Surface Go 2 review: kleine nichecomputer

Microsoft Surface Go 2

Microsoft is aan zijn tweede generatie van de kleine Surface Go toe. De nieuwe versie weet evenzeer te charmeren als zijn voorganger en verhelpt een aantal pijnpunten, maar is nog niet volledig zonder problemen. Klein en fijn betekent dat je ook toegevingen maakt.

De Surface Go 2 is een Windows-tablet met het formaat van een iPad  of kleine iPad Pro, die zich even snel laat omvormen tot een mini-laptop dankzij de toetsenbordcover en de kickstand waarmee je de tablet in eender welke hoek op tafel neerzet.

In tegenstelling tot de iPad is het geheugen uitbreidbaar met een microSD-kaart, beschikt hij nog steeds over een audiojack, en wordt de enkele USB-C-poort verder aangevuld met een Surface Connect-poort. Dat betekent dat je het kleinood in principe eenvoudig in een desktopset-up kan integreren via een USB-C- of Surface-dock, om zo het aantal beschikbare aansluitingen uit te breiden. Toch is het vooral onderweg dat de Go 2 zijn troeven het meest tot hun recht komen.

Groter scherm

Het scherm is zonder twijfel de voornaamste verbetering ten opzichte van de eerste generatie. De bezels werden significant kleiner gemaakt, waardoor Microsoft een groter 10,5 inchscherm kon inpassen, zonder de tablet groter te maken. De 3:2-schermverhouding bleef bewaard, maar de resolutie werd lichtjes opgekrikt tot een volwaardige 1.920 x 1.280 pixels. Het scherm kan niet superhelder, we meten maximum 428 cd/m², maar volstaat voor de meeste scenario’s en is zeker ook niet het slechtste wat er vandaag op de markt is.

Het scherm is zonder twijfel de voornaamste verbetering ten opzichte van de eerste generatie.

Terwijl bij de iPad (Pro) de frontcamera zich net als bij een smartphone centraal bovenaan bevindt, waardoor je geforceerd wordt om de tablet verticaal te gebruiken, kiest Microsoft voor een positionering die het beste werkt in landschapsoriëntatie, ofwel net zoals we het gewend zijn op een laptop. Dat vinden we een slimme keuze. Zowel wanneer je hem in de hand als uitgeklapt op een tafel gebruikt, is deze oriëntatie comfortabeler tijdens videogesprekken. Bovendien ondersteunt de camera Windows Hello om in te loggen, en is de videokwaliteit merkbaar beter dan op de gemiddelde laptop, omdat er meer ruimte is voor een grotere sensor in vergelijking met een dun laptopdeksel.

Lage instapprijs

Op het grotere scherm na is de rest van de hardware onveranderd gebleven. Dat betekent dat je dezelfde accessoires van de eerste Surface Go kan blijven gebruiken, inclusief de toetsenbordcover die eigenlijk verplicht is om alle voordelen uit dit toestel te halen, maar nog steeds apart wordt verkocht door Microsoft. De zwarte toetsenbordcover is het goedkoopst en kost 99,99 euro. Wil je een kleurtje en Alcantara-afwerking, dan ben je 129,99 euro kwijt.

Microsoft Surface Go 2

De Surface Go 2 zelf begint vanaf 459 euro (incl. btw) voor het basismodel met een Intel Pentium 4425Y, 4GB RAM en 64GB opslagcapaciteit. Bedrijven betalen voor dezelfde configuratie 509 euro (incl. btw) en genieten voor die meerprijs van Windows 10 Pro in plaats van Windows 10 Home (in S-modus). Of het prijsverschil tussen Windows 10 Home en Pro het geld waard is, belichtten we reeds in een eerder artikel. Een laatste element dat de prijs kan beïnvloeden, is de keuze om al dan niet LTE-ondersteuning erbij te nemen.

Ons testexemplaar is uitgerust met Windows 10 Pro en draait op een Intel Core m3-8100Y met 8 GB RAM en een 128GB SSD. Prijskaartje: 769 euro, zonder toetsenbordcover. Met de grijze Alcantara-cover die we erbij kregen, komen we op net geen 900 euro uit (incl. btw). Kortom, de instapprijs is laag, maar telt al snel op wanneer je enkele upgrades aanvinkt, waardoor de Surface Go 2 in dezelfde prijsklasse zit als een goed uitgeruste iPad met toetsenbord of zelfs de instapversie van Microsofts eigen Surface Pro 7.

Prestaties

Het prijskaartje is dus niet echt een argument. Met die realiteit in het achterhoofd, is alleen een compact formaat naar ons gevoel onvoldoende om voor de Surface Go 2 te kiezen. Dan moet hij ook nog uitblinken in prestaties of een uitstekende batterijduur.

Alleen een compact formaat is onvoldoende om voor de Surface Go 2 te kiezen.

De standaard Pentium-chip, noch de Core m3 die wij mochten testen, zijn evenwel echte krachtpatsers. De dualcore-chip in ons reviewtoestel dateert ondertussen alweer van 2018 (achtste generatie), is geklokt op 1,1 GHz (3,4 GHz turbo) en gebakken op 14 nanometer. De processor is niet zozeer traag, maar zit snel aan zijn limiet. De Surface Go 2 ziet eruit als een laptop en werkt als een laptop met zijn volwaardige versie van Windows 10, maar wanneer je hem gebruikt als een laptop, loop je bij intensieve taken of multitasking uiteindelijk tegen de beperkingen van de chip aan.

In onderstaande grafiek plaatsen we de Core m3 in de Surface Go 2 in perspectief met enkele courante Core i-chips van de achtste en tiende generatie:

Ook de batterijduur is eerder gemiddeld dan uitzonderlijk, met ongeveer zeven tot maximaal acht uur voor je op zoek moet gaan naar een stopcontact bij gemiddeld gebruik (surfen, kantoorwerk…). Dat is voor een moderne en lichte laptop niet slecht, maar voor een toestel dat uitdrukkelijk als mobiele metgezel in de markt wordt gezet, mocht het wat meer zijn, zeker aangezien Microsoft speciaal voor een zuinige cpu kiest.

Opladen gaat bovendien eerder traag. Zeker wanneer we het toestel ondertussen verder bleven gebruiken, merkten we dat de laadsnelheid een dip kreeg.

Conclusie

Uiteindelijk blijft dus alleen het compacte formaat overeind als koopargument voor deze Surface Go 2. Dat wil niet zeggen dat je daarom teleurgesteld zal zijn wanneer je toch besluit deze compacte 2-in-1 aan te schaffen. Zolang je de limieten van de hardware kent en daar rekening mee houdt, is het een bijzonder fijn toestel om mee te werken en krijg je de volle kracht van Windows 10 in een kleine uitvoering.

Het betekent wel dat je keuze voor een compacte Windows-tablet best een heel bewuste is. Speelt Windows niet zo’n rol, dan vind je wellicht betere prestaties bij een iPad. Speelt formaat niet zo’n rol, dan kijk je beter in de richting van een Surface Pro 7 of, als het wat meer mag zijn, een ultrabook zoals de Dell XPS 13.

.pro’s

  • Volwaardige Windows 10
  • Groter scherm
  • Uitstekende bouwkwaliteit
  • Core m3-upgrade

.contra’s

  • Geen USB-A-aansluiting
  • Gemiddelde prestaties en batterijduur

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.