Motorola Edge 30 Pro review: pro-model met beperkt pro-gevoel

De Moto Edge 30 Pro is een somber vlaggenschip waarbij pro-gevoel ontbreekt, zowel in je portemonnee als in de gebruikservaring.

Het nieuwste vlaggenschip van Motorola heeft maar weinig te bieden. Verwacht geen tierelantijntjes en leuke extra’s, maar een toestel dat recht voor zijn raap is. Met de scherpe prijs van het toestel (799,99 euro incl. btw) zal de Moto Edge 30 Pro door velen op zijn minst toch overwogen worden.

Motorola wil met de Moto Edge 30 Pro opboksen tegen vlaggenschippen van bijvoorbeeld Samsung, Oppo en OnePlus. De prijs is daarom opvallend, maar daar staat of valt een smartphone niet mee. Of het toestel naast de scherpe prijs nog troeven heeft, bespreken we hier uitgebreid.

Moeilijke start

Meteen bij het instellen van de smartphone lopen we al tegen een klein probleem aan. De vingerafdruksensor slaagt er namelijk niet in onze wijsvinger te registreren. De melding ‘maak de sensor schoon’ blijft opduiken en na enkele minuten geven we gefrustreerd op. Een duim, die je doorgaans instelt voor de vingerafdruk, registreert het toestel wel eenvoudig.

We verkozen bij dit toestel om onze wijsvinger te registreren door de positionering van de sensor in de zijkant op de aan-uitknop. Na de succesvolle registratie van een duim, werd de vingerafdruksensor nooit meer aangeraakt. De ouderwetse methode waarbij je de cijfercombinatie invult, werd opnieuw de voorkeur.   

Net boven de aan-uitknop vinden we de volumeknop van het toestel. Dat was even wennen na zelf een Oppo in gebruik te hebben, waar de volumeknop zich ongeveer tegenover de aan-uit-knop bevindt. Voor het nemen van screenshots was de dichte plaatsing van beide knoppen op de Moto Edge 30 Pro bijzonder onhandig.

Gemaakt voor grote handen

De schermgrootte van het toestel ligt in lijn met wat de concurrentie aanbiedt. 6,7 inch, met een resolutie van 1.080 x 2.400 pixels. Het toestel is wel aan de brede kant, maar in verhouding met de lengte.

Mensen met kleine handen zullen alleen een stevig hoesje rond de smartphone moeten vinden. De breedte in combinatie met een gladde achterkant zorgden er tijdens onze testperiode voor dat het toestel regelmatig heeft kennisgemaakt met de grond. Hoewel het scherm alle valpartijen heeft doorstaan, is het handig om te weten dat een beschermfolie niet op het toestel wordt meegeleverd.

De achterkant van het toestel heeft wel kleine krassen opgelopen. Motorola heeft op de achterkant van het toestel nochtans een laagje Gorilla Glass aangebracht, wat bescherming tegen krassen zou moeten geven.

Instellingen aanpassen

Motorola houdt voor een vlaggenschip de prijs aan de lage kant. Alleen kan het toestel je wel duur komen te staan door sluipend mobiele data-verbruik. Ongelimiteerde mobiele data-abonnementen is een luxe waar niet iedereen van kan genieten. De meeste smartphone-merken bouwen in het kleine instellingenmenu dan ook een knop in om mobiele data snel aan en uit te schakelen.

Motorola onderscheidt zich daar, al is dat niet positief. Het smartphonemerk brengt wifi en mobiele data samen onder de knop internet. Daar kun je mobiele data-instellingen pas regelen. Standaard is de telefoon ingesteld dat mobiele data gebruikt als er geen verbinding is met wifi.

Tweede zaak om op te letten zijn de scherminstellingen. De Moto Edge 30 Pro pakt in cijfers uit met een refreshrate van 144 Hz. Daar kunnen andere merken niet aan tippen. De Find X5 Pro van Oppo en de Samsung Galaxy S22 Ultra, de meest recente toptoestellen van beide merken, bieden een refreshrate van 120 Hz.

lees ook

Samsung Galaxy S22 Ultra review: notoire telefoon kent geen gelijke

In de meeste taken zul je ook weinig merken van de hogere refreshrate van 144 Hz en is 120 Hz meer dan voldoende. In enkele games waarbij veel acties op korte tijd gebeuren, zullen alle acties te onderscheiden zijn op de Moto Edge 30 Pro waar een ander toestel de actie eerder in een vage lijn weergeeft. Om dit moois te krijgen, laat Motorola je wel zelf prutsen met de instellingen. De reden geeft het merk zelf prijs, want verhoog je de refreshrate dan krijg je de melding dat de batterij hierdoor minder lang mee zal gaan.

De rest van het instellingenmenu is niet echt de moeite waard om door te nemen. Er is heel weinig personalisatie mogelijk. Oppo geeft gebruikers bijvoorbeeld instellingen om het always-on scherm naar eigen smaak in te stellen met verschillende klokstijlen en randverlichting. De Moto Edge 30 Pro houdt het bij het minimale en laat gebruikers bijvoorbeeld kleuren aanpassen of lettergrootte veranderen. Widgets van het telefoonmerk zijn ook niet te vinden. Het gaat duidelijk om een heel neutrale Android-schil, aan jou om te bepalen of je dat een voor- of nadeel vindt.

lees ook

Oppo Find X5 Pro review: koning van de nacht

Dagelijks opladen  

De batterij van 4.800 mAh zet slechte prestaties neer in de testen. In de prestatietest houdt het toestel het 505 minuten vol. In de test wordt een combinatie van verschillende handelingen gemaakt, zoals bellen, chatten en browsen op het internet. Het recent uitgegeven toestel van Samsung doet het duidelijk beter, 690 minuten houdt het toestel het vol.

In de videotest focussen we op één taak, het afspelen van video (lokaal en YouTube). In de test houdt de Moto Edge 30 Pro het gemiddeld 673 minuten vol en de Oppo Find X5 Pro tikt daar heel wat minuten bij (922 minuten).

De prestatietest behandelt meerdere handelingen, bellen, chatten en browsen op het internet komen allemaal aan bod. De videotest focust op het afspelen van een video.

Tijdens de testperiode zijn we meermaals in de problemen gekomen door de krappe batterij van het toestel. Bij normaal gebruik van het apparaat bleek dagelijks opladen noodzakelijk. Wie regelmatig in het buitenland vertoeft voor zaken, zal het zeker lastig vinden iedere dag een stopcontact te moeten zoeken.  

De waarschuwing van Motorola om het 144 Hz-scherm beter niet te activeren, is dan ook terecht. Het is een leuke extra maar niet noodzakelijk voor vlotte animaties. Het scherm kan je handmatig verlagen tot 60 Hz, al kan je vlotte animaties dan wel vergeten.

De korte oplaadtijd van het toestel neemt de ergernis over de krappe batterij niet weg. Motorola weet hier wel de concurrentie met hun duurdere toestellen te overtreffen. De batterij halfvol laden neemt 11 minuten in beslag en naar 80 procent laadt het toestel in 20 minuten. In de doos krijg je hiervoor een 68 watt-lader meegeleverd. Draadloos laden is ook een mogelijkheid. Wij beslissen dat we liever een batterij hadden die langer meeging.   

Topchip

Aan het binnenwerk van de Moto Edge 30 Pro is eindelijk wel te zien dat de smartphone meespeelt bij de toptoestellen. Grafisch zet het toestel al sterke prestaties neer en in combinatie met de hoge refreshrate zijn animaties visueel heel scherp.

De smartphone wordt aangedreven door een Snapdragon 8 Gen 1. Eerder testten we deze chip van Qualcomm al uit in de Oppo Find X5 Pro. Daar waren de resultaten al niet min en de Moto Edge 30 Pro trekt die lijn door. Samen met 12 GB aan RAM en een opslagcapaciteit van 256 GB speelt de smartphone hier wel mee op het niveau van de concurrentie.

Camera’s zonder bijzonderheden

Er zijn nog niet veel punten voorbijgekomen waarmee de smartphone bij ons kon scoren. Aan de korte lijst voegen we het mooie design wel toe, al is de persoonlijke smaak hier bepalend. Als testmodel kregen we het blauw-groen-model toegestuurd.

Daarin bevindt het camera-eiland zich in de linkerbovenhoek. Het ligt in een ovaalvormig, blauwkleurig eiland dat van glas lijkt te zijn. Rond iedere camera is een cirkel getrokken, waarbij de cirkel rond de middelste camera extra dik is. Daar treffen we de 50 MP-hoofdcamera aan. De foto’s van deze camera zijn kwalitatief heel sterk, vatten goed de werkelijke kleurencompositie en verliezen geen detail.

De 50 MP-hoofdcamera trekt nette foto’s en de kleurenbalans zit goed.

Om details vast te leggen kan de camera tot 10 keer inzoomen. Een aparte lens om optisch in te zoomen ontbreekt en het resultaat bij handmatig inzoomen is zeker niet goed genoeg voor een vlaggenschip. Tegenover zijn concurrentie schiet Motorola op dit vlak tekort.

De ultragroothoek en macro zitten samen verpakt in de bovenste lens. Deze beschikt over hetzelfde aantal megapixels.

Nachtfoto’s zijn eveneens middelmatig. Wat je fotografeert is zichtbaar, maar de foto’s zijn niet heel scherp en de lucht wordt een tikkel te licht weergegeven.

Nachtfoto’s zijn eerder middelmatig, van een toptoestel verwachten we meer.

De selfiecamera beschikt over 60 MP en is bijzonder scherp. De camera is ideaal om deel te nemen aan videovergaderingen. Het beeld is heel scherp en de kleurencompositie zit goed.

Alles voor kantoor

Motorola drukt zijn stempel niet op de Moto Edge 30 Pro om fans achter zich te scharen. Veel uitgebreider dan de standaardopties die op een smartphone aanwezig zijn, krijg je niet. Voor een werktoestel zijn deze kleinigheden zeker niet doorslaggevend. Samen met het aantrekkelijke prijskaartje van 799,99 euro incl. btw., is het toestel interessant voor de zakelijke markt.

Al moet je wel iedere dag rekening houden met de krappe batterij van het toestel. Ben je vaak op verplaatsing waardoor een stopcontact geen zekerheid is, dan is het verstandig een ander toestel te nemen ongeacht de bliksemsnelle oplader in de doos.

.pro’s

  • Heel korte oplaadtijd
  • Hoofdcamera maakt scherpe foto’s
  • Lage prijs voor vlaggenschip

.contra’s

  • Batterij houdt het maar 1 dag vol
  • Vingerafdruksensor zit niet in het scherm
  • Nachtfoto’s zijn matig en optisch zoomen niet mogelijk

De Moto Edge 30 Pro is beschikbaar in blauw-groen en wit-zilver. Het toestel is alleen beschikbaar met 12 GB RAM en 256 GB opslag. Motorola zet de adviesprijs op 799,99 euro incl. btw. Binnenkort moet het mogelijk zijn een slimme stylus bij de smartphone te kopen. Over de stylus is nog maar weinig bekend en Motorola geeft nergens in zijn communicatie aan dat de Moto Edge 30 Pro zou beschikken over een digitizer om input van de pen te registreren. Het is daarom onduidelijk welke slimme functies we van de pen mogen verwachten. Op het moment van reviewen was dit accessoire nog niet beschikbaar.

Android-updatebeleid: De Motorola  Moto Edge 30 Pro ontvangt minimum twee Android-versie-updates, wat betekent dat Android 14 zeker op de telefoon beschikbaar komt. Verder ontvangt het toestel drie jaar security-updates startend vanaf de beschikbaarheidsdatum eind februari 2022.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home