Samsung Galaxy S23 Ultra review: koninklijk totaalpakket

De koning der smartphones keert terug: krachtiger dan ooit, maar helaas ook prijziger. Is de Samsung Galaxy S23 Ultra zijn premium prijskaartje nog waard?

Simpel antwoord: ja. Wie het allerbeste wil, moet het meeste betalen. Of het logisch is voor jou om minimaal 1.399 euro incl. btw op tafel te leggen voor de telefoon, die keuze kunnen we niet maken. Daar tegenover staat dat de Samsung Galaxy S23 Ultra zijn gelijke niet kent. Net als zijn voorganger, de S22 Ultra, rolt Samsung opnieuw met zijn spierballen.

Net als voorgaande jaren presenteert Samsung opnieuw een blauwdruk voor het beste vlaggenschip van 2023. Het jaar is nog vers, maar de concurrentie mag zijn borst natmaken om dit te verbeteren.

Het is zelfs zo dat ondanks de vroege lancering van de S22 Ultra begin vorig jaar, geen enkele telefoon een vergelijkbaar totaalpakket op tafel kon leggen in 2022. Met de lancering van de S23 Ultra maakt Samsung een duidelijk statement: net iets beter, net iets krachtiger, maar ook net iets duurder.

Iteratief design

Aan de buitenkant lijkt de Samsung Galaxy S23 Ultra heel sterk op zijn voorganger. De voor- en achterkant zien er nagenoeg identiek uit. Het belangrijkste verschil zit hem in de randen links en rechts van het toestel. Die zijn nu meer afgerond zodat het ietwat ‘scherpe’ gevoel van de S22 Ultra niet meer aanwezig is.

Het design is opnieuw een glazen sandwich met een aluminium chassis dat alles op zijn plaats houdt. Samsung maakt opnieuw gebruik van een scherm dat afrolt aan de twee zijkanten. We zijn daar persoonlijk niet zo’n fan van, geef ons liever het rechte design van de S23 en S23 Plus, maar met de S23 Ultra is de curve veel steiler waardoor het minder hindert dan vroeger.

Onderin vind je nog steeds de stylus, wat de liefhebbers van de Note-reeks zullen appreciëren. Samsung integreert als geen ander handige extra’s om de meerwaarde van de stylus te benadrukken. Wij persoonlijk gebruiken hem als handige sneltoets om vanop afstand foto’s te nemen.

Hou er wel rekening mee dat de Samsung Galaxy S23 Ultra veel weegt: 234 gram om precies te zijn. Haast iedereen merkt dit op van zodra we het toestel doorgeven. Dat komt vooral door de grote 5.000mAh-batterij en de glazen sandwich. Niet iedereen is er even gevoelig voor en het forse gewicht went snel, maar op vlak van handigheid (en bediening met één hand) is dit toestel niet je beste vriend.

’s Werelds beste scherm

Wereldwijd zijn er een handvol fabrikanten die oled-schermen leveren aan alle smartphonemerken ter wereld. Samsung is het enige merk dat zijn eigen schermen maakt, en dus ieder jaar zijn kunde maar al te graag wil demonstreren in een absoluut topmodel. De S23 Ultra krijgt die eer met een bloedmooi 6,8 inchscherm (1.440 x 3.088 pixels), gehuld achter een sterk Gorilla Glass Victus 2-glas.

Het amoledpaneel ondersteunt een verversingsgraad tot 120 Hz en kan die dynamisch instellen tussen 1 Hz en 120 Hz naargelang de nood aan een snelle respons. Hiermee kan Samsung de batterijduur optimaliseren, anders zou het 6,8 inchscherm te veel energie zuipen.

De Koreaanse fabrikant noteert nog een record: 1.750 nits als piekhelderheid in omgevingen met direct zonlicht. Het kan die extreme lichtpiek maar tijdelijk houden om de amoled-cellen te beschermen. Resultaat: in direct zonlicht blijft alles perfect leesbaar. Standaard meten we een maximum helderheid van 450 nits in kantooromstandigheden en kan je tot 750 nits manueel aanvinken wanneer je meer helderheid wenst.

Op vlak van kleurweergave en kleurbereik kunnen we duidelijk zijn: dit is het allerbeste smartphonescherm op de markt. Alles ziet er fantastisch uit, mede dankzij het grote 6,8 inchscherm waardoor je alles nog beter kan bewonderen.

Piekprestaties, zolang ze duren

Wie vlaggenschip zegt, zegt topprestaties. De Samsung Galaxy S23 Ultra stelt ook daar niet teleur. Net als in de OnePlus 11 vinden we een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-chip binnenin. Saillant detail: de chip in de S23 Ultra is speciaal getuned door Qualcomm voor iets betere prestaties. Wat betekent dat concreet? De snelste kern in de ARM-chip krijgt een kloksnelheid van 3,36 GHz in plaats van de standaard 3,2 GHz.

Dat geeft de S23 Ultra een klein voordeel vergeleken met alle andere Android-toestellen die dit jaar zullen uitkomen met de gelijknamige Qualcomm-chip. Of je dat in de praktijk zal voelen, laten we in het midden. Wanneer we de cijfers van één CPU-kern vergelijken, is er een merkbaar verschil. Kijken we naar alle kernen, dan valt het voordeel helemaal weg.

Ook de GPU krijgt een kleine boost van Qualcomm, speciaal voor de Galaxy S23 line-up. In plaats van de traditionele 680 MHz-kloksnelheid haalt de S23 Ultra 719 MHz. De snelheidswinst is minimaal, maar Samsung kan nu wel claimen dat ze de snelste processor hebben.

Waar Samsung wel steken laat liggen, is in de koeling van de chip. Het klein beetje extra kloksnelheid verdwijnt snel wanneer de chip moet throttlen om de temperatuur onder controle te houden. Vergeleken met de OnePlus 11 is het verval heel sterk, ondanks dat beide (bijna) dezelfde chip aan boord hebben.

200 megapixelcamera

Naast de nieuwe Qualcomm-chip is de 200 megapixelcamera de grootste innovatie in de Samsung Galaxy S23 Ultra. De camera van de S22 Ultra had vorig jaar al 108 megapixels, maar dat was klaarblijkelijk niet genoeg. Meer megapixels zijn vaak overbodig, tenzij je de pixel binning-technologie toepast. Dankzij deze innovatie worden meerdere pixels samengenomen tot één pixel. In het geval van de S23 Ultra bundelt het zestien pixels in één pixel om een 12,5 megapixelfoto af te leveren.

Wanneer je bij daglicht foto’s neemt, zal het verschil heel minimaal zijn vergeleken met andere toptoestellen. De belangrijkste verbetering merk je in situaties met weinig licht, zowel binnen als buiten. Iedereen heeft een andere smaak wat betreft foto’s, maar de resultaten die de S23 Ultra vastlegt ’s avonds zijn indrukwekkend. Hieronder kan je vergelijken met de S22 Ultra.

Fotografie is vandaag sowieso een softwareverhaal. Het helpt echter wel dat de sensor zoveel informatie kan vastleggen. Aan jou om te bepalen met alle foto’s in deze review of de Samsung S23 Ultra indruk maakt. Extra bonus: de optische beeldstabilisatie van de 200 megapixelcamera is verdubbeld in bereik vergeleken met vorig jaar, zodat je meer kans hebt op een scherpe foto.

Samsung heeft zelfs een speciale ‘maanfilter’ in de S23 Ultra gestopt. Wanneer je 100x zoomt, wordt er artificieel heel wat gesleuteld aan de maan. We tonen ook het resultaat van 10x en 30x hieronder, dan snap je ineens waarom er niet plots zoveel extra informatie beschikbaar is op de 100x-stand.

Heel veel zoom

Naast de nieuwe 200 megapixelsensor voor de hoofdcamera (f/1.7) krijgen alle andere beeldsensoren een versie-upgrade. De groothoekcamera (f/2.2) heeft nog steeds een 12 megapixelsensor en levert prima prestaties die qua kleurconsistentie heel dicht bij de hoofdcamera ligt. Omdat de groothoek een 13 mm-lens heeft, zie je meer dan de gemiddelde groothoek in andere smartphones. Opnieuw is ook hier optische beeldstabilisatie beschikbaar, wat behoorlijk uniek is vergeleken met de concurrentie.

Een van de belangrijkste troeven van de Samsung Galaxy S23 Ultra zijn de twee optische zoomcamera’s. Geen andere fabrikant biedt iets dat ook maar in de buurt komt. Beide sensoren kregen een upgrade, maar hebben nog steeds een 10 megapixelsensor. Er is de standaard 3x optische zoom (f/2.4) die je helpt bij voorwerpen die niet te veraf zijn, en de 10x optische zoom (f/4.9) om verre objecten nog dichterbij te halen.

Beide hebben optische beeldstabilistatie aan boord en geven je veel meer mogelijkheden om te fotograferen. Zeker bij daglicht zijn de resultaten ronduit indrukwekkend, zelfs wanneer we softwarematig inzoomen tot 30x of 100x. Wanneer de lichtomstandigheden uitdagender worden, merk je dat de zoomlenzen tegen hun limiet aanlopen met meer ruis als gevolg.

De videoprestaties zijn ook een pak beter dankzij de verbeterde optische beeldstabilisatie in de hoofdcamera. Op naar de voorkant: Samsung verving de 40 megapixel selfiecamera vooraan naar een 12 megapixel. Dat lijkt een downgrade, maar sensor is kwalitatiever en geeft een uitstekend resultaat om te videobellen.

Kort samengevat: foto’s zien er heel goed, ook al blijft dat een mix van software, hardware en persoonlijke smaak. Hetzelfde geldt met video, ook al is de verbetering beter voelbaar dankzij de verdubbeling in beeldstabilisatie.

Eeuwige batterijduur

Wie een vlaggenschip wil met de beste batterij, hoeft niet meer verder te kijken. Onze vorige batterijkoning, de Motorola Moto Edge 30 Ultra, is zijn kroon kwijt. De S23 Ultra heeft dezelfde 5000 mAh-batterij als zijn voorganger, maar zet een grote stap voorwaarts in autonomie. Twee factoren zijn daarvoor verantwoordelijk: het scherm en de Qualcomm-chip.

Testsuite 1 focust op lichte toepassingen zoals video’s streamen en browsen op het internet. Testsuite 2 gaat verder en voegt daar iets zwaardere testen aan toe met onder andere videobellen en fotobewerking.

Het 6,8 inchscherm heeft een dynamische verversingsgraad die adaptief schaalt tussen 1 Hz, 120 Hz en verschillende trappen tussenin. Door de nieuwste LTPO-technologie gebeurt dat nu nog efficiënter. De Qualcomm-chip is dan een pak zuiniger geworden vergeleken met de Gen 1-variant van vorig jaar. Dat allemaal resulteert in een indrukwekkende batterijduur waar menig concurrent zijn tanden op mag stukbijten dit jaar.

In de praktijk ronden we vlot de kaap van één dag bij intensief gebruik en komen we in de buurt van de twee dagen. De éne keer lukte het wel, de andere keer niet. Heel indrukwekkend, niets op aan te merken.

Traag laden, alweer

De Samsung Galaxy S23 Ultra wil in alles de beste zijn, behalve wat betreft de oplaadsnelheid. Waar andere smartphonemerken een wedloop zijn gestart naar steeds sneller opladen, hinkt dit toestel achterop. Het ondersteunt maximaal 45 watt ‘snelladen’ en houdt die piek enkel vol tussen 0 en 25 procent. Daarna zakt de waarde naar 38 watt om uiteindelijk stelselmatig op 25 watt te stranden aan 80 procent. Wie richting de 100 procent wil, moet tevreden zijn met 15 watt. Draadloos laden is ook een optie aan maximaal 15 watt.

Dat is een verbetering in laadtechniek met de S22 Ultra die ook al een 45 watt-lader ondersteunde, maar Samsung hinkt sterk achterop vergeleken met de concurrentie. De kans is groot wanneer je niet beter weet, dat het je weinig kan schelen. Heb je echter al eens een toestel gebruikt met een snelle oplaadtijd, dan ga je je ritme daarop aanpassen. Je laadt niet langer je toestel ’s nachts, maar ’s ochtends tijdens het ontbijt.

Dat is bij heel wat fabrikanten genoeg om tot 80 procent te laden, terwijl de S23 Ultra niet eens de kaap van 50 procent rondt. Wil je ergens naartoe vertrekken en merk je dat je toestel nog maar 20 procent batterij heeft? Vijf minuten snel opladen voegt bij de meeste topmodellen 30 procent bij, waar je bij de S23 Ultra amper 15 procent bijtikt.

Geen idee waarom Samsung deze trend niet wil omarmen. De ontvlambare Galaxy Note 7-situatie ligt ondertussen al zeven jaar achter ons, tijd om te innoveren in laadsnelheid om ook daarin te excelleren.

Conclusie

Doorheen deze review hebben we nog tal van details niet aangekaart waaronder IP68-waterbestendigheid, UFS-4 geheugensnelheid en een bliksemsnelle ultrasoon vingerafdruksensor in het scherm. Net als voorgaande jaren presenteert Samsung opnieuw een blauwdruk voor het beste vlaggenschip van 2023. Het jaar is nog vers, maar de concurrentie mag zijn borst natmaken om dit te verbeteren.

Daar staat tegenover dat de S23 Ultra een pak duurder is geworden. Waar je vorig jaar het instapmodel kon kopen met 8 GB RAM en 128 GB opslag aan 1.249 euro incl. btw, ben je nu minimum 1.399 euro incl. btw kwijt. In ruil krijg je daar 256 GB opslag voor terug, maar dat compenseert niet de forse prijsstijging. Het blijft een bom geld, maar in ruil krijg je wel het allerbeste terug. Aan jou om te beoordelen of het dat grote geld waard is.

Vandaag presteert de Samsung Galaxy S23 Ultra op nagenoeg elk niveau uitstekend. Er zullen doorheen het jaar zonder twijfel concurrenten komen pochen dat ze ergens beter in scoren, maar we zien graag het eerste toestel tegemoet dat alle specificaties van de S23 Ultra benadert of verbetert. De absolute koning van vorig jaar zit opnieuw op zijn troon in 2023, lang leve de koning.

.pro’s

  • Prachtig scherm
  • Chic premium design
  • Android updatebeleid
  • Uitstekende foto- en videokwaliteit
  • Sterke batterijduur
  • Snelle algemene prestaties

.contra’s

  • ‘Snelladen’ mag sneller
  • Stylus-functies hebben een leercurve

De Samsung Galaxy S23 Ultra is verkrijgbaar in vier kleuren: groen, zwart, wit en lila. De basisversie krijgt 8 GB RAM met 256 GB opslag en kost 1.399 euro. Voor 12 GB RAM en 512 GB opslag betaal je 1.579 euro. Die opslag verdubbelen naar 1 TB brengt het totaal op 1.819 euro. Exclusief in de online winkel van Samsung kan je vier andere kleuren configureren: grafiet, blauw, limoen en rood. Alle bovenstaande prijzen zijn inclusief btw.

Android updatebeleid: Samsung garandeert dat de Galaxy S23 Ultra minstens vijf jaar security-updates ontvangt en vier jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 1 februari 2023 met Android 13.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home