Review: TP-Link Auranet EAP225, EAP245 en EAP330 access points – betaalbaar centraal managen

Wifi is een cruciaal onderdeel van elke onderneming tegenwoordig. Het beheer ervan gaat idealiter zo eenvoudig mogelijk en moet ook niet te veel geld kosten. Dit geldt zeker voor ondernemingen zonder eigen IT-afdeling. Daar lopen vaak mensen met meerdere petten op, die niet per se veel verstand hebben van netwerken. Vandaar ook dat centraal beheer van access points (onder andere) steeds populairder wordt. Vandaag kijken we naar wat TP-Link te bieden heeft op dit punt. We hebben drie modellen uit de Auranet-reeks getest, de EAP225, EAP245 en EAP330. In deze review bespreken we die access points kort en gaan we ook uitgebreid in op de beheeromgeving. Dat laatste is namelijk waar het bij dit soort apparatuur uiteindelijk om draait.

TP-Link is vooralsnog geen enorm bekende naam in de markt voor zakelijke access points. Heel veel focus heeft het bedrijf vooralsnog niet op de zakelijke lijn liggen. Het is ook geen eenvoudige markt om je binnen te vechten. Toch bestaat de zakelijke poot van het bedrijf al geruime tijd. Er worden althans al zeer lang switches verkocht die overduidelijk op de zakelijke markt gericht zijn. Ze zijn op te hangen in een rack en beschikken over SFP+-poorten bijvoorbeeld. De zakelijke lijn access points is iets jonger, maar toch ook alweer een paar jaar op de markt.

Tot AC1900

TP-Link is nooit de eerste met een nieuwe standaard in een bepaald segment. Het hanteert de beproefde strategie van even wachten tot het stof is neergedaald en dan aan een lagere prijs de markt instappen. Vandaar ook dat men nog niet op bijvoorbeeld AC2600 zit bij de zakelijke access points en je ook tevergeefs naar Wave 2-modellen zoekt. De huidige lijn gaat tot AC1900, de EAP330. Daaronder zit een AC1750-model (de EAP245), twee AC1200-modellen (de EAP320 en EAP225) en nog de nodige 802.11n-modellen, waarvan de EAP220 de enige is met twee radio’s. De rest is nog single-band.

Opvallend is dat er twee AC1200-modellen in het assortiment zitten. Deze verschillen op meer punten van elkaar dan alleen de vormgeving. De EAP320 is op meerdere punten net iets hoger gepositioneerd. Hij heeft een extra RJ45-aansluiting ten opzichte van de EAP225, krachtiger antennes en meer mogelijkheden. Twee mogelijkheden die de EAP225 moet missen ten opzichte van de EAP320 zijn Airtime Fairness en Link Aggregatie. We zullen verderop dieper ingaan op deze en andere mogelijkheden.

Voor deze test stuurde TP-Link ons de EAP225, EAP245 en de EAP330 op. Dit geeft een aardig beeld van het gamma van access points van het bedrijf. Je hebt de EAP225 als het ‘budgetmodel’, de EAP245 als de iets krachtiger en iets duurdere optie en de EAP330 als het topmodel van dit moment. Het zijn alle drie access points die je centraal kunt beheren vanuit een browservenster (waarover verderop meer).

De adviesprijzen van de access points die TP-Link hanteert, zijn als volgt: 79,90 euro voor de EAP225, 99 euro voor de EAP245 en 199 euro voor de EAP330. In de markt zijn ze overigens beduidend goedkoper en moet je rekening houden met achtereenvolgens 65, 75 en 149 euro.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home