Review: Samsung Galaxy Xcover 4 – smartphone voor veeleisende omgevingen

De Galaxy Xcover-lijn smartphones van Samsung bestaat inmiddels alweer behoorlijk wat jaartjes, al brengt het de nieuwe modellen niet jaarlijks uit. We zijn inmiddels toe aan het vierde model, die de in 2015 uitgebrachte Xcover 3 moet vervangen. Wij kregen als een van de eersten de gelegenheid om de Galaxy Xcover 4 aan de tand te voelen. Daar hadden we zeker wel oren naar, omdat dit een telefoon is die met name bedoeld is voor zakelijk gebruik in wat meer veeleisende omgevingen, zowel binnen als buiten. 

Samsung heeft naast de Xcover-toestellen ook al geruime tijd een Active-variant van haar vlaggenschepen in het assortiment zitten. Dat zijn toestellen die qua rugged-heid veel overeenkomsten vertonen met elkaar. Zo zijn ze beide stof- en waterdicht en beschikken zo over relatief grote knoppen onder het scherm die eenvoudig met handschoenen te bedienen zijn. De Xcover heeft wel een hogere rating voor valbestendigheid meegekregen, waar we verderop nog even op terugkomen. Een Active-model is met uitzondering van de hierboven genoemde rugged features een high-end toestel met dus ook een high-end prijs. Als je privé gewoon een zo goed mogelijk toestel wilt hebben maar je ook regelmatig begeeft op terreinen waar een gewoon toestel te ‘breekbaar’ is, dan is een Active-exemplaar het overwegen zeker waard.

De Xcover 4 is echter met een ander gebruiksdoel in het achterhoofd ontworpen. Met dit toestel richt Samsung zich echt op veeleisende, zakelijke omgevingen waarin medewerkers een robuuste smartphone moeten hebben. Denk hierbij aan de bouw- en transportsector, maar bijvoorbeeld ook aan medewerkers in de bediening van strandtenten, die hun bestellingen middels een smartphone doorgeven. Met name in zo’n laatste voorbeeld heeft het relatief subtiele uiterlijk van de Xcover 4 zo zijn voordelen boven de tamelijk bonkige (en ook veel duurdere) apparaten van de ‘echte’ rugged merken zoals Cat en Sonim.

Uiteindelijk zal de Xcover 4 voor veel bedrijven die op zoek zijn naar een robuuste telefoon interessant zijn, omdat hij een winkeladviesprijs heeft meegekregen van 249 euro, inclusief BTW. Als je er dan meteen behoorlijk wat bestelt, kun je waarschijnlijk voor een fiks lagere prijs per stuk je medewerkers voorzien van een exemplaar.

Bescheiden specificaties

Het uiterlijk van de Samsung Galaxy Xcover 4 ziet er bekend uit. De knoppen onder het scherm zijn lekker groot en voorzien van profiel om ze beter op de tast vindbaar te maken. Aan de beide zijkanten is eveneens profiel aangebracht, om het toestel ook met handschoenen of gladde handen goed vast te kunnen pakken. De knoppen zijn eveneens voorzien van een profiel. Rechts is de powerknop aangebracht en links de volumeknoppen. Erboven zit nog een extra knop, die je naar wens in kunt stellen. Standaard schakel je met een enkele druk op die knop de zaklamp in van het toestel. Druk je er langer op, dan opent de camera en maak je een foto. Verder is bovenop de hoofdtelefoonaansluiting aangebracht en onderop de micro-usb-aansluiting.

Iets wat tegenwoordig niet meer heel erg gebruikelijk is bij toestellen van Samsung (en eigenlijk in de hele markt), is dat de achterkant verwijderbaar is. Haal je deze los, dan zie je de 2800 mAh grote accu zitten, die je kunt verwisselen. Daarnaast zijn er sleuven aangebracht voor micro-sim en voor een microsd-kaartje.

Kijken we verder naar de interne specificaties, dan draait de Galaxy Xcover 4 op een door Samsung zelf gemaakt Exynos-chip, de 7550 om precies te zijn. Dit is een SoC die beschikt over een quadcore CPU, waarvan de Cortex-A53-kernen geklokt zijn op 1,4 GHz. De GPU is de Mali-T720. Er is verder voorzien in 2 GB werkgeheugen en 16 GB opslagcapaciteit, die dus kan worden uitgebreid middels microsd.

Samsung heeft er zoals vrijwel altijd in het goedkopere segment voor gekozen om een IPS-paneel te gebruiken en niet het duurdere Super Amoled. Dit paneel heeft een resolutie van 1280×720 pixels en een diagonaal van 5 inch. Verwacht hier dus niet zo’n gestoken scherp plaatje op als je bij high-end toestellen krijgt. Daar is het bij dit soort toestellen dan ook niet om te doen natuurlijk.

De camera achterop het toestel heeft een voor Xcover-begrippen hoge sensorresolutie gekregen van 13 megapixels. Ook de lichtsterkte van de lens is met een diafragma van f/1.9 verrassend laag en dus goed.

Op het gebied van de robuustheid heeft de Galaxy Xcover 4 een IP68-rating meegekregen, wat tegenwoordig niet echt bijzonder meer is. De Galaxy S7 en de recent aangekondigde S8 hebben dit ook. Dit houdt in dat het toestel stof- en waterdicht is. Bijzonder aan de Galaxy Xcover 4 is wel de MIL-STD-810G-certificering. Dit toestel zou een val van ruim 1,5 meter altijd moeten kunnen overleven en ook bestand moeten zijn tegen schokken en trillingen.

In de praktijk

Om de praktijkervaring van een toestel zoals de Samsung Galaxy Xcover 4 tot een goede te maken, zijn er wat ons betreft drie zaken die van belang zijn in een zakelijke omgeving. Allereerst is er de afleesbaarheid van het scherm, aangezien dit toestel in de regel buiten gebruikt zal gaan worden. Ten tweede moet het toestel goed beveiligd en beheerd kunnen worden. Ten derde (en dit is wellicht nog wel het belangrijkste) moet de accuduur goed zijn. Een goede camera is daarnaast mooi meegenomen, zeker als je werknemers regelmatig iets op de foto moeten zetten, omdat ze achteraf zaken moeten kunnen bewijzen of weerleggen.

Over het scherm hebben we eigenlijk niet zoveel te klagen. Het is zelfs met direct invallend zonlicht goed afleesbaar en de kijkhoeken zijn eveneens uitstekend. Een minpuntje is de relatief grote afstand tussen het glas en het lcd eronder, wat de bediening wat ‘indirect’ doet aanvoelen. Verwacht hier ook geen van het scherm afspattende kleuren zoals je dat bij de Super Amoled-scherm van de Samsung wel hebt.

Qua security biedt Samsung ook op dit toestel Knox aan, versie 2.7 om precies te zijn. Dit maakt het op afstand beheren middels Mobile Device Management mogelijk, maar geeft de gebruiker ook een veilige map. Hierin kunnen zaken worden opgeslagen en geïnstalleerd die niet buiten de sandbox van die map mogen komen. In het instellingenmenu kun je onder Apparaatbeveiliging instellen of je gebruik wilt maken van de veilige map. Wil je deze gaan gebruiken, dan moet je overigens wel een speciale Samsung-account aanmaken. Verder kun je in dit menu Actieve Knox-beveiliging instellen. Dit staat voor niet-enterprise gebruikers standaard uit, omdat het de opstarttijd volgens Samsung met een seconde verlengt. Stel je dit in, dan wordt de kernel in real time beveiligd en wordt ook de data in de systeempartitie beter afgeschermd. Wil je gebruikmaken van een malware/virusscanner, dan kun je de links naar de diensten van McAffee volgen. Jammer genoeg word je door die diensten lastiggevallen in het notificatiescherm.

Kijken we naar de accuduur, dan presteert de Galaxy Xcover 4 erg goed. Bij de accutest die in PCMark is ingebouwd, houdt hij het net geen 10 uur uit, waarmee hij op het niveau zit van een Huawei Mate 9. Dat is erg netjes. Zoals we op de volgende pagina zullen zien, doet de Xcover 4 zijn werkzaamheden op een relatief bedaagd tempo. Dit zal er ongetwijfeld mede voor zorgen dat het toestel zuinig omspringt met zijn accu.

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work accuduur

Tot slot kijken we naar de prestaties in de praktijk van de camera. Op papier ziet deze er dus behoorlijk potent uit voor het bedrag dat je neer moet leggen voor de Galaxy Xcover 4. Wat allereerst opvalt als we foto’s gaan schieten met dit toestel, is dat de camera in ieder gevel lekker snel is. De resultaten van al dit fotograferen zijn acceptabel te noemen, zonder echt op te vallen. De foto’s zijn door de relatief hoge sensorresolutie in ieder geval lekker scherp. Qua kleurweergave valt er nog wel iets af te dingen op de kwaliteit. Het is allemaal behoorlijk flets, zelfs in nagenoeg optimale omstandigheden. De camera heeft een HDR-stand, maar deze wordt niet automatisch ingeschakeld. Standaard is het dynamisch bereik van de camera niet enorm hoog. Als het een beetje gaat schemeren, zijn de foto’s die je schiet met de Xcover 4 in automatische stand een stuk minder scherp dan bij goede belichting. Er wordt dan zeer veel compressie toegepast, een logisch gevolg van het opschroeven van de belichting. Dit levert weliswaar verhoudingsgewijs goed belichte foto’s op, maar met veel ruis. Als het echt donker wordt, dan zien we een soortgelijk effect. Je moet dan overigens wel echt de nachtstand gebruiken van de camera. In de automatische stand vangt hij bij lange na niet genoeg licht op.

Ter illustratie, hieronder enkele foto’s genomen bij 1) zonlicht, 2) schemer en 3) in het donker. Van de foto bij nacht hebben we geen identieke scène als bij de andere twee, maar de alternatieve foto geeft ook een goede indicatie van de prestaties.

1

2

3

In het donker met de camera in de nachtmodus…

…en met de camera in de automatische stand.

Overige prestaties

We hebben het al aangegeven, de Samsung Galaxy Xcover 4 is niet uitgerust met enorm krachtige hardware. Kijken we naar de prestaties bij de PCMark-test, dan zien we toch nog een alleszins aardige score. Eigenlijk doet hij het een stuk beter dan we hadden verwacht, als je kijkt naar de toestellen die bij de Xcover 4 in de buurt staan.

Grafisch is het allemaal behoorlijk povertjes wat de Mali-T720 GPU aan prestaties weet neer te zetten. Bij 3DMark komt hij niet verder dan 190 punten en krijgen we meer een diashow te zien dan een vlot lopende animatie, waarmee de Xcover 4 de rode lantaarn toebedeeld krijgt in de grafiek. Maar goed, dit apparaat is ook niet bedoeld om gebruikt te worden in omgevingen waar er grafisch veeleisende taken mee moeten worden uitgevoerd. Heel erg zwaar tillen we hier dan ook niet aan bij dit toestel.

Benchmark: Crossplatform: 3DMark – Sling Shot

Wat verder nog goed is om te weten, is dat de Samsung Galaxy Xcover 4 draait op Android 7.0, voorzien van Samsung’s eigen schil, Touchwiz. Dat is tegenwoordig een stuk minder zware skin dan voorheen en werkt in het algemeen prima. Wij vinden het virtuele toetsenbord dat Samsung meelevert op haar toestellen altijd erg fijn werken, onder andere vanwege de cijfertoetsen die standaard beschikbaar zijn, maar dat is natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Qua layout ziet alles er ook strak uit. Met name het redesign van het instellingenmenu en de notificatie-drawer zijn wat ons betreft geslaagd. Er worden nu ook suggesties gegeven die je kunnen helpen om bepaalde instellingen te kunnen vinden.

Conclusie

De Samsung Galaxy Xcover 4 is een bijzonder toestel, waarvoor eigenlijk niet echt een alternatief bestaat. Er zijn weliswaar rugged toestellen die op dat vlak meer bieden, maar die zijn in het algemeen ook fors duurder. Veel andere toestellen van om en nabij de 250 euro zijn interessanter als je puur naar de specificaties en de prestaties kijkt, maar die missen de extra bescherming die de Xcover wel biedt.

De Xcover 4 is een toestel dat bij uitstek geschikt is voor omgevingen waarbij net wat meer eisen gesteld worden aan de bescherming van een toestel. Voor echt extreme omstandigheden kun je wellicht beter voor een toestel zoals de Sonim XP7 gaan, die net nog wat meer bescherming en mogelijkheden voor dat soort omgevingen biedt. Ben je privé op zoek naar een toestel dat tegen een stootje kan, dan zijn zowel de Xcover als de (veel) duurdere Sonim niet de meest voor de hand liggende keuze. Dan is een ‘Active’-variant van Samsung een betere optie.

Zoek je echter een toestel (en invoerapparaat) voor gebruik als chauffeur in de transportsector, in de bouwsector, in de bediening bij een strandtent of gewoon op een terras, dan biedt Samsung met de Galaxy Xcover 4 een uitstekend betaalbare optie die voor die omgevingen ruimschoots meer dan gemiddeld uitgerust is. Eigenlijk het enige puntje waarop dit toestel echt door de mand valt – de grafische prestaties – is van nagenoeg geen belang in dat soort omgevingen.

Al met biedt de Samsung Galaxy Xcover 4 een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit, uiteraard met bovenstaand voorbehoud in het achterhoofd. Een Bronze Award is dan ook zijn deel.

.pro’s

  • Goede accuduur;
  • Scherm goed afleesbaar in zonlicht;
  • Robuust;
  • Betaalbaar.

.contra’s

  • Grafische rekenkracht beperkt;
  • Schermresolutie relatief laag.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home