Samsung Galaxy Z Flip 4 review: interessante updates, maar wat ben je met dit toestel?

Samsung Galaxy Z Flip 4

De Samsung Galaxy Z Flip 4 speelt het veilig met maar een paar updates, gelukkig wel op cruciale plaatsen. Het resultaat is een volwassen vouwbare smartphone die sterk in zijn schoenen staat. Of het toestel ook noodzakelijk is, daar hebben we onze twijfels over.

Na vorig jaar alle beschikbare vouwbare telefoons uitgebreid te testen, waren we niet echt onder de indruk. Het segment is stilaan volwassen, maar de stappen die jaarlijks worden gezet, zijn niet langer impressionant. Samsung, de enige smartphoneproducent die zijn vouwbare toestellen al langer aanbiedt in Europa, laat zich in slaap wiegen door een gebrek aan concurrentie op de meeste markten waar het actief is.

De Samsung Galaxy Z Flip 4 (vanaf 1.099 euro incl. btw) is het perfecte voorbeeld van een voorzichtige update. Het zet belangrijke stappen om de meest negatieve punten van zijn voorganger te elimineren, maar na een uitgebreide testperiode van vier weken blijven we op onze honger zitten. Je betaalt een premium prijs, maar je krijgt in ruil een midrange toestel dat je kan vouwen. Is dat een compromis dat je wil sluiten?

Waterdicht, maar opletten voor zandkorrels

OK, midrange is misschien wat kort door de bocht. In de Samsung Galaxy Z Flip 4 zit een high-end Snapdragon 8+ Gen 1, het huidig topmodel uit de stal van Qualcomm, en een 6,7 inch 120 Hz OLED-paneel. De afwerkingsgraad ligt ook hoger dan midrange met een stevig aluminium chassis dat ons nooit de indruk geeft dat we met een fragiele vouwbare smartphone op pad zijn.

Over dat chassis gesproken: net als bij de Galaxy Z Fold 4 merken we dat Samsung deze vouwbare smartphones duidelijk onder de knie heeft. Het scharnier voelt robuust aan, in tegenstelling tot de Motorola Razr (2022), de enige concurrent op de markt. De Flip 4 hoef je niet met fluwelen handschoenen te behandelen, althans die indruk geeft het ons niet.

Samsung zorgt ook voor extra geruststelling met een IPX8-rating die het toestel als waterdicht labelt. Waterdicht betekent vaak ook stofdicht, maar hier schuilt het addertje. Die X in de rating betekent dat de Samsung Galaxy Z Flip 4 geen data heeft verzameld. Begrijpelijk omdat het scharnier risicovol blijft voor kleine zaken zoals stof of zandkorrels, maar het waterdichte aspect geeft een vals gevoel van veiligheid.

Samsung Galaxy Z Flip 4

Tijdens onze testperiode hebben we meermaals het kraken van zand gehoord bij het openen van de smartphone, wat een raar gevoel geeft. Sluiten we het toestel en openen we het direct erna, dan is het effect verdwenen. Waar het zand naartoe was, binnen of buiten de behuizing, kunnen we niet zeggen.  

Wittebroodsweken

Doorgaans kunnen we testtoestellen maximaal twee weken testen van de fabrikant voordat de smartphone opnieuw in de testpool moet. Na enkele dagen van benchmarks draaien blijven er weinig dagen over om toestel te gebruiken als je eigen smartphone. Resultaat: je schrijft je ervaring middenin de wittebroodsweken, wat niet altijd het juiste resultaat oplevert.

Bij de Samsung Galaxy Z Flip 4 kregen we van Samsung uitzonderlijk zes weken testtijd. Onze ervaring kan je sterk vergelijken met de Gartner Hype Cycle. Initieel was er alleen maar lof voor het toestel. Zowel de camera als de batterij, de zwakste punten van de Flip 3, kregen een boost en presteren binnen verwachting.

Er is ook veel meer ruimte in je broekzak, ondanks het dikkere profiel. Tot op de laatste testdag voelen we minstens één keer per dag plots bang aan onze broekzak om zeker te zijn dat we het toestel nergens zijn vergeten. Een absolute verademing vergeleken met haast iedere andere smartphone vandaag, die met een groot scherm nadrukkelijk aanwezig is.

Meerwaarde van deze vormfactor

Na enkele weken maken de wittebroodsweken ruimte voor kleine frustraties waar we ons steeds meer aan ergeren. Dat dichtvouwen maakt het toestel compact, maar op het scherm aan de buitenkant kan je weinig nuttigs weergeven. Een foto nemen met een minipreview vooraan en het scharnier als handig statief is een leuke partytrick, maar daar blijft het ook bij.

Het is zelfs zo dat we na een maand regelmatig de Samsung Galaxy Z Flip 4 opengeklapt in onze broekzak steken. Het openvouwen voor zowat elke actie wordt al snel vermoeiend op dagen dat je het toestel intensief gebruikt. Je kan je de vraag stellen of het daarom nut heeft om net voor die éne feature een flinke premium te betalen.

Samsung Galaxy Z Flip 4

Opvallend is dat wanneer je het always-on scherm inschakelt op het buitenscherm, het toestel de batterij gevoelig sneller leeg trekt dan wanneer je de hele dag het toestel opengevouwen gebruikt. Hou daarmee rekening voor wie vaak die functie gebruikt.

De vouw in het scherm is duidelijk zichtbaar. Stoort dat ons? In 95 procent van de gevallen niet. De plooi is niet zichtbaar als je het toestel recht voor je houdt. Het is pas wanneer je het toestel ergens neerlegt, dat het erg opvallend en zelfs storend wordt. Vooral bij witte achtergronden, zoals bijvoorbeeld de meeste websites, stoort het.

Topspecificaties

De specificaties binnenin zijn absolute top, beter kan je vandaag niet verwachten. Je kan jezelf afvragen of zoveel pk’s zelfs nodig is. Een doorsnee gebruiker zal nooit in de buurt van de limieten van de Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 komen. Enkel wie veeleisende 3D-spelletjes speelt, kan de benen van deze chip strekken tot het maximum.

Ondanks het vouwconcept ondersteunt de Samsung Galaxy Z Flip 4 draadloos laden. Door de lagere positionering van de metalen spoel omwille van het scharnier, loop je risico dat niet elke draadloze lader compatibel is waar je een smartphone in ‘zet’. In onze auto is het contact niet altijd zuiver, terwijl onze bureaulader (OnePlus Warp Charge 50) er geen problemen mee heeft.

Vouwbare smartphones hebben tot op vandaag nog geen vingerafdruksensor onder het scherm. Samsung stopt die in de aan-uitknop en dat is een verademing. De optische modellen onder het scherm zijn veel trager dan de fysieke variant. Een korte tik is al genoeg om het toestel bliksemsnel te ontgrendelen.

Camerakwaliteit op niveau

De drie camera’s op de Samsung Galaxy Z Flip 4 zijn identiek aan die van zijn voorganger, nochtans een flink minpunt vorig jaar. Gelukkig krijgt de 12 megapixel hoofdcamera deze keer een nieuwe, grotere sensor gelijkaardig aan die in de Galaxy S21-modellen.

Foto’s bij daglicht zijn uitstekend met veel detail en weinig ruis. In Samsungstijl zijn de foto’s heel levendig, maar gelukkig net niet te agressief. Het contrast is goed met een degelijk dynamisch bereik dat binnen HDR niet te sterk alles helder maakt.

Binnenfoto’s zijn doorgaans goed met veel detail. Ruis wordt iets te agressief weggewerkt en sommige zaken worden te kunstmatig verscherpt, maar de resultaten liggen maar net onder wat je op een topsmartphone verwacht. Een degelijke stap voorwaarts vergeleken met de Flip 3. Hetzelfde geldt voor nachtfotografie.

Omdat de breedhoeklens (…MP) geen nieuwe, betere sensor kreeg, valt het verschil tussen beide sterk op bij foto’s in uitdagende lichtomstandigheden. We verkiezen hier enkel de breedhoekcamera voor uitzonderlijke situaties waar we niet anders kunnen.

Gemiddelde batterijduur, schandalig traag opladen

De batterijduur van de Samsung Galaxy Z Flip 4 is gemiddeld, wat uitstekend nieuws is. De fabrikant zet een enorme sprong voorwaarts vergeleken met de Flip 3, waar de batterij het sterkste minpunt was. In dagelijks gebruik komen we zonder zorgen een volledige dag toe. Enkel wanneer we het always-onscherm op het scherm aan de buitenkant inschakelen, komen we sporadisch in de problemen op het einde van de dag.

Kom je net niet toe of moet je snel bijladen door onvoorziene omstandigheden? Pech, want de Samsung Galaxy Z Flip 4 laadt ontzettend traag op voor een premiumtoestel. Waar nagenoeg elke andere smartphonefabrikant laadsnelheden van minstens 65 watt hanteert, zelfs binnen de midrange-toestellen, blijft Samsung krampachtig vasthouden aan een magere 25 watt. Hangt het spook van de Galaxy Note 7 nog steeds zo boven het bedrijf?

Wie eenmaal de wissel maakt naar een snelle oplaadtijd, wil niets anders meer. Je ritme evolueert van ’s nachts je toestel bijladen naar aan de ontbijttafel een kwartier laden om een volledige dag door te komen. Ondergetekende laadt al jaren ’s nachts geen smartphone meer door deze evolutie. Samsung heeft vandaag geen excuses meer om deze trend te negeren.

Conclusie

Samsung heeft een indrukwekkend traject afgelegd waar exotische vouwbare modellen dagdagelijks zijn geworden. De Flip 4 geeft vertrouwen dankzij zijn stevige bouwkwaliteit, ondanks het ongetwijfeld fragiele flexibele scherm. Er is vandaag een oerdegelijke fundering na vier iteraties.

Daar tegenover kan je tegelijk stellen dat Samsung het bijzonder veilig speelt. Na vier generaties sluit de Flip 4 nog steeds niet volledig en het design is amper veranderd. We hebben het gevoel dat de fabrikant vandaag niet genoeg wordt uitgedaagd en daarom ook die volgende stap kan uitstellen. Samsung moet erop letten dat het zich niet in slaap wiegt wanneer plots concurrenten zoals Oppo, Google of Xiaomi zich mengen.

lees ook

Plooibare telefoons getest: de toekomst of aanstellerij?

Zonder risico is de Samsung Galaxy Z Flip 4 (1.099 euro incl. btw) vandaag de beste keuze als je zo’n vouwbare smartphone wil. De belangrijkere vraag is of je zo’n toestel nodig hebt. Na de hype de eerste dagen waren we vol lof over het toestel. Zes weken later is dat niet langer het geval.

Het vouwen bij de Galaxy Z Fold 4 heeft zijn meerwaarde, je krijgt een groter scherm, maar bij de Flip 4 geldt dat niet. Je maakt een traditionele smartphone compacter, en daar betaal je een premiumprijs voor. Een Samsung Galaxy S22 is altijd het betere toestel op elk vlak en aan een lager prijspunt. Dan moet je toch heel sterk overtuigd zijn van dit concept om vorm boven functie te overwegen.  

.pro’s

  • Uitzonderlijke bouwkwaliteit
  • Compact formaat voel je amper in je broekzak
  • Degelijke camerakwaliteit
  • Android updatebeleid
  • Draadloos laden

.contra’s

  • Premium prijs om te vouwen
  • Traag opladen
  • Extern scherm beperkt in functies
  • Beperkt voordeel van deze vormfactor

De Samsung Galaxy Z Flip 4 is in vier kleuren beschikbaar: paars, grafiet, rosé goud en blauw. Prijzen starten vanaf 1.099 euro voor de versie met 128 GB opslag. 256 GB en 512 GB kosten respectievelijk 1.159 euro en 1.279 euro.

Android-updatebeleid: Samsung garandeert dat de Galaxy Z Flip 4 minstens vijf jaar security-updates ontvangt en vier jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 25 augustus 2022 met Android 12.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home