Review: Sandisk X400 SSD

SanDisk is een grote speler als het gaat om opslag gebaseerd op flashgeheugen. Je kunt dan natuurlijk denken aan geheugenkaartjes en USB-sticks, maar SanDisk heeft ook een uitgebreid aanbod aan SSD’s. Voor de zakelijke markt is de X400 een zeer populair model. Daar hebben we dan voor deze review eens wat beter naar gekeken.

De SanDisk X400 is verkrijgbaar in een 2,5 inch behuizing maar ook in een M.2-formfactor. Bij de laatste moet echter geen prestatiewinst worden verwacht, het is nog steeds een SSD die ontworpen is met SATA in het achterhoofd. De maximale snelheid gaat dus niet boven de 600 MB/s uitkomen.

Als we kijken naar de capaciteiten waarin SanDisk deze SSD aanbiedt, dan zien we een 128GB-, 256GB-, 512GB- en 1TB-model. Voor vrijwel alle opslagbehoeftes is er wel een variant beschikbaar. Ook qua prijs doen deze SSD’s het zeker niet slecht, met 63 euro voor de 128GB-variant en ruim 300 euro voor die met 1TB opslagcapaciteit.

SanDisk is inmiddels onderdeel van Western Digital (WD), maar zal zijn SSD-portfolio gewoon voortzetten. Onder de vlag van WD werd recent echter ook een flinke lijn in de markt zetten. Op dit moment voert WD beide merken en zien we op beurzen regelmatig een gecombineerde stand met zowel SanDisk als WD. Wat de strategie op de lange termijn is weten we nog niet, voorlopig blijft SanDisk dus gewoon bestaan.

De SSD’s van SanDisk komen uit fabrieken en onderzoeken die het samen met Toshiba financiert. Een aantal jaar geleden hebben SanDisk en Toshiba de handen ineen geslagen en ontwikkelen ze samen nieuw flashgeheugen. Het is dan ook niet vreemd als we overeenkomsten gaan zien in NAND van SanDisk en Toshiba. De bedrijven hebben inmiddels wel bewezen goed te kunnen samenwerken, al is er nu een trend gaande waarbij bedrijven overstappen op een nieuwe generatie NAND en de vraag is nog even hoe goed SanDisk en Toshiba hierin gaan slagen. Dat zal de toekomst uit moeten wijzen.

Controller en Flash

In de SanDisk X400 zit weliswaar flashgeheugen dat uit de fabrieken komt van SanDisk en Toshiba, voor de controller heeft het bedrijf gekozen voor Marvell, de 88SS1074 om precies te zijn. De Marvell-controllers zijn zeer populair en komen we regelmatig tegen in diverse SSD’s. Ze presteren over het algemeen zeer stabiel, de prestaties van deze SSD zullen dan ook voornamelijk afhangen van het flashgeheugen.

SanDisk X400

Het flashgeheugen is zoals vermeld van eigen makelij, in ons reviewmodel van 512GB zijn vier geheugenchips geplaatst die allemaal beschikken over 128GB aan opslagcapaciteit. Het gaat in dit geval om zogenaamd TLC-geheugen (triple cell) waarbij er 3 bits per cell worden opgeslagen. Dit is het goedkoopste type flashopslag dat er bestaat en dat valt dan weer een beetje tegen. We hadden liever gezien dat SanDisk had gekozen voor MLC, omdat dat over het algemeen een heel stuk betrouwbaarder is.

Voor caching heeft SanDisk wel een aantal cellen gereserveerd als SLC (single-cell), deze zijn een stuk sneller en betrouwbaarder en zijn daarom zeer geschikt voor caching.

SanDisk X400

Hoewel we steeds vaker SSD’s tegenkomen met een TLC-oplossing en die kwaliteit uiteindelijk misschien wel beter gaat worden prefereren we op dit moment nog MLC. Als we kijken naar de garantie die SanDisk biedt dan mogen we niet klagen, 5 jaar of 300TB’s written.

Aangezien dit een zakelijke SSD is heeft SanDisk ook gedacht aan encryptie. Hij ondersteunt TCG Opal 2.0, waarmee software-oplossingen van derde partijen ook encryptie kunnen toepassen. De SSD biedt ondersteuning voor hardwarematige 256bit AES-encryptie.

Testsysteem

Techzine heeft in 2016 een nieuw testsysteem in gebruik genomen voor het testen van allerlei soorten hardware. We hebben getracht een testsysteem samen te stellen waar veel pc-gebruikers vandaag de dag ook voor zouden kiezen. We zijn uitgekomen op het volgende testsysteem:

Hardware testsysteem
Moederbord MSI Z170A Gaming M5
Processor Intel Core i5-6500
Werkgeheugen 16GB Crucial
Opslag Samsung 950 Pro M.2 SSD
Videokaart MSI (AMD) R9 380 Gaming 4G
Voeding BeQuiet Dark Power Pro 11 (1000W)

Benchmarks

Om SSD’s goed te kunnen testen maken we gebruik van de applicatie AS SSD, hierop worden verschillende synthetische benchmarks gedraaid en daar komt dan een mooie eindscore uitrollen, waaraan we kunnen zien wat de maximale prestaties zijn. Dit geeft een aardig beeld van de SSD, maar voor echt een goed beeld zijn praktijktesten simpelweg beter en die doen we dan ook op de volgende pagina.

Benchmark: AS SSD – Access Time Read

Benchmark: AS SSD – Access Time Write

De sequential lees- en schrijftest laat zien wat ongeveer de maximale snelheid is van deze SSD.

Benchmark: AS SSD – Sequential Read

Benchmark: AS SSD – Sequential Write

Ook hebben we ervoor gekozen voortaan het aantal IOPS te gaan vermelden bij het wegschrijven van 4K-bestanden, reden hiervoor is dat de verschillen tussen de SSD’s onderling nogal groot zijn en het laat een eventueel zwak punt van een SSD zien.

Benchmark: AS SSD – 4K IOPS Read

Benchmark: AS SSD – 4K IOPS Write

Tot slot de totale score van deze SSD’s in AS SSD:

Uit deze synthetische benchmarks valt op te maken dat de SanDisk X400 niet de snelste SSD is als we kijken naar maximale lees- en schrijfprestaties, als we kijken naar de IOPS dan is de score wel weer wat gunstiger. Uiteindelijk zal de praktijktest de doorslag moeten geven.

Praktijktest

Naast de synthetische benchmarks draaien we ook een praktijktest in de vorm van PCMark.

Benchmark: PCMark 8 – Storage score (250GB)

Benchmark: PCMark 8 – Storage Bandwidth (250GB)

Zoals te zien is in de praktijkbenchmark van PCMark is de SanDisk X400 niet de snelste SSD die je kan kopen. De score is op zich best prima, maar er zijn simpelweg betere SSD’s in de markt te krijgen. Zeker nu er een nieuwe generatie SSD’s op komst is via de M.2-formfactor. Daar moet je echter wel een PCI-slot voor kunnen opofferen in een desktop-computer of een speciaal slot voor hebben in je laptop of op je moederbord.

Conclusie

SanDisk heeft op zich een nette SSD afgeleverd met de X400, maar er zijn op dit moment betere modellen verkrijgbaar in de markt. Dat komt mede doordat wij wat later zijn met deze review, maar ook omdat SanDisk heeft gekozen voor TLC-geheugen, wat toch net wat minder goed presteert dan MLC of SLC. In deze prijsklasse kiezen veel bedrijven voor MLC en dat is te merken. De gebruikte Marvell-controller is verder prima, maar Marvell heeft ook net wat betere controllers in de markt.

Al met al is de SanDisk X400 dus een prima SSD, maar een aanraden kunnen we het niet noemen. Er is genoeg keuze in de markt en deze SSD springt er simpelweg niet bovenuit. We zijn benieuwd of SanDisk, nu onder de vleugel van WD, samen met Toshiba meer succes gaat boeken met de volgende generatie NAND.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home