Xiaomi 14 Ultra review: camera vermomd als smartphone

xiaomi 14 ultra
Xiaomi 14 Pro

De Xiaomi 14 Ultra pakt uit met indrukwekkende camera’s en doet het ook als smartphone niet verkeerd. Een oud zeer steekt helaas alweer de kop op.

Xiaomi koestert hoge ambities met zijn nieuwste vlaggenschipgeneratie. Hoewel Xiaomi-telefoons jaar na jaar beter worden, hebben we tot heden nog geen toestel van het merk getest dat ons volledig heeft weten overtuigen. Ook de Xiaomi 14 schoot voor ons net te kort om tot de elite van de smartphone-industrie te mogen behoren.

lees ook

Xiaomi 14 review: bijna klaar voor de top

Geen nood, want de Ultra-versie is de ware kampioen in de arena. Xiaomi wil met dit toestel de lat voor smartphonefotografie weer een trede hoger leggen. Kunnen we deze keer wel met volle overtuiging een ‘ja’ geven aan Xiaomi? 

Camera op de eerste plaats

Laten we dan ook maar beginnen met het belangrijkste onderdeel van de Xiaomi 14 Ultra: de camera’s. Xiaomi steekt dit ook niet onder stoelen of banken. De vier lenzen zijn gehuisvest in een enorme ring, die zo ver uitsteekt dat je het toestel niet eens plat op tafel kan leggen. Xiaomi werkt al enkele jaren met de Duitse camerafabrikant Leica en zet die samenwerking graag in de verf.

Op papier heb je een 50 MP-camerakwartet: een hoofdlens, een telefotolens, een periscooplens en een groothoeklens. In vergelijking met de Xiaomi 14 krijg je er dus nog een extra zoomcamera bij. Interessant is onder meer het variabele diafragma van de hoofdlens, die in 1.024 stops kan gaan van f/1.63 naar f/4.0.

Voor een beginnende fotograaf zullen al die lenzen en camerafuncties overweldigend aanvoelen, maar voor de fotografieliefhebber zijn ze een speeltuin. Xiaomi laat je kiezen tussen een Authentic- en een Vibrant-stijl die wat extra kleur aan je foto’s geeft.

Bij daglicht is de hoofdcamera van de Xiaomi 14 Ultra onovertroffen. Scherpte, kleuren, contrasten, de hoofdcamera is op geen foutje te betrappen. Beelden zijn zo smetteloos dat het zelfs lijkt alsof ze met een computer gemaakt zijn. Met de groothoekcamera boet je ook haast niets aan scherpte in: foto’s met beide camera’s zien er identiek uit, met net iets meer op het beeld gepropt als je de breedhoeklens gebruikt.

Wanneer het donker wordt, zal je voornamelijk de hoofdcamera willen gebruiken, al trekt de groothoeklens ook dan goed zijn plan. De algoritmen zorgen voor een ijverige belichting, waarbij zelfs de lucht en bewolking nog goed zichtbaar blijven.

Zoom, zoom, zoom

Een dubbele zoomcamera biedt veel mogelijkheden: optische zoom is begrensd op 5x, maar digitaal kan je tot 120x inzoomen. De periscooplens neemt het over wanneer de telefotolens op zijn limieten botst. Dit type lens ‘buigt’ het inkomende licht naar de lens toe, waardoor je brandpuntsafstand op een natuurlijke wijze wordt verhoogd. Dit leidt tot scherpere close-ups over grotere afstand.

De resultaten zijn indrukwekkend en close-ups blijven ook voorbij het optische zoombereik scherp, ook bij weinig daglicht. Een vergelijking met de Samsung Galaxy S24 Ultra is interessant, omdat deze eveneens over een periscoopcamera beschikt. De camera’s van beide toestellen zijn uitstekend, wat het moeilijk maakt een objectieve winnaar aan te duiden.    

Leren kaft

We zouden het bijna vergeten, maar de Xiaomi 14 Pro is een smartphone en geen fotocamera. De grote cameraring is niet het enige opvallende uiterlijke kenmerk van dit toestel. De achterkant is in een kunstleren vest gehuld. Die is slijtvast en vuilafstotend, al hebben we die kwaliteit niet op lange termijn kunnen testen.

Met een scherm van 6,73 inch is het Ultra-model een stuk groter dan de Xiaomi 14. Daardoor is er ook meer ruimte voor extra pixels in het scherm (1.440 x 3.200). De helderheid (max. 985 nits) en de verversingsgraad (tot 120 Hz) zijn quasi identiek.

Identiek aan de binnenkant

Over het binnenwerk van de Xiaomi 14 Pro kunnen we kort zijn. We zien dezelfde Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 als bij de Xiaomi 14, ook identiek afgestemd. Tel daar nog eens 16 GB RAM bij en je hebt een smartphone met heel wat rekenkracht.

Qualcomm is huisleverancier van het premiumsegment en bijgevolg liggen de prestaties van de toptoestellen dicht bij elkaar. Onderstaande grafiek toont dat er qua CPU-kracht nauwelijks verschillen zijn tussen de Xiaomi 14 Ultra en de Samsung Galaxy S24 Ultra.

Je hebt niet altijd de volle rekenkracht nodig, en dus onderzoeken we hoe de telefoon zich gedraagt bij zakelijke gebruikstoepassingen. Deze test toont dat zakelijk gebruik meer in het DNA van de Samsung-toestellen zit.

De GPU heeft een belangrijke taak voor grafische toepassingen, zoals het spelen van games. Xiaomi heeft zijn Ultra-model wat extra grafische kracht meegegeven. Het toestel ligt hier weer in balans met de OnePlus 12 en de Samsung Galaxy S24 Ultra. Ook na deze ronde is er dus nog geen winnaar in de bokskamp tussen Xiaomi en Samsung.

Snel laden, met of zonder kabel

De batterij durft wel eens een struikelblok te zijn voor Xiaomi, al waren de resultaten van de Xiaomi 14 veelbelovend. Het Ultra-model stelt ondanks zijn grotere 5.000 mAh-batterij dan weer teleur. In de prestatie- en videotest slaagt het er enkel in om de S24 af te houden, wiens batterijcapaciteit duizend mAh lager is.

Deze tests zijn gebaseerd op intensief gebruik. Bij normaal gebruik kom je moeiteloos een dag door, al zal een tweede dag te veel gevraagd zijn. Intensiever gebruik zal je voor het einde van de dag de oplader laten zoeken.

Opladen is gelukkig wel één van de specialiteiten van Xiaomi. De Xiaomi 14 Ultra ondersteunt tot 90 W met zijn eigen oplader. Draadloos laden kan aan 80 W, een record in de smartphone-industrie. Net zoals de Xiaomi 14 gedroeg de Ultra zich vreemd op de testbank en zijn de testresultaten helemaal anders dan verwacht: het verschil met de OnePlus 12 zou niet zo hoog mogen uitvallen.

Gratis bloatware

Dan zijn we toegekomen aan de software. De MIUI-softwarelaag heet nu HyperOS maar buiten een andere naam is er niet veel veranderd. De software van Xiaomi heeft zijn voor- en tegenstanders omdat deze sterk afwijkt van een ‘zuivere’ Android. Tenzij je een doorwinterde Xiaomi-gebruiker bent, heeft de software een bepaalde leercurve.

Onze ergernis zijn voornamelijk de bloatware-apps die Xiaomi telkens weer opdringt. Net zoals op elk zichzelf respecterend premium-toestel zal je de nodige AI-snufjes vinden. Die kan je nog leuk vinden, of ze altijd even nuttig zijn, is wat anders. Het feit dat Xiaomi voor elke Google-applicatie een eigen alternatief wil pushen, is dat zeker niet. En om AliExpress en Amazon Shopping hebben we al helemaal niet gevraagd…

Xiaomi biedt vier jaar aan software- en vijf jaar aan beveiligingsupdates. Samsung en Google bieden zeven jaar, Fairphone zelfs acht, dus Xiaomi mag hier een tandje bijsteken.

Een ezel en een steen

Zo komen we bij de Xiaomi 14 toch weer tot dezelfde conclusie als vele van zijn voorgangers. Op vlak van hardware valt er maar weinig op dit toestel aan te merken. De Xiaomi 14 Ultra is wellicht één van de beste smartphones voor fotografie op dit moment, en verzaakt ook niet aan zijn taken als telefoon.

Kunnen we dit toestel dan met een gerust geweten aanraden als je volgende (bedrijfs)telefoon? Nog steeds niet voor honderd procent. Batterijduur blijft een moeilijk vak voor de ingenieurs van Xiaomi, maar het is vooral de bloatware die ons wederom doet afhaken. Je kan gewoonweg niet serieus willen worden genomen bij een professioneel publiek als je met totaal nutteloze apps komt aanzetten.

Het jammere is dat Xiaomi dit niet eens als een probleem ziet en menig smartphonegebruiker zal er ook niet om mopperen. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, maar Xiaomi trapt er zonder scrupules tegen.

De Xiaomi 14 is beschikbaar in twee kleuren: zwart en wit. Er is één configuratie beschikbaar met 16 GB RAM en 512 GB opslag. De adviesprijs bedraagt 1.499 euro, incl. btw.

.pro’s

  • Fenomenale camera’s
  • Leren cover
  • Krachtige processor
  • 80 W draadloos laden

.contra’s

  • Storende bloatware
  • Batterijduur kan beter bij intensief gebruik

Android-updatebeleid: Xiaomi belooft minstens vijf jaar security-updates en vier jaar Android OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 26 oktober 2023 met Android 14.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home