HP Zbook Studio G7 review: stijlvol werktuig

Onze keuze voor een krachtige workstation waarbij ook stijl een rol speelt.

Knappe prestaties, een uitstekende batterij en een behuizing die gezien mag worden: HP schiet centraal op doel met zijn krachtige maar al bij al toch erg mobiele HP Zbook Studio G7.

De vorige generatie van Zbook Studio’s kon ons niet helemaal bekoren. Een log en onnodig schreeuwerig design met een afwerking die ondermaats was naar HP-normen weerhielden het toestel van een plaatsje in de eerste klasse. Met de Zbook Studio G7 lost HP zowat alle problemen die we hadden met de Zbook Studio G6 op, zonder in te boeten op de sterktes die al aanwezig waren in die mobiele workstation.

Bouwkwaliteit

Wij testten de HP Zbook Studio G7 1J3T7EA (3.181 euro exc. btw). Dat model is voorzien van een Intel Core i7-10850H-processor, een Nvidia Quadro RTX 4000-gpu en 32 GB aan RAM. Het toestel heeft een 15,6 inch Full HD-scherm met erg bescheiden schermranden. Dat verdient extra vermelding aangezien de kilometers aan rand in de voorganger een duidelijk zichtbaar minpunt waren.

Bovenaan verwerkt HP op een erg minimalistische wijze de nodige sensoren voor Windows Hello. Een webcam tekent uiteraard present, al missen we een manuele sluiter voor de camera. Waar de integratie van Hello en de webcam heel goedkoop oogde in de G6, zijn we met de G7 bijzonder tevreden over de premium afwerking.

HP-Zbook-Studio-G7

Dat gevoel blijft wanneer we de rest van de bouwkwaliteit beoordelen. De laptop voelt heel stevig aan. HP’s Zbook-reeks doorstaat een heleboel MIL-tests waaronder een valtest en dit toestel voelt aan alsof het vooral de vloer is die schrik moet hebben wanneer je het laat vallen.

Dat wil niet zeggen dat de workstation zwaar is. 1.956 gram is best wat vergeleken met een ultrabook, maar voor een mobiele workstation vinden we alles onder de 2 kg een groot succes. Als ultieme illustratie van de mooie balans van het toestel valt het op dat we het scherm met één vinger kunnen openen zonder dat de laptopbasis mee beweegt: al bij al een zeldzaamheid in laptopland.

Nieuwe designpoging

HP behoudt in essentie dezelfde designtaal als bij de Studio G6, maar draait de knop terug van 11 naar ergens in het midden. De afgeknipte Battlestar Galactica-hoeken maken plaats voor een conventioneler design al blijft het scharnier strak en modern. De glanzende geborstelde zijkanten van het toestel geven de laptop een extra premium look. De G6 vonden we niet professioneel en weinig stijlvol, de HP Zbook Studio G7 is beiden.

lees ook

Welke laptops mogen op de grond vallen: MIL-STD-tests uitgelegd

Ook toetsenbord en touchpad verdienen een eervolle vermelding. De toetsen typen aangenaam weg en geven voldoening met hun feedback, zonder dat typen ooit luid wordt. Sterker nog: de knoppen zijn stiller dan die van de Elite-reeks. Enkel Lenovo’s ThinkPad-reeks doet beter qua typgevoel en comfort. Het grote touchpad is van topniveau: het voelt aangenaam en werkt erg precies.

Waar is HDMI?

HP stopt de aan-uitknop voor deze workstation rechts bovenaan het toetsenbord. Dat vinden we een goede zaak: zo is het gedaan met zoeken waar de knop nu weer zit. Als HP nu de vingerafdruksensor nog naar de knop verhuist, bereikt het perfectie. Je hoeft bovendien niet te vrezen dat je de HP Zbook Studio G7 per ongeluk zou uitschakelen: daarvoor moet je de knop enkele seconden indrukken. Een accidentiele por in plaats van de deleteknop die ernaast staat, wordt dus genegeerd. Niet dat het een ramp zou zijn: de workstation gaat heel snel in stand-by en wordt even snel opnieuw wakker.

In zijn keuze van aansluitingen maakt HP voor deze laptop een zeldzame vergissing. We vinden twee USB-C-poorten terug en een enkele USB 3.2 type A-poort, vergezeld van een SD-kaartsleuf en een miniDisplayPort-aansluiting. Dat HP nog voor een klassieke USB-poort zorgt is een goede zaak, de twee USB-C-poorten volstaan en de volwaardige SD-kaartlezer is handig voor creatieve pro’s.

HP-Zbook-Studio-G7

We begrijpen echter niet wat de miniDisplayPort-aansluiting op deze laptop komt doen. HP laat een veel populairdere HDMI-aansluiting achterwege voor een stilaan obscure poort die enkel eigenaars van oudere MacBooks met bijhorend scherm kan bekoren. De aansluiting maakt duidelijk dat HP Mac-gebruikers die aan een upgrade toe zijn wil overtuigen van zijn workstation, maar dat praat de vergeten HDMI-aansluiting niet goed.

Topbatterij

Laden doe je via een aparte aansluiting. De workstation verbruikt bij hoge belasting meer energie dan de USB-C-standaard ondersteunt. De meegeleverde 200 watt-lader komt met een stevig laadblok, maar is een noodzakelijk kwaad. Je kan de laptop bijladen via USB-C indien je onderweg liever een lichte USB-C-lader meeneemt. Hou er echter rekening mee als je programma’s gebruikt die rekenintensief zijn, de batterij toch stilletjes lading verliest.

Dat is geen groot probleem aangezien de batterij van de HP Zbook Studio G7 ronduit spectaculair is. De G6 brak al records en de G7 borduurt daarop voort. Tijdens gemiddeld gebruik (dus zonder zware programma’s) houdt de laptop het meer dan 12 uur vol. Dat toont aan dat de laptop heel efficiënt gebruik maakt van de zware hardware onder de motorkap. De RTX 4000 lijkt zo geen of nauwelijks stroom op te eisen wanneer dat niet nodig is. Met deze autonomie kan je de laptop perfect gebruiken tijdens zakenreizen, al blijft een lichtere en compactere ultrabook natuurlijk de betere keuze wanneer je de pk’s niet nodig hebt.

Testsuite 1 focust op een mix van licht en intensief gebruik. Testsuite 2 focust op licht tot zeer licht gebruik.

Ondanks de stevige batterij stopt HP toch snellaadfunctionaliteit in de workstation. In minder dan een halfuur is de batterij voor de helft volgetankt. Voor 80 procent ben je een uur kwijt. Om die laatste 20 procent bij te laden moet je wel geduld hebben: dat duurt opnieuw iets meer dan een uur.

Grafisch geweld

Is het tijd om alle registers open te trekken, dan ontpopt de HP Zbook Studio G7 zich tot een beest. We kijken eerst naar de Nvidia RTX 4000 in ons testexemplaar. HP kiest voor een Max Q-design wat impliceert dat de fabrikant ruimte heeft om met de kaart te throttlen om aan de thermische beperkingen van het chassis tegemoet te komen. In de praktijk is de Zbook bijzonder goed gekoeld en haalt de gpu uitstekende prestaties.

Dat zien we duidelijk in grafisch georiënteerde workloads zoals Maya en Autodesk 3ds Max, Creo en Solidworks CAD-software, getest via de SpecWPC-benchmark. Daarin scoort de workstation steevast beter dan bijvoorbeeld de Asus ProArt Studiobook, waarvan ons testexemplaar nochtans een op papier krachtigere Quadro RTX 5000 aan boord had.

Stabiele cpu

Ook de processor kwijt zich uitstekend van zijn taak. De Intel Core i7-10850H is voorzien van zes threads en twaalf rekenkernen en krijgt op papier een basiskloksnelheid van 2,7 GHz en een turbokloksnelheid van 5,1 GHz mee. Die piek haalt de chip in dit chassis zelden. We zien de processor na een erg korte turbo snel naar de 3,65 GHz gaan. Piekprestaties liggen dus iets lager dan wat de chip kan maar voor aanhoudend rekenwerk zijn de resultaten beter. Tijdens onze test met de zware Prime-benchmark schakelt de cpu uiteindelijk terug tot 3,08 GHz maar in de meeste gevallen blijft de uitstekende 3,65 GHz behouden.. Helemaal terugvallen naar 2,7 GHz deed de laptop nooit.

De stabiele kloksnelheid van de processor vertaalt zich naar knappe resultaten. De Cinebench-scores zijn torenhoog en overklassen opnieuw de StudioBook van Asus, die een Intel Xeon E-2276M hexacoreprocessor aan boord heeft. Het verschil met de Intel Intel Core i7-9850H in de Zbook Studio G6 is weinig verrassend klein aangezien beide chips op een uitgepuurde 14 nm-architectuur werden gebakken.

In de meeste gevallen verzilvert de HP opnieuw zijn voorsprong tegenover de laptop van Asus, al is het verschil in cpu-centrische workloads erg klein.

Na uitgebreid testen concluderen we dat HP ons een knap gekoelde en gebalanceerde laptop heeft gestuurd, met hardware die ondanks het verfijnde chassis erg goed tot z’n recht komt. De combinatie van een krachtige processor en de stevige grafische kaart maken het toestel vooral geschikt voor grafische workloads. Denk daarbij aan productontwikkelaars, architecten en andere creatieve professionals.

Bedenkingen

Wat de balans betreft, maken we ons nog één bedenking: de Quadro-kaart is geschikt voor organisaties waarin ondersteuning van Nvidia en ISV’s van levensbelang is en heeft meer grafisch geheugen aan boord dan pakweg de Nvidia GeForce RTX 2080. Heel groot is het verschil met die kaart echter niet. Voor de meeste workloads zou de GeForce-gpu volstaan, zeker gecombineerd met de professionele Studio-drivers.

HP kan argumenteren dat de Zbook geschikt is voor kritieke omgevingen waar geen foutenmarge is. In dat geval is de Quadro inderdaad de juiste kaart maar ontbreekt eigenlijk ECC-geheugen (en dus een Intel Xeon of AMD Ryzen Pro) om het plaatje compleet te maken.

Verder stellen we ons vragen bij het schermpaneel van onze testlaptop. Dat display oogt mooi met een ruim kleurbereik, maar telt slechts 1.920 x 1.080 pixels. Dat is genoeg op een ultrabook, maar op een 15,6 inch workstation met een focus op visuele workloads vinden we het wat weinig. Dat geldt des te meer omdat de batterij zo goed is dat er wel ruimte is om de extra pixels aan te sturen. Voor wie met detailmodellen werkt, zouden we een hogere resolutie aanraden. Configuraties met een 4K-scherm bestaan, onder andere met Core i9 en Nvidia Quadro T2000. De adviesprijs ligt in dat geval wel hoger (3.539 excl. btw.).

Toplaptop

Uiteindelijk gaat het wat de minpunten betreft slechts over details. Onze algemene conclusie over de HP Zbook Studio G7 (3.181 euro exc. btw) is duidelijk: dit is een steengoede laptop. In zijn DNA is deze Zbook een werkpaard met meer dan voldoende rekenkracht aan boord om erg zware workloads te ondersteunen.

lees ook

Asus ProArt Studiobook review: is uniek ook beter?

Langs buiten mag de laptop gezien worden, in tegenstelling tot de ietwat puberale voorganger. Spijtig van de ontbrekende HDMI-poort die belet dat je het toestel even snel op een tv of projector kan aansluiten, maar een dealbreaker is dat niet. De HP Zbook Studio G7 is een uitstekende workstation voor iedereen die krachtige grafisch georiënteerde workloads wil draaien op een echt mobiel toestel dat gezien mag worden.

Geteste configuratie: HP Zbook Studio G7 1J3T7EA: Intel Core i7-10850H, Nvidia Quadro RTX 4000, 32 GB DDR4 RAM, 1 TB NVMe SSD, 15,6 inch matt Full HD-scherm, Windows 10 Pro, 3.181 euro exc. btw.

.pro’s

  • Bouwkwaliteit
  • Prestaties
  • Goede koeling
  • Spectaculaire batterijduur

.contra’s

  • Beperkte schermresolutie
  • Geen HDMI

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home