een uitstekende smartphone afgeleverd. De OnePlus 11 slaagt er toch in om enkele unieke toetsen die het merk groot maakten mee te nemen naar een moderner tijdperk. De roots zijn dan toch niet helemaal vergeten. In dat opzicht is de naam en faam van OnePlus dit jaar opnieuw in ere hersteld.

.pro’s

  • Slider is terug
  • LTPO3 amoledscherm
  • Krachtige CPU en GPU
  • Veelzijdige camera’s
  • Vijf jaar lang ondersteuning

.contra’s

  • Geen IP-rating
  • Beperkte optische zoom
  • OxygenOS heeft bijna niets meer uniek
  • Draadloos opladen niet ondersteund

De OnePlus 11 is in twee kleuren beschikbaar: zwart en groen. Prijzen starten vanaf 829 euro voor de versie met 8 GB RAM en 256 GB opslag. Wie graag 16 GB en 256 GB opslag wil, betaalt 899 euro. Alle prijzen zijn inclusief btw. Het toestel ligt vanaf 16 februari in de winkel.

Android-updatebeleid: OnePlus 11 komt uit de doos met OxygenOS 13, gebaseerd op Android 13. OnePlus belooft vier grote software-updates (tot en met Android 17) en vijf jaar beveiligingsupdates.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.