Samsung Galaxy S21 Ultra review: eindelijk alles op een rij

Derde ultra goede ultra

Samsung Galaxy S21 Ultra

De Samsung Galaxy S21 Ultra is een indrukwekkende blauwdruk voor alle topsmartphones die in 2021 op de markt zullen verschijnen.

De Samsung Galaxy S21 Ultra gooit alles in de strijd en wil op elk vlak de allerbeste zijn. Vorig jaar pakte dat minder goed uit, maar dit jaar heeft Samsung wel zijn huiswerk gemaakt. Het beste Android-toestel op de markt.

Elk voorjaar een nieuw Galaxy S-toestel van Samsung: al 11 jaar hebben we die zekerheid in het leven. Dit jaar schiet de Koreaanse technologiefabrikant vroeger uit de startblokken met een aankondiging midden januari en nu al ligt het toestel in de winkelrekken.

Heeft Samsung reden om de Galaxy S21 Ultra zo snel de deur uit te sturen? Ondanks covid-19 ondervindt de R&D-afdeling alvast weinig vertraging. Wat ook helpt, is dat Samsung niet opnieuw het warm water heeft uitgevonden. De basis van de S20 Ultra vorig jaar was degelijk ondanks enkele cruciale problemen. De Samsung Galaxy S21 Ultra (vanaf 1.199 euro incl. btw) bundelt één jaar aan verfijning in een nieuw toptoestel dat deze keer wel een schot in de roos is.

Terug naar 2020

We nemen je even terug naar 2020, op 11 februari toen covid-19 enkel nog maar China in zijn greep hield. Voor het eerste lanceert Samsung een Ultra-variant, het allerbeste aan een exotisch prijskaartje: 1.349 euro incl. btw. In theorie klonk dat plan prima, de hardware was indrukwekkend, maar Samsung nam teveel hooi op zijn vork. Lees onze uitgebreide Samsung Galaxy S20 Ultra review voor alle details.

Een half jaar later heeft de Samsung Galaxy Note 20 Ultra het merendeel van de fouten gecorrigeerd, maar is er nog wat werk rond het cameragedeelte. Opnieuw een half jaar later is daar de Galaxy S21 Ultra, deze keer met één jaar aan kennis onder de arm en tal van optimalisaties. Derde keer goede keer.

Polariserend design

Het design van de Samsung Galaxy S21 Ultra is op zijn zachtst gezegd polariserend. De grote cameramodules aan de achterkant vereisen een fikse camerabump. In plaats daarvan heeft Samsung voor een opstelling gekozen waarbij de cameramodule in het aluminium frame rondom het toestel zit verwerkt. Love it or hate it, het onze ogen maakt het de bump veel minder dominant.

Verder kiest Samsung voortaan voor een matte achterkant, zoals de meeste topmodellen van andere fabrikanten. Voor- en achteraan wordt het toestel beschermd door Gorilla Glass Victus, de nieuwste variant die vooral richting valschade sterker is geworden. Vooraan is er een kleine ronde uitsparing in het scherm voor selfiecamera. Verder zijn de schermranden rondom nog een fractie dunner geworden.

Samsung Galaxy S21 Ultra
Van links naar rechts: Samsung Galaxy S21 Ultra, S21+ en S21.

Wat wel opvalt is dat de twee gebogen schermranden links en rechts een pak minder ver buigen dan vroeger. Dat is hier een goed teken: je krijgt nog steeds het gevoel dat het toestel randloos is zonder dat het scherm nutteloos ver doorloopt. De randdetectie van ons handpalm werkt overigens beter dan ooit. We hebben nooit het gevoel gehad bij eenhandig gebruik dat we iets niet konden omdat het aanraakscherm in de handpalm aanrakingen registreert. Wie daarvoor schrik heeft met een Edge-toestel, kan op twee oren slapen.

Keuzes maken

Algemeen gezien is de Samsung Galaxy S21 Ultra een premium toestel waar je aan de buitenkant voelt en ziet waarom je meer hebt betaald. Wie dat belangrijk vindt, mag op zijn lauweren rusten. Al de rest gooit er vermoedelijk een case rond waardoor het knappe design naar de achtergrond verdwijnt. De onhandigen onder ons die hun smartphone soms in het water laten vallen, mogen gerust zijn: de S21 Ultra is IP68-waterbestendig.

De hoofdtelefoonaansluiting is al langer MIA bij Samsung toptoestellen maar nu verdwijnt voor het eerste ook het microSD-kaartslot. Voortaan is enkel ruimte voor twee simkaarten en moet je het doen met de standaard interne opslag. Afhankelijk van welk budget je voorhanden hebt, kan je kiezen uit 128 GB, 256 GB of 512 GB. Met zoveel interne opslag is de kans klein dat je het microSD-kaartslot mist. Wij gebruiken het al jaren niet meer, maar we kunnen ons perfect inbeelden dat videoliefhebbers liever met een microSD-kaartslot werken omdat 4K60- of 8K24-opnames de interne opslag razendsnel opvreten.

Beste scherm ooit

Samsung is al jaren de grootste innovator op vlak van OLED-schermtechnologie en elk vlaggenschip krijgt de nieuwste technologie aan boord. Ook hier kunnen we niets opmerken: kleuren zien er fantastisch uit en met een maximale piekhelderheid van 1.500 cd/m² (korte boostperiode) schittert dit scherm in alle omstandigheden. De steeds dunnere schermranden boven- en onderaan geven je nog meer het gevoel dat het scherm eindeloos is.

Vergeleken met zijn voorganger heeft de Samsung Galaxy S21 Ultra een iets kleiner scherm: 6,8 inch tegenover 6,9 inch vorig jaar. Je merkt het vooral in de breedte dat de S21 Ultra beter in de hand ligt. Let wel op: 6,8 inch is nog steeds bijzonder groot en vereist het merendeel van de tijd twee handen voor een optimale bediening. Wie twijfelt, bezoekt beter (op een veilig manier) een fysieke winkel om het toestel echt in handen te nemen.

Samsung Galaxy S21 Ultra
Dankzij een optionele case kan je de S Pen stylus handig opbergen.

Het grote herbergt ook een grotere zone onderaan het scherm voor de vingerafdruksensor. Het resultaat is een preciezere meting die de smartphone sneller ontgrendelt. Voor het eerst kan je ook een S Pen gebruiken, de stylus van Samsung die voordien exclusief voor de Galaxy Note-reeks werd gereserveerd. Er is geen plaats in de behuizing zoals bij de Note, maar wie dat wenst kan optioneel een flipcase bestellen waar een uitsparing is voorzien voor de S Pen.

Variabele refresh rate

Net als vorig jaar heeft de Ultra-variant opnieuw een 120 Hz-scherm, maar deze keer introduceert Samsung een dynamische refresh rate die zich tussen 10 Hz en 120 Hz kan aanpassen naargelang wat er op het scherm gebeurt. Een lagere refresh rate betekent een betere batterijduur. Stel dat je even een webpagina leest en je beweegt het scherm niet? Dan is 10 Hz prima, omdat het beeld toch stil staat. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een YouTube-filmpje dat meestal maar 30 beelden per seconde heeft. Dan is 30 Hz prima en heeft 120 Hz geen nut.

De technologie doet zijn werk goed. In onze test zien we amper een verschil wanneer we wisselen tussen de 60 Hz-frequentie of de 120 Hz-standaardinstelling. Vorig jaar durfden we wel eens te suggereren om een toestel beter op 60 Hz in te stellen wanneer je een lange dag voor de boeg hebt zonder stopcontact in de buurt, maar dat is nu niet langer nodig.

Om de batterij nog extra te boosten, maakt enkel de Ultra-variant binnen de Galaxy S21 line-up gebruik van een nieuw OLED-paneel dat extra zuinig moet zijn. Samsung claimt dat dankzij nieuwe organische materialen het scherm 16 procent energiezuiniger is. Dat lijkt weinig, maar in smartphoneland is elk beetje extra batterij meegenomen. Zeker hier waar je er helemaal niets van merkt, is het een handige bonus.

Bliksemsnelle prestaties

Een toptoestel vraag om topprestaties, iets wat de Exynos 2100 met overschot heeft. De benchmarks tonen aan dat het de snelste processor is op dit moment in een Android-telefoon. Dat in combinatie met een ruime 12 GB RAM maakt dat de Samsung Galaxy S21 Ultra bijzonder vloeiend aanvoelt.

Ook op grafisch niveau zijn de prestaties uitstekend, maar merken we wel dat Qualcomm daar een streepje voor heeft. De Snapdragon 865 van vorig jaar presteert beter dan de Exynos 2100, wat ons doet vermoeden dat de nieuwe Snapdragon 888 opnieuw een flinke voorsprong zal nemen. Samsung weet dat en werkt daarom volgens Sammobile samen met AMD aan een nieuwe chip met betere grafische prestaties.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat het hier over synthetische benchmarks gaat waarmee je prestaties onderling tussen smartphones vergelijkt. In de echte wereld hebben we alles naar de Samsung Galaxy S21 Ultra gegooid in de zoektocht naar een hapering, zonder succes. Wie een ‘beest’ van een smartphone zoekt, is hier aan het juiste adres.

Net als elk toptoestel van Samsung lanceert de Galaxy S21 Ultra met DeX. Het enige wat je nodig hebt, is een USB-C naar HDMI koppelstuk of plug hem rechtstreeks in een recente USB-C-monitor. De desktopomgeving maakt van deze smartphone de ideale thin client voor virtualisatieomgevingen zoals bijvoorbeeld VMware Workspace One.  

Krachtige zoom met topresultaat

Het hoofdgerecht van deze smartphone is zonder twijfel de cameramodule achteraan. Samsung heeft geleerd uit de fouten van zijn voorganger en heeft enkele belangrijke vernieuwingen doorgevoerd. Zo is er voortaan ruimte voor een camera met 10x optische zoom en een tweede variant met 3x optische zoom.

Twee zoomcamera’s lijkt teveel van het goede, maar er is een heel goede reden voor. Wanneer je enkel een 10x optische zoomcamera levert en je moet voor iets maar 4x inzoomen, dan doe moet je dat digitaal doen met de hoofdcamera. Pas vanaf 10x pikt de specifieke zoomlens in. Door een extra 3x optische camera toe te voegen, overbrug je dat probleem. Bovendien werken beide camera’s samen wanneer je verder dan 10x inzoomt voor een betere stabilisatie en bijhorend scherper beeld. Klik hier voor het hoge resolutiebeeld van de breedhoekcamera, standaardcamera, 3x zoom, 10x zoom, 30x zoom en 100x zoom.

De 10x optische zoomcamera (10 megapixel) is een veel beter oplossing dan de 48 megapixelcamera met 4x optische zoom van zijn voorganger. Het resultaat is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend en maakt kwalitatief zoomen (verder dan 5x) op een smartphone eindelijk mogelijk.

Hoofdcamera met laserautofocus

De ToF-sensor (Time of Flight) is weg en maakt ruimte voor een laser autofocus om de hoofdcamera bij te staan. Dat is nodig, want de 108 megapixelsensor maakt opnieuw zijn intrede in de Samsung Galaxy S21 Ultra. Zijn voorganger had een groot probleem om snel en correct te focussen, zeker bij objecten dichtbij de lens. Met de snellere laser autofocus is dat probleem verholpen zodat je niet alleen sneller scherp kan fotograferen, maar ook vloeiender kan filmen waarbij je onderwerp scherp in beeld blijft.

De 108 megapixelcamera levert dankzij pixel binning een 12 megapixelfoto af, maar een volwaardige 108 megapixelfoto is ook altijd een optie. Net als in onze review van de Samsung Galaxy S20 Ultra zijn we nog steeds onder de indruk van deze camera. Dankzij een iets andere lens heb je een breder bereik dan voordien (24 mm vergeleken met 26 mm). De breedhoeklens is dezelfde gebleven en biedt extra flexibiliteit wanneer de standaardcamera net niet alles in beeld heeft.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Vooraan is er ruimte voor een 40 megapixel selfiecamera die een scherp en helder beeld oplevert tijdens videovergaderingen. Ondanks de grote sensor, heeft Samsung de cameraopening heel klein kunnen houden zodat het niet teveel stoort in het scherm vooraan.

De focus van Samsung ligt niet alleen op fotografie maar ook op video met de Samsung Galaxy S21 Ultra. De beeldstabilisatie werkt uitstekend en je kan in de professionele videostand naar hartenlust parameters aanpassen zoals witbalans, ISO-waarde, microfoonrichting of autofocus tot je het gewenste resultaat hebt.

Betere batterijduur

Naast de camera heeft Samsung de batterijduur van de Galaxy S21 Ultra flink verbeterd vergeleken met zijn voorganger. Naast een nieuwe chip die efficiënter werkt zijn de variabele refresh rate van het OLED-scherm en de nieuwe OLED-technologie de belangrijkste redenen. Bij de S20 Ultra daalt de batterijduur met iets meer dan 25 procent wanneer je wisselt van 60 Hz naar 120 Hz. Nu is die daling veel minder significant met 5 procent. Er is daarom niet echt meer een reden om te wisselen naar 60 Hz om je batterij te besparen.

Dankzij de betere optimalisatie van een variabele refresh rate, zie je een enorme batterijboost in de videotest bij recente topsmartphones.

In totale batterijduur vergeleken met andere smartphones heeft de Samsung Galaxy S21 Ultra de concurrentie bijgebeend. Het resultaat is een toestel gemakkelijk één dag blijft presteren en bij beperkt gebruik is de kaap van twee dagen soms haalbaar.

Snelladen in de vuilbak

Het grootste minpunt van dit toestel is tweeledig met een positief en een negatief gevolg. Voor het eerst zit er geen lader meer in de doos alsook geen oortjes (enkel een USB-C-kabel). Met alle e-waste op onze planeet is dat een belangrijke keuze. bijna iedereen heeft vandaag ergens wel een USB-lader liggen. Belangrijk nadeel daarvan is dat Samsung op zijn lauweren rust wat betreft laadtechnologie.

De Samsung Galaxy S21 Ultra ondersteunt snelladen tot 25 watt met een USB-C-lader die Power Delivery-compatibel is. Dat is een stap terug van de 45 watt die zijn voorganger ondersteunde via een optionele lader (in de doos stak een 25 wattlader). 25 watt is niet ontzettend traag, we laden de S21 Ultra op van 0 naar 80 procent op 39 minuten, maar concurrenten als OnePlus, Oppo en Huawei leggen de lat veel hoger met 65 watt en 45 watt.

Omdat de Samsung Galaxy S21 Ultra geen lader in de doos heeft, gebruiken we een 65 watt USB-C Power Delivery snellader.

Draadloos laden wordt ondersteund, net als omgekeerd laden waarbij je je smartphone als powerbank kan gebruiken om andere toestellen draadloos te laden.

Wie die luxe eenmaal heeft geproefd, snelladen naar 80 procent op minder dan 20 minuten, wil niets anders meer. Je laadroutine verandert ook helemaal. In plaats van ’s avonds je smartphone in te steken om ’s nachts te laden, geef je je smartphone tussendoor een shotje van een kwartier tijdens het ontbijt en je kan er weer één tot anderhalve dag tegen. Die luxe, die flexibiliteit, is voor elk toestel een meerwaarde. Dat Samsung die evolutie niet volgt in een toptoestel, is eerder teleurstellend. Misschien weegt het Galaxy Note 7-schandaal nog te zwaar op het geweten?

Conclusie

Samsung heeft heel goed naar alle kritiek geluisterd vorig jaar en levert met de Galaxy S21 Ultra een toptoestel af dat alle slechte punten wegveegt. Spijtig genoeg komen er ook nieuwe bij zoals trager opladen en geen microSD-kaartslot, maar die wegen niet door vergeleken met de andere verbeteringen.

Dit is de blauwdruk waar alle smartphones van 2021 zich aan mogen meten.

De prijs blijft pittig, 1.249 euro voor de basisversie met 128 GB interne opslag, maar deze keer is die gerechtvaardigd voor wat je terugkrijgt in dit toestel. Niemand anders op de markt biedt wat de Samsung Galaxy S21 Ultra aan boord heeft. De vraag is echter of je dat allemaal nodig hebt? Powerusers die het allerbeste willen en diepe zakken hebben, moeten niet twijfelen. Dit is de smartphone die als blauwdruk dient voor alle toestellen die in 2021 op de markt zullen verschijnen. Voor al de rest spreekt het voor zich dat in een lagere prijsklasse je meer waar voor je geld krijgt. Aan jou om te beslissen of die kleine extra’s essentieel of eerder optioneel zijn.


De Samsung Galaxy S21 Ultra is verkrijgbaar in zwart en zilver. De kleuren titanium, bruin en donkerblauw zijn exclusief beschikbaar in de Samsung e-store. Prijzen starten vanaf 1.249 euro voor 128 GB opslag en klimmen naar 1.299 euro voor 256 GB tot 1.429 euro voor de 512 GB-versie met 16 GB RAM in plaats van 12 GB RAM. Alle prijzen zijn inclusief btw. Voor alle specificaties en vergelijkingen met andere smartphonemodellen kan je hier terecht. 

.pro’s

  • Prachtig scherm
  • Indrukwekkende camera
  • Topprestaties
  • Video-opnamekwaliteit
  • Batterijduur

.contra’s

  • Geen microSD-kaartslot
  • Snelladen kan sneller
  • Pittig prijskaartje

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.