De Google Pixel 9 verschijnt dit jaar in verschillende afmetingen. Is de Pixel 9 jouw maat, of kies je beter voor XL? De grootte van een smartphone zegt lang niet alles.
Na de officiële introductie van de Pixel-telefoons in België een jaar geleden, breidt Google dit jaar zijn assortiment verder uit. In de zomer lanceerde het maar liefst vier nieuwe smartphones. Naast de vaste Pixel 9 en Pixel 9 Pro, zijn de nieuwste toevoegingen een ‘XL’-model en de vouwbare Pixel Fold.
In deze review nemen we twee toestellen onder de loep, de Pixel 9 en de Pixel 9 Pro XL. Het XL-model moet van alles wat de Pixel 9 heeft een beetje meer hebben, en bijgevolg betaal je voor dit toestel ook wat meer (1199 euro vs 899 euro, incl. btw). Is groter ook beter?
Twee maten, twee gewichten
Wie een Google Pixel 9 wil kopen, moet kiezen tussen twee formaten. De Pixel 9 en de Pixel 9 Pro hebben een 6,3 inch scherm. De Pixel 9 Pro is met een schermdiagonaal van 6,8 inch de vreemde eend.
De Google Pixel 9 is opnieuw met een tiende inch gegroeid ten opzichte van de Pixel 8. Dat vinden we een beetje spijtig, want we waren net fan van het compacte formaat van de vorige generaties. Het maakte de Pixel het beste alternatief voor de Samsung Galaxy S-telefoons. De Pixel 9 kunnen we nog net compact noemen, maar dan mag de groeispurt stilaan wel ophouden.
De Pixel 9 Pro XL lijkt nieuw, maar is het eigenlijk niet. Dit toestel heeft dezelfde afmetingen als de Pixel 8 Pro. Google kiest er dit jaar voor om twee Pro-modellen op de markt te brengen. Waarom dat nodig was, zal enkel Google weten.
Extra large scherm
De beeldspecificaties van de Pixel 9 zijn status quo gebleven. Veel had Google niet te veranderen, want de verversingsgraad werd een jaar geleden al opgetrokken naar 120 Hz. Dynamisch verversen kan nu wel tussen 1 Hz en 120 Hz. Een paar extra pixels zijn toegevoegd aan het scherm (1.080 x 2.424), maar dat zal niet tot een zichtbaar verschil in de beeldkwaliteit zorgen.
Het meest zichtbare verschil tussen de Pixel 9 en de XL-variant is natuurlijk het grotere scherm van de Pixel 9 Pro XL. Het 6,8 inch scherm is ideaal voor mediaconsumptie en verleent zich daar in onze ervaring beter voor dan het scherm van de Pixel Fold. Een groter scherm betekent hier ook een hogere beeldkwaliteit van 1.344 x 2.992 pixels, de hoogste van de vier Pixel 9-modellen.
Google heeft ook de helderheid van de Pro-modellen aanzienlijk opgetrokken. Er wordt een piekhelderheid van 3.000 nits geclaimd: in onze tests komen we niet boven de 2.000 nits uit. De Pixel 9 haalt een lagere piek van 1.325 nits in onze tests. Ook dat is ruim genoeg voor goede leesbaarheid op een zonnige dag.
Processor van eigen makelij
Het binnenwerk van de Pixel 9 en de Pixel 9 Pro XL is identiek. Google kiest net zoals de vorige jaren voor een huisgemaakte Tensor G4-processor. De Pro XL wordt voorzien van 16 GB RAM, de gewone Pixel 12 GB RAM. De opslag kan geconfigureerd worden van 128 GB tot 1 TB voor de Pixel Pro 9 XL, niet uitbreidbaar.
De Tensor-processor is geen spurtbom en dat blijkt ook in de vergelijking met andere merken. Xiaomi en Samsung hoeven hun topmodellen niet eens te selecteren om ook de Pixel 9 Pro XL ver achter zich te laten. Google’s processor heeft duidelijk niet de ruwe rekenkracht van de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3.
Simuleren we op niveau van meer dagelijkse toepassingen zoals webbrowsing, dan zien we dat de verschillen minder uitgesproken zijn in het nadeel van Google. In dagelijks gebruik houdt de Tensor G4 zich dan ook vlot staande en zal je een Pixel 9 nauwelijks op haperingen kunnen betrappen.
Bij de grafische capaciteiten van de Pixel 9-telefoons zijn meer vraagtekens te plaatsen. Opnieuw zijn de verschillen met de Samsung S24 en de GPU-monsters Xiaomi 14 en OnePlus 12 frappant. Een eenvoudig spelletje lukt zonder morren, maar wie al eens graag een 3D-game speelt, zal merken dat de Pixel 9 Pro XL voor zijn prijskaartje geen topprestaties aflevert.
Verrassende batterijkampioen
Op papier zou de Google Pro XL moeten excelleren in batterijduur. De grote afmetingen van het toestel maken een flinke 5.060 mAh-batterij mogelijk. Met gebruik van de Extreme batterijbesparingsmodus kan je één batterijlading tot voorbij honderd uur trekken, beweert Google. De Pixel 6 komt met een 4.700 mAh-batterij.
De grootte van de batterij zegt echter niet alles over de feitelijke batterijduur. Het is net de kleinste van de Pixel 9-familie die excelleert in de batterijtests. Niet alleen binnen de eigen familie is de Pixel 9 een verrassende batterijkampioen. Het toestel zet zelfs de strafste scores neer van alle smartphones die we dit jaar getest hebben.
Zelfs toptoestellen als de Samsung Galaxy S24 Ultra zouden hun meerdere moeten herkennen in de Pixel 9. Een straffe prestatie voor een ‘kleine’ smartphone.
Oplaadtrauma
Hier stopt het goede nieuws, want opladen is wederom een treurmars voor de Pixel 9. De Pro XL heeft een hoger laadvermogen mee dan de Pixel 9. Dit helpt de Pro XL om iets sneller bij te laden naar 50 procent, maar na vijftig procent gaat het tergend traag. Bijna een uur moeten wachten om aan tachtig procent te komen, is dit op prijsniveau onacceptabel.
In de aankondiging beloofde Google nochtans een oplaadcapaciteit van 45 W. Dat zou nog steeds een stuk trager zijn dan Xiaomi en OnePlus, maar daarmee zou je toch betere laadtijden krijgen. Die belofte is niet meer dan misplaatste marketing.
Eerst en vooral dien je al een lader van de fabrikant aan te kopen (34,99 euro) en bovendien zou je daar niets mee zijn als je een Pixel 9 hebt gekocht. Enkel de Pixel Pro XL geraakt aan 45 W, de Pixel 9 is begrensd op 27 W. Spendeer je geld dus vooral niet aan een Google-oplader. Als je er al winst mee boekt, dan is die verwaarloosbaar. Foei Google.
Specialiteit van het huis
Fotografie is al sinds de eerste generatie een uithangbord van de Pixel-telefoons en ook voor de negende generatie trekt Google alle registers weer open. De Pixel 9 en Pixel 9 Pro XL delen twee camera’s: een 50 MP hoofdcamera (f/1.7), bijgestaan door een 48 MP breedhoekcamera (f/1.7, 123°). Voor het nemen van selfies heb je bij de Pixel 9 Pro XL een 42 MP camera, de Pixel 9 moet het daar met een 10,5 MP camera stellen.
De camera’s passen pixel bining toe om standaard plaatjes aan een resolutie van 12,5 MP te schieten. Je kan dit uitzetten om de volledige resolutie te ontgrendelen, maar dit heeft zelden ook een effectieve meerwaarde. Dat komt omdat de standaard fotokwaliteit al zeer hoog ligt. De kleur is op sommige plaatjes niet zo fel, maar we verkiezen een meer realistische weergave boven overijverige algoritmen die je foto’s in een kleurboek veranderen.
Onderstaande fotoreeks toont foto’s genomen met de hoofd- en breedhoekcamera van beide toestellen. Omdat de camera’s identiek zijn, zal je maar weinig verschillen kunnen opmerken tussen de Pixel 9 en de Pro XL (klik op de foto voor de hi-res versie):
Dankzij de grote sensor kan de hoofdcamera veel licht binnen laten. Dat heeft zowel overdag, maar vooral ’s avonds voordelen. De scherpte blijft goed behouden, zonder dat je een overmatig kunstmatig belichtingseffect krijgt.
Een groothoekcamera loopt er bij veel toestellen voor spek en bonen bij, maar dat is hier niet het geval. De kwaliteit van de groothoekcamera ligt zeer dicht bij de hoofdcamera en ook ’s avonds houdt de camera zich goed staande. Toch zijn er maar weinig situaties waarin we de groothoekcamera nodig hadden. De hoofdcamera maakt een grote kijkhoek mogelijk. Hoge gebouwen krijg je zelfs in verticale stand volledig in beeld met de hoofdcamera, wat ook natuurlijke resultaten oplevert dan wanneer je ze met een groothoekcamera op beeld ‘propt’.
Er zijn ook tal van leuke features om je foto’s zowel tijdens als na het nemen ervan op te vrolijken. Sta je als fotograaf nooit mee op groepsfoto’s? Dan kan je met Add me-meerdere foto’s laten nemen door verschillende fotografen. Met hulp van AI worden foto’s samengevoegd tot een groepsfoto waar iedereen opstaat.
Zoom zoom zoom
De Pixel 9 Pro-modellen krijgen nog een extra camera ter beschikking: een 50 MP telefotocamera voor close-ups. De camera heeft een optisch zoombereik van 5x en je kan tot 30x digitaal inzoomen. Deze camera moet één van de voornaamste verkoopargumenten voor de Pixel 9 Pro (XL) zijn. Ter vergelijking: de Pixel 9 heeft geen optische zoom en het digitale zoombereik is begrensd op 8x.
Met de Pixel 9 Pro kan je logischerwijs dan ook van een veel grotere afstand objecten voor je lens halen en de scherpte blijft langer behouden. De camera schuttert niet wanneer je ver inzoomt. Zelfs aan de maximale zoom blijven objecten goed zichtbaar, al zie je wel een te verwachten verschil in de belichting. Bij avondval is een handig geplaatste lantaarnpaal geen overbodige luxe. Op donkere plekken merk je sneller ‘korrels’ op bij het inzoomen.
De Pixel 9 krijgt ook een eervolle vermelding. Ondanks dat het geen toegewijde zoomcamera heeft, zijn we toch aangenaam verrast over de zoomcapaciteiten van het toestel. Het digitale zoombereik laat je al toe aardig dicht te komen en we zien nauwelijks tot geen kwaliteitsverlies. Het doet ons afvragen of je de chique telefotocamera van de Pixel 9 Pro XL écht nodig hebt.
We hebben dit jaar een spectaculaire sprong gezien in de kwaliteit van telefotocamera’s. Onder meer de Samsung Galaxy S24 Ultra, OnePlus 12 en Xiaomi 14 Ultra hebben de lat zeer hoog gelegd. Dit maakt het moeilijk om objectief te beoordelen welke smartphone dit nu het beste doet. We laten je dan ook graag zelf oordelen in bovenstaande reeks.
Vaarwel Google Assistent, hallo Gemini
Google houdt zich niet in met het integreren van AI-fucties in zijn nieuwe smartphones. Gemini is overal te vinden op de Pixel 9-toestellen. Gemini is de opvolger van wijlen Google Assistant, die in alle stilte verdwenen is. Je wekt de assistent nog steeds wel op dezelfde manier, door op de startknop te duwen of Hey Google in de microfoon in te spreken.
Gemini kan veel meer dan je het weer of een slechte mop vertellen. Google verkoopt Gemini graag als een hulpje dat je altijd kan oproepen. Gemini kan je onder andere op basis van een foto die je net genomen hebt meer vertellen over je omgeving, webpagina’s voor je samenvatten of op zoek gaan naar gerichte informatie in je mailbox. Wat Google voor ogen heeft met Gemini op je telefoon, is zeer gelijkaardig aan Apple Intelligence.
Veel functies zitten echter achter een betalend abonnement op Gemini en/of Google Workspace. Voor Pixel 9 Pro-eigenaars geeft Google een extraatje en kan je één jaar gratis Gemini Advanced gebruiken. Dit aanbod is niet geldig op de Pixel 9.
Te vroeg voor Android 15
Google is naast smartphoneproducent natuurlijk ook het bedrijf achter Android. Zo krijg je op Pixel-toestellen de zuivere Android-ervaring, zoals die door Google bedoeld is. Je krijgt als Pixel-eigenaar ook voorrang als een nieuwe Android-versie klaar is. Normaal gaan de lancering van de nieuwe Pixel-telefoons en de nieuwe Android hand in hand, maar dat is dit jaar anders.
Google lanceerde de Pixel 9-reeks al in augustus, terwijl Android 15 net uit de oven gehaald is. De update zal nu pas naar je toestel beginnen uitrollen. Dit maakte de belofte van zeven Android-updates minder krachtig, want één update ben je dus al meteen kwijt aan Android 15.
Conclusie: groter is niet per sé beter
De Pixel-toestellen behoren ook dit jaar weer tot de absolute top in de smartphonemarkt. De sterke punten van de vorige jaren worden weer goed uitgespeeld, zoals de compacte vormfactor van het basismodel en de camera’s. Jammer dat ook de vaste minpuntjes weer terugkomen, denk aan het trage opladen.
In deze review vellen we niet alleen een oordeel over de toestellen op zichzelf, maar ook welke Pixel ons favoriete model is. De reeks is dit jaar aan de dure kant, want ook de prijs van de basisversie stijgt met honderd euro. De Pixel 9 biedt voor ons de complete ervaring, waardoor de meeste gebruikers aan dit toestel meer dan voldoende zullen hebben. Groter en duurder is niet per sé beter.
De Google Pixel 9 is verkrijgbaar in zwart, wit, roze en groen. De basisversie met 12 GB RAM en 128 GB opslag kost 899 euro. De Google Pixel 9 Pro XL is verkrijgbaar in het zwart, wit, grijs of roze en kost 1.199 euro voor de basisversie met 16 GB RAM en 128 GB opslag. Prijzen zijn inclusief btw.
.pro’s
- Compacte vorm Pixel 9
- Kwalitatief scherm
- Geweldige camera’s
- Uitstekende batterijduur
- Toegang tot Gemini Advanced met Pixel 9 Pro XL
.contra’s
- Zwakkere processor
- Traag laden
- Geen Android 15 bij lancering
- Hoge(re) prijs
Android-updatebeleid: Google garandeert dat de Pixel 9-toestellen minstens zeven jaar security-updates ontvangen en zeven jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 2 september 2024 met Android 14.