Logitech MX Master 3S review: fluisterstil referentiepunt

De Logitech MX Master 3S lijkt een kleine upgrade vergeleken met zijn voorganger, maar het fluisterstil klikken is een revelatie.

Deze muis is de ideale compagnon voor elke thuiswerker, onderweg of op kantoor. Trakteer jezelf, je zal er geen spijt van hebben.

Logitech legde met de MX Master in 2015 een degelijke fundering voor de perfecte muis voor rechtshandigen. Drie iteraties later is daar de Logitech MX Master 3S (129,99 euro incl. btw): de ultieme verfijning van het concept waarmee Logitech nagenoeg alle ruwe kantjes eraf slijpt. Het resultaat is de beste muis die je vandaag kan kopen.

Een duidelijk statement, maar wat maakt de Logitech MX Master 3S nu zo bijzonder? We overlopen de belangrijkste functies met alle voordelen en ook een occasioneel nadeel.

Perfecte pasvorm

Een muis moet je voelen voor je overtuigd bent. Het moet een combinatie zijn van een niet te harde textuur en een perfecte (rechtse) pasvorm. Vanaf de eerste MX Master had Logitech een nagenoeg perfecte vormgeving gerealiseerd. Elke versie erna verfijnde het concept, met de MX Master 3S als beste en tegelijk ook meest sobere versie.

Logitech MX Master 3S

De wijze waarop je handpalm perfect rond de muis past zal menig computergebruiker verliefd maken. Je duim rust aangenaam aan de zijkant en het scrolwiel voelt fantastisch aan. 129,99 euro lijkt veel voor een muis, maar vergeet niet dat je ze dagelijks gebruikt, uren aan een stuk. Jezelf verwennen is dan op zijn plaats. Bovendien gaat een muis doorgaans heel wat jaren mee.

Eerder publiceerden we ook al de review van de Logitech MX Mechanical die samen met de MX Master 3S werd gelanceerd. Vergeet zeker niet om ook deze uitgebreide test te lezen mocht je ook op zoek zijn naar een nieuwe muis.

Herkenbaar design

Het design is nog soberder dan dat van zijn voorganger met zachte lijnen aan de zijkant. De twee scrolwielen ogen industrieel en degelijk, net als het gevoel van elke knop. Toch is er ruimte voor een klein beetje kritiek: door de talrijke inkepingen in beide scrolwielen om grip te geven blijft die niet eeuwig netjes. Wie vaak met klamme handen kampt, moet na verloop van tijd met een tandenstoker aan de slag om alles als nieuw te presenteren.

Ondanks de kritiek op het scrolwiel zijn we wel fan van de techniek. Stil scrollen gebeurt in aangename magnetische stappen. Scrol je snel, dan laat de magneet los en blijf je zonder weerstand scrollen. Met de knop onderaan het scrolwiel kan je ervoor kiezen om altijd vrij te scrollen zonder weerstand.

Logitech MX Master 3S

De batterij gaat ongeveer 70 dagen mee, daarna moet je bijladen via USB-C. Mocht de muis ineens plots niet meer werken door een lage batterij, dan kan je door één minuut op te laten toch al drie uur draadloos werken.

Bolt, niet Unifying

Het design is weinig verrassend wanneer je vergelijkt met eerdere versies van de MX Master. Ook de functionaliteit verschilt amper vergeleken met zijn voorganger. De Logitech MX Master 3S heeft één belangrijke verandering: de Bolt USB-ontvanger. Logitech lanceerde deze nieuwe ontvanger voor een betere draadloze versleuteling van datagegevens. Enig nadeel: nieuwe producten die Bolt ondersteunen, werken niet met de traditionele Unifying USB-ontvanger die al jaren dienst doet.

Heb jij bijvoorbeeld een draadloos toetsenbord via de ‘oude’ standaard, dan moet je een tweede USB-poort opofferen voor een extra USB-ontvanger of investeren in een nieuw model dat Bolt ondersteunt. Dat vormt geen probleem voor uitgebreide docking stations of voor workstations, meer op een laptop is elke USB-poort kostbaar en kan deze fase tussen twee technologieën vervelend zijn.

Nieuwe producten die Bolt ondersteunen, werken niet met de traditionele Unifying USB-ontvanger die al jaren dienst doet.

Logitech benadrukt dat bluetooth (3 verschillende profielen) de voorkeur geniet om connectie te maken en vindt het minder een pijnpunt, maar dan hebben de designers nog nooit een Windows-pc gebruikt met meerdere bluetooth-randapparaten aangesloten. Een toetsenbord, muis en hoofdtelefoon koppelen via het draadloze protocol kan soms voor problemen zorgen, zeker bij oudere laptopmodellen.  

Fluisterstille knoppen

De belangrijkste vernieuwing op de Logitech MX Master 3S hoor je niet: de fluisterstille muisklik. Volgens de fabrikant werd het geluid met 90 procent teruggebracht. Het resultaat is een klik die je niet meer hoort, tenzij je er echt op let. Dit klinkt als een klein detail, maar na enkele weken testen willen we niet meer terugkeren naar een traditioneel exemplaar dat ‘klikt’.

We hadden het zelf onderschat hoe groot de impact zou zijn. Initieel dachten we dat een stille klik vervelend zou zijn omdat we geen feedback krijgen van een actie. Het eerste kwartier moesten we wennen, nu is er geen weg meer terug. Logitech heeft het ook voor elkaar gekregen om een stille ‘klik’ tegelijk ook kwalitatief aan te laten voelen.

Logitech MX Master 3S

Grappig genoeg is elke andere knop op de muis nu luider dan de twee hoofdknoppen. Wie nostalgisch wil terugblikken op de oude muisklik wanneer je deze muis aanschaft, kan altijd eens op het scrolwiel klikken.

Options+ software

De lancering van de Logitech MX Master 3S gaat gepaard met de nieuwe Options+ software van de fabrikant. Die toont heel overzichtelijk wat de batterijstatus is en hoe je connectie maakt. Van zodra je verder klikt, kan je elke knop aanpassen naar een aantal handelingen zoals bijvoorbeeld volumebediening, plakken, vooruit, bureaubladweergave of een aparte sneltoets naar keuze. Het aantal acties waaruit je kan kiezen om per knop te koppelen is ontzettend uitgebreid.

Iets wat we minder vinden uitgewerkt is de knop onder de duim. Die kan je ingedrukt in combinatie met een beweging koppelen aan acties. De knop voelt niet intuïtief aan en in onze testperiode de afgelopen weken hebben we hem één keer en daarna nooit meer gebruikt.

Rechts bovenaan kan je per programma sneltoetsen kiezen. Logitech stelt er al een paar in voor de Microsoft Office-suite, Teams en Zoom, jij kan er daarna zelf toevoegen.

In de software kan je ook wisselen naar het hoogste bereik van de nieuwe sensor: 8.000 DPI. Logitech claimt dat een nieuwe sensor met zo’n hoog bereik nodig is voor schermen met hoge resoluties, maar wie effectief op 8.000 DPI nog vlot kan werken moeten we nog tegen komen. De fabrikant hoopt er mogelijk gamers mee te charmeren, maar die kiezen beter een specifieke gamingmuis.

Werken over meerdere computers

Net als vroeger vind je in de nieuwe versie Options+ opnieuw de Flow-optie van Logitech. Hiermee kan je handig met één muis werken over twee systemen die binnen hetzelfde netwerk staan geconfigureerd. Je kan letterlijk door met je muis naar de rand van één laptop verder werken op de andere. Ook content knippen en plakken werkt naadloos.

Logitech MX Mechanical MX Master 3S

Enige vereiste is dat je op beide systemen ook Options+ installeert en configureert. Van zodra dat achter de rug is, kan je multitasken. Dit is vooral handig voor bijvoorbeeld ontwikkelaars die meerdere OS’en moeten testen voor hun programma en zo handig met één muis van toestel naar toestel kunnen bewegen.

Conclusie

Zoals je merkt zijn we eerder lovend over de Logitech MX Master 3S (129,99 euro incl. btw). De nieuwe software is een uitstekende toevoeging aan een uitstekende muis die doorheen de jaren de perfectie benadert, behalve wanneer je links muist. Toegegeven, het prijskaartje is pittig voor een muis, maar je hebt het continu nodig. De ergonomie en het premium gevoel voegen meer toe aan de hele computerbeleving dan je denkt. Twijfel je om de ‘oude’ MX Master 3 in promotie te kopen aan een scherpere prijs? Dat kan je doen, maar het fluisterstil klikken is de meerprijs zeker waard.

De Logitech MX Master 3S is niet perfect, maar Logitech zit er toch heel erg dichtbij. Deze muis is de ideale compagnon voor elke thuiswerker, onderweg of op kantoor. Je vindt vandaag op de markt geen beter alternatief. Trakteer jezelf, je zal er geen seconde spijt van hebben.

.pro’s

  • Ergonomie
  • Premium gevoel
  • Fluisterstil klikken
  • Uitstekende software
  • Aangenaam scrolwiel

.contra’s

  • Scrolwiel lastig proper te houden
  • Bolt is niet compatibel met Unifying

De Logitech MX Master 3S is in twee kleuren verkrijgbaar: grafiet en wit. De adviesprijs bedraagt 129,99 euro inclusief btw. Logitech levert een standaardgarantie van twee jaar op het toestel. De muis is compatibel met Windows, macOS, Linux en Chrome OS in combinatie met de Bolt USB-ontvanger. Via bluetooth ondersteunt het apparaat ook iPadOS en Android.

lees ook

Logitech MX Mechanical review: knap klavier met AZERTY-muilkorf

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home