Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 Snapdragon review: het beste van twee werelden

Wat als Lenovo zijn uitstekende laptopchassis combineert met de pk’s en het uithoudingsvermogen van de nieuwe Qualcomm Snapdragon X Elite-chips? En wat als de fabrikant daarbij geen noemenswaardige fouten maakt? De Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 Snapdragon is het overtuigende antwoord.

Het chassis van de Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 Snapdragon (1.883 euro excl. btw.) voelt meteen vertrouwd aan. Zoals de naam al verklapt, stopt Lenovo stopt een ARM-gebaseerde Snapdragon X Elite-processor aan de binnenkant van dit professionele toestel, maar dat kan je er niet aan zien.

Vertrouwde verschijning

Het zwarte chassis is kenmerkend ThinkPad, wat impliceert dat het stijlvol oogt tot iemand met klamme handen passeert en er vingerafdrukken op achterlaat. Het toetsenbord is nog steeds fenomenaal. Vandaag maken bijna alle fabrikanten van professionele toestellen toetsenborden die uitmuntend typen, maar Lenovo blijft de kroon dragen. Het ruime en responsieve touchpad complementeert de rest van de hardware netjes.

Ook alle andere details kloppen. Zo zit de aan-uitknop handig bovenaan, en kiest Lenovo voor voldoende poorten. Aan de linkerkant vinden we twee keer USB Type-C (USB 4.0), naast HDMI en een 3,5 mm-jack. Rechts zitten twee USB Type-A-poorten. Zwaar is het toestel met zijn 1.198 gram niet. Wie toch kritiek wil geven, kan opmerken dat USB-C-poorten aan beide kanten handiger zijn voor gebruik met een dock. Nu zitten ze allebei aan de linkerkant als je achter het toestel zit.

Specificaties en prestaties

Wat deze Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 Snapdragon onderscheidt van andere ThinkPads is het binnenwerk. Dit toestel draait op een Qualcomm Snapdragon X Elite X1E-78-100. Die variant heeft net als de andere Elite-chips twaalf CPU-kernen en is geklokt op 3,4 GHz. Een turbo voorziet Qualcomm voor deze processor niet, in tegenstelling tot bij de Snapdragon X Elite X1E-80-100 die Microsoft in zijn Surface Laptop 7 stopt. Onze configuratie is verder voorzien van een SSD van 1 TB, geflankeerd door een royale 32 GB RAM.

lees ook

Qualcomm Snapdragon X getest: sneller dan Intel Core en AMD Ryzen?

De ThinkPad T14s-behuizing is ontstaan in tandem met x86-chips van Intel, die warmer en veeleisender zijn dan de Snapdragon die hier onder de motorkap zit. Dat zien we: hoewel Lenovo de lichtste Snapdragon X Elite uit het gamma integreert, levert dit toestel de hoogste benchmarkresultaten op.

Puur gekeken op de prestaties van de processor is deze ThinkPad een absolute kampioen. HP doet het minder met zijn OmniBook X met dezelfde chip, en de eerdergenoemde Microsoft Surface Laptop 7, waarvan de CPU wel een turbostand heeft, kan de ThinkPad zelfs niet bijbenen.

lees ook

Microsoft Surface Laptop 7 review: indrukwekkend (maar niet dankzij AI)

De CPU in dit toestel kan even 3,42 GHz leveren, maar valt dan via een tussenstop op 2,9 GHz terug naar 1,92 GHz. Dat is best degelijk, en zorgt er vooral ook voor dat de koeling nooit schreeuwt. De balans zit hier snor.

Het verwondert ons niets dat we die trend bevestigd zien wanneer we naar meer realistische workloads kijken. Voor alle toepassingen in de Microsoft Office-suite is de Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 Snapdragon de snelste van de hoop, behalve dan wat browsen in Edge betreft.

Alle toestellen waarmee we vergelijken in deze test, zijn snelheidsduivels, maar de ThinkPad is de snelste. De Intel Core Ultra 7 165U vPro in de Lenovo X1 Carbon heeft het in vergelijking moeilijk om zijn mannetje te staan.

Uithouding en recuperatie

De ARM-processor is niet alleen krachtig, maar ook zuinig. Opnieuw kan Lenovo hier het meest op kapitaliseren met de Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 Snapdragon. Hoewel de batterijen van alle laptops waarmee we vergelijken een gelijkaardig formaat hebben, komt er één duidelijke winnaar uit de bus.

Eerlijk is eerlijk: de cijfers zijn niet alleen de verdienste van de CPU. Hoewel de schermen van alle laptops in de vergelijking ongeveer 14 inch meten, kiest Lenovo voor een iets lagere resolutie dan de rest (1.920 x 1.080). Dat draagt bij aan de zuinigheid.

Lang duurt het niet om deze laptop opnieuw vol te tanken. Op 32 minuten zit je al halverwege. Ook dat is sneller dan gemiddeld. Dat de Microsoft Surface Laptop het in vergelijking slecht doet, komt omdat Microsoft om onverklaarbare redenen een trage lader in de doos stopt (39 watt), waar de andere laptops met een marktconforme 65 watt-USB-C-lader worden geleverd.

Over wit en blauw

Het 16:10-scherm van de Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 Snapdragon is mooi, maar niet speciaal. Zoals gezegd is de resolutie met 1.920 x 1.200 pixels iets lager dan bij premium toestellen van dit formaat, maar dat stoort niet. Integendeel: de extra autonomie die de resolutie mee oplevert, is een meerwaarde.

Grafische specialisten blijven misschien wel wat op hun honger zitten. Meten we de kleuren uit, dan zien we een DeltaE van 4,8 voor witbalans, en 3,7 voor kleuren. Een DeltaE van twee of kleiner impliceert dat de kleuren op het scherm overeenstemmen met de werkelijke kleuren, een hoger cijfers wijst op een grotere afwijking. Hier zien we zeker in het blauwe spectrum toch een stevige afwijking, piekend op DeltaE 8,3.

Deze laptop is vooral bedoeld voor de mobiele kantoorwerker. In dat scenario hoef je niet wakker te liggen van de kleurechtheid. Wat je dan relevanter zal vinden, is de maximale helderheid van 401 cd/m². Dat is best veel, zodat werken bij helder (zon)licht perfect mogelijk is. Wil je wel af en toe foto’s en video’s ontwerpen, en sta je erop dat een print met een professionele printer hetzelfde blauw toont als het scherm, dan hou je wel best rekening met de DeltaE.

Kijken en luisteren

Lenovo voorziet bovenaan de laptop een kleine verdikking voor de camera’s, die het meteen handig maakt om de laptop te openen. IR-camera’s voor Windows Hello tekenen present, net als een FHD-webcam.  Die levert zoals we van Lenovo gewend zijn kwalitatieve beelden af, zonder uitzonderlijk te zijn. Ook geluid komt goed door, zodat je gewapend met dit toestel geen videovergadering uit de weg hoeft te gaan.

De Qualcomm Snapdragon X Elite aan boord van deze Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 Snapdragon maakt bovendien dat Lenovo het Copilot+-pc-label kan gebruiken. Dat stelt niet zoveel voor, behalve dan dat je vastzit aan een Copilot-knop op het toetsenbord, speciaal gekoppeld aan de Microsoft-versie van ChatGPT. Reclame, noemen we zoiets.

Het toestel heeft wel enkele handige capaciteiten met dank aan de NPU-chiplet aan boord van de Snapdragon. Die ondersteunt vooral effecten zoals achtergrondvervaging in Teams, zonder dat de CPU en de batterij daarvoor zwaar belast worden. Iedere moderne laptop met Intel Core Ultra of Snapdragon ondersteunt dat, maar dat maakt het niet minder handig.

Uitstekende toevoeging aan knappe lijst

Alle Qualcomm Snapdragon X Elite-laptops waarmee we al aan de slag gingen sinds deze zomer, waren voortreffelijke toestellen. De Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 Snapdragon is een sublieme toevoeging aan een reeds knap lijstje. Lenovo combineert zijn ThinkPad-expertise met de uitstekende chip, en levert een uitstekende, krachtige en lichte kantoorlaptop af die uitblinkt in alle belangrijke taken.

lees ook

Wat is een Copilot+-pc? Een revolutie (in marketing)

Wil je het lichtste toestel, het mooiste of accuraatste scherm of de meeste pixels, dan zijn er andere opties. Zoek je een steengoede compagnon voor kantoorwerk, waarmee je vlot meer dan één werkdag zonder stopcontact kan overleven, dan zit je goed met de Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 Snapdragon.

Let wel: de gebruikelijke bedenkingen bij ARM-pc’s gelden. Veel belangrijke software draait (binnenkort) native op ARM en de meeste x86 draait vlot met emulatie, maar gespecialiseerde (legacy)tools hebben soms nog de x86-architectuur nodig. Zeker wanneer er drivers in het spel zijn, bestaat die kans. Laat je niet afschrikken, maar dubbelcheck waar nodig.

.pro’s

  • Kwalitatieve behuizing
  • Fantastisch toetsenbord
  • Hoge prestaties
  • Uitstekende batterij
  • Voldoende aansluitingen

.contra’s

  • Kleurweergave scherm
  • Pittig geprijsd

Geteste configuratie: Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 Snapdragon 21N1-0008MH, Qualcomm Snapdragon X Elite X1E-78-100, 32 GB RAM, 1 TB SSD, 14 inch mat IPS-scherm (1.920 x 1.200 pixels) – 1.883 euro excl. btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.