Review: Synology DSM 6.1 besturingssysteem voor nas-apparaten

Enkele weken geleden stelde Synology de nieuwste versie van het besturingssysteem voor haar nas-apparaten officieel beschikbaar, DSM 6.1. Vergeleken met versie 6.0 zijn er weer behoorlijk wat wijzigingen doorgevoerd en functies toegevoegd. In dit artikel gaan we daar wat dieper op in.

In het algemeen kun je op basis van de nieuwigheden in DSM 6.1 wel stellen dat de ontwikkelingen in de nas-wereld zich op dit moment met name richten op de zakelijke gebruiker. Alle opties die een nas interessant maken voor thuisgebruik zijn uiteraard ook nog aanwezig of te installeren, maar op dat vlak zien we al enige tijd weinig tot geen ontwikkelingen meer. Als we de fabrikanten van nas-apparaten zo tussen de regels door goed begrijpen, is de rek er in het consumentensegment ook wel een beetje uit, dus heel erg verrassend is het allemaal niet.

Nas-fabrikanten zoals Synology, maar ook Qnap en Netgear, kijken dus wat meer naar boven in de markt tegenwoordig. Netgear heeft zelfs al eens aangegeven dat het eigenlijk helemaal niet meer geïnteresseerd is in de consumentenmarkt, wat naar wij vermoeden ook voor een belangrijk deel wordt ingegeven door het feit dat ze daar sowieso moeilijk voet aan de grond kregen.

Hoe het ook zij, nas-fabrikanten kijken op dit moment omhoog en willen graag nog meer marktaandeel winnen aan de onderkant van de zakelijke markt. De vernieuwingen en updates die Synology in DSM 6.1 heeft doorgevoerd, zijn hier ook overduidelijk op gericht. We kunnen jammer genoeg niet alles bespreken, omdat DSM inmiddels zoveel mogelijkheden biedt dat je er makkelijk meerdere boeken over vol kan schrijven. We zullen ons in wat volgt dan ook richten op de zaken die volgens ons van belang zijn voor de zakelijke gebruiker. De nadruk zal liggen op de nieuwe features, maar ook enkele bestaande nuttige mogelijkheden zullen de revue passeren.

Eerste indruk en Universal Search

Voor we ingaan op de nieuwe functies en dergelijke van Synology DSM 6.1, is het wat ons betreft eerst goed om te kijken naar hoe DSM 6.1 er in het algemeen uitziet ten opzichte van DSM 6.0. Aangezien we hier te maken hebben met een upgrade achter de decimaalpunt, verwachten we op dit punt weinig spannends. Om dit goed te kunnen bepalen, hebben we een side-by-side vergelijking gedaan tussen een DS216play met DSM 6.0 en een DS716+II met DSM 6.1.

Er is afscheid genomen van de welkomsttekst van het inlogscherm in DSM 6.1.

Het is zoals al verwacht geen verrassing dat DSM 6.0 en 6.1 qua interface weinig van elkaar verschillen. Het enige opvallende verschil op het eerste gezicht is dat de tekst linksboven op het inlogscherm verdwenen is. Daar staat niet langer ‘Hallo, welkom!’, met eronder ‘De beste opslag om al uw momenten te delen’. Met name het tweede deel was toch al nooit echt lekker Nederlands, dus wat ons betreft is het een goede zaak dat dit is verdwenen. Het geeft ook al een beetje aan dat nas-apparaten voor Synology niet meer alleen gericht zijn op de opslag van data. We komen daar verderop zeker nog op terug.

Het startscherm van DSM is ongewijzigd gebleven met de update naar versie 6.1

Eenmaal ingelogd, ziet het startscherm van DSM 6.1 er zoals verwacht identiek uit aan dat van DSM 6.0. Continuïteit is erg belangrijk, zeker als je dit soort producten kleinzakelijk inzet en je niet meteen zit te wachten op het opnieuw onder de knie krijgen van een interface, al was het maar omdat je het serverbeheer er ook maar een beetje bij doet.

Het zoekveld zoals we dat gewend waren in DSM 6.0…

Gaan we eens wat beter op zoek op het startscherm, dan komen we toch een verschil tegen tussen DSM 6.0 en 6.1 dat we wel degelijk groot zouden willen noemen. Als je rechtsboven op het vergrootglas klikt, kun je bij DSM 6.0 in een balkje eronder zoeken naar toepassingen en instellingen. In DSM 6.1 open je hiermee Universal Search. Wat ons betreft is dit meteen een van de voornaamste toevoegingen aan DSM bij deze nieuwste versie. Je kunt nu namelijk maximaal 1000 mappen indexeren en snel doorzoeken vanaf het startscherm. Klik je bij het zoeken naar een bepaald woord op een van de resultaten, dan krijg je in het rechterpaneel ook meteen een preview te zien van een gedeelte van het document, met het gezochte woord vetgedrukt. Hou er overigens wel rekening mee dat submappen niet automatisch ook worden geïndexeerd als je de hoofdmap hebt geselecteerd. Die moet je dus eveneens aanvinken.

…is vervangen door een zoekbalk middenin het scherm…

…en die je resultaten geeft uit maximaal 1000 geïndexeerde mappen, waarbij ook meteen de betreffende passages worden uitgelicht.

Office-concurrent op je nas

Synology wil met de nas nog meer het middelpunt maken van je netwerk dan hij wellicht al was. Vandaar ook dat men druk in de weer is geweest met het ontwikkelen van een heus Office-pakket. Dit is overigens niet beperkt tot DSM 6.1, maar ook gewoon beschikbaar voor DSM 6.0. Voor zover wij het hebben kunnen zien, heb je op beide versie hetzelfde pakket tot je beschikking.

We hebben het weliswaar over een Office-concurrent in de titel van deze pagina, maar als je puur kijkt naar de mogelijkheden die worden geboden, haalt Office van Synology het niet bij de naamgenoot van Microsoft. Je hebt bijvoorbeeld alleen maar de mogelijkheid om documenten en spreadsheets aan te maken, andere onderdelen horen er niet bij. Er is overigens ook een nieuwe mailservice, in de vorm van MailPlus, maar die hoort niet onder de Office-paraplu bij Synology. Het Note Station (waarmee je zoals de naam aangeeft notities kunt maken) lijkt eveneens helemaal los te staan van de hiervoor genoemde onderdelen.

Volgens Synology is de mogelijkheid om spreadsheets en documenten te taggen een groot voordeel van Office op een nas van dit merk. Ook kun je een map via Synology Chat (elders in de menu’s te configureren) koppelen aan een specifiek kanaal daar. Tot slot kun je bestanden vanaf het moment dat je ze aanmaakt voorzien van encryptie, zodat niemand anders ze kan openen als je dat niet wilt.

Als je echt alleen maar wilt investeren in een nas en niet in basale productiviteitssoftware, dan kun je met Office op Synology waarschijnlijk een heel eind komen. De onderdelen die erin zitten, doen hun werk naar behoren in ieder geval. Je haalt Office als het ware van de cloud (waar Office 365 synchroniseert) naar de edge, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet. Wij vragen ons echter af wie er echt zit te wachten op een oplossing zoals deze. Juist de combinatie van lokaal werken en meteen door kunnen werken in de cloud maakt van Office 365 wat ons betreft een winnende formule. Met Office van Synology ben je continu op je nas aan het werk. Als je dan toch graag een back-up maakt van de bestanden waar je aan werkt op je nas, dan kun je dat ook op een andere manier inregelen.

De kern blijft bestanden delen en overzetten

Wat ons betreft zouden fabrikanten van nas-apparaten er goed aan doen om zich primair bezig te houden met de rol van de nas als server, zowel in de smalle als in een iets bredere zin van dat woord. Uiteraard hebben we het dan in eerste instantie over een rol als bestandsserver voor een (bedrijfs-)netwerk. Op dit punt heeft Synology ook enkele vernieuwingen doorgevoerd. Een van de ingrijpendste is toch wel Active Backup. In potentie is dit pakket zeer zeker interessant voor zakelijke omgevingen. Deze dienst (waarvoor overigens extra betaald moet worden) creëert namelijk een centrale beheerinterface voor alle back-ups vanaf Windows- en Linux-machines in het netwerk. Let wel, vooralsnog is dit pakket nog in beta en raadt Synology aan om het vooralsnog niet te gebruiken in combinatie met apparatuur die je als essentieel aan zou merken.

Met Active Backup kun je centraal de back-ups beheren van de machines in je netwerk.

Een andere dienst die sinds DSM 6.1 vindbaar is in het Package Center en net als Active Backup nog in beta is, maar die ook interessant kan zijn voor de zakelijke gebruiker, is Presto. Deze dienst, die gebruikmaakt van de nieuwe Synology Internet Transfer Accelerator, maakt het volgens Synology mogelijk om via WAN veel hogere overdrachtsnelheden te bereiken dan normaal gesproken mogelijk is. De verbinding tussen de client (waarop een stukje software geïnstalleerd moet worden) en de Presto File Server is voorzien van 128-bit AES-encryptie.

Met USB Copy kun je profielen aanmaken voor de aan te sluiten opslagmedia.

Als het gaat om het ontvangen en verzenden van bestanden, verdient USB Copy ten slotte ook nog een vermelding. Het is al sinds mensenheugenis mogelijk om met een druk op de knop voorop nagenoeg ieder nas-apparaat dat je kunt kopen de inhoud van een aangesloten usb-opslagmedium te kopiëren naar de nas. Synology heeft als onderdeel van DSM 6.1 deze functie wat uitgebreid. Zo is het mogelijk om profielen in te stellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om automatisch met het kopiëren te beginnen op het moment dat een medium aangesloten wordt, of op vaste tijden de bestanden overzetten. Dat laatste kan bijvoorbeeld handig zijn als je er zeker van wilt zijn dat er iedere dag aan het einde van de dag een kopie gemaakt wordt naar een externe harde schijf. Je kunt er bij het aanmaken van een profiel verder nog voor kiezen om bepaalde typen bestanden niet of juist wel te kopiëren, waarbij je kunt filteren op audio, video, afbeeldingen en documenten.

Andere server-toepassingen

Een ander punt waarop Synology bij de update naar DSM 6.1 de nodige nadrukt legt, is het gebruik van de nas als zakelijke server in de wat bredere zin van het woord. We hebben het dan in eerste instantie niet over de rol van de nas als mediaserver en andere consumententoepassingen, maar over de zakelijke toepassingen. Een vpn-server opzetten was bijvoorbeeld al geruime tijd mogelijk en is ook iets wat we je zeker aanraden om te gebruiken als je van buitenaf een verbinding met je bedrijfsnetwerk op wilt zetten. Daarnaast is het ook al een tijdje mogelijk om met behulp van het CMS-pakket vanaf een van de Synology-servers in het netwerk ook alle andere te beheren. Dat kan behoorlijk wat tijd schelen, zeker als je er een aantal hebt staan en/of moet beheren.

Heb je een netwerk waarbij je middels 802.1x authenticatie wilt toevoegen aan je access point, dan heb je een RADIUS-server nodig die de certificaten uitdeelt. Deze server kun je activeren op een Synology-nas. In een zakelijk netwerk is het verder natuurlijk ook wel prettig als je eenvoudig en centraal informatie kunt beheren. Denk hierbij onder andere aan het centraal beschikbaar stellen aan de medewerkers van een adresboek met e-mailadressen. Dat is al enige tijd mogelijk met behulp van Directory Server, een LDAP-service. Met de komst van DSM 6.1 komt daar nu ook ondersteuning voor Active Directory bij. Dat is zeker voor een bedrijf dat bijvoorbeeld graag centraal meerdere Windows-machines wil kunnen managen een interessante toevoeging. Je nas wordt dankzij deze nieuwe functionaliteit een zogeheten domain controller. Voor de meeste kleinzakelijke gebruikers zal dit overigens geen bijzonder interessante toevoeging zijn denken we, omdat ze het niet nodig hebben. Of grotere ondernemingen deze functionaliteit in een nas willen hebben, vragen we ons echter ook af. Voor deze dienst geldt overigens ook dat het nog een beta is.

High availability en virtualisatie

Aan nas-apparaten worden steeds meer features toegevoegd die we tot enige tijd geleden eigenlijk alleen maar in veel zwaardere apparaten tegenkwamen. Active Directory – dat we op de vorige pagina zijn tegengekomen – is daar een voorbeeld van, maar ook zoiets als High Availability (HA) kun je hieronder scharen. Dit is overigens geen nieuwe feature in DSM 6.1, maar wel eentje die we willen benoemen. Met een HA-cluster creëer je redundantie. Als er iets gebeurt met de ene server, dan kan de andere het overnemen. Bij Synology hebben we altijd te maken met een active-passive-verhouding tussen de twee servers in het cluster. Dit houdt in dat de passieve server altijd op de achtergrond aanwezig is en de taken van de actieve overneemt op het moment dat deze in de problemen komt. In de wat hogere segmenten is een active-active cluster gangbaarder. Hier opereren de twee servers naast elkaar en zijn dus allebei actief. De redundantie zit hem in de load balancing tussen de twee servers. Voor beide varianten is het overigens een voorwaarde dat beide servers identiek zijn geconfigureerd.

Sinds enkele jaren worden er steeds meer virtualisatiemogelijkheden toegevoegd aan nas-apparaten. DSM 6.1 is hier geen uitzondering op. Zo biedt de nieuwe versie ondersteuning voor VMware Site Recovery Manager, voor het geval er iets misgaat met de virtuele machines die je hebt draaien. Verder kun je virtualisatie natuurlijk nog altijd gebruiken voor thin provisioning, waarmee je veel efficiënter kunt omgaan met de beschikbare opslagcapaciteit. Met Docker DSM kun je containers maken waarin je DSM kunt draaien. Hiermee kun je dus een zogeheten multi-tenant environment opzetten. Handig als bijvoorbeeld meerdere teams binnen een bedrijf op dezelfde nas werken maar hun eigen DSM-omgeving wensen. Een laatste nieuwe feature op het gebied van virtualisatie is Virtual DSM, dat met name handig is om heel snel een image van de ene naar de andere server over te zetten, bijvoorbeeld als er onderhoud moet worden gepleegd.

Samenwerking met Seagate

Als laatste onderdeel van DSM 6.1 willen we nog even stilstaan bij de schijven die we bij onze DS716+II geleverd hebben gekregen, namelijk twee Seagate IronWolf-exemplaren. De IronWolf-lijn van Seagate is volgens de fabrikant primair ontwikkeld met het gebruik in nas-apparaten in het achterhoofd. Zo zijn ze voorzien van een rotational vibration (rv) sensor, die ervoor moet zorgen dat een toename in trillingen goed wordt afgevoerd. Daarnaast maken IronWolf-schijven gebruik van AgileArray-technologie, ook specifiek met het oog op het gebruik in nas-apparaten. Denk hierbij aan het optimaliseren van de error recovery time specifiek voor gebruik in RAID-volumes, maar ook aan het energiebeheer. Een schijf in een nas stelt andere eisen op dit vlak dan een schijf in een pc. Al deze aanpassingen bij de IronWolf-schijven klinken in theorie in ieder geval logisch. Of je er in de praktijk ook echt iets van gaat merken, is op dit moment lastig in te schatten.

Behalve dan dat Synology natuurlijk graag harde schijven meestuurt die specifiek voor nas-apparaten zijn ontwikkeld, is er nog een andere reden voor. Er is namelijk een samenwerking tussen de twee bedrijven, die ook zichtbaar is in DSM 6.1. Als je naar Opslagbeheer gaat en vervolgens op het tab HDD/SSD klikt, zie je al meteen wat we bedoelen. Bij onze WD RE4-schijven krijg je het gebruikelijke icoontje voor een harde schijf te zien. Voor de Seagate IronWolf en IronWolf Pro-schijven wordt een eigen icoontje (met een wolf erop) getoond.

In DSM 6.0 worden de Seagate IronWolf-schijven nog met de gewone icoontjes getoond…

…in DSM 6.1 zijn ze te herkennen aan hun eigen icoontjes.

Als het andere icoontje enige verschil was geweest tussen de IronWolf-schijven en alle andere modellen, dan zou de samenwerking maar weinig om het lijf hebben. Gelukkig is er nog wel iets meer te melden. Op het moment dat je IronWolf-schijven installeert, krijg je er namelijk ook een tabblad bij op het moment dat je op ‘Integriteitsinfo’ klikt, namelijk ‘IronWolf Health Management’. Je zou dit kunnen zien als een aanvulling op de S.M.A.R.T.-tests die schijven op zichzelf uit kunnen voeren. Je hebt dan net nog wat meer informatie tot je beschikking met betrekking tot de gezondheid van je schijven. Je krijgt ook meldingen op het moment dat er iets aan de hand is.

IronWolf Health Management, dat in DSM 6.1 op dit moment nog in beta is, wordt vooralsnog alleen beschikbaar gesteld voor schijven van 4 TB en groter. Het zijn ook alleen de schijven van 4 TB en groter die beschikken over de eerder besproken rv-sensor. Op de IronWolf Pro-schijven zit standaard Seagate’s Recovery Service, voor de ‘gewone’ IronWolf-schijven moet je dat er los bij aanschaffen.

Verschillende nas-apparaten voor verschillende doeleinden

Als laatste onderdeel van dit artikel willen we nog even stilstaan bij de gebruiksdoelen van een nas. Als je eens op je gemak door de mogelijkheden van DSM 6.1 heengaat, dan lijkt het alsof Synology een besturingssysteem heeft waarmee je alles kan doen. Dat zal ook ongetwijfeld de boodschap zijn die bedrijven zoals Synology (en Qnap, Asustor) graag willen overbrengen.

Toch zijn er bij Synology in ieder geval wel degelijk verschillen op te merken tussen de modellen in het assortiment. Zoals eerder aangegeven hebben wij DSM 6.1 in eerste instantie op een DS716+II geïnstalleerd en vergeleken met DSM 6.0 op een DS216play. De eerste kost op het moment van schrijven zo’n 500 euro exclusief schijven, de tweede de helft daarvan. Als je die twee naast elkaar zet, dan zijn de verschillen in rekenkracht aanzienlijk. Waar de DS216play het moet doen met een 32-bit dual-core ARM-processor met een kloksnelheid van 1,5 GHz en 1 GB werkgeheugen, heeft de DS716+II een 64-bit Intel Celeron N3160 met vier rekenkernen geklokt op 1,6 GHz (en met een turbo naar 2,24 GHz), gekoppeld aan 2 GB werkgeheugen. In de praktijk is het verschil in rekenkracht heel erg goed zichtbaar. We hebben voor de grap eens zo goed als tegelijkertijd de installatie van het Office-pakket opgestart bij beide apparaten. Waar de DS716+II bijna door de installatie heen vloog, duurde het bij de DS216play beduidend langer. De verschillen tussen de twee apparaten zijn ook op ander vlakken zichtbaar. Denk hierbij aan het ontbreken van ondersteuning voor het BTRFS-bestandssysteem bij de DS216play, waar de DS716+II dit wel ondersteunt. Die laatste kun je ook nog uitbreiden met uitbreidingsunits, de DS216play niet.

Bovenstaand maakt duidelijk dat niet iedere nas geschikt is voor alles wat we hierboven hebben besproken. DSM 6.1 betekent dan ook niet op iedere nas hetzelfde. Op de DS216play zien we eigenlijk geen van de in het voorgaande besproken nieuwigheden terugkomen in het overzicht van de pakketten die standaard beschikbaar zijn, met uitzondering van Office. Wat ons betreft is dat een goede zaak, want een apparaat zoals de DS216play is daar ook helemaal niet geschikt voor.

Dat je een nas uit de Value-lijn (wat de DS216play is) niet kan gebruiken voor zwaar zakelijke toepassingen, is op zich niet zo gek. Toch vragen we ons af of je een DS716+II (uit de Plus-lijn), die alle nieuwigheden wel ondersteunt, nu ook met al die nieuwe functies kan belasten zonder dat je dat gaat merken. Wij hebben daar sterk onze twijfels bij. Synology heeft niet voor niets nog veel krachtiger modellen in het assortiment zitten (die overigens ook ondersteuning bieden aan meer schijven, maar dat terzijde). Ben je in de markt voor een nas voor zakelijk gebruik, dan doe je er goed aan om realistisch te zijn in wat je kan verwachten en ook niet meteen voor het goedkoopste model te kiezen dat op papier aan al je wensen voldoet. Het is ook zeker goed om je te realiseren dat niet iedere nas van Synology over exact dezelfde versie van DSM 6.1 beschikt.

Conclusie

In dit artikel hebben we de nieuwe functies en mogelijkheden van DSM 6.1 die interessant zijn voor zakelijk gebruik besproken. Op basis hiervan kunnen we stellen dat Synology met deze nieuwste versie weer wat minder de nadruk wil leggen op de traditionele core business van nas-apparaten, namelijk het beschikbaar stellen van bestanden aan het netwerk en de uitwisseling ervan. Wat dat betreft is het weghalen van de welkomsttekst op het inlogscherm tekenend. Gek genoeg is een van de interessantste vernieuwingen binnen DSM 6.1 wat ons betreft nog wel iets wat gericht is op bestandsbeheer, namelijk Universal Search. Dit zal het terugzoeken en -vinden van bestanden een stuk eenvoudiger maken, mits je daarvoor uiteraard de interface van je nas voor gebruikt.

Een tweede algemene conclusie die we kunnen trekken op basis van onze ervaringen, is dat Synology met DSM 6.1 duidelijk weer een stap zet richting een nog iets hoger segment. Dat is duidelijk te merken aan de toevoeging van Active Directory en en enkele geavanceerde vormen van bestandsdeling. Ook de nieuwe virtualisatiemogelijkheiden wijzen hierop. Koppel je dit aan de al langere tijd beschikbare mogelijkheden zoals het centraal kunnen beheren van meerdere nas-apparaten vanaf een enkel apparaat en het aanmaken van een high-availability cluster, dan zou je kunnen zeggen dat de nas langzaam maar zeker transformeert in een alles-in-een-doosje. Het is zonder twijfel indrukwekkend om te zien hoeveel er inmiddels mogelijk is met DSM 6.1.

Toch hebben we zo ons twijfels bij sommige van de ontwikkelingen die we in dit artikelen hebben beschreven. Moet je van een apparaat zoals een nas willen verwachten dat hij nagenoeg alle functionaliteit die je nodig hebt in een bedrijfsnetwerk in zich verenigt? En zijn sommige toevoegingen en mogelijkheden die DSM 6.1 inmiddels biedt niet iets te ambitieus om op een nas-apparaat te draaien. Denk hierbij aan de Active Directory Server. We hebben het dan niet eens zozeer over of een nas dit wel aankan, maar meer over of een bedrijf dat in de markt is voor een nas dit nodig heeft.

Uiteindelijk moet iedereen natuurlijk zelf een afweging maken welke functies hij of zij nodig heeft en welk model nas hiervoor het meest geschikt voor is. Wij kunnen alleen maar als tip geven dat je hier goed over nadenkt, zodat je uiteindelijk op een configuratie uitkomt waar je in ieder geval een jaar of wat mee vooruit kunt.

Nog even voor de volledigheid, DSM 6.1 is beschikbaar voor de volgende modellen:

  • 17-series: FS3017, RS4017xs+, RS3617xs+, RS3617xs, RS3617RPxs, RS18017xs+, DS3617xs, RS217
  • 16-series: RS2416RP+, RS2416+, RS18016xs+, RS816, DS916+, DS416slim, DS416play, DS416j, DS416, NVR216, DS716+II, DS716+, DS216se, DS216play, DS216j, DS216+II, DS216+, DS216, DS116
  • 15-series: RC18015xs+, DS3615xs, DS2415+, DS2015xs, DS1815+, DS1515+, DS1515, RS815RP+, RS815+, RS815, DS415play, DS415+, DS715, DS215j, DS215+, DS115j, DS115
  • 14-series: RS3614xs+, RS3614xs, RS3614RPxs, RS2414RP+, RS2414+, RS814RP+, RS814+, RS814, DS414slim, DS414j, DS414, RS214, DS214se, DS214play, DS214+, DS214, DS114
  • 13-series: DS2413+, RS3413xs+, RS10613xs+, DS1813+, DS1513+, DS413j, DS413, DS713+, DS213j, DS213air, DS213+, DS213
  • 12-series: DS3612xs, RS3412xs, RS3412RPxs, RS2212RP+, RS2212+, DS1812+, DS1512+, RS812RP+, RS812+, RS812, DS412+, RS212, DS712+, DS212j, DS212+, DS212, DS112j, DS112+, DS112
  • 11-series: DS3611xs, DS2411+, RS3411xs, RS3411RPxs, RS2211RP+, RS2211+, DS1511+, RS411, DS411slim, DS411j, DS411+II, DS411+, DS411, DS211j, DS211+, DS211, DS111
  • Overige: Virtual DSM, Docker DSM

Je kunt de nieuwste versie downloaden in het Download Center op de site van Synology.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home