Lenovo ThinkPad E16 Gen 1 review: meer heb je niet nodig

De Lenovo ThinkPad E16 Gen 1 is een bescheiden werkpaard. De laptop is niet de krachtigste of dunste in z’n soort, maar het toestel is oerdegelijk en presteert op niveau. Combineer dat met een scherp prijskaartje, en je krijgt een aantrekkelijke laptop.

De Lenovo ThinkPad E16 Gen 1 is een heel normale laptop voor heel normaal kantoorwerk, op maat van heel normale professionals. Met een prijskaartje van 718 euro (excl. btw) is dit een ongelooflijk toegankelijke toevoeging aan de ThinkPad-reeks.

ThinkPad-degelijkheid

Een ThinkPad is dit 16 inch-toestel wel degelijk in hart en nieren. We krijgen de klassieke zakelijke zwarte behuizing, met daarin een uitstekend toetsenbord dat net als bij andere ThinkPads de juiste hoeveelheid feedback geeft tijdens het typen. Lenovo vindt naast het gewone toetsenbord plaats voor een numeriek klavier: altijd een welkome toevoeging. Ook het touchpad is van hoge kwaliteit.

De laptop voelt stevig aan, maar is niet overdreven dik of zwaar. 1,76 kg is acceptabel voor een 16 inch-laptop. We hebben nooit het gevoel dat we met een logge bak werken, al valt het verschil in slankheid wel op wanneer we met duurdere toestellen vergelijken. De behuizing biedt ruimte voor tal van aansluitingen, waaronder USB 3 A, USB 3 C met Thunderbolt, USB 3 C zonder, USB 2 A, HDMI, een hoofdtelefoonaansluiting en een ethernetpoort.

Niet zo kleurvast

Het scherm meet 16 inch in een 16:10-beeldverhouding. Over de zin en onzin daarvan gingen we in een eerder stuk aan de hand van deze Lenovo ThinkPad E16 al meer in detail. In veel gevallen is dit formaat een interessante keuze en het scherm (1.920 x 1.200 pixels) zelf oogt ook mooi op het eerste gezicht. De maximale helderheid van 350 cd/m² is bovendien adequaat voor werk binnen. Je zou het niet meteen zeggen, maar toch is het display net een component waar Lenovo flink bespaard heeft.

lees ook

Heeft je volgende laptop een 16 inch-scherm? De voor- en nadelen op een rijtje

Het kleurbereik en de kleurvastheid is immers abominabel. We komen aan amper 59 procent van het sRGB-kleurvolume en meten afwijkingen van net geen DeltaE 20. In mensentaal: het display geeft weinig kleurnuances weer, en de kleurweergave strookt bovendien niet helemaal met de werkelijkheid. Dat is vooral vervelend voor grafische professionals, die wat donkerrood is op één scherm plots in oranje zien veranderen, en wat paars is in roze. In de blauwtinten is de afwijking het grootst.

Dat is voor alle duidelijkheid geen ramp. Voor gewoon kantoorwerk maakt het niet zoveel uit en ook powerpointslides zullen er degelijk uitzien. Is het hoofddoel fotobewerking of wil je dagelijks een serie op het display zien, dan zoek je misschien toch beter naar een laptop met een beter paneel.

Bescheiden maar voldoende prestaties

Ons testmodel heeft een aangenaam lichte configuratie, die de prijs drukt. Binnen vinden we volgende componenten:

  • Intel Core i3-1315U
  • Geïntegreerde graphics
  • 8 GB RAM
  • 256 GGB SSD

De Core i3 krijgt van Intel zes rekenkernen mee, waarvan twee P-kernen. De maximale kloksnelheid daarvan bedraagt 4,5 GHz. In onze tests van de Lenovo ThinkPad E16 zien we de CPU niet hoger klimmen dan 3,5 GHz om uiteindelijk te stabiliseren naar 2,5 GHz. Opvallend: af en toe piekt de chip tijdens een zware workload opnieuw naar 3,5 GHz, wat ons doet vermoeden dat de processor iets te agressief wordt teruggeschroefd terwijl er meer thermische marge is in de behuizing.

Het hoeft niet te verwonderen dat deze Core i3 minder goed presteert dan zwaardere en duurdere processors. Merk echter op dat het verschil in prestaties voor workloads die maar één thread gebruiken, niet zo groot is. De P-kernen in de Core i3 presteren gelijkaardig aan die in de andere processors.

Op basis daarvan vermoedden we dat licht kantoorwerk (surfen, mails, een videocall…) niet veel minder vlot zouden werken dan op de duurdere laptops met Core i7, Core i5 of AMD Ryzen 7. De benchmarks bevestigen dat vermoeden.

In bovenstaande test vertegenwoordigen de Essentials dergelijk licht werk. De Lenovo ThinkPad E16 doet het amper 25 procent slechter in dergelijke workloads dan de Asus Expertbook B9 met een Intel Core i7-1355U aan boord en een dubbel prijskaartje (al is deze 14 inch-ultrabook natuurlijk mooier, wat ook geld kost).

Zwaarder werk

8 GB RAM vinden we wat krap voor multitasken, wat de score een beetje drukt. Wanneer je flink wat tabs openzet, voel je de limieten wel, zeker in combinatie met andere applicaties. Tergend traag wordt het nooit, maar je merkt wel het verschil met laptops met 16 GB RAM.

Wanneer je ook wat foto’s of video’s wil bewerken, loop je helemaal tegen de limieten van het geheugen en de processor in de Lenovo ThinkPad E16 aan. Dat zie je vertegenwoordigd in de Extended-score in de grafiek hierboven. Die ligt bij alle toestellen een stuk lager en niet alleen is het verschil hier procentueel groter, voor zwaardere workloads kom je in een situatie terecht waarbij je gewoon niet genoeg pk’s in huis hebt gehaald voor wat je wil doen.

Batterij

De lichtere hardware is een goede zaak voor het batterijleven. Lenovo stopt een erg kleine 47 Wh-batterij in de laptop, maar daarmee kom je toch bijna een hele werkdag toe. Dat kan omdat de Core i3 geen veelvraat is. De kleine batterij drukt verder het gewicht, en dat is een goede zaak. Toch hadden we zelf liever een iets zwaardere laptop met een iets groter exemplaar gehad, zodat een volledige werkdag zonder stopcontact een zekerheid kan worden. Nu is het net een beetje nipt.

Een kleine batterij tank je natuurlijk sneller vol. Op minder dan een half uur zit je al terug aan vijftig procent, tachtig procent duurt geen uur.

Videobellen

Lenovo stopt een 720p-webcam in de ThinkPad en die presteert naar behoren. De resolutie is natuurlijk iets lager dan bij duurdere laptops uitgerust met 1080p-webcam, waardoor het beeld een beetje korreliger is. Bij voldoende licht kom je echter uitstekend in beeld en bij slecht licht en tegenlicht doen camera en software hun best om de meubelen te redden. Is het echt te donker, dan wordt het beeld wat te korrelig, maar in de meeste scenario’s kan je gerust videobellen met de ThinkPad E16.

Conclusie

Ook het geluid is van voldoende kwaliteit. De microfoons maken je erg verstaanbaar voor de tegenpartij en ook omgekeerd kan je perfect een meeting meevolgen zonder hoofdtelefoon. De Lenovo ThinkPad E16 Gen 1 is een net afgewerkte, gebruiksvriendelijke en degelijke laptop. Lenovo kiest voor lichte componenten, en terecht. Te vaak zien we laptops waarvan de fabrikant een te zware configuratie pusht, terwijl veel gebruikers daar geen boodschap aan hebben. De ThinkPad E16 is ideaal voor wie licht kantoorwerk wil verzetten, maar enthousiast is over de bouwkwaliteit en het knappe toetsenbord van de ThinkPad-reeks. 718 euro excl. btw is daarvoor een heel eerlijke prijs.

Een editie met 16 GB RAM en een iets grotere batterij zou wat ons betreft helemaal perfect zijn, maar we begrijpen de afwegingen die Lenovo maakte voor ons testmodel. Een 16 GB-optie kan je optioneel configureren. Natuurlijk komen de besparingen ergens vandaan, en dan kijken we toch ook richting het scherm, al benadrukken we dat de matige kleurweergave daarvan niet iets is dat de leek zal zien zonder te vergelijken. Zoek je een zakelijke instaplaptop met ThinkPad-DNA? Zoek dan niet verder.

.pro’s

  • Bouwkwaliteit
  • Uitstekend touchpad en toetsenbord
  • Numeriek klavier
  • Al bij al compact en draagbaar voor 16 inch
  • Goed gebruik van Intel Core i3
  • Scherpe prijs

.contra’s

  • Iets te weinig RAM
  • Batterij mocht iets groter
  • Scherm onvoldoende voor grafisch werk

Geteste configuratie: Intel Core i3-1315U, 8 GB RAM, 256 GB SSD, 16 inch mat IPS-scherm (1.920 x 1.200 pixels), Windows 10 Pro – 718 euro excl. btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.