Jabra Elite 10 Gen 2 review: stoppen op een hoogtepunt

Jabra werkt zowat alle minpunten van de eerste generatie van de Jabra Elite 10-oortjes weg en levert een nagenoeg perfect product af. Daarom is het jammer dat Jabra er de brui aan geeft.

De Jabra Elite 10 Gen 2 oortjes zijn de zwanenzang van de Elite-reeks, maar wat een gezang.

De Jabra Elite 10 Gen 2 (279 euro incl. btw) markeert het einde van de Elite-lijn. Gelijktijdig met de lancering kondigde moederbedrijf GN aan dat het de Elite-line-up begraaft. Andere markten lonken. Dat is jammer nieuws, want met de tweede generatie van de Jabra Elite 10 heeft het bedrijf eindelijk de stiel geperfectioneerd.

Comfortabel

Visueel verschilt de Jabra Elite 10 Gen 2 nauwelijks van zijn voorganger. Je krijgt hetzelfde doosje (met één extra knop vooraan), met daarin identieke oortjes, opnieuw voorzien van een comfortabele siliconen coating. De dingen zijn IP57-gecertifieerd, en kunnen dus tegen regen (of zweet).

We noemden de eerste generatie van de oortjes al de comfortabelste exemplaren die we ooit testten, en dat is eigenlijk niet veranderd. De dingen blijven erg goed zitten en knellen niet. Zelfs na enkele uren op het vliegtuig, voelen we geen ongemak. Of de Jabra Elite 10 Gen 2 even goed in jouw oren zal passen, hangt van je maat af. Jabra levert de oortjes in ieder geval met vier verschillende maten voor de dopjes.

Uitstekende ANC

Het grootste minpunt van de eerste generatie van de Jabra Elite 10, was de matige ruisonderdrukking. Ondanks de prijs merkten we dat de oortjes minder goed lawaai wegfilterden dan alternatieven in de prijsklasse.

Dat euvel is helemaal verholpen: de lawaaionderdrukking van de Jabra Elite 10 Gen 2 is fenomenaal. Op een luide tram filteren de oortjes meer geluid weg dan de vorige generatie en op het vliegtuig verdwijnt het lawaai van de motor nagenoeg helemaal. Hetzelfde geldt voor geluid in de trein. Het probleem met hoge tonen die doorkomen, is helemaal verdwenen.

Zoals steeds bij actieve geluidsonderdrukking is het moeilijker om niet constante geluiden te filteren, maar ook hier blokkeert de Jabra Elite 10 Gen 2 veel. Gepraat is veel stiller en stoort niet wanneer je effectief naar muziek luistert, en ook het gehuil van een baby op het vliegtuig verdwijnt naar de achtergrond.

De geluidskwaliteit is nog steeds erg goed, en op het niveau van andere producten in deze prijsklasse. Schakel ANC in, zet je favoriete muziek op, en je wordt getransporteerd naar een comfortabele cocon.

Snel verbonden

Verbinden blijft erg eenvoudig: open het doosje, neem de oortjes eruit en druk drie seconden op de koppen van beiden. Een geluidje maakt duidelijk dat je kan verbinden en een stem wijst je erop dat je naar het bluetoothmenu van je toestel moet gaan.

De Jabra Elite 10 Gen 2 ondersteunt ook Swift Pair en Fast Pair voor respectievelijk Windows en Android, zodat je bij compatibele toestellen zelfs niet naar het bluetoothmenu moet navigeren. Zodra het verbinden start, verschijnt er een melding waar je op kan klikken. Welke techniek je ook gebruikt: verbinden gebeurt betrouwbaar en gaat razendsnel.

Je kan twee toestellen tegelijk verbinden, al is de implementatie daarvan niet perfect. Connecteer je met je computer en krijg je telefoon, dan kan je automatisch opnemen. Dat is handig, maar we missen een manier om vlot manueel tussen verbonden toestellen te wisselen.

Ook met een kabel

Nieuw aan deze editie van de oortjes is de mogelijkheid om ze met een kabel te verbinden. Dat die je niet rechtstreeks, maar via een meegeleverde USB-C naar USB-C/3,5 mm-kabel die je in het doosje klikt. Het doosje stuurt vervolgens het geluid door naar de oortjes. Dat is vooral handig in het vliegtuig, waar de Jabra Elite 10 Gen 2 met het multimediasysteem kan koppelen. Hiermee volgt het in de voetstappen van de Poly Voyager Free 60+ die deze technologie debuteerde begin vorig jaar.

Tijdens het bellen is de geluidskwaliteit van de bovenste plank voor alle gesprekspartners. Je kan perfect bellen op een winderige dag op een drukke straat en toch mooi verstaanbaar blijven.

Handige bediening

De bediening op de oortjes zelf gebeurt via twee knoppen. Die kan je fysiek indrukken. Speel of pauzeer je muziek (een keer klikken), ga je naar een volgend nummer (twee keer klikken) of een vorig (drie keer klikken). Krijg je telefoon, dan kan je een oproep aannemen met één klik. Tijdens het bellen zet je zo je microfoon even af (of terug aan).

Het linkerdopje heeft andere functies. Hiermee kan je de optionele spraakassistent activeren, opnieuw gesprekken aannemen, en wisselen tussen ANC en HearThrough. Toen we de vorige oortjes testten, waren dat de enige twee opties: ofwel ANC, ofwel HearThrough waarbij het omgevingsgeluid versterkt wordt. Dat is handig om conversaties te voeren.

Geen geruis meer

Een optie om ANC uit te schakelen met een druk op de knop, zonder HearThrough in te schakelen, was er niet. Dat was toen vervelend, aangezien de ANC in winderig weer of tijdens het fietsen een geweldige herrie veroorzaakte.

Met de Jabra Elite 10 Gen 2 kunnen we wel wisselen tussen drie modi: ANC aan, ANC uit en HearThrough. Dat vinden we erg handig, als vinden we het minder nodig. Jabra heeft immers ook gewerkt aan de ruisonderdrukking bij wind of tijdens het fietsen. We kunnen nu wel van de oortjes genieten wanneer de wind langs onze oren suist, met ANC ingeschakeld maar zonder kabaal. Het verschil tussen de eerste en de tweede generatie van oortjes is enorm.

App-functies

De Sound+-app is een beetje geëvolueerd tegenover vorig jaar, maar niet zo veel. Je kan de functionaliteit van de knoppen een beetje aanpassen, of andere functies activeren, zoals Spatial Sound.

De app bevat nog een snelkoppeling naar een handige handleiding, maar die is net als andere functies vreemd genoeg enkel beschikbaar wanneer de oordopjes verbonden zijn. In het hypothetische geval dat iemand even wil opzoeken op welke knop je weer moet klikken om de dingen te verbinden, kan je er langs deze weg dus niet bij.

Kijk naar de lampjes

Jabra kiest opnieuw voor enkele subtiele, maar handige ledlampjes waarmee je meteen de status van oortjes en doosje kan zien. Een lampje vooraan op het doosje kan groen, geel of rood zijn voor hoge, gemiddelde of lage batterij, met knipperend rood voor kritiek batterijniveau. Dit impliceert dat je de oortjes in het doosje hebt gestoken, maar die niet meer worden bijgeladen. Een lampje bovenaan kan dezelfde drie kleuren aannemen en verklapt zo de batterijstatus van de oortjes. Telkens je de Jabra Elite 10 neemt of wegstopt, zie je aan de lampjes hoe het met de batterij gesteld is. Zo kan je tijdig laden.

De batterij gaat erg lang mee. Jabra claimt dat je in totaal 36 uur kan genieten van de oortjes (inclusief bijladen in de case). Zonder bijladen met ANC ingeschakeld, wordt dat zes uur. Wij hebben zijn onze uitgebreide testperiode nooit tegen de limieten van de batterij aangelopen.

Zwanenzang

De Jabra Elite 10 Gen 2 is een topproduct dat alle minpunten van de eerste generatie wegwerkt. De oortjes passen goed en zijn comfortabel. De batterij is uitstekend, en de bediening eenvoudig. De geluidsonderdrukking werkt in contrast met de eerste editie heel erg goed, zelfs in uitdagende omstandigheden. De geluidskwaliteit is uitstekend, en de gesprekskwaliteit blijft goed.

De oortjes zijn niet zo goedkoop met een adviesprijs van 279 euro inclusief btw, maar je betaalt voor de premiumervaring. Nu de totaalervaring van de Jabra Elite 10 Gen 2 is opgekrikt, vinden we de prijs gerechtvaardigd. Deze oortjes zijn de zwanenzang van de Elite-reeks, maar wat een gezang. Jabra heeft de draadloze oortjes-formule eindelijk gekraakt en kan zich helemaal meten met de concurrentie: van stoppen op een hoogtepunt gesproken. Hoewel Jabra de oortjes wel blijft ondersteunen, merken we dat de voorraad beperkt is. Dat is meteen het grootste nadeel van de dingen.

.pro’s

  • Comfort
  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Uitstekende ANC
  • Verbinding met kabel mogelijk
  • Geluidskwaliteit
  • Waterresistent

.contra’s

  • prijzig
  • Moeilijk verkrijgbaar

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.