Sony WH-1000XM4 review: zwijgen en luisteren

Sony WH-1000XM4 man

De Sony WH-1000XM4 kost een aardige duit, maar is de investering meer dan waard. Met de hoofdtelefoon heb je een virtuele stille ruimte bij de hand waar je omringd door je favoriete muziek in fenomenale kwaliteit tot rust kan komen. Genieten dus, zolang je zelf niet teveel wil praten.

Sony is een bedrijf van vele talenten. Geluid is daar één van, productnamen verzinnen niet. De Sony WH-1000XM4 (adviesprijs 380 euro incl. btw, maar breed beschikbaar aan 288 euro vandaag) is de opvolger van de WH-1000XM3 en staat zo op de schouders van een reus. Voor dit nieuwe toestel hebben de Japanners de blauwdrukken uit 2018 niet al te ver weggestoken. Gelukkig maar: de WH-1000XM3 was al een uitstekende hoofdtelefoon. Met de WH-1000XM4 behoudt Sony naast de dwaze naam ook het design en alle andere pluspunten, terwijl de ingenieurs hun best doen om de beperkte minpuntjes weg te werken. Het resultaat is niet perfect, maar wel bijna.

Kabeltjes en aansluitingen

Laten we bij het begin beginnen: de Sony WH-1000XM4 is een draadloze hoofdtelefoon met noise cancelling. Sony verkoopt het ding in een stevig etui met daarin ruimte voor een korte USB-C-oplaadkabel, Een 3,5 mm-kabel en een verloopstukje voor die kabel naar een dubbele 3,5 mm-jack die je nog massaal in iets oudere vliegtuigen terugvindt. Fijn dat Sony daaraan denkt, aangezien je na aanschaf van deze hoofdtelefoon nooit nog op een vliegtuig wil stappen zonder het toestel op je hoofd.

Het zakje van onze zwarte hoofdtelefoon heeft een enkel roségouden accent aan de ritssluiting. Dat wordt gedeeld door het verder onopvallende Sony-logo boven de oorschelp en de omlijning van twee kleine sensoren. De designkeuze geeft de WH-1000XM4 een heel exclusieve uitstraling terwijl het geheel toch sober en zakelijk blijft.

Comfortabel

De WH-1000XM4 zelf voelt licht maar kwalitatief aan. Op ons hoofd past het toestel als gegoten, met kussentjes aan de oorschelpen die zowel zacht als licht zijn. In combinatie met het kussentje op de band bovenaan ervaren we geen enkel vervelend drukpunt, ook niet wanneer we de Sony voor lange periodes op ons hoofd laten staan.

Daarbij merken we op dat de WH-1000XM4 een best groot toestel is. Dat is goed nieuws voor de groothoofdigen onder ons, zoals ondergetekende. Wiens hersenpan een meer bescheiden omvang aanneemt, kan merken dat zelfs de kleinste stand van de hoofdtelefoon iets te ruim is. In dat geval is de Bose Noise Cancelling Headphones 700 een interessant alternatief, aangezien daarvoor net het omgekeerde geldt.

Bediening en gepruts

Sony’s hoofdtelefoon bedien je voornamelijk via de aanraakgevoelige oorschelpen. Een combinatie van tikken en vegen laat je toe om onder andere het volume aan te passen, nummers te pauzeren of verder te spelen en het niveau van de noise cancelling aan te passen. Bedek je de rechter oorschelp met je hand, dan laat de hoofdtelefoon geluid door zodat je snel even kan praten met een collega. De aan-uitknop is gelukkig wel een hardwaretoets, want van de touchbediening zijn we niet wild. Meestal doet het ding wat we vragen, maar soms registreert een veeg als een tik of andersom. Die problemen doen zich bij ons gebruik net vaak genoeg voor om ietwat vervelend te zijn.

De Sony WH-1000XM4 verbind je handig via bluetooth met de hulp van Sony’s app. Je hoeft daarvoor niet in de instellingen te duiken: in enkele seconden is de klus geklaard. Via die app kan je de functies van het toestel naar je hand zetten. Je past er bijvoorbeeld het niveau van noise cancelling mee aan, tweakt de aanraakbediening een beetje of stelt er de equalizer in. Via de app krijg je ook toegang tot de handleiding. We vinden de toepassing niet per se slecht want ze bevat alle relevante functies, maar de ordening vinden we niet zo intuïtief.

Sony WH-1000XM4 app

De WH-1000XM4 kan verbindingen met twee verschillende toestellen aan. Dat is een functie die in de voorganger ontbrak. Zo kan je dus je telefoon en je laptop met de hoofdtelefoon verbinden en is die in theorie slim genoeg om te wisselen. In de praktijk kan de functionaliteit tijdens onze tests nog een beetje werk gebruiken. Zeker wanneer we een Windows-pc met een Android-telefoon proberen, lopen we soms tegen verbindingsproblemen aan. Concreet wordt het onmogelijk om geluid van de telefoon naar de hoofdtelefoon te sturen zonder de WH-1000XM4 eerst uit te schakelen. We kwamen het probleem tijdens onze testperiode meermaals tegen op verschillende toestellen.

Noise cancelling en geluid: nergens beter

Applicaties, bediening en uiterlijk zijn ondergeschikt aan wat er echt toe doet bij de Sony WH-1000XM4: de geluidskwaliteit en de noise cancelling. We beginnen met dat laatste aangezien we daar kort kunnen zijn: geen enkel toestel doet vandaag beter dan de WH-1000XM4. Grote concurrent Bose 700 is duurder, maar minder efficiënt. De geluidsdemping is fenomenaal. Geluid van een ventilator of trein filtert de hoofdtelefoon met gemak weg maar ook complexer lawaai wordt gedempt. Zet een muziekje op, en je zal je collega’s niet meer horen praten of typen.

Ook over de geluidskwaliteit hebben we niets dan lof. Met de standaardinstellingen trakteert de Sony WH-1000XM4 je op een verbluffend geluid dat over het ganse spectrum vol en luid klinkt. Sony zet stevig in op de bassen zonder daarbij af te doen aan het midden of hoge spectrum. Die hogere tonen komen iets beter tot hun recht dan bij de XM3. De ruimtelijkheid die de WH-1000XM4 biedt, spreekt het meest tot de verbeelding. Zet de hoofdtelefoon met noise cancelling ingeschakeld op je hoofd, kies je favoriete nummer, sluit je ogen, en je zou zweren dat de headset je teleporteert naar een opnamestudio.

Vergelijken we opnieuw met de Bose 700, dan vinden we dat Sony het betere geluid aflevert. Wie met de instellingen van de Bose prutst kan de kwaliteit van de WH-1000XM4 wel benaderen maar wanneer je een hoofdtelefoon zoekt om voornamelijk muziek mee te luisteren, verkiezen we de Sony.

Niet voor de praters

Dat geldt niet meer wanneer we de hoofdtelefoon voor een videovergadering of telefoongesprekwillen gebruiken. De geluidskwaliteit treft geen blaam: stemmen komen bijzonder helder door. De microfoon is al een tijdje de achilleshiel van deze reeks en dat blijft het geval. Sony verbetert de opnamekwaliteit van de WH-1000XM4 wel, zodat je zonder schroom onderweg een telefoongesprek kan afnemen. Vergeleken met de Bose 700 heeft deze Sony echter geen verhaal.

De spraakkwaliteit van de Sony WH-1000XM4.
De zelfde tekst met de Bose NC 700 ter vergelijking.

Helemaal vervelend wordt het wanneer we de hoofdtelefoon in een call via Windows willen gebruiken. Om zowel spraak als geluid via de WH-1000XM4 te sturen, moet je in Windows de ‘hands-free’-verbindingsoptie kiezen waarmee de kwaliteit voor beiden terug wordt gekatapulteerd naar de vroege jaren 2000. Microsoft en Windows 10 treffen hier evenveel schuld als Sony, al konden de japanners het probleem in theorie verhelpen met een eigen bluetooth-dongle met bijhorende drivers. In combinatie met de microfoon van je laptop is er geen enkel probleem en blijft ook de audiokwaliteit top.

Weer, batterij en oortjes

We maken de lijst met minpunten nog af met weerbestendigheid: de WH-1000XM4 krijgt geen IP-rating mee waardoor je het toestel niet met vertrouwen kan blootstellen aan teveel zweet of regen. Concurrent Bose 700 kan met zijn IPX4-rating wel tegen spatwater.

Tot slot verdient de batterij nog een pluim. De Sony WH-1000XM4 houdt het 30 uur op één lading uit met noise cancelling ingeschakeld. Zonder is dat tot 38 uur zonder laadbeurt mogelijk. Bose geeft zijn Noise Cancelling Headphones 700 een autonomie van slechts 20 uur.

Voor de volledigheid vermelden we nog het bestaan van de Sony WF-1000XM4: draadloze oortjes die via hetzelfde naamgevingsdepartement als de WH-1000XM4 passeerden. Wanneer je specifiek op zoek bent naar noise cancelling en kwalitatief geluid voor tijdens het pendelen, mag je de earbuds niet vergeten. De geluidskwaliteit is spectaculair met opnieuw een volle klank waarin de bassen tot hun recht komen zonder de rest van het spectrum te verdringen. Eigenlijk is het onrealistisch dat kleine dingen zo fijn klinken. De noise cancelling is iets minder goed dan de over ear WH-1000XM4, maar overtreft nog steeds wat de Bose 700 kan verwezenlijken.

Allerbeste keuze (tenzij je wil vergaderen)

Wat nu te denken van de Sony WH-1000XM4? Rekenen we het toestel af op zijn call- en vergadercapaciteiten, dan moeten we een beetje teleurgesteld zijn. De functionaliteit is voldoende aanwezig, maar gezien de prijsklasse ondermaats. Dat twee toestellen tegelijkertijd verbinden niet altijd even vlot werkt, draagt bij aan de teleurstelling.

lees ook

Bose NC700 review: stijlvolle stilte in draadloos design

Zoek je een headset om je thuis of op je werk te focussen, of om je van muziek te voorzien onderweg, dan is het verhaal anders. De spraakkwaliteit is voldoende om af en toe de telefoon op te nemen, terwijl de audio- en noise cancelling-functionaliteit adembenemend zijn. Combineer dat met het enorme comfort, en we vinden geen hoofdtelefoon die in de buurt komt. Natuurlijk is de Sony WH-1000XM4 met een prijskaartje van ongeveer 288 euro incl. btw. in de meeste retailers vandaag duurder dan andere hoofdtelefoons, maar dat mag: het ding is beter. Enkel de duurdere Bose 700 is het vermelden nog waard wanneer deze Sony iets te groot blijkt voor jou.

Als noise cancelling-hoofdtelefoon met een focus op muziek is dit zonder enige twijfel de keuze van de redactie. De Sony WH-1000XM4 kiest zo zijn focus en overklast alles en iedereen. Is de spraakfunctionaliteit voor jou erg belangrijk omdat je een compagnon zoekt voor (video)vergaderingen? Dan moet je alsnog de Bose Noise Cancelling Headphones 700 overwegen.

.pro’s

  • Sublieme geluidskwaliteit
  • Uitstekende noise cancelling
  • Comfort
  • Batterijleven

.contra’s

  • Spraakkwaliteit
  • Wispelturige bediening

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home