Review: Yamaha MusicCast multiroom-speakers

Vorig jaar heeft Yamaha met een grootse show in Milaan haar nieuwe MusicCast producten aan de internationale vakpers en haar dealers gepresenteerd. Nu is MusicCast niet zomaar een leuke feature, het is een rode lijn die beantwoord aan de innovatieve visie van de fabrikant en de producten eromheen zijn hiermee eerder feature van MusicCast dan andersom. Het unieke van het MusicCast concept is namelijk dat het niet beperkt is tot multiroom muziekweergave, maar dat het wordt geïmplementeerd in haar gehele audiosegment, zich reeds heeft uitbreid naar de Yamaha instrumententak en dat het waarschijnlijk niet lang op zich laat wachten tot Yamaha motors hier eveneens van gaat profiteren. Al hebben we geen idee in welke vorm dit zal zijn.

Met name de implementatie van MusicCast technologie in de “Disklavier” piano’s van Yamaha baart opzien. Als u in het bezit bent van zo’n “Disklavier” piano kan deze, met de juiste content, als extra kanaal meespelen in de MusicCast omgeving. Een live concert van Elton John beluisteren? De piano speelt de pianolijn van de artiest 100% accuraat in uw huiskamer mee. De resterende MusicCast-producten vullen de overige muziekbeleving in. Wij redacteuren zijn wel wat gewend, maar de prestatie die Yamaha hiermee neerzet geeft ons telkens weer kippenvel.

Yamaha heeft ondertussen een breed productassortiment beschikbaar waarbij er voor elke ruimte in huis of op kantoor wel een passende MusicCast-oplossing beschikbaar is. Op de redactie ontvangen we een viertal MusicCast speakers met verschillende uitstraling en functionaliteit.

Bij de tijd

De ISX-80 en de ISX-18D zijn een combinatie van een klok en speaker verpakt in een strak vormgegeven ‘foto’ lijstje. De ISX-80 is een stereo speaker, de ISX-18D is een mono variant. De afwerking van beide ‘Restio’ producten is, zoals we van Yamaha gewend zijn, van hoog niveau. De ISX-18D is verkrijgbaar in het zwart en wit, de ISX-80 is tevens leverbaar in het zwart met paarse accenten. Aan de bovenzijde van beide Restio producten vinden we een zestal buttons voor stand-by en het verbinden met het netwerk, keuze van de muziekbron, volume, radio presets en alarm. Bovendien zijn er twee kleine status-LED’s voor (bi directionele) Bluetooth of Wi-Fi.

Aan weerszijde van de behuizing van de ISX-80 vinden we twee afdekklepjes. De rechter verbergt een FM-antenneaansluiting, de linker een AUX-aansluiting, een aansluiting voor de netspanningsadapter en een schakelaartje om de klokfunctie aan en uit te schakelen. Verder vinden we aan de linkerzijde een smalle gleuf in de metalen lijst waarachter de Wi-Fi antenne is geplaatst. De gehele unit is eenvoudig aan de muur te bevestigen en eventuele kabels kunnen netjes via de verticale uitsparingen achter op de behuizing worden weggeleid. Wil je de unit liever op een kastje zetten? Hiervoor levert Yamaha een metalen pootje mee. Deze kan achter in de behuizing worden geschroefd zodat de ISX-80 in een oogwenk staat opgesteld. De ISX-80 wordt standaard geleverd met een infrarood afstandsbediening, waarbij de meest basale functies snel kunnen worden bediend naast het gebruik van de MusicCast app.

De ISX-18D is bij uitstek geschikt om ook als wekker, of als klok op het bureau te worden gebruikt. De 18D heeft naast een FM-tuner tevens een DAB+ tuner aan boord. De antenneaansluiting hiervoor is geplaatst aan de onderzijde van de behuizing. Hier vinden we eveneens een RJ45 aansluiting om de ISX-18D middels een netwerkkabel aan het (thuis)netwerk te koppelen. Deze bekabelde netwerkoptie is bij de grotere ISX-80 niet voorhanden.

Naast de Restio-producten ontvangen we tevens een tweetal monospeakers voorzien van Bluetooth, Wi-Fi en een RJ45 netwerkaansluiting; de WX-010 en de WX-030. Deze zijn verkrijgbaar in een witte of zwarte uitvoering. De WX-030 speakers zijn belangrijke producten binnen de Yamaha MusicCast productlijn. Wanneer je namelijk in het bezit bent van twee van deze WX-030 (of WX-010) speakers, dan kun je deze met een simpele handeling als stereospeakers gebruiken. Hoe dit in zijn werk gaat zullen we zo verklappen.

MusicCast app

De installatie en de feitelijke bediening vindt plaats via de MusicCast-app. Deze is geheel kosteloos uit de app store te downloaden. Wij maken gebruik van de MusicCast app voor iOS en Android. We hebben de app geïnstalleerd op zowel een iPad, iPhone en Sony Xperia Z3. Ongeacht het gekozen platform of device draait de MusicCast app voortreffelijk en vooral heel intuïtief.

Installatie

Het toevoegen van een nieuw MusicCast-product via de Wi-Fi blijkt een fluitje van een cent.

Nadat de iOS-app is gedownload uit de app store, geeft deze aan de betreffende speaker in te schakelen. Vervolgens vraagt de app om de powerswitch vijf seconden ingedrukt te houden. Nu schakelt de speaker over naar de “connect” modus. De app maakt nu verbinding met het netwerk en nadat de speaker is gevonden is de koppeling via een bekabeld netwerk afgerond.

Wil je de speaker via de Wi-Fi aansluiten, dan dient er nog een extra stap te worden genomen.

De app vraagt in dit geval om eerst naar Instellingen -> Wi-Fi van iOS te gaan, je hier aan te melden bij MusicCastSetup en vervolgens terug te keren in de MusicCast app. Vervolgens gaat de app verder met het aanmelden van de speaker in het netwerk en vraagt deze naar het router wachtwoord. Nadat deze is ingegeven rondt de app de installatie af.

De aanmelding van MusicCast-producten via de Android-app werkt een stuk eenvoudiger. Hierbij is het slechts het volgen van de stappen op de Android-app zelf en na het ingeven van het wachtwoord van de router is alles binnen een paar seconden up & running. Dus geen lastige switch naar het instellingsscherm van het besturingssysteem van de telefoon, maar alles netjes zoals het hoort in de MusicCast-app. Punten voor Android.

Na het aanmelden wordt er door de app aangegeven of er al of niet een firmware update beschikbaar is. Nu kun je kiezen of je deze update op dit moment of later wilt uitvoeren. Wanneer alles correct is verlopen vraagt de app de naam van de ruimte in te geven en je kunt hier zelfs een foto van de ruimte maken voor een betere herkenning ervan.

Nu kan het zijn dat het in de praktijk lastig blijkt om in iOS een MusicCast-product aan te melden. Dit is overigens geen specifiek Yamaha-probleem, dit is een iOS-probleem. De koppelprocedure via een iOS-product werkt wat omslachtig omdat het besturingssysteem van Apple veel beperkter is dan Android.  Belangrijkste is de volgorde van aanmelden, volg hierom de door Yamaha voorgestelde stappen nauwkeurig.

Ook kan het zijn dat de Wi-Fi router van de internetprovider niet helemaal lekker draait. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in een lange verificatietijd of een wegvallend Wi-Fi signaal wanneer is aangemeld bij de MusicCastSetup in de Wi-Fi instellingen. Een reset van de router doet meestal wonderen. Wil het nu echt niet lukken en heeft de MusicCast speaker een vaste plek, dan is aankoppelen via een netwerkkabel een prima oplossing.

Twee speakers in stereoweergave

Het configureren van een monospeaker voor stereoweergave is bij enkele Yamaha MusicCast producten mogelijk. De door ons ontvangen WX-010 en WX-030 hebben een dergelijke mogelijkheid. Heb je er twee, dan kun je er een instellen als linkerkanaal en de ander als rechterkanaal. Hiertoe dien je beide speakers eerst als verschillende ruimtes aan te melden en deze met een slimme toets combinatie aan een stereokanaal toe te wijzen. Wanneer deze procedure is voltooid voor beide speakers, worden beide speakers in dezelfde stereoruimte geplaatst en komt er een monoruimte te vervallen. Wij hebben dit geprobeerd met de WX-030 en waren zeer onder de indruk van de resultaten. Hoe gaat dit in zijn werk?

Meld beide speakers eerst aan als verschillende ruimtes.

Stap 1. Zet beide speakers in stand-by stand

Stap 2. Druk op de linkerspeaker gelijktijdig op de “afspeel” en de “volume –” toetsen. Na vijf seconden loopt er een lampje van rechts naar links en klaar.

Stap 3. Druk op de rechterspeaker gelijktijdig op de “afspeel” en de “volume +” toetsen. Na vijf seconden beginnen de drie lampjes afzonderlijk te knipperen en klaar.

Beide ruimtes worden automatisch door de MusicCast-app samengevoegd tot een stereoruimte. Tijdsbestek? Van het uitpakken tot het configureren in stereomode neemt nog geen vijf minuten in beslag. Met behulp van de Android MusicCast app wel te verstaan.

Features

Vanuit de app heeft de gebruiker de keuze om per ruimte muziek weer te geven. Dit kan dezelfde muziek zijn, maar ook per ruimte muziek via verschillende bronnen. Heb je meerdere ruimtes, dan ben je met een Multiroom-oplossing veel flexibeler dan met een pure Bluetooth-oplossing.

De MusicCast producten zijn overigens geschikt voor zowel Wi-Fi-connectie als voor het opzetten van een (persoonlijke) Bluetooth-connectie. Via deze laatste connectie kan er een stream worden beluisterd via, bijvoorbeeld, een mobiele telefoon of tablet. Om Bluetoothfunctionaliteit te kunnen gebruiken dien je de MusicCast-speaker eerst te pairen met het (mobiele) device vanwaar content wordt gestreamd. Hierna kun je de speaker via iOS of Android aansturen vanuit de streamingapplicatie naar keuze.

 

Via Wi-Fi kunnen meerdere vormen van streaming plaatsvinden. MusicCast kan overweg met Airplay, zodat er via iTunes eenvoudig een of meerdere MusicCast producten kunnen worden aangestuurd. Via de MusicCast-app kan ook lossless content tot 24bit en 192kHz vanaf de NAS worden afgespeeld. Muziekbestanden voorzien van Digital Rights Management, een totaal geflopte poging van de industrie om digitale muziekbestanden te beveiligen, kunnen helaas niet worden afgespeeld. Maar of we hier heel erg mee kunnen zitten…

Liever luisteren naar internetradio? Ook dit is mogelijk. Yamaha heeft Internetradio (Net Radio) aan de app toegevoegd en hiermee krijg je als gebruiker toegang tot vele duizenden nationale en internationale radiostations. Gratis. Heb je liever een abonnement op een betaalde streamingdienst? Yamaha heeft op het moment van schrijven Napster, Spotify, Juke! en voor sommige producten ook Qobuz aan de MusicCast-app toegevoegd, zodat je content via deze diensten centraal en eenvoudig kunt doorsturen in de MusicCast-omgeving. Wij verwachten dat deze diensten in de toekomst middels een simpele firmware update zullen worden aangevuld met ander streamingdiensten. Top!

   

Geluidskwaliteit

Yamaha neemt haar geluidskwaliteit zo serieus, dat de fabrikant een zeer kundige soundtuner in dienst heeft die de klank van elk Europees Yamaha product aanpast op de smaak van de Europese markt. Deze is namelijk anders dan de smaak van een Japanner of van een Amerikaan.

Wanneer we de vier verschillende speakers naast elkaar beluisteren bemerken we dat Yamaha de geluidskwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. De signatuur van elk product toont grote overeenkomt met elkaar. Alle door ons ontvangen MusicCast producten klinken levendig, hebben voldoende kracht in het laag en midlaag, ze klinken neutraal en zetten nergens overdreven aan.

Afhankelijk van de ruimte en de plek waar de MusicCast speaker is geplaatst kan het zijn dat er een kleine klankmatige aanpassing gewenst is. Via de equalizer in de MusicCast app zijn alle MusicCast producten per ruimte in het hoog, midden en laag naar smaak bij te regelen. Wij hebben er in verschillende ruimtes mee gespeeld en zijn beslist onder de indruk van de prestaties. Zeker de WX-030 maakt met haar sublieme klank een diepe indruk.

Conclusie

Yamaha levert een breed assortiment aan MusicCast-producten. Voor elke toepassing is er wel een model dat aan de wens voldoet. De MusicCast-app is eenvoudig en intuïtief in de bediening. Er zijn voldoende features en bronnen voorhanden om, mede door een goede sound tuning, optimaal te kunnen genieten van een lekker stukje muziek.

De Yamaha’s springen, op de meer kunstzinnige Restio-productlijn na, niet echt uit de band als het gaat om exclusieve of gewaagde vormgeving. Ze zijn in verschillende kleuren leverbaar. De materialen zijn van goede kwaliteit en de look en feel is van hoog niveau.

Gelukkig heeft Yamaha er niet voor gekozen om het platform dicht te timmeren voor niet-merkeigen standaarden zoals DLNA en Airplay. Dit maakt de instap naar MusicCast eenvoudig en vooral laagdrempelig. MusicCast is bovendien onderdeel van een groter geheel en hiermee voorzien we interessante MusicCast-ontwikkelingen in de nabije toekomst.

 

.pro’s

  • Sublieme klank
  • Intuïtieve MusicCast app
  • Streaming mogelijkheden
  • Inzetbaarheid

.contra’s

  • Omslachtige netwerkintegratie iOS

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home