HP EliteBook Ultra G1q review: twee stappen vooruit, maar ook één achteruit

HP EliteBook Ultra G1q review: twee stappen vooruit, maar ook één achteruit

De HP EliteBook Ultra G1q is een slanke, lichte, mooie en capabele kantoorlaptop. Op zowat alle meetbare vlakken is deze laptop beter dan zijn spirituele voorganger, de Dragonfly G4. Toch hebben we het gevoel dat we ook iets zijn kwijtgeraakt vergeleken met vorige generaties.

De HP EliteBook Ultra G1q is geen HP Dragonfly. Het toestel ziet er wel uit als een Dragonfly, dankzij de donkerblauwe behuizing die exclusief was voor die reeks. HP besliste echter om zijn naamgeving te stroomlijnen en komaf te maken met afzonderlijke submerken. EliteBook Ultra G1q moet een duidelijkere benaming zijn. 

ARM Inside

Dit toestel behoort in ieder geval tot de bovenkant van HP’s EliteBook-spectrum. HP kiest langs de binnenkant voor ARM en bouwt de laptop op rond de Qualcomm Snapdragon Elite X1E-78-100. Die populaire variant van de Snapdragon Elite krijgt net als de andere versies twaalf rekenkernen en is geklokt op 3,4 GHz zonder turbo.

De CPU wordt geflankeerd door 16 GB RAM en een SSD van 512 GB. Het 14 inch-scherm heeft een 16:10-beeldverhouding en is voorzien van 2.240 x 1.400 pixels. Dat is een verstandige keuze: de resolutie is hoog, maar zit onder 4K. Verder in deze review analyseren we in meer detail hoe die keuze voor een hoge beeldkwaliteit zorgt, zonder de batterij te veel te belasten.

VERNIEUWD TOETSENBORD

Laten we eerst de behuizing bepotelen. Op het eerste gezicht is deze EliteBook moeilijk te onderscheiden van een Dragonfly. De kleur is bijna identiek, de dikte gelijkaardig en het logo staat op dezelfde plek. De HP EliteBook Ultra G1q weegt wel iets meer (1.3 kg tegenover 1,2 kg). Dat komt vooral omdat HP dit toestel uit aluminium vervaardigd, terwijl de Dragonfly-reeks uit magnesium werd vervaardigd.

Klap je de laptop open, dan zie je wel meteen dat deze EliteBook een toestel uit HP’s nieuwste line-up is. De fabrikant kiest immers voor het vernieuwde toetsenbord dat we ook op andere toestellen zoals de HP OmniBook X terugvinden. De kleur van die toetsen is niet meer dezelfde als die van de behuizing, en het lettertype op de toetsen is veranderend. Weg zijn de subtiele ctrl en fn in kleine lettertjes, maak plaats voor CTRL, FN en CAPS. Zelfs individuele letters schreeuwen toetsvullend hun aanwezigheid. Smaken verschillen maar wij zijn geen fan: het geheel ziet er goedkoper uit en doet denken aan een Chromebook voor het klaslokaal.

Ook de werking van het toetsenbord is aangepast. Waar HP met vorige EliteBooks en Dragonfly’s de perfectie benaderde in typ-ervaring, gaan we er naar ons gevoel op achteruit met de EliteBook Ultra G1q. De weerstand en feedback van de toetsen is flauwer geworden en waardoor de typ-ervaring minder aangenaam is.

Ook het ruime touchpad is minder plezierig om mee te werken. Het verschil is niet zo groot, maar wanneer we vergelijken voelt iedere klik toch een stuk steviger op een oudere Dragonfly dan op deze nieuwe EliteBook Ultra G1q. De nieuwe stijl van HP kan ons noch visueel, noch kwalitatief echt bekoren. Wie fan is van een vlakkere ervaring met minder travel en feedback van de toetsen, is misschien enthousiaster.

USB-C, geen HDMI

Ook met de beschikbare poorten zet HP een stapje achteruit. Dit toestel heeft twee USB-C-aansluitingen, allebei aan de linkerkant. Vroeger vonden we nog een aansluiting aan weerskanten, wat meer flexibiliteit biedt voor het aansluiten van een oplader, een dock of een scherm. De spirituele opvolger van de Dell XPS 13 behoudt die flexibiliteit wel. HDMI is verdwenen, maar dat vinden we niet zo’n ramp in tijden van USB-C-schermen. USB-A tekent nog wel present, net als een 3,5 mm-audio-aansluiting.

Wat behuizing, touchpad en toetsenbord betreft, zijn we niet dolgelukkig. Begrijp ons niet verkeerd: alles werkt goed en voelt kwalitatief aan. Alleen heeft HP ons de vorige jaren verwent en zijn we meer gewend geraakt.

Snelle CPU

Ons enthousiasme groeit opnieuw wanneer we de laptop op de pijnbank leggen: HP is niet vergeten hoe het een snelle en efficiënte laptop moet bouwen.

Daarvan getuige eerst en vooral de CPU-prestaties. HP perst heel wat rekenkracht uit de Snapdragon Elite en laat de nochtans uitstekende Intel Lunar Lake-chips in de Samsung Galaxy Book 5 Pro en Dell Pro 14 plus met marge achter zich.

Ook de lichtere Snapdragon Plus kan niet aan de Elite tippen. De Intel Core i7-1355U in de HP Dragonfly G4 is ter vergelijking een kneusje. We merken wel op dat de individuele kern-prestaties van de Intel-chips hoger liggen dan die van de Snapdragons.

Minder spectaculair op kantoor

Wanneer we naar de prestaties in minder artificiële tests kijken, zien we de impact van die lagere individuele core-prestaties. Workloads zoals renderen van video, of het comprimeren van bestanden, maken optimaal gebruik van de rekenkracht van alle kernen. Klassiek kantoorwerk, waarbij je surft, zware spreadsheets opent en bewerkt, typt en mails checkt, maken flexibeler gebruik van de hardware. De HP EliteBook Ultra G1q scoort in die gevallen iets minder goed.

De prestaties zijn nog steeds hoog, maar Lunar Lake en zelfs de Snapdragon Plus in de HP Omnibook X leveren mooiere cijfers af. De piekprestaties van enkele kernen wegen bij dergelijke workloads zwaarder door. We merken nog op dat de Dell Pro 14 Plus voorzien is van 32 GB RAM, dus een oneerlijk voordeel heeft in de vergelijking.

Ook opslag speelt een rol in het dagelijks gebruik. De HP EliteBook Ultra G1q is goed voorzien, met een erg snelle SSD die enkel door de nieuwe Dell Pro 14 Plus wordt geëvenaard.

Op papier doet HP alles goed en in de praktijk zien we ook topscores bij de meer kunstmatige benchmarks, die helaas niet helemaal terugkomen in de meer realistische tests. Let wel: benchmarks zijn fijn om te vergelijken, maar alle laptops in deze tests zijn razendsnel. In dagelijks gebruik voelt ook deze HP EliteBook Ultra G1q heel responsief aan.

Superbatterij

HP scoort beter wat de batterij betreft. De fabrikant propt 59 Wh in de 14 inch-behuizing en slaagt er zo in om meer dan achttien uur autonomie mogelijk te maken. Dat is een stuk meer dan de Lunar Lake-laptops en zelfs de Omnibook X, die nochtans een zuinigere processor combineert met een even grote batterij.

De HP EliteBook Ultra G1q gaat enorm lang mee. Een werkdag zonder stopcontact is geen enkel probleem, ook niet wanneer je zwaarder werk aan de laptop toevertrouwt. De HP EliteBookUltra G1q heeft zowat de beste conditie van alle laptops die we recent onderzochten.

Krijg je de batterij toch plat, dan duurt bijtanken niet zo lang, maar wel langer dan HP beweert. Op de website staat dat de laptop in een halfuur halfvol is, maar bij ons duurt het 47 minuten om de tank tot halverwege bij te vullen.

Dell toont demonstreert hier wat echt snelladen betekent. De 55 Wh-batterij van de Dell Pro 14 Plus laadt dubbel zo snel op, met eenzelfde meegeleverde 65 W-lader.

Slimme resolutie, matige afstelling

De lange batterijduur heeft HP deels te danken aan het 14 inch-aanraakscherm, dat voorzien is van een resolutie tussen 4K en FHD (2.240 x 1.400 pixels). Dat is een goed compromis: minder pixels vergen minder stroom, maar de resolutie is nog steeds hoger dan die van de Dell Pro 14 Plus en zorgt voor haarfijn beeld.

Het contrastrijke IPS-scherm toont mooie contrasten en diepe kleuren. Zwart is bijna absoluut, en met het blote oog nauwelijks te onderscheiden van oled-zwart. Dat heeft helaas een keerzijde: de witbalans is niet goed afgesteld. We meten met een DeltaE van 8,2 een stevige kleurafwijking, vooral wat de weergave van wit betreft. Voor grafische professionals is die afwijking toch aan de hoge kant. De helderheid is dan weer heel beperkt met amper 274 cd/m². Dat zal je parten spelen in zonnige omstandigheden.

Beeld en geluid

HP stopt een 5 MP-webcam bovenaan de EliteBook Ultra G1q. Die is voorzien van infraroodsensor voor Windows Hello. Tijdens onze videovergaderingen komen we goed in beeld, ook in iets minder goed belichte situaties.

Het geluid is eveneens van de bovenste plank: via de ingebouwde microfoons klinken we helder en verstaanbaar voor de tegenpartij. Omgevingsgeluid wordt netjes weggefilterd. Omgekeerd volstaan de luidsprekers om onze gesprekspartners goed te verstaan.

De NPU: voorlopig irrelevant

Tot slot moeten we helaas nog de NPU vermelden. HP hamert net als alle andere laptopfabrikanten op het belang van AI in deze laptop, al is dat opnieuw bijzonder matig. De NPU zit erbij voor spek en bonen: achtergrondvervaging tijdens een videocall en live ondertiteling maken een beetje gebruik van de ingebakken AI-accelerator, maar verder ben je er weinig mee.

lees ook

Dell Pro 13 Premium review: op-en-top professioneel

HP voorziet deze laptop van AI Companion, maar na meer dan een jaar van zogenaamde AI-pc’s is die nog steeds in bèta. Op dit moment werkt AI Companion vrijwel integraal via de cloud: zonder internetverbinding doet de app niets, en de generatieve AI-assistent geeft zelf aan dat de NPU geen impact heeft op de prestaties.

Dat heeft te maken met regelgeving, horen we bij HP. Het is wel degelijk de bedoeling dat de AI Companion met een lokaal AI-model gaat werken, en daarvoor is een NPU (of GPU) essentieel. In de VS lopen de tests al, maar voor Europa moet er nog één en ander uitgeklaard worden. HP hoopt rond de zomer de sprong naar lokale AI te maken, en alleszins niet later dan begin 2026.

Op het moment van deze review, missen we in ieder geval lokale meerwaarde en is de AI Companion meer een cloud-tool dan een extensie van deze laptop. Bijgevolg is de relevantie van de NPU ook beperkt.

Genuanceerd verdict

Alles samengenomen verdient de HP EliteBook Ultra G1q een genuanceerd verdict. Deze nieuwe EliteBook is zonder meer een stap vooruit voor HP. Het toestel toont een duidelijke evolutie en bouwt verder op eerdere expertise.

Visueel ziet het er netjes uit en de bouwkwaliteit is voelbaar hoog. We hebben bedenkingen bij de richting die HP uit wil met het toetsenbord, maar persoonlijke voorkeur speelt daarbij onbetwistbaar een rol. De poortverdeling is niet perfect, maar dat is niets meer dan een klein detail.

Op het vlak van prestaties omarmt HP de ARM-chip van Qualcomm, met hoge prestaties in artificiële tests. In meer representatieve benchmarks voor kantoorwerk is de HP EliteBook Ultra G1q geen kampioen meer, maar bij dagelijks gebruik merken we nog steeds dat deze laptop snel en responsief is.

De batterij is een absolute sterkte en één van de belangrijkste troeven van deze laptop, al kan opladen sneller en halen we in onze tests de cijfers die HP vooropstelt niet. Tot slot is het scherm mooi en scherp met een goed gekozen resolutie, maar missen we helderheid en een nauwkeurige afstelling.

lees ook

HP EliteBook Ultra G1q review: twee stappen vooruit, maar ook één achteruit

De HP EliteBook Ultra G1q is een heel goede laptop die uitstekend gebruik maakt van de ARM Qualcomm Snapdragon X Elite, maar HP maakt foutjes. Vergeleken met de Dragonfly-reeks waarop dit toestel langs buiten zo hard lijkt, zien we naast vooruitgang toch ook enkele nieuwe pijnpuntjes.

Zoek je een mooi, stevig en betrouwbaar toestel met een fenomenale batterijduur, dan ben je hier aan het juiste adres. Heb je nog andere prioriteiten, zoals de typ-ervaring van het toetsenbord, of nauwkeurigheid en helderheid van het scherm, dan zijn we iets terughoudender om deze laptop aan te raden. Het verschil met de aanzienlijk goedkopere HP Omnibook X is immers niet zo groot.

Geteste configuratie: HP EliteBook Ultra G1q A26TLEA – Qualcomm Snapdragon X1E-78-100, 16 GB RAM, 512 GB SSD, 14 inch glossy aanraakscherm (IPS – 2.240 x 1.400), Windows 11 Pro – 1.710 euro excl. btw.

.pro’s

  • Bouwkwaliteit
  • Fenomenale batterijduur
  • Hoge multicore-prestaties
  • Slimme schermresolutie

.contra’s

  • Beperkte schermhelderheid en nauwkeurigheid
  • Topprestaties minder merkbaar bij kantoorworkloads
  • Minder aangenaam toetsenbord dan vorige generaties
  • Overdreven AI-hype