Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 review: compacte patser in evenwicht

Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 review: compacte patser in evenwicht

In de Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 zet Lenovo zijn kunnen in om performante en gebalanceerde hardware onder te brengen in een aantrekkelijk toestel.

De Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 is een betrouwbare werkgezel. Lenovo maakt gebruik van recente hardware en jaren ervaring om een al bij al draagbaar en betaalbaar toestel te ontwikkelen, dat toch de nodige spierballen heeft voor het zwaardere professionele rekenwerk. De ThinkPad P1 Gen 7 is een op en top workstation, helemaal op maat van professionals in de gezondheidszorg, AI-ontwikkelaars en multimediaspecialisten.

Lenovo omschrijft de ThinkPad P1 als een mobiel workstation, dus verwacht geen slanke ultrabook. De 16 inch-laptop blijft desalniettemin draagbaar. Lenovo slaagt er zelfs in het gewicht onder de 2 kg te houden (1.960 gram). Het toestel is in proportie en ziet er niet overdreven dik uit.

Goed voorzien instapmodel

Binnenin vindt Lenovo nochtans ruimte voor best stevige hardware. Wij gaan aan de slag met het instapmodel van de laptop, voorzien van een prijskaartje van 2.510 euro excl. btw. Voor dat geld krijg je een Intel Core Ultra 7 155H. Die processor is voorzien van zestien rekenkernen waarvan zes prestatiekernen. De chip heeft een theoretische maximale klokfrequentie van 4,8 GHz, maar de P-kernen pieken bij onze tests op 4 GHz. Onder belasting wordt de laptop koel, maar blijft het binnenwerk fris en houdt de chip een knappe 3,7 GHz aan.

De CPU krijgt hulp van een discrete GPU in de vorm van een Nvidia RTX 1000 Ada, gebaseerd op de Ada Lovelace-architectuur. Dat is niet het krachtigste paard uit de professionele Ada-stal, maar een chip die een stevige meerwaarde biedt boven op de geïntegreerde graphics van Intel zonder dat prijs, gewicht of warmte-generatie uit de hand lopen.

Het aanwezige RAM-geheugen is wel aan de bescheiden kant. 16 GB volstaat, maar met 32 GB krijg je toch wat meer ademruimte. De interne opslag is begroot op 512 GB wat normaal is voor een toestel in deze prijsklasse.

Uitstekend gebouwd

Lenovo stopt de hardware in een klassieke zwarte behuizing, voorzien van het intussen kenmerkende fenomenale toetsenbord. Wat een plezier is het toch om hierop te typen. Een 16 inch-scherm in 16:10-verhouding biedt niet heel veel breedte, maar in theorie is er voldoende ruimte om een numeriek klavier in te bouwen. Lenovo doet dat jammer genoeg niet: het resultaat oogt netter, maar is iets minder praktisch.

Ook het touchpad is van de bovenste plank. Het is groot en geeft een erg fijne haptische klik wanneer je het induwt. Werken op de Lenovo ThinkPad P1 zonder extra muis of toetsenbord, is geen straf. Wie wil, kan naar traditie gebruik maken van het rode trackpad-knopje dat nog steeds zijn opwachting maakt.

Kalibratie kan beter

Het scherm zelf bestaat uit een IPS-paneel met 1.920 x 1.200 pixels. We meten een maximale helderheid van 446 cd/m², wat aan de hoge kant is. Zelfs in een zonnige omgeving kan je zo op het display blijven werken. Lenovo stelt bovendien dat het scherm in de fabriek gekalibreerd is.

Dat zal wel zijn, maar dan is het kalibratieproces toch nog voor verbetering vatbaar. We meten zowel een afwijkende witbalans als een incorrecte afstelling van de kleuren. Een DeltaE van minder dan twee geldt als ideaal voor grafische professionals. Hier meten we een gemiddelde afwijking van 3,7 met een uitspatting van DeltaE 7,8 voor de rode kleuren.

Het paneel dekt 121 procent van het sRGB-spectrum maar we meten maar 81 procent voor DCI-P3. Nemen we alles samen, dan concluderen we dat de Lenovo ThinkPad P1 een goed scherm heeft, dat recht uit de doos toch wat tekortschiet voor wie kleurgevoelig werk wil verrichten.

Dat is jammer, aangezien de laptop de rekenkracht aan boord heeft om foto- en videobewerking te ondersteunen. Laten we eens kijken hoe het toestel op de testbank presteert.

CPU-prestaties

Op GeekBench doet de processor het zeker niet slecht. Meteor Lake zal niet de geschiedenis ingaan als de beste generatie van Intel-chips, maar de processor levert prima prestaties. Toegegeven, de lichtere Core Ultra 258V in de ThinkPad X9 Aura komt in de buurt, hoewel dat een slanke kantoorlaptop is, maar dat zegt vooral iets over hoe goed die Lunar Lake-chip is.

We zetten de Lenovo ThinkBook P1 Gen 7 nog tegenover enkele andere mobiele workstations: een HP Zbook Power 16 G11 met Intel Core Ultra 9 185H aan boord, geflankeerd door een stevige Nvidia RTX 3000 Ada, een Dell Precision 3590 met een Intel Core Ultra 7 165H die op vlak van specificaties heel gelijkaardig is aan onze Core Ultra 7 155H, en tot slot een Lenovo ThinkPad P1 Gen 6: een broertje van de vorige generatie. We vergelijken echter met een stevig uitgerust model voorzien van Core i9-13900H en Nvidia RTX 5000.

Hier valt op dat Meteor Lake Core Ultra inderdaad niet de beste keuze is voor workstations. Zoals we eerder al opmerkten, is er weinig ultra aan de eerste generatie van Core Ultra. Lenovo verdient wel een pluim: in deze ThinkPad presteert de Core Ultra 155H beter dan de Core Ultra 165H in de Dell.

Lichte en zware workloads

Ook langs de grafische kant kan onze instap-P1 het hoofd recht houden. De grafische prestaties gemeten op basis van verschillende professionele applicaties zijn niet zoveel beperkter dan die van de HP Zbook, die nochtans een krachtigere GPU aan boord heeft. De Dell-laptop is voorzien van RTX 500 Ada, en presteert dus logischerwijze lager. Ook in de vorige generatie van de P1 kon Lenovo de hardware voldoende koel houden, zoals de prestaties van de RTX 5000 Ada in bovenstaande grafiek bewijzen.

We zetten de laptop nog eens tegen iets klassiekere toestellen, waaronder de OmniStudio X-all-in-one, en twee kantoorlaptops. In lichtere workloads rond productiviteit en contentcreatie valt op dat de ThinkPad het goed doet, maar de andere toestellen niet helemaal overklast.

Dat toont vooral dat je geen workstation hoeft te kopen als je er geen nodig hebt: een deftig uitgeruste kantoorlaptop kan ook overweg met spreadsheets en een beetje fotobewerking. Op de Lenovo ThinkPad P1 lopen deze taken uiteraard vlot.

Bij zwaardere workloads is de meerwaarde van een workstation logischerwijze groter. We zien dat de Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 in feite erg goed presteert voor workloads gerelateerd aan media en entertainment. Schat de laptop daarbij in als capabel voor zowel rendering en mediaconversie (via bijvoorbeeld Handbrake) als de weergave van 3D-modellen in Blender en 3ds Max.

Onder product en ontwikkeling kan je zwaardere workloads zien, en zijn de scores onder andere gebaseerd op werken met matrices via NumPy en Python 3. Voor dit werk blinkt de ThinkPad P1 Gen 7 minder uit, en lonkt een zwaarder geconfigureerd toestel zoals de ThinkPad P1 Gen 6.

Onze testlaptop is ondanks de gemiddelde configuratie absoluut geschikt voor AI-workloads en wetenschappelijke simulaties. Het hoeft opnieuw niet te verwonderen dat de ThinkPad P1 Gen 6 beter scoort: de hardware in deze laptop is werkelijk een stuk steviger. Merk eerder op dat de Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 dicht aanschurkt bij de Zbook met zijn stevigere GPU, en de Dell Precision met zwaardere CPU overklast.

Perikkelen met dubbele GPU

We merken bij onze tests nog wel een klein vervelend detail op met het samenspel van Nvidia’s GPU met de ingebouwde Arc-GPU van Intel. Die laatste is overbodig voor GPU-gerelateerde workloads, maar zit soms in de weg.

Wanneer we Lenovo’s eigen 3D-scherm willen testen, lopen we bijvoorbeeld tegen moeilijkheden aan om workloads aan de Nvidia-GPU toe te wijzen, en zorgt de zwakke interne GPU voor compatibiliteitsproblemen. Dat is een nicheprobleem, dat wel aantoont dat Intels nieuwste processors en drivers niet helemaal ideaal zijn voor workstation-scenario’s.

Grote batterij

Lenovo stopt een 99,99 Wattuur-batterij in de laptop. Dat is veel, en terecht. Hoewel de Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 krachtige hardware aan boord heeft, zien we bij kantoorwerk toch een autonomie van twaalf uur en meer. Daarbij komt het toestel in de buurt van de slanke ThinkPad X9 Aura, die natuurlijk een kleinere batterij heeft. Voor een workstation zingt de laptop het best lang uit.

Ook bijladen gaat snel, sneller zelfs dan bij de X9. Dat is te verklaren door de stevige 135 watt-lader die in de doos zit. Die sluit je aan via een laadpoort van Lenovo zelf, aangezien de capaciteit de specificaties van USB C Power Delivery overtreft.

Klassieke kantoorlaptops doen het doorgaans met 65 watt. We merken nog op dat de lader in onze testdoos een lagere capaciteit heeft dan wat je volgens de website meekrijgt van Lenovo: daar mag je een 170 watt-exemplaar verwachten.

Randapparatuur

Ook op een workstation zal je al eens een videogesprek moeten voeren, en de camera en microfoons van de ThinkPad P1 ondersteunen dat prima. We missen wat levendigheid in de kleuren, maar functioneel valt hier weinig op aan te merken.

We merken nog op dat Lenovo drie USB-C-aansluitingen met Thunderbolt voorziet, geflankeerd door een enkele USB-A-poort. Ook HDMI tekent present, naast een hoofdtelefoonaansluiting. Een RJ45-poort ontbreekt, al hoeft dat geen probleem te zijn in een context met USB-C-dock.

Waardige telg in een knappe familie

De Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 is een uitstekende laptop en een waardige toevoeging aan de ThinkPad P1-familie. Je kan het toestel configureren met een scala aan mogelijkheden, waardoor een ThinkPad P1 Gen 7 zeker niet per definitie sneller is dan een P1 Gen 6. Dat blijkt ook uit deze test. Dat de eerste generatie Core Ultra van Intel niet zo fenomenaal is, helpt niet.

De relatief lichte configuratie van ons testtoestel toont zich echter capabel en krachtig. De 16 GB RAM is aan de bescheiden kant, maar drukt niet te zwaar op de testresultaten. Lenovo vindt hier een goede balans van prestaties tegenover prijs. Naar workstation-normen is deze laptop immers niet overdreven duur.

Toch heeft Lenovo niet op de behuizing bespaart. De laptop is als steeds een plezier om mee te werken. Een geniaal toetsenbord en groot touchpad zetten de toon zodra je de laptop openklapt. Wie vettige handen heeft, moet wel rekening houden met vingerafdrukken op het chassis.

De Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 is geschikt voor ontwikkelaars, ontwerpers en productdesigners. Multimediacreatie kan ook, zolang je software gebruikt die ook van de krachtige GPU kan genieten. Zoals steeds bij een workstation dien je goed na te denken over welke workloads jij wil draaien. Uit onze tests blijkt alvast dat deze laptop de gekozen hardware optimaal kan benutten.

Geteste configuratie: Lenovo ThinkPad P1 Gen 7, Intel Core Ultra 7 155H, 16 GB RAM, Nvidia RTX 1000, 512 GB SSD, 16 inch IPS-scherm (1.920 x 1.080, mat), Windows 11 Pro – 2.510 euro excl. btw. – 3 jaar garantie.

.pro’s

  • Topklavier
  • Maximale prestaties uit Intel-CPU
  • Grote batterij die snel laadt
  • Bouwkwaliteit

.contra’s

  • Geen numeriek toetsenbord
  • Gezapige Core Ultra van de eerste generatie
  • 16 GB RAM is nipt