MSI Cubi NUC 1M review: klein maar dapper

De MSI Cubi NUC 1M staat niet graag in de spotlights. Het kleine, stijlvolle maar onopvallende doosje laat zich liefst verstoppen. De minipc voorziet je vanuit zijn verborgen positie van heel degelijke prestaties, vergelijkbaar met die van de betere productiviteitslaptop.

De MSI Cubi NUC 1M (872 euro excl. btw) ziet eruit als de Cubi N ADL, maar het uiterlijk bedriegt. Waar de ADL een lichtgewicht is, perfect om schermen aan te sturen als thin client, is de 1M een volwaardige computer op maat van de kantoormedewerker.

De Cubi NUC 1M is een mini-pc in een NUC-vormfactor. Het ding ziet er met andere woorden uit als een vierkant doosje. Het computertje meet 13,56 cm op 13,25 cm op 5,10 cm en heeft een volume van net iets meer als 0,8 liter.

In de doos vind je een VESA-beugel, wat meteen illustreert welke plek MSI in gedachten heeft voor de Cubi. Je kan de NUC achteraan je scherm monteren om dat om te toveren tot een all-in-one-computer. Dankzij het kleine formaat kan je de Cubi NUC 1M gerust ook elders wegstoppen, zelfs buiten handbereik. MSI voorziet een aan-uit-knop aan een verlengkabel voor dergelijke scenario’s.

Processorperikelen

Binnenin de MSI Cubi NUC 1M vinden we een Intel Core 7 150U, bijgestaan door 16 GB RAM en een SSD van 1 TB. Intel maakt het niet gemakkelijk voor de leek om te zien wat voor vlees je in de kuip hebt aan de hand van de processornaam, dus dat verdient wat toelichting.

lees ook

Intel zaait complete verwarring met lancering nieuwe Core-laptopchips

De fabrikant maakt stilaan komaf met de ‘i’ in de naam (Core i5, Core i7) en lanceerde vorig jaar een nieuwe line-up onder de noemer Core Ultra (Core Ultra 7, Core Ultra 9). Die chips zijn gebouwd op de nieuwste productienode van Intel en vertegenwoordigen een flinke technologische stap vooruit tegenover vorige generaties.

Deze Intel Core 7, zonder Ultra, maakt géén deel uit van die nieuwe chipgeneratie en is in feite een Raptor Lake-processor van de dertiende generatie in een nieuw jasje. Dat is niet erg, maar weet wel dat je hier aan de slag gaat met een CPU die één generatie achterloopt op het allernieuwste in de markt.

De Intel Core 7 150U aan boord van deze MSI Cubi NUC 1M heeft tien rekenkernen aan boord, waarvan twee prestatiekernen en acht efficiënte E-kernen. De basisfrequentie van de P-kernen bedraagt 1,8 GHz met een theoretische piekfrequentie van 5,4 GHz.

Prestatietest

We vergelijken de prestaties van deze Cubi met die van de Cubi NUC ADL ter referentie, alsook een laptop met een krachtige moderne Core Ultra 7 aan boord, en een lichter toestel met een Intel Core i3-1315U die technisch niet zo veel verschilt van de Core 7. We geven nog mee dat de Samsung-laptop 16 GB RAM aan boord heeft, de NUC ADL 4 GB RAM, en de Lenovo ThinkPad 8 GB RAM.

De CPU in deze MSI Cubi NUC 1M doet het spectaculair veel beter als die lichtgewicht Cubi ADL, maar dat verrast niet. De nieuwe Core Ultra 7 in de Samsung Galaxy Book is van een nieuwe generatie, en levert merkbaar meer pk’s, zeker in workloads met meerdere threads.

De oudere ThinkPad van Lenovo ziet er met zijn Core i3 ergens tussenin. Merk vooral op dat de P-kernen in de Core 7-processor in deze NUC best krachtig zijn. Workloads die op één thread berusten, profiteren hiervan. Wanneer alle kernen tegelijk werken, valt dat voordeel een beetje weg.

Dat heeft repercussies in dagelijks gebruik. We meten de prestaties van deze NUC met de PCMark 10-tekst, die allerhande kantoorgerelateerde workloads simuleert.

Je ziet de Essentials Score, die betrekking heeft op lichte taken zoals browsen, apps opstarten en videocalls houden. Dergelijke taken hebben niet de volle rekenkracht van een superkrachtige chip nodig, maar profiteren het meest van één snelle kern. Zoals aangehaald zijn die P-kernen in de MSI Cubi NUC 1M maar met z’n tweetjes, maar zijn ze krachtiger dan die van de andere chips in onze vergelijking. Voor licht werk is deze NUC dan ook de kampioen.

Voor complexere workloads valt dat voordeel weg. In de extended score nemen we diversere workloads samen, en zien we dat de NUC de duimen moet leggen tegen de laptop van Samsung. Bij zwaar werk begint de computer bovendien hoorbaar te blazen, al neemt dat kabaal nooit al te storende proporties aan.

Ideaal voor kantoorwerk

Een gelijkaardig verhaal tekent zich af wanneer we de score in meer detail bekijken. Productiviteit vertegenwoordigt werken met kantoorsuites, en dat zijn opnieuw iets lichtere workloads. Contentcreatie is zwaarder, en haalt voordeel uit veel krachtige kernen in de plaats van enkele.

We zien de Cubi NUC 1M piekprestaties opleveren voor productiviteit, maar terugvallen bij de zwaardere workloads. De cijfers illustreren heel goed waar MSI deze kleine computer voor bouwde: kantoorwerk.

De tests bevestigen dat de hardware in de MSI Cubi NUC 1M uitermate geschikt is om klassiek kantoorwerk te ondersteunen, waarbij Word, PowerPoint en Excel belangrijk zijn, naast videocalls en toepassingen of websites in de browser. MSI biedt hier de prestaties van een heel degelijke productiviteitslaptop in een compact doosje en aan een aantrekkelijk prijskaartje.

Waarom deze mini-pc?

Waarom zou je nu deze NUC kiezen boven een echte laptop? De prijs is zeker een factor: je betaalt niet voor een toetsenbord en een scherm, enkel voor de computer. Indien je van plan bent exclusief op een extern scherm met een eigen toetsenbord te werken, is dat genoeg. Bovendien bewijs je de planeet een dienst door geen complexer toestel met meer grondstoffen te kopen dan nodig.

lees ook

MSI Cubi N ADL review: meer moet dat niet (altijd) zijn

Omdat je de Cubi netjes kan wegwerken, is die ideaal voor omgevingen waar klanten passeren. Zo kan de MSI Cubi NUC 1M de receptie van een bedrijf of hotel ondersteunen, zonder het bureau te ontsieren. Hetzelfde geldt voor thuiswerkers die een mooi scherm hebben en daar geen laptop naast willen parkeren. Natuurlijk offer je mobiliteit op, maar dat is geen probleem voor wie consequent op dezelfde plek werkt.

Verder biedt de NUC meer aansluitingen dan een laptop. Je krijgt vier USB-A-poorten (USB 3.1) en twee USB-C-aansluitingen. Twee RJ-45-ethernetpoorten (2,5 Gbps) tekenen eveneens present, net als twee HDMI-aansluitingen en een SD-kaartlezer. Je kan dit toestel dus stabiel aan het netwerk hangen, en twee schermen laten aansturen met ruimte over voor randapparatuur.

Een mini-pc zoals de MSI Cubi NUC 1M is niet de perfecte oplossing voor iedereen: vaak biedt een laptop toch wat meer vrijheid. Wanneer je echter een vaste werkplek hebt met één of meerdere degelijke schermen, krijg je van MSI voldoende prestaties om je werk te verzetten zonder dat je een laptop of grote desktop een plek moet geven. Spreekt dat je aan? Dan is de MSI Cubi NUC 1M een degelijke en veilige keuze.

.pro’s

  • Uitstekende hardware voor productiviteitssoftware
  • Veel aansluitingen
  • Handig te verstoppen of aan een scherm te monteren
  • Meegeleverde aan-uitknop

.contra’s

  • Minder krachtig voor complexere workloads

Geteste configuratie: MSI Cubi NUC 1M-07SUS-B7150U, Intel Core 7, 16 GB RAM, 1 TB SSD, Windows 11 Pro – 872 euro excl. btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.