Review: Samsung Galaxy S8 preview

Iedereen die de smartphonemarkt een beetje volgt weet dat vandaag een van de belangrijkste dagen van het jaar is voor de Android-wereld. Samsung onthult namelijk haar nieuwste vlaggenschepen, de Galaxy S8 en S8+. Veel nieuws had het Koreaanse bedrijf tijdens het launch event niet meer te melden overigens, want alle specificaties lagen al enige tijd op straat. Echter, zoals het spreekwoord aan de andere kant van de Noordzee luidt: the proof of the pudding is in the eating. Wij hebben enkele dagen geleden al een een hands-on sessie gehad die Samsung organiseerde voor de Nederlandse tech-pers. In deze preview kun je door onszelf genomen foto’s van de Galaxy S8 en S8+ zien en kun je onze eerste indruk lezen van de nieuwe toestellen.

Let op: dit artikel is een preview van de Galaxy S8, onze volledige Samsung Galaxy S8 review is hier te lezen.

Het eerst wat opvalt aan de nieuwste generatie Samsung-vlaggenschepen, is dat er niet langer wordt gerept over een ‘gewone’ variant en een Edge-variant. Er worden wederom twee toestellen uitgebracht, maar die gaan nu door het leven als S8 en S8+, waarmee je zou kunnen zeggen dat Samsung de terminologie van Apple heeft overgenomen. De S8 heeft een schermdiagonaal van 5,8 inch, de S8+ met 6,2 inch. Opvallend is dat beide toestellen voorzien zijn van aflopende randen. De S8 betekent vooralsnog de dood van het ‘gewone’ vlaggenschip bij Samsung. De afgelopen jaren deed de Edge-variant van de voorgaande generaties het altijd verrassend goed, wat Samsung kennelijk gesterkt heeft in het idee dat de versie met een recht scherm met pensioen kan. De eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat de curve van het scherm aan de randen in de loop der jaren ook wat minder uitgesproken is geworden, wat de drempel uiteraard ook lager maakt voor potentiële kopers.

We noemden de schermdiagonalen van de nieuwe toestellen al even. Die zijn vergeleken met de modellen van vorig jaar fors groter geworden. Toen deed de S7 het met 5,1 inch, terwijl de S7 Edge 5,5 inch mat. Met de toename van de afmetingen van de toestellen valt het gezien de serieuze sprong naar 5,8 inch voor de S8 en 6,2 inch voor de S8+ enorm mee. De S8 is net geen 14,9 cm hoog, iets meer dan 6,8 cm breed en 8 mm dik. Voor de S8+ is dit respectievelijk ruim 15,9 cm, ruim 7,3 cm en 8,1 mm. Ter vergelijking, de S7 meet volgens opgave ruim 14,2 cm in de lengte, net geen 7 cm in de breedte en is 7,9 mm dik. Voor de S7 Edge worden de volgende maten opgegeven: bijna 15,1 cm hoog, ruim 7,2 cm breed en 7,7 mm dik. Het gewicht van de S8 is gelijk aan dat van de S7 (152 gram), de S8+ is met 173 gram wel wat zwaarder dan de 157 gram van de S7 Edge.

Dat het Samsung is gelukt om fors grotere panelen in behuizingen te stoppen die niet noemenswaardig veel groter zijn, heeft ten minste twee oorzaken. De belangrijkste is dat men nu gebruikmaakt van een zogeheten Infinity Display, met veel kleinere bezels rondom het scherm dan voorheen het geval was. Bijna de hele voorkant (83,3 procent voor de S8 en 83,9 procent voor de S8+) wordt in beslag genomen door het scherm. De tweede oorzaak voor de toegenomen diagonaal is de toename van het aantal pixels van het scherm in de hoogte. Waar we inmiddels gewend zijn geraakt aan een schermverhouding van 16:9, hebben de nieuwe S8-toestellen een verhouding van 18,5:9. Daarmee zijn de panelen nog net iets verder uitgerekt dan die van de LG G6, die een verhouding heeft van 18:9. De resolutie van de Samsung-toestellen is ook net een tikje hoger: 2960×1440 pixels ten opzichte van 2880×1440 pixels voor de G6.

Om een goed beeld te geven van hoe groot de Samsung Galaxy S8 en S8+ zijn, zie je hieronder een foto met beide toestellen naast een Huawei Nexus 6P. De Nexus 6P heeft van de drie de kleinste schermdiagonaal (5,7 inch), maar is de grootste van de drie.

Van links naar rechts: Samsung Galaxy S8 (5,8 inch), Samsung Galaxy S8+ (6,2 inch), Huawei Nexus 6P (5,7 inch)

Geen fysieke homeknop meer

Samsung heeft met de introductie van de Galaxy S8 en S8+ gebroken met iets wat je toch wel een traditie zou kunnen noemen, namelijk de fysieke homeknop onder het scherm. Ook toen de hele markt richting de door Google zelf gebruikte en aangeraden virtuele navigatieknoppen bewoog, bleef Samsung stug volhouden met de fysieke knop, met ernaast twee capacitieve knoppen onder het scherm. Het werd zelfs na verloop van tijd toegevoegd aan de tablets. De enige concessie die na verloop van tijd werd gedaan, was dat de menuknop aan andere functie kreeg, die overeenkwam met wat Google graag wilde in Android. Dat werd de taskswitcher.

Het weghalen van de homeknop heeft er uiteraard voor gezorgd dat de bezel onderaan het scherm een stuk kleiner gemaakt kon worden en men dus meer scherm op de voorkant kwijt kon. Let wel, er is nog wel steeds een homeknop, maar die is niet zichtbaar in het scherm verwerkt. Als je je vinger een tijdje op de plek houdt waar de homeknop voorheen zat, trilt het toestel en gaat het scherm aan. Dan zie je voor het eerst op een Galaxy S-toestel virtuele navigatieknoppen tevoorschijn komen.

Een vingerafdruklezer zit nog niet in deze onzichtbare startknop gebouwd, maar dat lijkt een kwestie van tijd te zijn. Volgens de geruchten is ook Apple al druk bezig met de ontwikkeling van een dergelijke functie. De Galaxy S8 en S8+ hebben overigens wel een vingerafdruklezer, maar die is nu naar de achterkant verhuisd. Als je ziet hoe dit is gedaan, dan ontkom je niet aan de gedachte dat dit een noodsprong is geweest en dat men had gehoopt de vingerafdruklezer al in het scherm in te kunnen bouwen. Hij zit namelijk achterop rechts naast de cameramodule (als je er vanaf achter naar kijkt) en is bepaald niet prettig te bereiken. Zeker met je rechterhand en op de S8+ is dit geen sinecure. Samsung had hem beter zoals Huawei tot voor kort deed onder de cameramodule kunnen plaatsen wat ons betreft, mits daar ruimte voor was uiteraard.

De vingerafdruklezer is wat onhandig gepositioneerd.

Het kan ook zijn dat Samsung de vingerafdruklezer eigenlijk niet meer zo belangrijk vindt en er daarom niet al te lang over heeft nagedacht waar hij een plekje zou krijgen. Net zoals op de Galaxy Note 7 beschikken ook de Galaxy S8 en S8+ over een irisscanner, waarmee je de toestellen kunt unlocken door er alleen maar naar te kijken. In onze ervaring werkt een irisscanner niet in alle omstandigheden even goed. We hebben de scanner van de S8 en S8+ niet uitgebreid kunnen testen tijdens onze korte tijd met de toestellen, dus kunnen nog niet veel vertellen over hoe goed deze functie werkt. Over die op de Note 7 waren we in het algemeen behoorlijk goed te spreken, ook al deed die ook af en toe gekke dingen. Zodra we langere tijd met het toestel hebben rondgelopen kunnen we in de review een beter oordeel vellen over dit onderdeel.

Qua bediening heeft Samsung in Touchwiz een aardig nieuwtje doorgevoerd. Er is geen icoontje meer te vinden waarmee je naar het app-overzicht kunt gaan. Om hier te komen, veeg je gewoon naar boven of naar beneden op het scherm.

Hieronder zie je voor de volledigheid nog enkele foto’s van de zijkanten. Op de bovenste foto is het knopje onder de volumeknoppen gereserveerd voor Bixby, op de onderste foto is te zien dat de Galaxy S8 en S8+ voorzien zijn van een usb type-C-aansluiting.

In Europa met Exynos

Zoals vrijwel ieder jaar worden er ook nu weer in verschillende delen van de wereld verschillende varianten van de Samsung Galaxy S8 en 8+ uitgebracht. Europa krijgt traditiegetrouw toestellen met een door Samsung zelf ontwikkelde Exynos-processor onder de motorkap, woon je bijvoorbeeld in Amerika, dan krijgt hij een Qualcomm-processor.

De Samsung Galaxy S8 en S8+ draaien op de Exynos 8895, een chip die is gebakken op het 10nm FinFET-procedé van Samsung. Hij heeft acht rekenkernen. Vier ervan zijn krachtige door Samsung naar eigen zeggen ‘from scratch’ ontwikkelde kernen gebaseerd op de ARMv8 instructieset, de vier wat minder krachtige maar zuiniger exemplaren zijn ‘gewone’ Cortex-A53-kernen. De twee clusters werken samen in een big.LITTLE-configuratie, waarbij het idee is dat de krachtige kernen alleen maar gebruikt worden als het echt nodig is. Met de ARM Mali-G71 is er verder voorzien in een GPU met twintig cores. Het geheel wordt ondersteund door 4GB werkgeheugen.

Opvallend aan het modem dat is ingebouwd in de Exynos 8895, is dat deze LTE Cat.16 ondersteunt. Hiermee zijn theoretische throughputs mogelijk van 1 Gbps down en 150 Mbps up. Let wel, providers moeten dit uiteraard ook ondersteunen om het te kunnen gebruiken. Als je bedenkt dat de meeste providers op dit moment 4G+ aanbieden als snelste standaard, kan het nog wel even duren vooraleer we daar zijn. 4G+ is op het moment in staat om een downlink van 225 Mbps aan te bieden en een uplink van 50 Mbps.

Bixby en camera

Een van de meest in het oog springende toevoegingen bij de Galaxy S8 en S8+ ten opzichte van hun voorgangers, is toch wel Bixby. Er is zelfs een aparte knop aan de linkerkant van het toestel aangebracht om deze assistent op te roepen. Bixby is op dit moment overigens nog volop in ontwikkeling en ten tijde van onze hands-on waren nog niet alle diensten beschikbaar omdat nog niet alle servers ingeschakeld waren. Het is dus maar de vraag wanneer deze nieuwe dienst echt helemaal van de grond is gekomen.

Bixby moet je op vier vlakken gaan assisteren: Vision, Voice, Home, Reminder. Bij Vision moet je denken aan een foto maken van de Golden Gate bridge en daar dan vervolgens alle informatie over te zien krijgen op je telefoon. In samenwerking met Vivino kun je hier ook bijvoorbeeld de wijn die je aan het drinken bent analyseren. Het Voice-gedeelte zorgt ervoor dat je er tegen kunt praten en dat hij dat dan ook begrijpt en reageert. Vooralsnog wordt Nederlands niet ondersteund overigens. Home is een alternatief voor het scherm dat je voorheen te zien kreeg als je op het homescreen naar rechts veegde. Eigenlijk een soort Google Home, met een overzicht van nieuws, afspraken en dergelijke. Reminder is eraan toegevoegd om je tijdig te attenderen op bijvoorbeeld een aankomende afspraak.

Voor verschillende onderdelen van Bixby werkt Samsung samen met derde partijen. Naast het al genoemde Vivino is er ook een samenwerking met Pinterest bijvoorbeeld. Overkoepelend is het echter wel een eigen technologie. We hebben Samsung gevraagd waarom men voor het overkoepelende stuk ook niet gewoon met een al bestaande partij in zee is gegaan. Dat zou het voor de eindgebruiker allemaal een stuk overzichtelijker maken. Het antwoord hierop was dat Samsung grootse plannen heeft met Bixby en dat er in de toekomst een compleet ecosysteem van gemaakt wordt.

De camera van de Galaxy S7 was zo goed dat er nog altijd weinig concurrentie voor is op de markt. Dat heeft Samsung kennelijk ook gezien, want er is hardwarematig niets veranderd aan de cameramodule. Dat betekent dus ook in de Galaxy S8 een sensor met een resolutie van 12 megapixels en een voor smartphonebegrippen lichtsterke lens met een diafragma van f/1.7. De individuele pixels zijn met 1,4 micron ook lekker groot. Dankzij de Dual Pixel technologie, waarbij beide diodes van een pixel samenwerken tijdens de fasedetectie autofocus, zijn de autofocustijden relatief erg snel. Aan de voorkant is een 8MP-sensor aangebracht, maar wel ook met een lens met f/1.7 diafragma. Alleen op de camera achterop is optische beeldstabilisatie aangebracht. Dat zorgt voor de mogelijkheid om de sluitertijd te verlengen zonder dat dit door beweging een bewogen foto als gevolg heeft. Op dit punt moet Samsung enkele van haar concurrenten voor laten gaan overigens. Optische beeldstabilisatie wordt inmiddels door enkele fabrikanten ook aangeboden in de front-facing-camera.

Is er dan helemaal niets veranderd aan de camera? Zeker wel. Zo is de module nog wat beter weggewerkt dan het geval was bij de S7 en zijn er softwarematig nog wat verbeteringen doorgevoerd op het gebied van image processing. Dat laatste is zeker zo belangrijk als de hardware die wordt gebruikt in een smartphonecamera, dus dat kan wel degelijk een duidelijk merkbaar effect hebben op het eindresultaat. Of dat ook echt zo gaat zijn, zullen we pas kunnen ondervinden op het moment dat we de Galaxy S8 echt gaan reviewen. Tot slot is ook de camera-app nog voorzien van een update. Er zijn nu allerlei stickers en maskers beschikbaar, dus je kunt nu iemand als hondje op de foto zetten, mocht je dat leuk vinden.

Security

Zeker als je een toestel zakelijk gaat gebruiken, maar toch ook bij persoonlijk gebruik, is de beveiliging van een smartphone ook zeker een belangrijk onderdeel. Op dat vlak heeft Samsung niet alleen de al eerder genoemde irisscanner ingebouwd in de Galaxy S8 en S8+, maar is er ook voorzien in gezichtsherkenning. Naast deze twee zaken is Samsung Knox zoals gebruikelijk van de partij. Hiermee is Mobile Device Managment (MDM) mogelijk in zakelijke omgevingen. Als je dezelfde telefoon gebruikt voor werk en privé, kunnen de policies van het bedrijf waar je werkt op het zakelijke gedeelte van de telefoon worden doorgevoerd, terwijl het privé-gedeelte gewoon volledig functioneel blijft. Het is daarnaast ook mogelijk om (op afstand) het zakelijke deel van het toestel te wissen, bijvoorbeeld als je uit dienst gaat bij een werkgever.

Heb je aan al deze MDM-mogelijkheden niets, dan biedt Knox echter nog iets anders, namelijk de zogeheten Secure Folder. Dit is een map op je smartphone die op dezelfde manier wordt gescheiden van de rest van wat er op de smartphone staat als het geval is bij de scheiding tussen zakelijk en privé. Je kunt bijvoorbeeld je bankieren-app in deze folder plaatsen, of andere zaken waarvan je wilt dat niemand anders ze in kan zien.

Iets wat weliswaar niet rechtstreeks iets met security in de engste zin van het woord te maken heeft, maar wel goed is om te weten, is dat de Samsung Galaxy S8 en S8+ IP68 zijn gecertificeerd. Dit houdt in dat ze stof- en waterdicht zijn. Tijdens de presentatie werd aangegeven dat hij eigenlijk meer aankan dan nodig is voor deze certificering. Met name de weerstand tegen water onder grote druk is verbeterd.

Overig en extra’s

We hebben op de voorgaande pagina’s de meest in het oog springende zaken van de Samsung Galaxy S8 en S8+ besproken. Er zijn echter ook nog de nodige zaken die we je niet willen onthouden maar die niet groot genoeg zijn voor een eigen pagina. Allereerst is er een upgrade in de audioweergave. Beide toestellen kunnen namelijk 32-bit audio uitsturen. Daarnaast wordt er een set AKG-dopjes in de doos meegeleverd ter waarde van 100 euro.

Verder is er net zoals bij de Galaxy S7 ook bij de S8 en S8+ weer gekozen voor uitbreidbaar geheugen. Standaard zijn beide toestellen voorzien van een opslagcapaciteit van 64 GB, maar dat is via microsd dus uitbreidbaar met maximaal 256 GB. De accu in de Galaxy S8 heeft een capaciteit van 3000 mAh, die in de S8+ een capaciteit van 35oo mAh.

Net zoals vorig jaar probeert Samsung ook dit jaar weer mensen te verleiden om naast een telefoon ook meteen nog iets anders van ze te kopen. Tijdens MWC werd de Controller die hoort bij de Gear VR al aangekondigd, maar nu is ook duidelijk dat er een nieuwe Gear 360 op de markt komt. Deze is een stuk kleiner geworden en heeft nu geen tripod meer.

Het opvallendste stukje extra hardware dat Samsung ons tijdens de presentatie liet zien, was DeX. Dit is een cradle die je op een monitor aan kunt sluiten, waarna je in combinatie met een muis en een toetsenbord je smartphone als desktop kunt gebruiken. Een Android-tegenhanger van Continuum dus. Er wordt maximaal Full HD uitgestuurd aan een verhouding van 16:9. De desktopomgeving ziet er anders uit dan de Touchwiz-omgeving en neigt richting Chrome OS. Niet alle apps zullen even goed werken in deze omgeving overigens, dat is ons wel duidelijk. We kregen in ieder geval meerdere keren een waarschuwing met een dergelijke strekking bij het openen van een app. Citrix Receiver werkt overigens samen met DeX om het beeld op het scherm te krijgen.

Conclusie: eerste indruk

Onze eerste indruk van de Samsung Galaxy S8 en S8+ is zonder meer een positieve. Het is erg knap om te zien hoeveel scherm er in een relatief kleine behuizing is gestopt. Als je de S8 en S8+ in handen hebt, heb je niet het idee dat je met 5,8- en 6,2-inch toestellen van doen hebt. Ze zien en voelen een stuk kleiner. Aan de nieuwe 18,5:9-verhouding moesten we heel even wennen, maar het voelde vrij snel al als gewoon.

Qua bediening is de in het scherm geïntegreerde startknop een aardige innovatie. Het is alleen jammer dat er ook niet meteen een vingerafdruklezer ingebouwd kon worden. Die zit nu namelijk op een onhandige plek achterop. Verder valt op dat er een knop is aangebracht speciaal voor Bixby, waarvan ten tijde van onze eerste ervaringen met deze nieuwe dienst nog niet alles werkte. Het concept achter Bixby is wel aardig wat ons betreft, maar we moeten zoals altijd eerst zien wat er in de praktijk van terechtkomt.

De camera is hardwarematig zo goed als identiek aan die in de Galaxy S7 en S7 Edge, maar heeft softwarematig wel enkele aanpassingen gekregen. Een dergelijke keuze heeft Samsung kunnen maken omdat de camera van de S7 zo goed was dat hij nog altijd maar lastig te verslaan is. Het geeft ook wel een beetje aan dat de tijden dat het relatief eenvoudig was om een betere camera in een nieuw vlaggenschip te stoppen, voorbij zijn. Wat ons betreft heeft Samsung er goed aan gedaan om niet in de ‘dubbele camera’-trein te stappen. Dat is op zich een aardige gimmick, maar voor alledaags gebruik hebben wij nog altijd liever een enkele echt goede camera dan twee wat minder goede.

Van de extra apparaten die Samsung heeft aangekondigd, vinden we de DeX-cradle waarmee je de Galaxy S8 en S8+ als desktop kunt gebruiken het interessantst. Echt enorm bruikbaar is dit vooralsnog wellicht niet, maar in potentie is het wel degelijk een interessant concept, wat ook geldt voor Continuum van Microsoft overigens.

We verwachten zeer binnenkort een reviewsample binnen te hebben van de Samsung Galaxy S8 en S8+. Daar zullen we uiteraard een grondige review over publiceren. Vanaf 28 april liggen de Galaxy S8 en S8+ in de winkel. De S8 zal een prijs krijgen van 799 euro, de S8+ moet 899 euro gaan kosten. Hiermee is de goedkoopste versie 100 euro duurder dan de goedkoopste S7 van vorig jaar. Toen kostte de S7 Edge overigens ook al 799 euro. Die zou je kunnen zien als de tegenhanger van de huidige S8. De S8+ is daar nog wat boven geplaatst.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home