HP zet met de nieuwste editie van zijn Surface-geïnspireerde convertible, de HP Elite x2 G3, opnieuw een steengoed toestel in de markt. Het legt al de juiste accenten voor zakelijk gebruik.
Revolutionair is de HP Elite x2 G3 intussen niet meer. Microsoft Surface geïnspireerde tablets met afneembaar toetsenbord zijn geen zeldzaamheid. Deze derde generatie van de Elite x2 voegt geen ongeziene nieuwigheden toe. Toch is de G3 een absolute verbetering op zijn voorganger, en is het bovendien één van de best mogelijke keuzes voor werknemers die een uitermate mobiel maar vrijwel compromisloos toestel nodig hebben.
Techzine ging aan de slag met een Elite x2 gebouwd rond een Intel Core i5-8350U vPro-cpu. De laptop heeft verder 8 GB aan RAM aan boord, samen met 256 GB aan interne NVMe SSD-opslag. Dat is volgens ons de meest gebalanceerde en daarom interessantste configuratie, al is het toestel ook beschikbaar met Core i3 en Core i7. Onze laptop draait Windows 10 Pro. We hebben Windows naar de meest recente versie geüpdatet voor de start van de review.
Helder scherm
Het scherm telt 3.000 x 2.000 pixels en meet 13 inch. Dat is meteen al een vernieuwing tegenover de vorige Elite x2, die een 12 inch-scherm heeft in een chassis dat zelfs iets groter is dan dat van deze X2. De bezels zijn met andere woorden een stuk kleiner, al kunnen we hier niet spreken van een edge to edge-ervaring.
Het scherm is verder mooi en helder, met een maximale schermhelderheid van 435 cd/m². Dat is in principe voldoende om ook op zonnige dagen vlot van het display gebruik te maken, maar het is een stuk minder dan bijvoorbeeld de Huawei MateBook X Pro die met zijn 560 cd/m² de absolute kampioen is.
De 3:2-aspectratio is populair in dit type toestel, en is ook hier een goede keuze. De schermverhouding is dezelfde als die van de vorige Elite, maar dit toestel heeft meer pixels om het tegemoet te komen aan het grotere schermoppervlak. Het mag voor zich spreken dat het display haarscherp oogt, en een plezier is om op te lezen en te typen.
De x2 heeft optioneel HP’s Sureview-privacyscherm aan boord dat de kijkhoek verkleind om pottenkijkers tegen te gaan. De technologie is niet aanwezig op deze reviewsample en het resultaat verschilt van scherm tot scherm, zodat we geen uitspraken durven doen over de implementatie ervan.
Aan de slag met de pen
De HP Elite x2 G3 heeft vanzelfsprekend een aanraakscherm, wat het toestel compatibel maakt met Windows Ink. HP levert daartoe een pennetje mee in de doos. De HP Active Pen G2 laad je op via USB C en verbind je via Bluetooth. Die verbinding tot stand brengen was met ons testmodel iets moeilijker dan zou moeten. Een behulpzame wizard verschijnt meteen bij de initialisatie van de x2, maar uiteindelijk kregen we de pen pas aan te praat door ze tegen het scherm te tikken, iets waar de wizard niets van zegt, maar waar we hier en daar online melding van vonden.
Zodra je de pen verbonden hebt, werkt ze uitstekend. Drie configureerbare knoppen geven je bovendien flexibele functionaliteit, wat handig is om snel te browsen, iets te schetsen of een screenshot te annoteren. Je bewaart het pennetje door het in een lus aan het toetsenbord te schuiven: een lowtech-oplossing die naar ons gevoel superieur is aan een magneet, aangezien de pen zo ook in een rommelige laptoptas goed blijft zitten.
Uitstekende typ-ervaring
Het (eveneens meegeleverde) toetsenbord is opnieuw fantastisch. Het is dun maar robuust en biedt voldoende feedback bij het typen. Het moet in onze ogen nauwelijks onderdoen voor het toetsenbord van een ‘echte’ laptop. De toetsen zijn bovendien verlicht. Het touchpad is noodgedwongen klein maar responsief, en ondersteunt de gestures van Windows.
Je verbindt het toetsenbord met de x2 via een magnetische connector. Vervolgens klikt het ook magnetisch vast tegen de voorzijde van het scherm, waardoor het een beetje omhoog komt wat aangenamere typt. Dat systeem, intussen standaard bij dergelijke convertibles, maakt bovendien dat het toetsenbord niet te veel wiebelt wanneer je de x2 op je schoot wil gebruiken. In combinatie met de flexibele kickstand gaat dat overigens perfect.
Aansluitingen
De HP Elite x2 G3 zelf is voorzien van drie USB type-C-poorten aan de rechterzijde. Opladen gaat via alle drie. Thunderbolt wordt voorzien op twee van de drie poorten, één ondersteunt enkel DisplayPort (en dus geen Thunderbolt, andersom ondersteunen de twee Thunderbolt-poorten wel DisplayPort).
Lees dit: Thunderbolt 3, USB-C en monitors: wat zijn de valkuilen?
Een 3,5 mm-aansluiting tekent links present. De Elite x2 heeft optioneel plaats voor een nanosimkaart, maar die 4G-optie ontbreekt in ons testtoestel. Gezien de mobiliteit die de x2 biedt, is die functie voor mensen die veel onderweg zijn wel een absolute meerwaarde.
USB type-A zit niet meer op het toestel: na twee Elite x2-generaties met de poort, maakt HP er met dit toestel komaf mee. USB Type C is intussen best populair, maar het blijft handig om een klassieke poort ter beschikking te hebben: een klein gemis dus.
Camera en mobiliteit
Vooraan heeft de laptop een 5MP-camera, geflankeerd door een infraroodcamera. Die combinatie maakt ontgrendeling met gezichtsherkenning via Windows Hello mogelijk. Achteraan zit een 8 MP-camera, die dan weer handig is voor mensen die op de baan werken, en snel een foto van iets nodig hebben om in een rapport te verwerken of naar het hoofdkantoor terug te koppelen.
Het geheel weegt net iets minder dan één kilogram zonder toetsenbord, en net iets meer met (afhankelijk van de configuratie). De Elite x2 is hoe dan ook erg compact en draagbaar, en is licht genoeg om zonder twijfel overal mee naartoe te nemen. HP voorziet uitgebreide docking-mogelijkheden via de USB-C-aansluiting.
Wat met de prestaties?
Ook op de prestaties is weinig aan te merken. Het is al lang niet meer verrassend om een volwaardige Core-processor in een klein chassis te zien. HP krijgt de cpu hier best goed gekoeld, al betaal je wel een klein beetje in prestaties voor de compacte vormfactor. Na een korte boost op turbofrequentie 2,62 GHz zakt de kloksnelheid meteen naar 1,8 GHz, waar de geadverteerde standaard eigenlijk 1,9 GHz is.
In de praktijk is dat verschil nauwelijks merkbaar, het is veel belangrijker dat de laptop best stil blijft, zelfs onder zware thermisch last. Dat staat in contrast met andere slanke toestellen zoals de Elitebook x360, eveneens van HP, waar de koeling soms klinkt als een wasmachine op volle toeren.
Bijgevolg kan je de HP Elite x2 G3 inzetten zoals iedere andere laptop met 8 GB aan RAM en quadcore Core i5 met ‘U’-designatie: de processor is ruim capabel genoeg voor kantoorwerk en lichte foto- en videobewerking. Ook de iets lijvigere spreadsheet zal vlot draaien, en je kan meer dan voldoende tabs openzetten in je favoriete browser. Dat is een immens verschil met de Elite x2 van de eerste generatie. Die draaide nog op Core m-cpu’s, en loopt helemaal vast wanneer Windows beslist dat het tijd is om een update binnen te halen.
Handig en sterk
De HP Elite x2 G3 vinden we dan ook een toptoestel dat perfect is voor wie geregeld onderweg is. Zeker wie veel op zijn laptop moet lezen heeft baat aan de tablet-vormfactor, al gebruikten wij het toestel 90 procent van de tijd als compacte en lichte laptop.
De laptop hoort thuis in de Elite line-up van HP, wat betekent dat hij volledig op de professionele markt is gericht. Concreet is het toestel daarom extra sterk: doe het niet opzettelijk, maar in principe mag je de x2 van je bureau op de grond duwen zonder dat daar problemen van komen. IT kan de laptop ook zelf repareren. Met een handvol tools vijs je het ding open en kan je aan de binnenkant. Dat is uitzonderlijk in een tijdperk waarin de meeste fabrikanten hun dunnen en lichte toestellen dichtlijmen.
Matige software
Voorts voorziet de laptopbouwer je van de nodige eigen software. Hoe nuttig die is, varieert. Zo kwam ons toestel met een app die HP Workwise heet. In een poging om die te testen, werden we door een wizard naar een update in de Windows Store geleid. Daar ontdekten we dat de ondersteuning was afgelopen is. Volgens HP zal de app niet meer geïnstalleerd staan in toekomstige modellen.
We verwijderden de app, en zorgden vervolgens voor een uitgebreide update van alle drivers en andere software via de HP Softpaq Manager. Dat liep vlot, behalve dan dat die er op stond om de oude versie van de niet compatibele app opnieuw te installeren. Een schoonheidsfoutje dat geen afbreuk doet aan de functionaliteit van de laptop, maar een jammere zaak op een zakelijk toestel als dit.
Workwise is trouwens niet de enige HP-software die te maken heeft met schoonheidsfoutjes. Zo gaf Sure Click permanent meldingen dat een initialisatie nodig was. Iets dat zelfs na manueel klikken niet gebeurde. Na een week verdwenen de meldingen vanzelf. Opnieuw geen ramp, maar een verbeterpuntje voor HP.
Veilig, met kanttekening
Nuttiger is de HP Client Security-app, die een overzichtelijk dashboard biedt waarmee je het toestel nog extra beveiligd. Wat we dan weer niet begrijpen is waarom HP er op staat dat je een herstelfunctie aanmaakt voor wanneer je je wachtwoord vergeet. Daar is op zich niets mis mee, maar de functie werkt aan de hand van drie vrij te kiezen persoonlijke vragen zoals ‘In welke plaats bent u geboren’ en ‘Wie was u eerste werkgever’. Een would-be hacker hoeft maar naar het publieke LinkedIn-profiel van zijn doelwit te kijken om op die laatste vraag het antwoord te kennen. Je hoeft SpareKey gelukkig niet te gebruiken.
Andere nuttigere functies zorgen er voor dat je niet zomaar een USB-stick in de laptop kan steken (Just In Time Authentication), en een geïntegreerde wachtwoordmanager. Client Security werkt niet alleen met een wachtwoord of pincode, maar ook met de vingerafdruksensor achteraan op de x2.
De software-ervaring staat dus al bij al toch een beetje haaks op de fantastische hardware. Niets is een dealbreker, maar we blijven achter met het gevoel dat HP beter moet kunnen en teveel zijn eigen tools wil opleggen.
Autonomie
De batterij tot slot presteert zoals je mag verwachten van wat in essentie een tablet is. Op onze lichtste test houdt het toestel het net geen negen uur en half uit, wat niet slecht is maar wel minder dan traditionele clamshell-laptops. In een realistischer scenario, waarbij we non stop kantoorwerk, lichte foto- en videobewerking en videocallen simuleren, kan je net ongeveer vier uur en half uur zonder stopcontact. Wie een hele dag op pad is, mag zijn lader dus niet vergeten.
Ondanks enkele spijtige missers in de software terzijde durven we zonder meer stellen dat de EliteBook x2 G3 een geweldig toestel is. HP bouwt verder op de sterktes van zijn voorgangers met een intussen bijna geperfectioneerd design. We raden deze laptop zonder schroom aan voor iedere werkomgeving waarin mobiliteit belangrijk is en de workloads niet veel verder gaan wat je op een doorsnee kantoor verwacht.
Beschikbaar vanaf 1.873 euro excl. BTW. Getest: HP Elite x2 G3 (2TS85EA), Intel Core i5-8350U, 8 GB RAM, Intel UHD Graphics 620, 256 GB NVMe SSD, 13 inch (3.000 x 2.000) glanzend aanraakscherm, Windows 10 Pro
.pro’s
- Compact en licht
- Uitstekend toetsenbord
- Mooie prestaties met stille koeling
- USB C-aansluitingen
- Optionele simkaart
.contra’s
- Onverzorgde software
- Geen klassieke USB-poort
- Middelmatige batterijduur