Review: Samsung Galaxy S8 – fraai staaltje techniek

Enkele weken geleden kondigde Samsung de Galaxy S8 en S8+ officieel aan. Voorafgaand aan die presentatie waren wij al in de gelegenheid geweest om de nieuwe toestellen eens wat beter te bekijken. In onze preview kon je onze eerste indrukken lezen. Inmiddels hebben we echter ook een review-sample van de S8 ontvangen van Samsung, die we hebben gebruikt als primaire telefoon. De eerste indruk was zoals je in hierboven aangehaald artikel kan lezen zeker positief. Geldt dat ook nog na onze ervaringen in de praktijk? Dat lees je in deze review.

In onze preview hebben we uitgebreid stilgestaan bij de specificaties van de nieuwe Galaxy S8 en S8+. Voor een uitgebreide bespreking hiervan, verwijzen we je dan ook naar dat hierboven aangehaalde artikel. In het huidige artikel houden we het bij de praktijkervaring die deze specificaties opleveren. Let wel, we hebben alleen de S8 getest, de S8+ niet. Die laatste is logischerwijs een slagje groter, met een grotere accu, maar voor het overige identiek aan de S8.

Allereerst is er de nieuwe schermverhouding van 18,5:9 (2960×1440 pixels). Dat is in eerste instantie toch wel even wennen, omdat je een duidelijk langwerpiger toestel in handen hebt. Na korte tijd voelt het echter als vanouds en heb je eigenlijk niet echt meer in de gaten dat je met een nieuwe schermverhouding in de weer bent.

Als je overstapt van een ander Samsung-toestel, zullen de virtuele knoppen in plaats van de fysieke knoppen wellicht meer gewenning vergen. Wij maken eigenlijk nooit gebruik van het drukgevoelige deel van het scherm dat fungeert als een soort Home-knop als het scherm uitstaat. Dat is wat ons betreft op dit moment meer een gimmick en vingerwijzing naar wat eventueel nog komen gaat. Zeker als in een deel van het scherm een vingerafdruklezer wordt geïntegreerd, heeft een dergelijke Home-knop meerwaarde wat ons betreft, nu nog niet.

Samsung heeft er overigens wel voor gekozen om je zelf de indeling van die knoppen te laten regelen. Standaard staan ze in de ‘verkeerde’ volgorde, dus zoals Samsung het altijd deed: in het midden de Home-knop, links de task switcher en rechts de Terug-knop. Wil je het hebben zoals Google het graag ziet, met de Terug-knop links en de task switcher rechts, dan is dat ook mogelijk. Hierin is Samsung overigens niet uniek. LG biedt dit bijvoorbeeld al enkele jaren aan.

Wat betreft de handzaamheid, heeft Samsung de afgelopen jaren behoorlijke stappen gezet met de Edges aan weerszijden. Met name bij de S6 Edge waren die scherp en zorgden ze voor een wat onzeker aanvoelende grip. Bij de S7 Edge waren de scherptes kantjes er al wat vanaf, terwijl het bij de Note 7 helemaal een vloeiende overgang was geworden. De S8 borduurt hier op voort en ligt dus erg prettig in de hand.

De curve van de randen is in de loop der jaren wel wat minder uitgesproken geworden, wat ervoor zorgt dat de nieuwste Edge-toestellen van Samsung niet meer zo futuristisch ogen als bijvoorbeeld de S6 Edge. Het zorgt er wel voor dat de drempel voor potentiële kopers minder hoog is en dat het plaatje dat uiteindelijk wordt gepresenteerd door het paneel kwalitatief beter is. Je hebt nu minder last van helderheids-/contrastverlies als het scherm de ‘bocht omgaat’.

Een nadeel van het gebogen scherm hebben we nog altijd ervaren tijdens onze test en dat is dat er af en toe aanrakingen geregistreerd worden die niet de bedoeling zijn. Met name als je het toestel wat steviger vast moet houden (op je rug in bed of op de bank bijvoorbeeld), raakt de huid van je hand de randen van het scherm. Dat zorgt soms voor problemen bij de invoer. Ook als je met je duim moet rekken naar de andere kant van het paneel, komt het voor dat er een app gestart wordt waarvan het icoontje aan de rand van de ene kant staat. Dit gebeurt niet altijd, dus er is door Samsung zeker iets ontwikkeld wat dit tegen moet gaan. Helemaal foutloos werkt dit echter nog altijd niet.

Samsung heeft in de doos naast het toestel en de oplader ook nog AKG-dopjes en twee adapters (van Type-C naar USB-A en van Type-C naar Micro USB) gestopt.

Kwalitatief is het 5,8-inch grote paneel van een uitstekende kwaliteit. Het is heel erg goed afleesbaar in direct zonlicht en de kijkhoeken zijn eveneens uitstekend. Daarnaast is zwart ook echt diepzwart bij een Super Amoled-scherm, omdat er geen gebruikgemaakt wordt van een backlight en pixels echt helemaal geen licht uit kunnen stralen. Het contrast is hierdoor oneindig, wat zeker bij het bekijken van films op je smartphone een veel betere kijkervaring oplevert. Standaard worden kleuren wel behoorlijk oververzadigd weergegeven, maar met de scherminstellingen op Basis krijg je een zeer goed uitgebalanceerd plaatje te zien.

Als het gaat om het paneel, moeten we tot slot toch echt net als in onze preview benadrukken hoeveel scherm Samsung in deze relatief kleine behuizing heeft gekregen. Dat is echt heel erg knap. Hieronder zie je nogmaals de foto die ook al in onze preview stond, met van links naar rechts de Galaxy S8, Galaxy S8+ en de Huawei Nexus 6P. Let wel, die laatste heeft qua diagonaal het kleinste scherm, namelijk 5,7 inch. Natuurlijk heeft dit ook iets te maken met de andere schermverhoudingen van de Samsungs, maar het blijft desalniettemin een opzienbarend feit.

Ontgrendelen

Voor het ontgrendelen van de Galaxy S8, heeft Samsung niet minder dan drie geavanceerde mogelijkheden toegevoegd. Je kunt kiezen uit de vingerafdruklezer, de irisscanner en gezichtsherkenning. Wij zijn de afgelopen jaren behoorlijk gewend geraakt aan de vingerafdruklezer en gebruiken dit eigenlijk altijd op toestellen die het ondersteunen. Naast het ontgrendelen van het toestel, zijn er ook steeds meer apps die gebruikmaken van de geregistreerde vingerafdrukken. Denk hierbij aan mobiel bankieren of Google’s eigen Play Store. Daarnaast is het mogelijk om aan verschillende vingerafdrukken unieke acties te koppelen.

Bij Samsung lijkt men niet enorm veel meer te zien de vingerafdruklezer. Hij zit namelijk op een zeer onhandige plek, naast de cameramodule. Samen met de flitser aan de andere kant van de camera zorgt dit weliswaar voor symmetrie, maar hij zit simpelweg veel te hoog en niet gecentreerd. Hij is daarnaast tamelijk onopvallend aangebracht en dus niet echt heel erg goed vindbaar op de tast. Gekoppeld aan de slechte plaatsing zorgt dit ervoor dat wij ook nadat we het toestel langere tijd gebruiken nog regelmatig met onze vinger op de lens van de camera zitten.

De oorzaak voor deze toch wel forse uitglijder is ons niet helemaal duidelijk. We kunnen ons in ieder geval niet voorstellen dat men het er tijdens de ontwikkeling van het toestel over eens was dat dit de beste plek is voor een vingerafdruklezer. Wellicht dat het plan in eerste instantie was om de vingerafdruklezer in het drukgevoelige deel van het scherm aan te brengen. En dat men uiteindelijk zonder hier heel erg goed naar te kijken toch maar voor een lezer achterop is gegaan. Wat de reden ook is, de vingerafdruklezer is wat ons betreft overduidelijk het zwakste onderdeel aan de Samsung Galaxy S8.

Een andere reden voor het naar de periferie verplaatsen van de vingerafdruklezer zou kunnen zijn dat Samsung de nadruk meer wil leggen op de andere ontgrendelmethodes. De irisscanner zagen we eerder ook al op de Note 7 (en op de Lumia 950 en HP Elite X3) en het is duidelijk dat Samsung hier toekomst in ziet. Toch is dit een authenticatiemethode die vooralsnog niet zo goed werkt als een vingerafdruklezer. De ene keer herkent de scanner je irissen binnen een fractie van een seconde, de andere keer moet je er veel meer moeite voor doen. Dit heeft te maken met de omgevingsomstandigheden. In fel licht kun je het wel vergeten bijvoorbeeld, dan werkt het eigenlijk nooit goed. Voor de beste werking moet je het toestel ook eigenlijk op ooghoogte voor je gezicht houden, niet bepaald de meeste natuurlijke houding voor het ontgrendelen van een telefoon.

Tot slot is er nog de gezichtsherkenning. Dit is de minst veilige van de drie, iets wat Samsung in de de disclaimer tijdens het instellen van deze functie ook aangeeft overigens. Je kunt deze authenticatiemethode dan ook niet koppelen aan Samsung Pay of aan het ontgrendelen van je Veilige Map, onderdeel van Samsung Knox. Eerder werd ook al duidelijk dat deze functie vrij eenvoudig te omzeilen is. In onze ervaring werkt gezichtsherkenning overigens wel beter en dus prettiger dan de irisscanner.

Camera

Samsung-vlaggenschepen hebben al enkele jaren camera’s die zich met de beste in de markt kunnen meten. De dual-pixel-sensor die werd gebruikt voor de camera in de Galaxy S7 vorig jaar, betekende een behoorlijke sprong voorwaarts voor smartphonefotografie, zeker gekoppeld aan de lichtsterke lens met een diafragma van f/1.7. Met name de prestaties in het donker werden een stuk beter. Sindsdien hebben we eigenlijk nog geen smartphonecamera gezien die het exemplaar in de S7 overtreft.

Je zou dus kunnen zeggen dat de camera van de S7 zijn tijd in sommige opzichten een stukje vooruit was. Je kunt je ook afvragen hoeveel beter een smartphonecamera nog moet worden als het gaat om het simpelweg schieten van foto’s. Het feit dat veel fabrikanten zich op dit moment te buiten gaan aan dual-camera configuraties, geeft wel aan dat er op dit moment niet veel meer te winnen is op het gebied van de enkele camera. Wij zijn overigens blij om te zien dat Samsung niet meegaat in dat circus. In onze ervaring voegt dit met uitzondering van af en toe wat kunstzinnigheid niet veel toe aan de foto’s die je maakt. Een smartphonecamera moet eerst en vooral gewoon een snel en goed point-and-shoot-apparaat zijn wat ons betreft.

Gezien de staat van de markt op het gebied van de smartphonecamera en de kwaliteit die de camera in de S7 al leverde, is het op zich niet zo gek dat Samsung ervoor heeft gekozen om exact dezelfde camera te gebruiken in de S8. Althans, als het gaat om de hardware, softwarematig is er wel wat veranderd volgens Samsung. Ons vallen die aanpassingen met name in het donker op. Waar we bij de S7 altijd een roodzweem konden waarnemen over foto’s gemaakt in het donker, is dat nu niet langer of in ieder geval veel minder het geval. Verder vangt de sensor mede dankzij de lichtsterke lens lekker veel licht op en blijft ook de scherpte goed behouden.

Bij daglicht in het zonnetje zet de camera van de Galaxy S8 haarscherpe plaatjes neer. Wel valt ons op dat sommige kleuren enigszins oververzadigd worden vastgelegd. Je kunt dit bijvoorbeeld goed zien aan het gras in onderstaande foto. Ook de lucht was tijdens het maken van deze foto duidelijk minder diepblauw.

Ter vergelijking hebben we de laatste foto hierboven ook nog een keertje genomen met de Huawei Nexus 6P. De Galaxy S8 komt veel dichter bij de werkelijke kleuren voor deze scène.

Software en Bixby

Samsung heeft in de afgelopen jaren de Touchwiz-skin over Android een heel stuk minder zwaar gemaakt, iets wat wij over het algemeen alleen maar toejuichen. Dit heeft voor een deel te maken met de Android-basis die steeds meer zaken standaard aanbiedt die voorheen achteraf toegevoegd werden door de fabrikanten in hun skins. Een voordeel van de lichtere skin is dat de interface veel soepeler werkt. Waar je voorheen regelmatig een hapering kon meemaken als je snel door de menu’s heenging van een Samsung-telefoon, is dat nu niet langer het geval. Het toestel voelt razendsnel. Daarnaast is de skin niet alleen licht, maar ziet hij er ook zo uit.

Samsung heeft op de Galaxy S8 geen plek meer ingeruimd voor het icoontje waarmee je naar het app-overzicht kunt navigeren. Dit betekent overigens niet dat er geen dergelijk overzicht meer is en alle iconen nu op de startschermen moeten worden geplaatst. Veeg op het startscherm naar boven of naar beneden en je komt in dit overzicht terecht. In het overzicht doe je hetzelfde om weer terug te komen bij het startscherm. Waar we op het gebied van de iconen overigens niet zo van gecharmeerd zijn, is dat er standaard kaders omheen worden gezet. Dit kun je gelukkig uitschakelen. Hieronder zie je het verschil.

Iconen met de kaders eromheen…

…en zonder kaders eromheen.

Het instellingenmenu is de afgelopen jaren ook behoorlijk op de schop gegaan. Lange tijd probeerde men een onderscheid te maken tussen soorten instellingen met behulp van tabbladen, wat bij ons in ieder geval in de praktijk meer vragen opriep dan er beantwoord werden. Op de Galaxy S8 zijn alle mogelijkheden in categorieën ondergebracht en onder elkaar gezet. Onder de kopteksten van de categorieën staan ook meteen enkele van de mogelijkheden die je in een bepaalde sectie kunt vinden. De zoekfunctie bovenaan werkt daarnaast ook goed.

Een van de meest in het oog springende softwarematige toevoegingen aan de Galaxy S8 is echter Bixby, een persoonlijke assistent die je moet helpen op het gebied van Vision, Voice, Home en Reminder. Drie van de vier onderdelen zijn op zich niet zo heel spannend. De Home-component zie je als je op het startscherm naar rechts veegt en lijkt meer dan een klein beetje op Google Home. Reminder moet je bijvoorbeeld op tijd attenderen op een aankomende afspraak, iets wat voorheen ook altijd al werd gedaan op Samsung-toestellen (en inmiddels ook standaard in Android zit). Je krijgt dan bijvoorbeeld een melding op het moment dat je moet vertrekken om op tijd bij een afspraak te arriveren. Vision is een samenraapsel van diensten (bijvoorbeeld Vivino en Pinterest) die je helpen om op basis van bijvoorbeeld een foto meer informatie te weten te komen over het gefotografeerde.

Zonder twijfel het interessantste onderdeel van Bixby is Voice, waarmee Samsung op termijn ook een verregaande integratie met nog te introduceren smart home-producten wil gaan realiseren. Op zich is dit concept niet origineel natuurlijk, want ook onder andere Amazon en Google zijn hiermee bezig, maar het is voor de toekomst wel het belangrijkste onderdeel van Bixby. Jammer genoeg werkt juist dit onderdeel nog niet op dit moment, ook niet als het toestel op 28 april in de winkel ligt. Sowieso zou het vooralsnog niet in het Nederlands beschikbaar komen, maar ook de kwaliteit van de Engelse variant is nog niet goed genoeg om het te kunnen lanceren. In het Koreaans werkt het al wel overigens. Dit heeft er ongetwijfeld mee te maken dat er al veel meer input in het Koreaans is geweest dan in het Engels, laat staan het Nederlands.

Prestaties

Zoals vrijwel ieder jaar worden er ook nu weer in verschillende delen van de wereld verschillende varianten van de Samsung Galaxy S8 en 8+ uitgebracht. Europa krijgt traditiegetrouw toestellen met een door Samsung zelf ontwikkelde Exynos-processor onder de motorkap, woon je bijvoorbeeld in Amerika, dan wordt er gekozen voor een SoC (System-on-a-Chip) van Qualcomm.

De Samsung Galaxy S8 (en S8+) draaien op de Exynos 8895, een chip die is gebakken op het 10nm FinFET-procedé van Samsung. Hij heeft acht rekenkernen. Vier ervan zijn krachtige door Samsung naar eigen zeggen ‘from scratch’ ontwikkelde kernen gebaseerd op de ARMv8 instructieset, de vier wat minder krachtige maar zuiniger exemplaren zijn ‘gewone’ Cortex-A53-kernen. De twee clusters werken samen in een big.LITTLE-configuratie, waarbij het idee is dat de krachtige kernen alleen maar gebruikt worden als het echt nodig is. Met de ARM Mali-G71 is er verder voorzien in een GPU met twintig cores. Het geheel wordt ondersteund door 4GB werkgeheugen.

Opvallend aan het modem dat is ingebouwd in de Exynos 8895, is dat deze LTE Cat.16 ondersteunt. Hiermee zijn theoretische throughputs mogelijk van 1 Gbps down en 150 Mbps up. Let wel, providers moeten dit uiteraard ook ondersteunen om het te kunnen gebruiken. Als je bedenkt dat de meeste providers op dit moment 4G+ aanbieden als snelste standaard, kan het nog wel even duren vooraleer we daar zijn. 4G+ is op het moment in staat om een downlink van 225 Mbps aan te bieden en een uplink van 50 Mbps.

Als we kijken naar de benchmarks, dan zien we bij PCMark een vreemde score, die niet in lijn is met de positionering van de Galaxy S8. Hij komt daar nauwelijks boven de prestaties van de Galaxy S7 uit. Daar klopt dus iets niet.

Bij de grafische 3DMark-benchmark zien we wel een score die we mogen verwachten van de Galaxy S8. Hij zet hier een nieuwe topscore neer.

Benchmark: Crossplatform: 3DMark – Sling Shot

Dan een van de belangrijkste onderdelen van een smartphone, namelijk de accuduur. De Galaxy S8 houdt het bij onze PCMark-accutest zo’n 9 uur vol. Met die score is weinig mis, al zijn er wel wat toestellen die het langer op een accu uithouden.

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work accuduur

Prestaties bij een benchmark zeggen zeker wel iets, maar de ervaringen in de praktijk zijn ook zeker belangrijk. Op dat punt stelt de Samsung Galaxy S8 ook zeker niet teleur. Aan het einde van een dag ‘normaal’ gebruik, dus met gedurende de dag wat browsen, mailtjes en berichtjes lezen en beantwoorden en af en toe een filmpje kijken, houden we altijd nog zo’n 60 procent van de accucapaciteit over. Dat is op basis van onze eerdere ervaringen een uitstekende score.

Zakelijke mogelijkheden

Als je het bij een smartphone hebt over de zakelijke mogelijkheden, dan kom je al snel op mobile device management (MDM) uit en de mogelijkheid om een scheiding aan te brengen tussen een zakelijke en een privé-omgeving. Wat dat betreft heeft Samsung natuurlijk een belangrijke troef in handen, te weten Knox.

Volgens Samsung is Knox een uniek platform in de wereld van MDM, omdat het hier een hardwarematige scheiding tussen het ‘gewone’ gedeelte van de telefoon en het extra beveiligde gedeelte betreft. Er wordt ten tijde van de fabricage dus al een scheiding aangebracht. Dat is iets wat andere aanbieders van MDM-oplossingen simpelweg niet kunnen bieden, aldus Samsung. De mede door Samsung regelmatig aangehaalde Open Economy die eraan schijnt te komen, maakt een goede scheiding tussen de verschillende partities in ieder geval niet minder relevant de komende jaren.

De Galaxy S-lijn is nu niet bepaald een serie waarvan er in zakelijke omgevingen heel erg veel worden uitgerold in combinatie met MDM. Heb je een eigen bedrijfje en wil je graag een toestel hebben dat voor zowel zakelijk als persoonlijk gebruik overtuigt, dan is een Galaxy S8 een uitstekende optie, maar voor het aan een hele afdeling verstrekken is hij simpelweg te duur. Als je het hebt over zakelijke toestellen van Samsung, kom je al snel op modellen zoals de recent besproken Galaxy Xcover 4 uit voor veeleisende omgevingen, of de Galaxy A3 en A5 voor gewone zakelijke omgevingen.

Knox biedt echter ook nog de Veilige Map, die eigenlijk voor iedereen interessant is die graag bepaalde zaken wil afschermen. Alles wat je in de Veilig Map plaatst (documenten, maar bijvoorbeeld ook apps), wordt voorzien van Knox-security. Als ondernemer kun je daar dan in ieder geval veilig je zakelijke documenten opslaan, ook al maak je geen gebruik van de MDM-mogelijkheden van Knox.

Conclusie

Als we al onze ervaringen die we de afgelopen tijd hebben opgedaan met de Galaxy S8 eens op een hoopje vegen, dan komen we tot de conclusie dat Samsung een zeer fraai staaltje techniek op de markt heeft gebracht. Zoveel scherm in zo’n kleine verpakking is gewoon een zeer opvallende prestatie. Het geheel is verder ook nog eens uitstekend afgewerkt en ligt erg prettig in de hand. Qua design is de plaatsing van de vingerafdruklezer de enige dissonant. Die zingt dan ook meteen behoorlijk vals wat ons betreft. Wij snappen echt niet waarom Samsung ervoor heeft gekozen om dat onderdeel op zo’n rare plaats te plaatsen. Ben je een liefhebber van de vingerafdruklezer, dan is dit echt iets waar je vooraf even goed over na moet denken wat ons betreft.

Voor het overige is er nagenoeg niets aan te merken op de Samsung Galaxy S8. De prestaties zijn goed, het paneel is van een uitstekende kwaliteit, de accuduur dik in orde en de camera houdt nog altijd relatief gemakkelijk stand ten opzichte van de rest van de markt. Ook op het gebied van de beveiliging is het dankzij Knox allemaal goed geregeld.

Met een vanaf-prijs van 799 euro ligt de prijs van Galaxy S8 100 euro boven die van de S7 vorig jaar. Dat was echter een model zonder aflopende randen, dus een vergelijking met de S7 Edge is wellicht meer op zijn plaats. Die had vorig jaar ook een adviesprijs van 799 euro. Feit blijft natuurlijk wel dat de instapprijs voor de nieuwste high-end Galaxy 100 euro omhoog gegaan is. Voor het topmodel, de Galaxy S8+, betaal je 899 euro. Beide hebben standaard een opslagcapaciteit van 64 GB overigens.

De Galaxy S8 en S8+ liggen vanaf 28 april in de winkel.

.pro’s

  • Zeer fraai gebouwd;
  • Goede camera;
  • Goede accuduur;
  • Zeer krachtige GPU;
  • Samsung Knox.

.contra’s

  • Vingerafdruklezer op vreemde plek.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home