Review: Teufel Mute BT noise-cancelling hoofdtelefoon

Als je veel reist voor je werk of je sluit je tijdens het werken (bijvoorbeeld programmeren) graag af voor je omgeving, dan is een hoofdtelefoon met actieve ruisonderdrukking het overwegen zeker waard. Waar je voorheen dan nagenoeg automatisch uitkwam bij de QuietComfort-lijn van Bose, heb je nu veel meer keuze. Van Teufel ontvingen we de Mute BT, de draadloze variant van de al langer beschikbare Mute. We hebben hem gedurende langere tijd vele malen op het hoofd gehad, zodat we er nu een goed oordeel over kunnen vellen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: echt fraai vinden we de Teufel Mute BT niet, ook al valt er over smaak natuurlijk urenlang te discussiëren. Het is een tamelijk lomp ogende hoofdtelefoon en ook de materialen voelen wat goedkoop aan voor een apparaat waarvoor je in de webwinkel van Teufel op het moment van schrijven 199,99 euro kwijt bent. De meegeleverde case voelt dan weer wel kwalitatief hoogwaardig aan. Deze valt met name op door het prettig lage profiel, waardoor hij goed in een tas past.

De case is wat ons betreft wel echt noodzakelijk om te gebruiken als je de Mute BT vaak in een tas wilt stoppen. De schelpen van de hoofdtelefoon zijn namelijk niet enorm flexibel. Waar je bij veel op reizigers gerichte hoofdtelefoons schelpen ziet die kunnen dubbelklappen en draaien, kunnen die van de Mute BT alleen draaien.

Om de Mute BT daadwerkelijk te kunnen gebruiken als noise-cancelling hoofdtelefoon, moet je allereerst de meegeleverde oplaadbare accu plaatsen. Dit doe je door een klepje van de rechterschelp los te halen. Een losse verwisselbare accu is niet enorm gebruikelijk bij hoofdtelefoons, maar potentieel wel handig, bijvoorbeeld als de accu om de een of andere reden stuk gaat. De 3,5mm-aansluiting en de knoppen zitten in de linkerschelp verwerkt, waarbij het profiel van de knoppen wel wat uitgesprokener mag wat ons betreft. Nu zaten we toch vaak wat te zoeken met onze vingers naar de juiste knop. Het schuifje waarmee je de hoofdtelefoon aan en uit zet en waarmee je ruisonderdrukking aan en uit kan zetten, spant wat dit betreft de kroon. Dat is soms nagenoeg onvindbaar op de tast.

Qua knoppen is het verder lekker basic gehouden. Naast de volumeknoppen is er alleen nog een multifunctionele knop aanwezig, waarmee je de muziek kun starten en pauzeren, maar ook telefoontjes aan kunt nemen als de hoofdtelefoon via Bluetooth verbonden is met een smartphone. Wat betreft Bluetooth zal het voor de wat kritischer luisteraar goed nieuws zijn dat Teufel ervoor heeft gekozen om ondersteuning voor de aptX-codec in te bouwen. Hiermee is muziek in een hogere resolutie te streamen dan via regulier A2DP. Uiteraard moet je dan ook wel een bronapparaat hebben dat aptX ondersteunt.

De Teufel Mute BT wordt verder lekker compleet geleverd. Naast de al eerder opgemerkte reiscase, is er ook voorzien in een audiokabel van 1,30 meter en een usb-A-naar-micro-usb-kabel meegeleverd. Voor de reiziger is ook gedacht aan een reisstekker voor in het vliegtuig. Opvallend is ten slotte nog dat de micro usb-aansluiting op de hoofdtelefoon wordt afgeschermd met een rubberen klepje. Dit levert wat extra bescherming tegen vocht.

In de praktijk

We hebben in de tijd dat we de Teufel Mute BT ter test hadden veel muziek beluisterd op de hoofdtelefoon. We zijn in het algemeen dik tevreden over de geluidskwaliteit, al valt er natuurlijk altijd wel iets op te merken. In het geval van de Mute BT is dat het wat overheersende laag. Dit trekt de hele weergave als het ware wat naar beneden, waardoor hij in het hoog wat tekortschiet en het midden niet enorm duidelijk aanwezig is. De definitie is in het algemeen wel gewoon goed. Met andere woorden, luister je veel naar zwaar op de bas leunende muziekstijlen, dan doe je aan de Teufel Mute BT een uitstekende koop. Zoek je een apparaat dat het hele spectrum accuraat weergeeft, dan is dit wellicht niet de beste keuze. Voor het geld dat je ervoor neer moet leggen, is de Mute BT zonder twijfel een uitstekende koop overigens.

De ruisonderdrukking van de Mute BT is ons in de praktijk goed bevallen. Hij haalt het qua onderdrukking niet bij de zo’n 100 euro duurdere modellen van Sony (MDR-1000X), Bose (QuietComfort 35) of Sennheiser (PXC 550), maar dat kun je ook niet verwachten. Als je met deze hoofdtelefoon in de trein of het vliegtuig zit, haalt hij de monotone geluiden er over het algemeen netjes uit, dus ook het monotone gedreun van de vliegtuigmotoren. De schelpen dempen sowieso al vrij veel geluid, ook als de noise-cancelling is uitgeschakeld. Dat laatste is goed om te weten, omdat je waarschijnlijk niet altijd gebruik wilt maken van deze functie. Verwacht van een noise-cancelling hoofdtelefoon overigens nooit dat hij alle geluid weghaalt. De algoritmes die achter de ruisonderdrukking zitten, kunnen voorspelbare geluiden en frequenties onderdrukken door voor die frequenties ‘tegengeluid’ te produceren, in tegenfase dus ten opzichte van het geluid dat onderdrukt moet worden. Bij onvoorspelbare geluiden, bijvoorbeeld stemmen, kan geen enkele hoofdtelefoon ervoor zorgen dat je helemaal niets meer hoort. Hogere geluiden zijn daarnaast lastiger te onderdrukken dan lagere, waardoor je met name in de hogere frequenties het onderscheid kunt maken tussen de verschillende modellen.

De verwisselbare accu in de Mute BT

Bij langdurig gebruik van de Mute BT viel ons op dat het comfort wat af begint te nemen. Dat zou ermee te maken kunnen hebben dat deze hoofdtelefoon in ieder geval bij ons standaard vrij strak zit. Dat heeft als positief effect dat de schelpen goed afsluiten. Bovenop het hoofd kan hij na verloop van tijd echter wat gaan knellen. Hierbij willen we overigens als disclaimer wel vermelden dat de Mute BT is getest op een verhoudingsgewijs groot hoofd.

Conclusie

De Teufel Mute BT is niet de perfecte draadloze hoofdtelefoon met ruisonderdrukking, voor zover die al bestaat natuurlijk. Qua look en feel, geluidsweergave en ruisonderdrukking zijn er betere te koop, al is dat eerste onderdeel verre van objectief vast te stellen. Het punt is dat je de kwaliteit die Teufel met de Mute BT weet te leveren overall gewoon erg goed is voor 199 euro. We zouden je overigens wel aanraden om onze tip over het type muziek dat je luistert in ieder geval in overweging te nemen. Voor moderne muziek (lees: muziek die primair leunt op de laagweergave) is dit een uitstekende keuze. Luister je liever naar een aria of subtiele singer-songwriters, dan zijn er wellicht betere keuzes voor je. Voor dit geld is het nagenoeg onmogelijk om een hoofdtelefoon te vinden die op alle punten die van belang zijn voor een model met ruisonderdrukking goed scoort.

Vanwege zijn uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding belonen we de Teufel Mute BT met een Bronze Award.

.pro’s

  • Goede ruisonderdrukking;
  • Goede geluidskwaliteit voor 'moderne' muziek;
  • Complete levering, met prettige case.

.contra’s

  • Laag overheerst;
  • Design niet enorm verfijnd;
  • Kan gaan knellen bij langdurig gebruik.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home