Mag het een beetje meer zijn? Lenovo levert de meest complete Qualcomm Snapdragon-laptop tot nu toe, specifiek gefocust op mediaconsumptie.
Deze zomer is de zomer dat Qualcomm definitief zijn voet naast Intel en AMD kan zetten met zijn Snapdragon-chip. De meeste pc-merken zetten er ook hun schouders onder. Vandaag zijn er twaalf verschillende toestellen beschikbaar. Allemaal zogenaamde Copilot+-pc’s. Wat dat wel en niet betekent, lees je hier in detail.
De Lenovo Yoga Slim 7x Gen 9 (vanaf 1.198 euro excl. btw) is een mondvol en lijkt de zoveelste iteratie in de rij van Yoga-toestellen, maar het gaat om de eerste laptop van het merk met een Snapdragon-chip aan boord. Het is niet de goedkoopste laptop uit de line-up met Qualcomm-chips, maar het toestel bevat wel enkele interessante troeven. Zolang je binnen het doelpubliek valt, wat dat is belangrijk hier.
Breedbeeld scherm
In een race naar schermen met meer hoogte, heeft de Lenovo Yoga Slim 7x Gen 9 een traditionele schermverhouding van 16:9. Perfect om media op te consumeren, omdat films en series dezelfde verhouding hebben. Om dagelijks professioneel op te werken, geniet 16:10, 4:3 of zelfs 3:2 de voorkeur. Die trend zien we ook steeds meer in zakelijke toestellen en vinden we terug bij de Microsoft Surface Laptop 7.
De schermverhouding zorgt ervoor dat dit toestel iets breder is. Dat is niet specifiek een nadeel, het is maar wat je gewoon bent. Wel handig: Lenovo stopt speakers links en rechts van het toetsenbord om die ruimte te benutten. Die klinken heel goed, veel beter dan traditionele modellen die het geluid naar beneden duwen vanuit de onderkant.
Verwacht geen surroundgeluid of een boomblaster, maar voor een laptop klinkt de Lenovo Yoga Slim 7x Gen 9 bovengemiddeld met zijn vier ingebouwde speakers.
OLED-pracht
Het OLED-scherm is de belangrijkste troef van deze pc. Spijtig genoeg zorgt het ook voor een belangrijk nadeel, maar daarover later meer.
Het 14,5 inchscherm (2.944 x 1.840 pixels) is aanraakgevoelig en heeft een glossy afwerking. Het scherm ziet er uitstekend uit met heel goed gekalibreerde kleuren. Het paneel ondersteunt HDR en heeft een piekhelderheid van 1.000 nits. Een volledig wit beeld, haalt een maximale helderheid van 600 nits. Ideaal om series of films op te consumeren. De laptop buiten gebruiken in direct zonlicht lukt relatief goed. Enkel het glossy scherm gooit soms roet in het eten.
De 90 Hz refresh rate is hoger dan de traditionele 60 Hz op laptops. Die verhoging zorgt voor vloeiendere animaties wanneer je bijvoorbeeld scrolt.
Qualcomm-chip
In deze laptop zit dezelfde Qualcomm Snapdragon X Elite-chip als in de HP OmniBook X. Toch zie je dat de Lenovo Yoga Slim 7x Gen 9 iets sneller is wanneer je alle kernen aanspreekt. Daar zit de agressieve koeling voor tussen.
Een Qualcomm-chip vereist minder koeling als een Intel- of AMD-chip omdat ARM-chips zuiniger zijn. Kijk bijvoorbeeld naar je smartphone of tablet: daar zit geen ventilator in. De Microsoft Surface Pro 7 is haast altijd fluisterstil. De ventilator van de HP OmniBook X schiet al iets sneller in actie. Bij de Lenovo Yoga Slim 7x Gen 9 gebeurt dat bijna instant. Hierdoor kan de chip langer een hoge kloksnelheid vasthouden, maar je wel het fluisterstille effect behoudt.
Om in detail te lezen hoe de Qualcomm Snapdragon X Elite-chip presteert vergeleken met Intel en AMD, kan je hier terecht. Spoiler: de chip is sneller dan een Intel Core Ultra 7.
Met of zonder stroom
Wat nog opvalt: er is een heel groot prestatieverschil tussen de prestaties op de batterij van het toestel en via stroom. We meten een daling van 60 procent. Dat ligt in lijn met wat gebeurt bij de meeste AMD- en Intel-chips, maar andere Qualcomm-laptops hebben hier minder last van.
De HP OmniBook X verliest amper 12 procent van zijn prestaties. De Microsoft Surface Laptop 7 is de absolute koning van consistentie: nul procent verschil.
Door de prestaties zo sterk terug te schroeven, speel je een belangrijke troef weg van de Qualcomm-chip. Ja, je kan de prestaties omhoog krikken in de Windows-instellingen, maar waarom moet dat manueel gebeuren? De chip blijft koel genoeg.
Videovergaderen
De 1080p-webcam aan boord van de Lenovo Yoga Slim 7x Gen 9 is heel goed. Een aparte webcam om te videovergaderen is helemaal niet nodig. De webcam kan je uitschakelen door middel van een hardwarematige knop naast het klavier. Geen fysieke schuiver, daarvoor is geen plaats. Inloggen met gezichtsherkenning via Windows Hello is mogelijk.
Ook de ingebouwde microfoons, vier in totaal, pikken je stem heel goed op. Het resultaat kan je hieronder beluisteren.
Wat ons betreft hoef je met deze laptop geen aparte headset meer te gebruiken, tenzij je geen lawaai kan maken. Dan is een headset wel nuttig. Hieronder kan je luisteren hoe zo’n aparte headset klinkt. Het resultaat is wel preciezer, maar ook tegelijk artificiëler. Oordeel zelf.
Veel USB-C, voor de rest niets anders
De Lenovo Yoga Slim 7x Gen 9 is flinterdun. Dat heeft zijn voordelen naar mobiliteit toe, maar je moet er ook wat voor opofferen. Rondom vinden we enkel drie USB-C-aansluitingen. Gelukkig zijn die alle drie even performant (40 Gbps, Power Delivery 3.1, DisplayPort 1.4). Lenovo voorziet er twee links en één rechts, ideaal om in elke situatie met een externe USB-C-monitor handig te werken.
Voor de rest heb je helaas dongles nodig. Wel tof: Lenovo stopt in de doos een USB-C-hub naar VGA, HDMI, jack en USB-A. Dat appreciëren we, maar reken erop dat je die hub zal vergeten op een belangrijk moment wanneer je bijvoorbeeld HDMI of USB-A nodig hebt.
Het toetsenbord is ondanks het dunne profiel van de laptop uitstekend. Lenovo heeft alle expertise van de uitstekende ThinkPad-toetsenborden hierop los-gelaten. Typen op deze laptop voelt erg goed aan. Het grote touchpad is eveneens prettig om te gebruiken.
Wél storend: de aan-uitknop links aan de rand ter hoogte van de Enter-toets. Op twee weken tijd hebben we bijna tien keer onbedoeld onze laptop in stand-by gezet omdat de USB-C-poort er net boven zit. Ronduit vervelend.
Dankzij onder andere het stevige aluminium chassis is deze laptop MIL-STD-810-gecertificeerd. Wat dat specifiek betekent, lees je hier. De laptop is amper 12,9 millimeter ‘dik’ en weegt 1,28 kg. Dat is zwaarder dan je zou denken van zo’n dunne 14,5 inch-laptop, maar daar zit de grotere batterij voor iets tussen.
Batterijduur en laadsnelheid
De andere laptops die we al hebben getest met een Qualcomm-chip aan boord, hebben doorgaans een batterijcapaciteit tussen de 53 Wh en 59 Wh. De Lenovo Yoga Slim 7x Gen 9 heeft een kloeke 70 Wh-batterij aan boord. Dat zie je weerspiegeld in de batterijtest, en toch kon het verschil groter zijn. Het OLED-scherm is daar de belangrijkste boosdoener. Die verbruikt gemiddeld meer dan een traditioneel lcd-scherm.
Wel een belangrijke kanttekening: Lenovo draait de prestaties sterk dicht wanneer je het stopcontact uittrekt. Lagere prestaties vragen om minder energie, waardoor de fabrikant ietwat valsspeelt. Uiteindelijk mogen we niet klagen: bijna alle laptops met een Qualcomm-chip aan boord zijn absolute batterijkoningen.
Omdat er een iets grotere batterij in zit, duurt het laden met de meegeleverde 65 watt USB-C-lader iets langer. Echt storend is het gelukkig niet en het resultaat valt nog binnen verwachting.
Conclusie
De Lenovo Yoga Slim 7x Gen 9 (vanaf 1.198 euro excl. btw) kan ons charmeren. Dun en licht heeft zijn voor- en nadelen. Hetzelfde geldt voor een OLED-scherm. Door de keuze voor een 16:9-schermverhouding in tandem met OLED zien we in deze laptop vooral toekomst voor gebruikers die veel media consumeren op een laptop.
De beste (en goedkoopste) laptop met een Qualcomm Snapdragon X-chip blijft vandaag de Microsoft Surface Laptop 7. Wil je zo’n energiezuinige en toch verrassend performante chip in een laptop met een OLED-scherm, dan zit je bij de Lenovo Yoga Slim 7x Gen 9 aan het beste adres.
Getestte configuratie: Lenovo Yoga Slim 7x Gen 9 (83EDCTO1WWBE3): Qualcomm Snapdragon X Elite X1E-78-100, 32 GB RAM, 1 TB NVMe SSD, 14,5 inch 2.944 x 1.840 pixels OLED-aanraakscherm (glossy), Windows 11 Home
.pro’s
- Bloedmooi OLED-scherm
- Uitstekende batterijduur
- Heerlijk toetsenbord
- Degelijke speakers
- Goede microfoon en webcam
.contra’s
- Prestaties onderweg
- Enkel USB-C-aansluitingen
- Plaatsing aan-uitknop
Garantietermijn: standaard consumentengarantie van 2 jaar carry-in.