Nokia G50 review: een duidelijk doel, maar niet perfect uitgevoerd

Nokia G50

Ondanks enkele bedenkelijke keuzes kan de Nokia G50 ons toch wel charmeren. Dat neemt niet weg dat het een toestel is voor een beperkt nichepubliek.

Nokia bestormt sinds de overname eind 2016 door HMD Global de midrange- en budgetmarkt van smartphones. Het floreerde daarin en leverde aantrekkelijke alternatieven voor traditionele merken als Samsung of vroeger Huawei en LG. Sinds vorig jaar geven merken als Oppo, Samsung of Motorola het midrangesegment veel meer liefde, wat in het nadeel speelt van Nokia en HMD Global.

Wie naar de specificatielijst van de Nokia G50 (279 euro incl. btw) kijkt, maakt zich onmiddellijk zorgen. Er zitten veel camera’s op het toestel en je krijgt een groot scherm, maar in ruil is de schermresolutie (720 x 1.560 pixels) heel laag en is er geen sprake van OLED-technologie.

Moedige schermkeuze

Met het nodige scepticisme gingen we met het toestel aan de slag. Onze eerste indruk van de Nokia G50 is vlees noch vis. Het scherm (6,82 inch) is wel heel groot en met een indrukwekkende schermrand onderaan wordt het toestel nog wat langer. Geen idee of de dikke rand een technische beperking is, of dat Nokia graag zijn merknaam showt. Gelukkig valt het minder op wanneer je langer met het toestel rondloopt.

Schermkwaliteit is belangrijk omdat je daar tenslotte altijd naar kijkt. We maakten ons initieel zorgen over de lage schermresolutie, maar HMD Global heeft een heel kwalitatief paneel gekozen voor de Nokia G50. We zien de pixels amper en de kleuren ogen heel mooi. Een OLED-scherm had beter geweest en vaak ook energiezuiniger, maar echt klagen doen we niet.

Waar we ons wel aan storen, is de 60 Hz refresh rate. In dit prijssegment zien we steeds meer toestellen opduiken met een 90 Hz- of 120 Hz-scherm. Een hogere refresh rate zorgt voor veel vloeiendere animaties waardoor een smartphone veel sneller reageert op elke interactie. We snappen dat het grote scherm en deze prijs om compromissen vraagt, maar we kruisen onze vingers dat HMD Global in 2022 eindelijk snellere schermen meelevert met zijn toestellen.

Android One

Kijken we naar het toestel in zijn totaliteit, oogt de Nokia G50 behoorlijk premium. Ons testmodel heeft een leuke blauwe schijn centraal met zwart errond. Dat in combinatie met de sobere symmetrische cameramodule bovenaan ademt klasse. De aan-uitknop dubbelt als een vingerafdruksensor en reageert bliksemsnel.

Naast de volumeknop heb je links van het toestel nog een aparte Google Assistant-knop. HMD Global ligt goed in bed met Google, want het toestel wordt ook geleverd met Android One. Dit is een standaard Android-omgeving zonder de gebruikelijke schil dat andere fabrikanten erover installeren. Hiermee zou HMD Global in theorie sneller Android-updates kunnen uitrollen naar zijn toestellen. Initieel gebeurde dat ook, maar recent stokt de machine. De Nokia X20 beet de spits af met Android 12 half december, drie maanden na de officiële lancering door Google. De rest van de line-up wacht ondertussen geduldig af.

Het toestel is Android Enterprise Recommended-gecertificeerd zodat je het prima in een MDM-systeem kan uitrollen. Het toestel krijgt twee jaar Android OS-updates en drie jaar veiligheidsupdates tellend vanaf de lancering in oktober 2021. Je mag er dus op rekenen dat Android 13 nog naar de Nokia G50 komt.

Camerakwaliteit

Wanneer we de camerakwaliteit van dichtbij bekijken, flirt de Nokia G50 met een buis. In de avondschemering krijgen we vaak wazige foto’s terug zonder nachtmodus. Schakelen we die in, dan worden de kleuren heel onnatuurlijk en treedt er agressieve verscherping op. De breedhoeklens gebruik je beter niet wanneer het schemert of bij donkere situaties, daar is het resultaat bijna altijd slecht.

Nokia G50 foto 1
Standaard
Nokia G50 foto 2
Nachtmodus
Nokia G50 foto 3
Breedhoekcamera

Bij daglicht in ideale omstandigheden kan de hoofdcamera (48 megapixels) ons wel charmeren op vlak van scherpte. Waar we meer problemen mee hebben, zijn de kleuren. Het gras kleurt radioactief groen en roodtinten schreeuwen om aandacht. Het resultaat oogt allesbehalve realistisch, maar mogelijk stoort het jou niet in de foto’s hieronder.

Blijf wel ver weg van de breedhoekcamera (5 megapixels). Ook bij goed daglicht, al dan niet bewolkt, blijft het resultaat teleurstellen.

Nokia G50 foto 9

De extra 2 megapixelcamera achteraan geeft foto’s extra diepte-informatie. Wanneer je dicht bij een voorwerp vastlegt, verschijnt een realistisch bokeh-effect.

Nokia G50 foto 7

Prestaties en batterijduur

Wanneer we de Nokia G50 vergelijken met andere toestellen binnen zijn prijsklasse, zien we dat die gemiddeld scoort. De Qualcomm Snapdragon 480 is bij vele fabrikanten de standaardkeuze binnen dit segment, terecht overigens. De prestaties zijn goed genoeg en de chipset geeft toestellen 5G-compatibiliteit.

Nog een extra voordeel van de Snapdragon 480 is dat de chip heel zuinig is. We noteren een bovengemiddeld resultaat en kunnen vlot twee dagen doorkomen zonder te laden. Dat is opvallend voor een toestel met zo’n groot scherm, maar de lage schermresolutie en de flinke 5.000 mAh-batterij helpen de Nokia G50 wel.

Wanneer de smartphone toch leeg is, heb je wel wat geduld nodig. Tot 80 procent laden duurt meer dan een uur. HMD Global levert nog een lader in de doos van de Nokia G50. Zijn gelijkaardig geprijsde broertje, de Nokia X10, moet het zonder lader stellen.

Conclusie

HMD Global is met de Nokia G50 (279 euro incl. btw) goed van wil, maar je merkt dat het merk moeilijk kan opboksen tegen grootmachten als Samsung en Oppo wanneer je zoveel mogelijk specificaties in één toestel wil proppen. Het resultaat is een degelijk toestel in de basis, zonder uitschieters.

Koop je met een Nokia G50 een slecht toestel? Nee, maar aan deze prijs zijn er interessantere alternatieven beschikbaar.

.pro’s

  • Groot scherm met mooie kleuren
  • Batterijduur
  • Android One
  • 5G-compatibel

.contra’s

  • 60 Hz refresh rate aan de lage kant
  • Dikke schermranden maken toestel nog groter
  • Camerakwaliteit

De Nokia G50 is verkrijgbaar in blauw of rosé goud en heeft 128 GB opslag aan boord.

Vanaf oktober 2021 ontvangt de Nokia G50 twee jaar lang Android OS-updates en drie jaar lang veiligheidsupdates. Het toestel is Android Enterprise Recommended-gecertificeerd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home